Skoči na vsebino

Resnica o mleku


SiR

Priporočene objave

tole sem dobil na mail:

Mleko .

Spoštovani!

Leta 1991 mi je sodelavec prinesel izvod revije Zdravje z besedami: "Ti se zanimaš za mleko. Preberi si članek v tej reviji." V kratkem članku je nek zdravnik pisal, da so ugotovili, da se maščoba iz homogeniziranega mleka nabira na stene žil in da iz homogeniziranega mleka organizem ne more izkoristiti kalcija. Članka si žal nisem fotokopirala, me je pa to ves čas preganjalo. Najprej sem mislila, da bo industrija prenehala s homogeniziranjem mleka, pa ga je bilo celo vedno več. Potem pa sem se spraševala, kaj se pravzaprav zgodi v mleku ob homogenizaciji, da se tako zelo spremeni, čeprav mu ni nič dodano in je samo podvrženo mehanski obdelavi. Odgovor sem našla v Ullmannovi Enciklopediji tehnične kemije v poglavju o mleku in mlečnih izdelkih, ko sem lani iskala podatke o kazeinu. Od takrat čutim odgovornost in obvezo, da nekaj storim, da bi zavarovala nič hudega sluteče ljudi in predvsem otroke pred nevarnostjo, ki jim preti zaradi pitja homogeniziranega mleka in da bi jim omogočila dostop do

nehomogeniziranega pasteriziranega mleka, ki pa je resnično vir zdravja, lahko prebavljivo in skoraj v popolnosti oskrbi organizem z vsemi potrebnimi vitamini, minerali, maščobami, beljakovinami, ogljikovimi hidrati in mikroorganizmi mlečne mikroflore, katerih prisotnost v našem telesu je nujna za zdravje in odpornost proti okužbam. Napisala sem članek o tem (namenjen za objavo v reviji Zdravje ), ki je pripet.

S spoštovanjem

Maja Tomkiewicz-Vouk dipl. ing. kem. teh.

Ljubljana, 26. 4. 2002

HOMOGENIZIRANO MLEKO - POČASNI UBIJALEC

Na svetovnem spletu mrgoli člankov, ki bolj ali manj utemeljeno svarijo pred uživanjem mleka. Tudi v naših občilih so vse pogostejši. Če upoštevamo, da je danes večini ljudi dostopno samo homogenizirano industrijsko predelano mleko, imajo popolnoma prav. S homogenizacijo se namreč mleko, ki je sicer najpopolnejše živilo, kar jih je narava ustvarila, spremeni v počasnega ubijalca, ki maši žile. Nedopustno je, da danes nehomogeniziranega mleka skoraj ni več mogoče kupiti in da večina ljudi ne ve, da homogenizirano mleko samo še po barvi spominja na naravno mleko. Tisočletja je bilo mleko vir zdravja za otroke in odrasle, danes pa

ga je postopek homogenizacije spremenil v vir bolezni.

Homogenizirano mleko preprečuje prehitro ločevanje maščobe, kar omogoča daljše roke trajanja izdelkov. Kmalu zatem, ko je homogenizirano mleko v trgovinah izpodrinilo navadno pasterizirano, so se pojavile alarmantne vesti o velikem porastu pojava poapnenja žil ne samo pri odraslih, ampak tudi pri otrocih. Odziv mlekarske industrije na to je bila ponudba

različnih vrst mleka z manjšo vsebnostjo maščobe, kar kaže na to, da so vedeli, da ima homogenizirana maščoba drugačne lastnosti od nehomogenizirane. Prej smo poznali samo polnomastno mleko in krivdo za poapnenje žil so takrat pripisovali predvsem maslu. Med maslom in homogenizirano mlečno maščobo je precejšna podobnost. Pri obeh z mehanskim

postopkom uničijo naravno proteinsko membrano, ki obdaja maščobne kroglice. Te membrane pa narava ni ustvarila brez tehtnega razloga in prav njeno uničenje ima usodne posledice za zdravje ljudi in predvsem otrok, za katere še vedno priporočajo pitje polnomastnega mleka. Majhnim otrokom je mleko glavna hrana in prve spremembe na ožilju zdravniki opažajo že pri triletnikih. Prav zaradi otrok želim dokazati in razložiti škodljivost homogenizacije in njeno nepotrebnost z vidika varnosti. Navajam prevod dela opisa homogenizacije iz Ullmannove Enciklopedije tehnične kemije (3.izdaja) v poglavju o mleku in mlečnih proizvodih:

Če imajo maščobne kroglice v tekočih trajnih mlečnih izdelkih enako disperzijsko stopnjo kot v svežem mleku, se hitro dvignejo in na površini tvorijo neprivlačne (grde) kompaktne sloje smetane ali maščobne zamaške. Maščobne kroglice zmanjšane na manj kot 2 mikrona pa se nasprotno le zelo počasi izločijo na površino, tako da se pri dovolj viskoznem izdelku ob

normalnih pogojih skladiščenja maščoba ne izloči. Pri običajnih homogenizacijskih strojih se toplo mleko (oz. koncentrirano mleko ali smetana) s tribatno črpalko z veliko hitrostjo potiska skozi ozko režo. Pri tem nastale strižne sile maščobne kroglice raztegnejo po dolžini, da

razpadejo na posamezne majhne kapljice, ki se še držijo skupaj podobno verižici biserov. Na posamezne maščobne kroglice razpadejo šele ob izstopu iz homogenizirne reže. Zaradi homogenizacije se uničijo prvotne membrane maščobnih kroglic. Istočasno pa se na novo nastale maščobne kroglice adsorbirajo beljakovine, predvsem kazein. Emulzija se stabilizira.

Postopek je videti idealen. Mleku ni nič dodanega, nobenih emulgatorjev. Toda na maščobo, ki je bila prvotno zaščitena z naravno membrano iz cca 1/3 fosfatidov in 2/3 membranskih proteinov, ki je preprečevala trdnejšo vezavo kazeina z njo, se po homogenizaciji trdno adsorbira kazein. V naravnem mleku je kazein pretežno v obliki kazein-kalciumfosfatnih micel.

Naš organizem novo nastale kombinacije (maščobe obdane s kazein kalciumfosfatnimi micelami) ne zna prebaviti, deloma jo izloči, deloma jo nalaga na stene naših žil (od tod poapnenje). To tudi razlaga, zakaj organizem iz homogeniziranega mleka ne more izkoristiti kalcija.

Poleg tega stopi v akcijo še encim ksantin-oksidaza, ki se nahaja v notranjosti maščobnih kapljic. Ta encim je namenjen postopnemu razkroju proteinskega dela membrane maščobne kapljice, da nato organizem maščobo lahko uporabi. Ker membrane maščobnih celic po homogenizaciji ni več, ta encim začne delovati na tkivo v človeku in ga poškoduje.

Homogenizirano mleko je torej ena najhujših prevar današnjega časa. Spomnimo se samo na napise na embalaži: naravno, sveže mleko. Matere ga dajejo otrokom v dobri veri, da bodo dobili dovolj kalcija in beljakovin za zdravo rast, resnica pa je daleč od tega.

Vse homogenizirano mleko bi moralo imeti podobno kot cigarete na embalaži napisano opozorilo, da povzroča poapnenje žil. Predvsem pa bi moralo biti v trgovinah dovolj nehomogeniziranega pasteriziranega mleka, ki bi bilo predelano čim bolj nežno, tako da bi v kar največji meri ohranilo lastnosti naravnega mleka.

Na pragu novega tisočletja bi morda lahko začeli razmišljati tudi o novih načinih predelave mleka. Nekoč so pri molži poskusili prvi curek iz vsakega vimena. Pri današnji napredni tehnologiji bi ne smelo biti pretežko zasnovati naprave, ki bi dobro mleko ločila od slabega. Namesto pasterizacije bi bile potem potrebne samo zelo učinkovite hladilne naprave, kar tudi ne bi smelo predstavljati problema za tretje tisočletje. Naravno mleko zdravih, naravno hranjenih živali je namreč po svoji komplicirani in do vseh potankosti premišljeni sestavi ena največjih

mojstrovin narave. Popolno in lahko prebavljivo živilo. Ker je tako komplicirano, ga vsak naš poseg samo osiromaši. ®e samo s kuhanjem uničimo v njem prisotne mlečne mikroorganizme, ki proizvajajo številne encime, med drugimi tudi encim za razgradnjo mlečnega sladkorja. Ti mikroorganizmi sestavljajo našo črevesno mikrofloro, če smo jih kot dojenčki dobili z

maternim mlekom in nam jih niso uničili antibiotiki ob kakšnem zdravljenju. V nežno pasteriziranem mleku je še nekaj teh mikroorganizmov, ki poskrbijo za razgradnjo mlečnega sladkorja in katerih prisotnost v našem telesu nas varuje tudi pred bolezenskimi mikroorganizmi.

Tega mleka, ki je resnično najboljše živilo za otroke, danes skoraj ni mogoče kupiti. Vsepovsod se na policah kopičijo samo homogenizirani izdelki. Izgovori, da ni dovolj dokazov o njihovi škodljivosti na osnovi epidemioloških študij, so pesek v oči. Ali mora res najprej zboleti na

milijone ljudi, da bi bila škodljivost dokazana. Nerazumljivo je, da živilo, ki ga ljudje in predvsem otroci uživajo vsakodnevno v večjih količinah, ni bilo pretestirano na podoben način kot zdravila. ®e preprost poskus s podganami, ko bi eno skupino hranili z nehomogeniziranim, drugo pa s homogeniziranim mlekom, bi hitro in nedvoumno pokazal razliko. Na osnovi tega bi nato lahko zahtevali, da mlekarska industrija vsaj pasterizirano mleko preneha homogenizirati. Zakon, ki bi predpisoval predhodni preizkus s hranjenjem podgan za nova živila ali za nove

tehnologije za predelavo le-teh, pa bi nas gotovo obvaroval še pred številnimi civilizacijskimi boleznimi. Ta primer je očiten dokaz, da samo kontrola mikroorganizmov in določenih posameznih nedovoljenih sestavin nikakor ne zagotavlja, da je živilo zdravo in neškodljivo. Na naš organizem vpliva živilo kot celota in ta vpliv je potrebno preveriti preden pride na tržišče.

Maja Tomkiewicz-Vouk dipl. ing. kem. teh.

Ljubljana, 21. 4. 2002

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

:worship: :worship: :worship: :worship: :worship:

Pa še poln je B vitamina :OK:

Popravljeno . Popravil MARE 65
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Mah... Vsake tolko kaka pametna glava najde nekaj... Enkrat je paradižnik, pol mleko... Ko sem bla še v mali šoli je folk paniko zganjav, da gledanje vijolične barve povzroča raka :? Js bolj kot ne gledam na Eje in npr. ne kupujem izdelkov v katerih je E120 :BUA: al pa so neprimerni za vegije...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zanjo je mleko škodljivo s kemičnega stališča. :photo:

Raje bi slišal mnenje kakšnega primerno usposobljenega zdravnika.

Po njenem je mleko enako ali bolj škodljivo kot odojek. Ali pečenka. Ali dunajski zrezek.

Mislim halo, zaradi mleka se ti bodo žile zabasale :lol1: :slap:

In zaradi takih člankov bo še kdo nehal piti mleko, misleč da si dela dobro. :huh:

Je pa splošno znano dejstvo, da kravje mleko niti pod razno ni primerno za dojenčke in male otroke.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zanjo je mleko škodljivo s kemičnega stališča. :photo:

Raje bi slišal mnenje kakšnega primerno usposobljenega zdravnika.

Po njenem je mleko enako ali bolj škodljivo kot odojek. Ali pečenka. Ali dunajski zrezek.

Mislim halo, zaradi mleka se ti bodo žile zabasale :lol1: :slap:

In zaradi takih člankov bo še kdo nehal piti mleko, misleč da si dela dobro. :huh:

Je pa splošno znano dejstvo, da kravje mleko niti pod razno ni primerno za dojenčke in male otroke.

To pa zato ker je premastno in ga marsikatera mama za otroka razradči kar z vodo :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Da je narava tekom evolucije "premislila" kako morajo biti stvari sestavljene bo nedvomno držalo.

To, da človek s svojimi posegi take mojstrovine spretno uniči in iz koristnega naredi škodljivo, pa tudi kar verjamem. Meni se zdi v članku povedano kar smiselno.

Kaj pa mlečni izdelki? Jogurti npr. So danes tudi vsi iz homogeniziranega mleka narejeni, kajne?

Kje so tisti čvrsti jogurti iz moje mladosti, katerega si lahko le z žlico jedel? Tisto je bilo pravo, ne pa te tekoče pobarvane driske, katere prodajajo dandanašnji. :angry2:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Doma vedno pijem mleko, ki je staro največ kak dan, tko da če imam poapnene žile, jih imam zaradi masti. Sem pa najbrž narobe informiran ali pa razgledan kakorkoli hočete. Zakaj se mi zdi da včasih ni bilo toliko kapi, raka in podobnih "sodobnih" bolezni.

Dokler se bo dalo bom kar ostal pri mleku, ki ga je prejšnji dan mami namolzla pri kravi, ki ne pozna silaže. Že tu je razlika!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Se strinjam, ker men je po mleku slabo :P

Ko jebe Hrčote, men je po njih slabo! :grim

Mogoče pa bi se nekateri le pogovarjali o mleku, kot je naslov teme? Ti kdaj zazvoni zvonček pod kapo, da pa si mogoče le preveč off topics, pa čeprav je to tu K'r neki?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ko jebe Hrčote, men je po njih slabo! :grim

Mogoče pa bi se nekateri le pogovarjali o mleku, kot je naslov teme? Ti kdaj zazvoni zvonček pod kapo, da pa si mogoče le preveč off topics, pa čeprav je to tu K'r neki?

Kaj vse je off topics .... :whistle: pa ne se preveč razburjat, to ni dobro za zdravje .... :grrr

Ampak men je po mleku res slabo, ker sem alergična nanj :(

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

NOVO ! mleko z dodatkom 10Q ! na vseh mercatorijevih policah ! baje se sploh več ne staraš ! malo pretiravam a v mladosti je point ! :hmm:

Cunc mleka v kavo je vse kar ga rabim in konzumiram ! Organizem ga ne rabi ! <_<

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ko jebe Hrčote, men je po njih slabo! :grim

:eek: Pa ti sploh poznaš našo Hrčo? Pa to je ena najlepših potujočih mlekarn na forumu :wub: .

Zgleda, da res drži tisti vic: Foter je imel tri sine, dva sta bila pametna, ta tretji pa je bil jager.

Pa brez zamere.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jebat ga, ... ne jemat življenja preveč resno, noben se še ni rešu živ :P :OK:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zakaj se mi zdi da včasih ni bilo toliko kapi, raka in podobnih "sodobnih" bolezni.

To, da se počasi priznava, da le ni človek tako strašno prebrisan pa naj gre za obdelavo mleka ali pa rolo deodorante in da ima vsaka ,,naravna,, stvar en razlog, da je taka kot je se čist strinjam.

Zakaj pa ni bil človek toliko bolan kot danes...zato, ker mu narava ni podarila tako dolge življenske dobe, kot si jo je do danes sam podaljšal in se rak ni imel časa razvit, pravtako ne ostale bolezni...tudi diagnostike je bila sila švoh, medicina in predvsem njeni tehnični pripomočki so bili nerazviti, populacija se širi brez naravne selekcije, smrtnost najmlajših je mnogo manjša itd.....tiste bolezni, ki prihajajo iz glave pa so posledica veš česa.....itd...

PS da pa mleko ni dobro oz. celo škodljivo za odrasle sesalce je pa čista neumnost, ki jih pišejo v raznoraznih ,,ženskih,, revijah ki jih prepišejo iz drugih časopisov in malo pomešajo jabolka in hruške pa potem izpustijo ,,nepomembno,, bistvo za kakšno mleko gre....važno da je članek in da gre za MLEKO tako kot paradajz in ostalo.....

Nč bom pa svojo kravo kupila, ker sem velik potrošnik mlečnih izdelkov.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dvomim, da je mleko ki je samo prekuhano v emajliranem loncu in posneta smetana z njega ŽIVLJENSKO NEVARNO!(in krava futrana s kolikor toliko normalno krmo)

Drugo pa je, ko je enkrat mleko obdelano na vse mogoče načine in dodatno še zapakirano v vse mogoče umetne snovi, sedaj pa je itak fancy , če mleku (in izdelkom) dodajo še cel kup "zdravih" dodatkov (pridobljenih na še bolj ? način)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ko jebe Hrčote, men je po njih slabo! :grim

Da nisi ti malo šif usmerjen? :?

Je pa res, da je to zdaj moderno. :grim

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

:eek: Pa ti sploh poznaš našo Hrčo? Pa to je ena najlepših potujočih mlekarn na forumu :wub: .

Zgleda, da res drži tisti vic: Foter je imel tri sine, dva sta bila pametna, ta tretji pa je bil jager.

Pa brez zamere.

Ja qrc, kaj sem pa vedu, ko pa mlekarne za steznikom skriva! :blush: :slap:

Ne ti men čez jagre porkalapipa! :angry2:

Da nisi ti malo šif usmerjen? :?

Je pa res, da je to zdaj moderno. :grim

:eek: :eek: Pa kaj me zdej je...e. Jest Hrčo pač ne poznam. :blush:

Usmerjen, ja pa jade. Ke bolj proti smrekcam sem res obrnjen, da bi bil pa šif usmerjen? :angry2: :blink: :angry2:

WTF is šif? :blink:

Mleko je mama narava naredila tako, da ga je potrošnik čim bolj smotrno in varno izrabil.

Iz tega sklepam, da je najbolj zdravo tako, kot ga krawcw pač skreirajo. Neprekuhano! Po sili razmer, ga ljudeki pač prekuhavamo ali pustimo kisat :OK: :OK: Da bi bilo mleko za odrasle škodljivo, se mi ne zdi, sigurno pa ga ne potrebujejo, saj tudi noben sesalec ne krepa brez njega, pa ga pije samo kot mladič.

Je pa seveda kakšen dober sirček ta boli zadeva, domače kislo mleko z kruhom iz krušne peči je pa nekaj ta narbuliga!

To, kar danes prodajajo po štacunah, je pa zelooooo daleč od naravnega mleka in naravnih mlečnih izdelkov. Mogoče so siri še najbližje. A so siri sploh lahko delajo iz homogeniziranega mleka?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Joj joj...

Kakšne štorije...

Sicer prvič slišim da bi bilo tako mleko škodljivo, ampak z obdelavo spremenimo naravne lastnosti in s tem dobimo ne več tako naraven produkt, na katerega se skozi evolucijo človek v tako kratkem obdobju vsekakor ni mogel navaditi. Torej UHT homogenizirano mleko je zame še eden, ne najbolj zdrav produkt v prehranski paleti človeka. Pri tem "sodobnem" načinu hitrega, stresnega življenja pač človek nima časa pridelovati, pripravljati zdrave domače hrane. Zato pač jemo vse pripravljeno, zmrzneno, instant... To je pač cena današnjega hitrega načina življenja.

Jeba tko pač je. In če se zato še sekiramo, nas bo pred zamašenimi žilami od mleka, prehitela rana na želodcu od živcev.

Zato pa se je vedno fajn vračat za vikend na deželo v mamino kuhinjo kjer pijem domače mleko in jem doma pridelano hrano.

Quote:

A so siri sploh lahko delajo iz homogeniziranega mleka?

End.

Mislim da se siri ne delajo iz homogeniziranega mleka ker se poškodujejo kazeinske micele, ki so poleg srugih tudi odgovorne za sesirjanje mleka. Verjetno bi tudi ratalo nekaj siru podobnega. Ampak nima smisla to homogenizirat ker bi s tem povečal stroške proizvodnje sira in definitivno izgubil na kvaliteti sira.

Saj vemo kako je. Najboljši siri so domači-ti običajno niso niti toplotno obdelani,(segreje se le na cca40 stopinj da se sproži sirjenje) vsekakor pa niso homogenizirani.

Potem pa so tu industrijski siri- vsi so toplotno obdelani- s tem se že uniči nekaj mikrokultur in zato industrijski siri niso tako specifični, posledično tudi manj ukusni.

Glede tega ali odrasel organizem rabi mleko ali ne? Organizem v bistvu ne rabi nobenevrste hrane kot take, organizem rabi le beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, določene vitamine in minerale. S kakšno vrsto hrane jih bo dobil je pa vseeno.(da se ne bo kdio spotikal to je le poenostavljena verzija.)

PS: jaz spijem vsak dan skoraj liter mleka, večino kupljenega..

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sem mal raziskoval na to temo, pa sem naletu na TALE forum, kjer je malo bolj razloženo.

Svaka čast. Zaslužiš si jurja! :grim

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!