Onim Objavljeno Maj 24, 2002 Opozori Objavljeno Maj 24, 2002 ... glede SW: Dekleta in fantje zanima me koliko od vas jih verjame v uspeh pingvina nad MS? Jaz osebno stavim na MS. Sicer bomo pa čez 10 let videl. ... glede glasbe: očitno bi bilo bolje, da bi glasbeniki postali trgovci; -bi več zaslužil @Hočko: Če je janiju komad všeč, potem je o.k. Jaz ga v avtu vedno navijem do konca, tako da me moja dečla komaj prenaša... je pa slabši od Friday night lp, Onim p.s. Hočko a bi se dalo album Metropolis še kje dobit? GSF {Genuine Suzuki Fun}
Codeine Objavljeno Maj 24, 2002 Opozori Objavljeno Maj 24, 2002 quote: ... glede SW: Dekleta in fantje zanima me koliko od vas jih verjame v uspeh pingvina nad MS? Jaz osebno stavim na MS. Sicer bomo pa čez 10 let videl. Morda bi bilo boljše vprašanje, koliko od vas jih je že preskusilo zadnje distribucije Pingvina in kaj vse ponuja BREZPLAČNO. Glede serverjev itak ni vprašanja kdo je boljši Linux ali M$. Zadnjič so z neodvisnimi testi dokazali, da MySQL (Brezplačen) nažge po performansih M$ SQL Server (cena: 1.8 milijona). Tako bukov kot je IIS (samo v SERVER NT/2000 verzijah --> Cena: 350.000 SIT), da je joj proti HTTPD oz. Apache (Brezplačen). In tudi odkar uporabljam OpenOffice (Brezplačen) nikakor več ne pogrešam M$ Office (200.000+ cena). Linux je postal tudi cenejši za vzpostavitev in vzdrževanje itd. Menim, da problem ni v Pingvinu ampak v uporabnikih, ker se preprosto bojijo Linuxa in Open Source in so prepričani, da je M$ "bog i batina". P.S. Motosvet je res trenutno na M$ (napaka v prvotni odločitvi, čeprav je Dr. Watson to trdil že od začetka), vendar kmalu odhaja na Linux. --- Legends may sleep, but they never die!
LuCy Objavljeno Maj 24, 2002 Opozori Objavljeno Maj 24, 2002 quote: Aja, zasciteni CD imel sem enega, to pa so bli Him - Razorblade romance... V principu mi je sral povsod razen v Hi-Fi komponenti. Einherjer Zdaj pa še mene nekaj zanima: jaz imam zgoraj omenjeni CD - presnet. Ali to pomeni, da niso vsi CD-ji iz, recimo, iste serije zaščiteni ? Al je pa tip, ki mi ga je presnel tak stručko .... Pa CD sploh ne dela težav. Nauk: kopija ni vedno nujno slabša od originala Pocasi se dalec pride, hitro pa se dlje. LuCy
Codeine Objavljeno Maj 24, 2002 Opozori Objavljeno Maj 24, 2002 Da bo mir: Za presnemavanje taksnih in drugacnih CD-jev in DVD-jev z zaščitami in/ali brez uporabite CloneCD 4, ki ga najdete tukajle: http://elby.ch/english/products/clone_cd/index.html tukaj pa je vse razlozeno o Sony zasciti in drugih zascitah ter kako se jih znebiti: http://www.cdmediaworld.com/hardware/cdrom...key2audio.shtml --- Legends may sleep, but they never die!
hotschko Objavljeno Maj 24, 2002 Opozori Objavljeno Maj 24, 2002 quote: ... glede glasbe: očitno bi bilo bolje, da bi glasbeniki postali trgovci; -bi več zaslužil ... a na žalost ni tako enostavno ... quote: @Hočko: Če je janiju komad všeč, potem je o.k. Jaz ga v avtu vedno navijem do konca, tako da me moja dečla komaj prenaša... je pa slabši od Friday night lp, Onim Ni slabši ... ampak drugačen ... quote: p.s. Hočko a bi se dalo album Metropolis še kje dobit? GSF {Genuine Suzuki Fun} Verjetno misliš prvi album ... jaz sem zadnjih obstoječih 6 izvodov pokupil lani v Big Bangu. Nisem prepričan ampak enega viška pa še imam. Lahko, ga dobiš od mene... cena sitnica. Če pa te zanima drugi album "Pazi Se", pa ni problema, jih imam še kar nekaj doma in tudi po večjih CD trgovinah naj bi se dobil (Big Bang, Muller ...) hotschko
Onim Objavljeno Maj 24, 2002 Opozori Objavljeno Maj 24, 2002 @Codeine: bomo videl čez par let.... @Hočko... Pošljem mail. Lp, Onim GSF {Genuine Suzuki Fun}
Codeine Objavljeno Maj 24, 2002 Opozori Objavljeno Maj 24, 2002 quote: @Codeine: bomo videl čez par let.... Evo se en udarec za M$ Win2000 Server ... pravkar so dokazali, da je: The Samba open source file and print server outperforms Windows 2000 by a wide margin With 10 weeks to go before firms must sign up to Microsoft's Software Assurance licensing scheme or pay full price for upgrades, new tests suggest open-source Samba software may offer a viable alternative to upgrading file servers to Windows 2000. http://www.itweek.co.uk/News/1131114 --- Legends may sleep, but they never die!
bmw Objavljeno Maj 24, 2002 Opozori Objavljeno Maj 24, 2002 quote: BMW, zdele si ga pa pihnu. Sej vodovodar ni izumu cevi pa matic pa spojk pa pipe ... ampak je samo sestavil ... analogija bi bila, da pride nekdo k tebi in ti zavrti CD, ki ga potem plačaš in obdržiš za redno uporabo. Avtorske pravice za pipo, matico, spojko in cev je dobil avtor/izumitelj, če je patent zaščiten. Zakaj ljudje vodovodnih pip ne ponarejajo je jasno saj pipe ne zna vsak naredit. CD prekopirat zna pa že vsaka tajnica. Zaradi enostavnosti je kraja avtorskega dela tako razširjena. Pa še ena kalkulacija, da vam bo malo bolj jasno, koliko kdo dobi: Cena CD-ja v trgovini: 3300 SIT DDV = 550 SIT Marža trgovca = 750 SIT marža distributerja = 600 SIT založba dobi = 1400 (iz česar je potrebno kriti še naslednje stroške) - izdelava CD-ja - produkcija albuma (studio, najeti glasbeniki, producent ...) - produkcija spotov (režiser, igralci, kamera, film ...) - marketing (oglasi, plakati, ...) - izplačilo avtorskih pravic avtorjem Tile podatki so malce prirejeni ampak vzeti iz meni dobro znanega primera in veljajo za slovenski trg. V tujini ni bistvenih razlik, razen v razmerjih delitve znotraj zadnjih 1400 SIT, ki pridejo do založbe. hotschko Popravil/a - hotschko dne 23/05/2002 ob 23:09:38 sorry hotschko,ampak še vedno ne razumem (sem bolj počasne pameti,zato mi razloži kot petletnemu otroku). namreč nikjer nisem zasledil, da je kateri od vas glasbenikov izumil note,pa glasbeni ključ,pa vse ostalo, kot tudi vodovodar ni izumil svojih pip in ostalih matic,pa si vi glasbeniki potemtakem vseeno lahko lastite avtorske pravice.če se ne motim,tudi vi glasbeniki sestavljate note v nekakšno glasbo, kot vodovodar svoje cevi,vendar vodovodar le nima avtorskih pravic......... glede teh stroškov okoli izdelave cd-ja..............ravno tako ima stroške vodovodar z izdelavo vodovoda,le da njemu nihče ne plačuje avtorskih pravic (da ne bo pomote, še dolga leta po izdelavi vodovoda,ne pa tako kot pri vas glasbenikih,ko za vsako predvajanje preko radia,ali na TV dobivate nato denarce............) da se razumemo, meni se zdi ta način pri glasbenikih hudo zgrešen,mnenja sem, da veliko premalo zaslužite in da vam veliko preveč ostali poberejo............. Upam, da mi boš to zadevo okoli avtorskih pravic lahko podrobneje razložil v živo..... lp., bmw Popravil/a - bmw dne 24/05/2002 ob 22:49:24
Onim Objavljeno Maj 25, 2002 Opozori Objavljeno Maj 25, 2002 ... ja BMW kdo te je pa silil v nakup (kopijo) Windows oz. Dos operaciskega sistema, če ti gre Billy na živce. Kup si Maca... Moj pogled je pa sledeč: Imamo tržni sistem, ki vemo kakšne zakonitosti pozna. In g. Gates je te zakonitosti zelo dobro izkoristil (upam, da se tu strinjamo?). Kar se pa odprte kode tiče pa zastonj SW se mi pa zdi, da je zadeva zelo podobna Flowerpower varianti iz 2. polovice 60 (najbolj aktivni aktivisti tega gibanja so postali največji grebatorji in uspešni poslovneži), kar pa ne velja za vse. Tudi meni gre na živce drag SW, toda če nisi zadovoljen, kupi drugega (skopiraj si ga, če ne gre drugače - nisi zadovoljen - briši!). Saj ni PC/AT edini tip osebnih računalnikov......... lp, Onim p.s. Jaz pa če bi srečal g. Gatesa bi mu čestital, pol pa za službo fehtal GSF {Genuine Suzuki Fun}
Codeine Objavljeno Maj 25, 2002 Opozori Objavljeno Maj 25, 2002 @Onim: Sicer ne vem, kdo te je prepričal, da je Linux kopija Windowsov oz. DOSa ?!? Morda preveč verjameš reklamnim akcijam M$. In PC/AT še ne pomeni, da moraš NUJNO instalirat Windowse. Zate bi imel samo eno vprašanje, ki kaže na to, da je Linux postal resna zadeva: ZAKAJ SE GA BILL GATES KAR NAENKRAT ŽELI REŠITI NA VSE MOGOČE NAČINE, TUDI S TEM, DA GA HOČE PRIKAZATI KOT NEKAKŠNO KRIMINALNO DEJANJE IN ŽELI CELO DOSEČI, DA BI PREPOVEDALI OPEN SOURCE SISTEM? ZAKAJ JE M$ PRIČEL VLAGATI NENORMALNO VELIKE KUPE DENARJA V PREPRIČEVANJE LJUDI, DA LINUX NI COOL ZADEVA? IN ZA KONEC KAJ JE POČEL BILL GATES V KONGRESU IN RAZLAGAL KAKŠNO SRANJE JE LINUX??? Že sama dejanja vodilnih v M$ kažejo, da jim je očitno, kljub temu, da so se dolgo časa smejali Linuxu v brk, tako kot mnogi počnejo še danes, potegnilo, da Linux predstavlja resno grožnjo njihovemu precenjenemu programju. Recimo zakaj je NASA, Ameriška vojska in pravkar to želi storiti tudi nemški parlament prehajajo z windows okolja na Linux? In še nekaj zakaj tudi M$ uporablja Linux v nekaterih svojih strežnikih? ------------------------------------------------------------ @BWM odklikaj na http://www.linuxiso.com kjer si lahko dolpotegnes vse nove distribucije Linuxa. Recimo pri Red Hat, Suse 8.0 ali Mandrake 8.2 samo vtaknes CD v CD-ROM izberes svoj jezik izberes zakaj bos racunalo uporabljal (office, server, web server) in pocakas, da se vse skupaj instalira. --- Legends may sleep, but they never die!
cyc Objavljeno Maj 25, 2002 Opozori Objavljeno Maj 25, 2002 quote: Glede serverjev itak ni vprašanja kdo je boljši Linux ali M$. Zadnjič Se vsekakor strinjam, vprasanje se vrti samo se okoli "gnu/linux takoj na desktop ali sele cez dve leti". quote: In tudi odkar uporabljam OpenOffice (Brezplačen) nikakor več ne pogrešam M$ Office (200.000+ cena Ti, tole moram pa jaz preizkusit, kako se obnese; skrbi me nenehno spreminjanje zapisov M$ datotek (.doc, .xls, ...), ker jih potem ostali tezko dohajajo. In uporabniki naravnost hrepenijo po najnovejsi verziji Officea in te zasipajo z datotekami, shranjenimi v najnovejsi verziji zapisa. quote: Menim, da problem ni v Pingvinu ampak v uporabnikih, ker se preprosto bojijo Linuxa in Open Source in so prepričani, da je M$ "bog i batina". Microsoft is not an answer! Microsoft is the question. The answer is "NO"! quote: Dr. Watson to trdil že od začetka), vendar kmalu odhaja na Linux. ?? A ni to eden od mobisux teama? Jaz poznam od tam Anonimneza pa mi je tale Dr. Watson znan, z enega grill paryja se mi zdi -- Andraz, cyc
cyc Objavljeno Maj 25, 2002 Opozori Objavljeno Maj 25, 2002 quote: glede pingvina pa priznam, da ga še nisem preizkusil (da ne bo pomote, ga imam doma-Red Hat 6.2 z knjigo, vendar ga ne znam instalirati na notebook.........),vendar nekaj sem Joj, bmw, to je staro, obdrzi knjigo kjer verjetno pise se dovolj splosnih reci da te uvede v linux, ampak snemi ISO novejsi, bodisi RH, SuSE, Mandrake ... ti so za zacetnika verjetno najbolj primerni, za rabo doma. Z novejsimi razlicicami namrec strmo narasca tudi podpora za hardver, sploh za notebooke, 6.2 ima prastaro jedro ... Na http://www.linux-laptop.net/ preveri podporo! Sam sem se kalil na slackwareu, lusten BSD init sistem, ampak jaz sem medtem postal tudi len, ne da se mi vsake reci prevajat ce to ni potrebno, da bi pa zapravljal cas s pisanjem skript, ki bi mi pocele isto kot dpkg in apt v debianu pa tudi ne mislim ... No, jaz sem na debianu, prakticno vsi sysadmini, ki so bili na kateri drugi linux distribuciji, so migrirali k debianu, obstaja samo se nekaj vztrajnih dus s slackwarei Vsaj tako je stanje med mojimi znanci iz LUGOSa. Pravzaprav ... par dni nazaj sem namestil Debian Woody, pa mu ne morem ocitak kake neprijaznosti, tudi z mnozico paketov, ki bi novinca zmedli, se ti ni potrebno ukvarjati, ker z enim orodjem zelo priblizno dolocis, kaj bi na sistemu imel, morda si samo prikrajsan za kak GUI programcek za nastavitev cesa. -- Andraz, cyc Popravil/a - cyc dne 25/05/2002 ob 11:54:24
Codeine Objavljeno Maj 25, 2002 Opozori Objavljeno Maj 25, 2002 quote: Ti, tole moram pa jaz preizkusit, kako se obnese; skrbi me nenehno spreminjanje zapisov M$ datotek (.doc, .xls, ...), ker jih potem ostali tezko dohajajo. In uporabniki naravnost hrepenijo po najnovejsi verziji Officea in te zasipajo z datotekami, shranjenimi v najnovejsi verziji zapisa. Normalno, da pretiravajo, saj sami ne vedo zakaj si tisijo na racunala XP office, kljub temu da pol funkcij itak nihče ne uporablja ali pa jih ne zna uporabljati. OpenOffice prebavi skoraj vse od prvega worda/excella do XP !!! File pa lahko nazaj posnames tudi kot 97/2000/XP format za tiste M$, ki ne prebavijo XML standarda... Stvar je cool in se stane te točno toliko kot nič. quote: ?? A ni to eden od mobisux teama? Jaz poznam od tam Anonimneza pa mi je tale Dr. Watson znan, z enega grill paryja se mi zdi Jop, eden od stvariteljev Mobisuxa: http://www.mobisux.com/marketing/index.php3 --- Legends may sleep, but they never die!
hotschko Objavljeno Maj 25, 2002 Opozori Objavljeno Maj 25, 2002 quote: @Onim: Sicer ne vem, kdo te je prepričal, da je Linux kopija Windowsov oz. DOSa ?!? Morda preveč verjameš reklamnim akcijam M$. In PC/AT še ne pomeni, da moraš NUJNO instalirat Windowse. Codeine, mislim da Onimovega prispevka nisi prebral pravilno ... hotschko
Onim Objavljeno Maj 26, 2002 Opozori Objavljeno Maj 26, 2002 Točno Hotscho, ni prebral pravilno - zadeva "kopija"-pirat, ne kopija windows. Prosim podučite me, kateri so OS za PC/at? Glede Linuxa pa tole kar je CYC napisal..... neko staro jedro.... pa čez 14 dni spet novo, pa to ozadje, pa oni gonilniki..... pa kva vi mislite, da uporabniki informatike vsak dan za najnovejšimi jedri gledajo? Tajnico komaj word naučiš uporabljat, pa se informatiku zazdi, da je nek vmesnik lepši, ga zamenja, tajnica v jok...... HAha Nič ne nečem, da je Linux slab sistem, vendar sistem odprte kode še MSu vedno ostane, v skrajni sili. Lepo, da je dobil windows očitno kvalitetnega konkurenta. Sicer pa je nekoč tudi Novell veljal za močnega konkurenta (mreža), zdaj pa.........? Moje mnenje je, da je Linux preveč sistem zanesenjakov in bo v tej sferi tudi kraljeval, kar pa se tiče poslovnega sveta, predvsem splošne rabe? Par let zaostanka je v IT veliko. Bodo morali po šolah Linux učit, ne vem, ne vem.... Ne vem. Je pa res nekaj drugega: Po mojem mnenju je MSova .net strategija bad za MS. pa lp, Onim Še vedno imam Win98SE z vsemi mogočimi zastonj davnlovdi, pa pws, pa zadeva za domačo rabo zelo lepo deluje. Moder ekran je zame ? Res pa je, da zahteva simpl vzdrževanje, da stabilno deluje. Sistem bi bil primeren tudi za manjše podjetje, do max 5 računalnikov. GSF {Genuine Suzuki Fun}
Codeine Objavljeno Maj 26, 2002 Opozori Objavljeno Maj 26, 2002 quote: Moje mnenje je, da je Linux preveč sistem zanesenjakov in bo v tej sferi tudi kraljeval, kar pa se tiče poslovnega sveta, predvsem splošne rabe? Par let zaostanka je v IT veliko. Bodo morali po šolah Linux učit, ne vem, ne vem.... Ne vem. Je pa res nekaj drugega: Po mojem mnenju je MSova .net strategija bad za MS. Saj ravno to se je spremenilo, še posebej v zadnjem letu, da je stvar postala močno konkurenčna M$ na področju poslovne in domače rabe in zato bije Billy plat zvona. Sedaj se gre samo zato koliko je kdo pripravljen dati za programje, ki opravlja identično stvar. Pobrati ga brezplačno ali zanj mastno plačati. No pa smo prišli do drugega problema. V veliko državah boš težko našel M$ v šolah. Tam prevladujejo predvsem Apple in tudi unix/linux ni neznanka. Če so boš malo spomnil nazaj, je hotel M$ podariti šolam svojo programsko opremo, vendar so ga zavrnili. Za takšno obnašanje ljudi so predvsem krive naše šole, kjer pretiravajo z M$ in proizvajajo v šolah dobesedno foh idiote, ki poznajo samo M$ in nič drugega. Pa kaj si ja "nor", ne naredis šole/faksa če znaš našteti vsaj pet M$ programov. Sam osebno mislim, da je naravnost sramotno, da si fakulteta postavi internet server na windoze s pomocjo Wizarda, saj se ob tem clovek vprasa ali res nimajo tam zaposleni niti kancka zanesenjastva in/ali raziskovalne zilice. In za konec, no vidis na ta racunalnik nabulas Linux, Apache, MySQL, Sambo itd. in bo mirne duse stregel malo vecjemu stevilu kot samo petim dušam! --- Legends may sleep, but they never die!
Codeine Objavljeno Maj 26, 2002 Opozori Objavljeno Maj 26, 2002 Kaj pravite na tole? OpenMusic: A New Way of Handling Audio Content in the Digital Age http://openmusic.linuxtag.org/showitem.php?item=0030 --- Legends may sleep, but they never die!
cyc Objavljeno Maj 27, 2002 Opozori Objavljeno Maj 27, 2002 quote: Glede Linuxa pa tole kar je CYC napisal..... neko staro jedro.... pa čez 14 dni spet novo, pa to ozadje, pa oni gonilniki..... Ja ... in? A pri M$ je pa kaj drugace hehe. Tudi tam imas novejsa jedra, gonilnike itd., in ko opazijo, da so rec dovolj temeljito zagnojili, fases ti od njih SP #n, znano kot Sralna Praksa, le da oni temu recejo "service pack". Rec ima potem se manjse anomalije, da kaj neha delat itd. Saj pri linuxu ni treba menjati jedra, ce ga noces, jaz sem do nedavnega imel server z jedrom 2.2.16, kar je *zelo* staro, masina je pa delala krasno, uptimei so bili po 150 dni (dejansko se ni rebootalo, pac pa shutdownalo - drug hardver ...) quote: Še vedno imam Win98SE z vsemi mogočimi zastonj davnlovdi, pa pws, pa zadeva za domačo rabo zelo lepo deluje. Moder ekran je zame ? Res pa je, da zahteva simpl vzdrževanje, da stabilno deluje. Sistem bi bil primeren tudi za manjše podjetje, do max 5 računalnikov. Zame ni "simpl vzdrzevanje" to, da ko nekaj crkne, na novo namestis in upas da bo potem kaj bolje. Tudi ne to, da moras narediti kopijo vsega, ce hoces narediti enako stanje, ker ne ves, kje vse so nastavitve ... se najmanj pa to, da tega v bistvu ne smes narediti, ce menjas strojno opremo, ker rec po zagonu enostavno ne bo delala. Disk z linuxom, po drugi strani, z jedrom za x96, lahko namontiras kamorkoli, pa bo rec delala. @Codeine: hehe, saj to je verjetno na vsakem faksu tako, razen na racunalniskem. Pri nas je tako, da ko vidim "admina" naokoli hodit, vem, da bo nekaj nehalo delat. Vsaj mreza. Ta admin ma e-mail webmaster@..., verjetno zato, ker se mu lepse slisi kot "hostmaster", sploh pa z webom nima nic, ogrodje je napisal nekdo drug, updatea pa nihce zadeve -- Andraz, cyc Popravil/a - cyc dne 27/05/2002 ob 07:45:25
Onim Objavljeno Maj 27, 2002 Opozori Objavljeno Maj 27, 2002 .... ne potrebujem več (tudi majhno podjetje ne). Sicer pa kot sem rekel, bomo videli.......... bomo pa windowsa na odprti kodi mel Lp, Onim GSF {Genuine Suzuki Fun}
Onim Objavljeno Maj 27, 2002 Opozori Objavljeno Maj 27, 2002 Aja pa temo smo čisto nekam drugam peljal.... Onim GSF {Genuine Suzuki Fun}
LuCy Objavljeno Junij 1, 2002 Opozori Objavljeno Junij 1, 2002 Pa si preberite članek v Dnevniku: http://www.dnevnik.si/clanek.asp?id=24432 "Boj proti piratstvu v napovedani direktivi EU MADRID, 1. - Predstavniki evropskih organizacij za film, glasbo, video ter poslovno in zabavno programsko opremo so na dvodnevnem protipiratskem seminarju podali skupno pobudo za vključitev določenih ukrepov v smislu boja proti piratstvu v napovedano direktivo EU." itd. Pocasi se dalec pride, hitro pa se dlje. LuCy
Codeine Objavljeno Junij 1, 2002 Opozori Objavljeno Junij 1, 2002 quote: Pa si preberite članek v Dnevniku: http://www.dnevnik.si/clanek.asp?id=24432 "Boj proti piratstvu v napovedani direktivi EU Ravno zaradi taksnih in drugacnih bedarij pridobiva na veljavnosti open source programska oprema. Pa kakšna bedarija, da bo zaradi tega manj delovnih mest blah blah.... gre se samo za čim večji zaslužek delničarjev oz. lastnikov založniških hiš in njihovih prisklednikov beri političnih strank. Za konec pa še vsakemu v glavo identicard in napravo za lociranje kje se nahajamo pa bo. --- Legends may sleep, but they never die!
Codeine Objavljeno Junij 4, 2002 Opozori Objavljeno Junij 4, 2002 Evo, da se noute tresli vsi zvesti verniki Microsofta (Fuj!) Nemški parlament je dokončno dal BRCO MIKROSOFTU in presedlal na SuSE Linux! "The German government has decided to move its federal, state and local agency IT systems to Linux, citing reliability issues and a desire to reduce its dependence on Microsoft (Nasdaq: MSFT)" Več na: http://www.newsfactor.com/perl/story/18045.html Nekaj kar bi si morali prebrati vsi naši potratni vladni uslužbenci! --- Legends may sleep, but they never die!
LuCy Objavljeno Junij 13, 2002 Opozori Objavljeno Junij 13, 2002 Se nekaj na temo avtorskih pravic: (Ljubljana, 6. junij 2002) Konec februarja in v začetku marca letos so nekateri mediji poročali o ovadbi zaradi utaje davkov, ki so jo proti SAZAS-u podali anonimno. Davčni inšpektorji so delo na SAZAS-u zaključili in ugotovili, da v poslovanju SAZAS-a ni nobenih nepravilnosti, še najmanj davčne utaje. Dejstvo pa je, da se pojavljajo različne možnosti interpretacije Zakona o avtorski in sorodnih pravicah v zvezi z načinom obračunavanja DDV-ja pri izstavljanju računov za uporabo avtorskih del, vendar je SAZAS-ovo poslovanje usklajeno tudi z mnenjem, ki ga je v zvezi s tem podal Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino. Težave, s katerimi se sooča SAZAS pri svojem poslovanju, so obravnavali tudi na ministrstvu za gospodarstvo, kjer so se srečali ministrica dr. Tea Petrin s svojimi sodelavci in predstavniki SAZAS-a. Dogovorili so se za ustanovitev delovne skupine, katere naloga bo poiskati najboljšo možno rešitev za dopolnitev predvsem 153. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki bo v prihodnje preprečila različne interpretacije zakona. Te dni so v SAZAS-u mesec dni prej kot druga leta zaključili z obračunom avtorskih honorarjev za javna oddajanja in javna izvajanja za leto 2001, 13. junija pa bo v Ljubljani skupščina avtorjev, na kateri bodo med drugim izvolili novo vodstvo združenja slovenskih glasbenih avtorjev. Pocasi se dalec pride, hitro pa se dlje. LuCy
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se