Skoči na vsebino

136 oklepnikov ali pet klinik?

marx

Priporočene objave

A je kdo slučajno seznanjen z predvideno razporeditvijo oklepnikov po enotah in nalogah katere bi opravljali( količinsko mislim ) ?

A bodo vsi v uporabi :?

A ni celo praksa, da se delež kupljenih vozil potem uporablja za rezervne dele :?

ne vem samo sprašujem :)

Praksa to ziher ni. Če ti pa eno vozilo npr. raztrešči mina do te stopnje, da se ga ne da več popraviti, je popolnoma normalno, da se ga skanibalizira oz. pobere vse kar je uporabnega (in se da odšraufat) ter uporabi kot rezervni del za druga vozila. Saj ima to neko logiko, ane?

Ahaaa, misliš na ekspanzijsko strelivo, v bistvu dum-dum. Nič bat, so vsi dobili takrat kar poštene zaloge vojaške municije za njihove kanone.

A tudi za tvojo za (evropske) vojaške razmere ekzotiko: 30-06 in .300WM?

Popravljeno . Popravil Fritz
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...

A tudi za tvojo za (evropske) vojaške razmere ekzotiko: 30-06 in .300WM?

Takrat je večina lovcev uporabljala kaliber 7.8 mm, če se ne motim. Torej so lahko uporabljali 7.9 mm strelivo za M48 (bivša mauser). HHV bo to znal bolje povedat.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ja, predvidevam, da z 7,92 IS ni bilo težav. Ker je pa Horjo omenil (verjetno) svoje flinte v .30-06 in .300WM me je, tako iz firbca, zanimalo, če so bili takrat zmožni to nabaviti. A ti si tudi lovec, Lobo?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

OK. Sicer nisem mislil v takem pomenu. Saj bo verjetno še Horjo kaj povedal, če se mu bo dalo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :headbang: sej boste izuml še smodnik sredi 21-ega stoletja :grim

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...A tudi za tvojo za (evropske) vojaške razmere ekzotiko: 30-06 in .300WM?

Da! In 30-06 ni nobena eksotika. To je letos ravno 100 let star kaliber, ki je do nedavnega prevladoval kot ostrostrelski. Tudi v Evropi! Šele nekaj let nazaj ga je zamenjal 308W, zaradi manjše municije in odtenek boljše točnosti. Domet ima pa 30-06 boljši!

Takrat je večina lovcev uporabljala kaliber 7.8 mm, če se ne motim. Torej so lahko uporabljali 7.9 mm strelivo za M48 (bivša mauser). HHV bo to znal bolje povedat.

Niti ne. Najpogostejši kaliber, vsaj po nekaterih evidencah, sigurno pa najbolj uporabljan med lovci je bil že dolga leta 7X64. Mauser (8x57) je sicer odlična puška za krvno sled in splošno uporabo. Kakšnih ostrostrelskih fint pa se z njo ne bi šel.

Sicer pa so se tudi takrat že v specialnih in posebnih enotah policije uporabljale vse sorte zadeve. Municije omenjenih kalibrov je bilo na takrat voljo dovolj. Oni pa so tudi bili tisti, ki so takrat najbolj strokovno pripravljali obrambo! Med njimi nisem nikoli zasledil neprofesionalnosti in pijanosti. Med pripadniki TO pa kar praviloma. So mi šli lasje pokonci, ko sem to opazoval!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

:blink: A ti to resno? :photo:

Poglej recimo, našo vrlo slovensko železnico. Ker ne dobijo delov za Siemense, sta dva ali trije v boksih in jih je vsak dan manj.....

žal

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Da! In 30-06 ni nobena eksotika. To je letos ravno 100 let star kaliber, ki je do nedavnega prevladoval kot ostrostrelski. Tudi v Evropi! Šele nekaj let nazaj ga je zamenjal 308W, zaradi manjše municije in odtenek boljše točnosti. Domet ima pa 30-06 boljši!

Jaz sem malo mlajši in odkar spremljam te zadeve, je za vojaško rabo standard .308Win na zahodu in 7,62x54R na vzhodu (oboje se pokriva s standardnim srednjim mitraljezom, seveda strelivo ni isto za ostrostrelko in za univerzalno rabo). O .30-06 sem bral v štorijah iz Vijetnama. Ja, policaji so zmeraj bili bolj poštimani po teh zadevah. Vojska in TO sta imele predvsem ruske kalibre in 8x57IS, zato me je zanimalo od kje tisto strelivo.

Drugače je pa težko primerjat TO (rezervo) in profesionalno policijo/milico z njihovo rezervo. Večina prvih je vpoklic na vaje jemala kot dopust, policaji so pa marsikdaj bili vpoklicani za resno delo in z resnimi problemi se tudi vsak dan srečujejo. To ni opravičilo, takšno je pač bilo stanje (so mi strici povedali, če se niso zlagali .) ).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

30-06 kaliber je bil že leta 1906 vpeljan v vojaščino....tako je bil uporabljen v 1. in 2. svetovni vojni in je bil izredno popularen....saj je na 1500m še vedno prebil vojaško čelado .)

dodatno branje ;)

oče je imel v lasti več pušk tega kalibra, sedaj je pa prešel na .223 (5,56), ki je napram 30-06 čisto druga pesem....za ostrostrelska tekmovanja je pa uporabljal kaliber .308 za tekmovanja na 300 m in kasneje kaliber 6mm PPC Usa za tekmovanja na 100 m(izredno natančna in skoraj brez odsuna)....

.30-06 in .308 pa kar pošteno rukneta :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

....

.30-06 in .308 pa kar pošteno rukneta :)

Eh, pa ja, 30-06 ajde recva da malo pomrda, 308 je pa čist mucka! Je pa res, da je za kakšnega rahitika še zračka prehuda. :doze:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

IPB Slika

IPB Slika

To so eni taki veliki listi kot lapuh al pa repuh al kaj je že. Stebla se potem skuhajo in so o0dlična v kompotu, al pa se lahko naredi kaka pita in podobne sladice. Okus je rahlo kisel.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

To so eni taki veliki listi kot lapuh al pa repuh al kaj je že. Stebla se potem skuhajo in so o0dlična v kompotu, al pa se lahko naredi kaka pita in podobne sladice. Okus je rahlo kisel.

:eek: KISLE SLADICE...??? :kva2:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Eh, pa ja, 30-06 ajde recva da malo pomrda, 308 je pa čist mucka! Je pa res, da je za kakšnega rahitika še zračka prehuda. :doze:

ja, glede na to, da sem jaz ko sem bil star 10 let streljal iz takega orožja, je moje opažanje razumljivo...sploh če primerjam današnji .223 kaliber .)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Rabarbaro smo kot mulčki sirovo jedli - grickali. Fajna. Pa tud precej kisla.

Jaz sem grickal samo Barbaro. :OK: za Rabarbaro pa pojma nimam kakšen okus ima :blush: .

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

No, sedaj pa se je še bolj skompliciralo...za rabarbaro mi še vedni ni jasno, :kva2: , pa me že bombardirate z lapuhi ali repuhi (IZPUH???, morda), pitami in kislimi sladicami. Sedaj mi manjka samo še priprava sladoleda v mikrovalovni pečici. Madona, kam smo prišli...in to z oklepnikov.

fuckin google it - takšna

Madona, na Googlu se p res vse dobi...ali imajo morda tudi kakšno rabarbaro? :lol1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

:blink: sem slišal za tv postajo Barbara,bo to to...?drži precej kisla je(bila)... :yea1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!