Skoči na vsebino

Zahteva po spomeniku Gregoriju Rožmanu

FlamE#7

Zahteva po spomeniku medvojnemu ljubljanskemu škofu Gregoriju Rožmanu  

48 članov je glasovalo

1. 1.

• DA
      4
    • NE
      44

Priporočene objave

spomenik res nima veze - denar, ki bi ga pa porabili za spomenik pa zelo .)

Ja z familijo kjer zapit fotr pretepa svoje tri zanemarjene otroke, socialno pomoč pa zapravi za pijačo, čisto nič <_<

Na zivce mi gre, ker se pri vsaki stvari, pa nj si bo to zgolj postavitev spomenika, najde en komunist in zacne jokcat o bratstvu in edinstvu <_<

Z 100-imi/200-imi miljardami letno bi se dalo odpravit vso revscino v sloveniji. Pa se je ne. Ker se je ne more, Ker to nikamor ne vodi. Ker pac kapitalizem ustvarja druzbo toliko revnih, toliko medium bogatih, toliko bogatih.

In vsi oklepniki, spomeniki.... nimajo veze z lacnimi familijami.

Popravljeno . Popravil Brihta
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ja z familijo kjer zapit fotr pretepa svoje tri zanemarjene otroke, socialno pomoč pa zapravi za pijačo, čisto nič <_<

zakaj glih foter? a mama nemore bit? .)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Izjavil je: »Do zadnjega bom trdil in učil, da je brezbožni komunizem največje zlo in največja nesreča za slovenski narod«.

Človek je mislil in govoril.... zato je moral oditi in zato je bil obsojen... veliko je bilo takih primerov v tedanjem času. Največ problemov in težav so imeli rezgledani in študirani ljudje - le zakaj?

Primer pogvora iz tistih časov, časov politične propagande med dvema prijateljema; eden komunist, drugi pa je bil ob "strani". Pogvor je bil v naši vaški gostilni:

Mladi "komunist": ..... in postavli bomo avtomate v katerih si boš vzel kaj potrebuješ, ne bomo potrbovali trgovcev in.....

Sogovornik: samo nerazumem - kdo bo te avtomate polnil, če ne bo treba delat...

Tišina in odgovor: da te nisem več slišal s takimi neumnimi vprašanji. Upam, da se zavedaš, da s svojimi dejanji ne pomagaš k našemu razvoju družbe. Vedi, da te že dlje časa spremljamo...

To je resničen pogovor / propaganda iz tistih časov...

In kdor je "mislil" - če pa je še na glas govoril....

Verjetno si živel v tistih časih, ko vse tako natančno veš........

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Da, da, spomenik! Vsekakor, zakaj pa ne...

Predlagam, da bi za mizo skupaj sedeli Gregorij Rožman s škofovsko palico v roki,general Rupnik z dvignjeno generalsko sabljo v desnici, ter črnorokec Frakelj, ki pa bi imel v eni roki nož, v drugi pa dva deci.

Iz višav pa bi jih odobravajoče gledala Dolfi in Duce......

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ah, Damian malo pretiravaš....sicer je vsakega življenja škoda in žalost je, da je bilo izgubljeno...ampak tvoje pisanje o umorih nasprotne strani, nikakor ne more zasenčiti množične/načrtne izvensodne umore, ki so se v prevelikih številkah dogajali po vojni....

čas med vojno je nekaj, čas po vojni in umori po njej so pa čisto nekaj drugega...dajmo to najprej ločit, predno nadaljujemo debato....po moje je smotrno, ali kaj?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ah, Damian malo pretiravaš....sicer je vsakega življenja škoda in žalost je, da je bilo izgubljeno...ampak tvoje pisanje o umorih nasprotne strani, nikakor ne more zasenčiti množične/načrtne izvensodne umore, ki so se v prevelikih številkah dogajali po vojni....

čas med vojno je nekaj, čas po vojni in umori po njej so pa čisto nekaj drugega...dajmo to najprej ločit, predno nadaljujemo debato....po moje je smotrno, ali kaj?

Obsojam tudi povojne izvensodne poboje,saj se tudi jaz strinjam, da je škoda vsakega življenja.

verjetno pa je bilo precej povojnih pobojev posledica maščevanja za medvojne grozote,(čeprav je nastradal marsikdo nedolžen), ne bi pa jaz prikazoval vsega, kot načrtne poboje.

Po logiki, ki veje iz tvojega posta, je bilo ubijanje civilistov med vojno kao normalna stvar, po vojni pa so bili to umori?? ne vem sicer, če sem povzel prav, vendar je tako razumeti in s tem se ne morem strinjati.

Sicer pa v okvir spomenika nisem postavil domobrancev in belogardistov , kot vojakov, saj dopuščam, da je bil marsikdo zaveden, ter bi se odločil tudi drugače, če bi mogel.

V "svoj" okvir spomenika sem postavil izključno ljudi, ki so krojili politiko med vojno, ki so novačili izdajalce, Frakelj pa se je z svojimi grozodejstvi nad civili, tudi ženskami in celo otroci gnusil celo samim Nemcem.

Pretiravanje pa je bilo mišljeno bolj v smislu ironije.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Po logiki, ki veje iz tvojega posta, je bilo ubijanje civilistov med vojno kao normalna stvar, po vojni pa so bili to umori?? ne vem sicer, če sem povzel prav, vendar je tako razumeti in s tem se ne morem strinjati.

ne gre za vprašanje normale...gre za to, da je treba razumeti, da je vojni čas v primerjavi s časom miru, drug koncept...kot dan in noč....

nočem normalizirati kakršnikoli ubojev...vendar....čutim in povdarjam razliko....

nakazal bi tudi rad to...da je v sloveniji postavljeno veliko spomenikov, ljudem, ki so med vojno/po vojni delali zločine...kljub temu so bili predstavljeni kot "heroji"....zakaj tega ne obsojaš? zakaj obsojaš le idejo o spomeniku, nekomu, ki naj bi delal zločine...če pa nekateri spomeniki, ljudem, ki so delali zločine že stojijo?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Čakaj,čakaj, nekaj mi ni šlo skupaj in sem še enkrat prebral svoj post z mojim predlogom izgleda spomenika G.Rožmanu . Nikjer nisem zasledil, da bi karkoli pisal o umorih nasprotne strani, kot mi pripisuješ.

Samo predlog sem dal, kako bi lahko spomenik zgledal in kdo bi po mojem mnenju še pasal zraven.

ne gre za vprašanje normale...gre za to, da je treba razumeti, da je vojni čas v primerjavi s časom miru, drug koncept...kot dan in noč....

nočem normalizirati kakršnikoli ubojev...vendar....čutim in povdarjam razliko....

nakazal bi tudi rad to...da je v sloveniji postavljeno veliko spomenikov, ljudem, ki so med vojno/po vojni delali zločine...kljub temu so bili predstavljeni kot "heroji"....zakaj tega ne obsojaš? zakaj obsojaš le idejo o spomeniku, nekomu, ki naj bi delal zločine...če pa nekateri spomeniki, ljudem, ki so delali zločine že stojijo?

Se pravi, če prav razumem:

Partizanski heroji ,katerim so postavljeni spomeniki, po tvoje so delali zločine

Gregorij Rožman ,domobranci,belogardisti,recimo še Frakelj pa naj bi delali zločine??

Halo!!

Kljub določenim tragičnim napakam, ki so nastale tudi iz maščevanja za pobite svojce, je spomin še zmeraj živ,predvsem pa se ve, kdo je bil na strani zaveznikov in protifašističnega boja, kdo pa je kolaboriral z fašističnim okupatorjem. Prav tako se še zmeraj ve, komu in kako se je udinjal uradni in večinski del RKC. Prav tako se ve, kdo je imel glavno vlogo pri novačenju domobrancev,belogardistov, itd.

Za razliko od npr.Poljske, kjer je RKC držala z Poljaki.

Pa lep pozdrav

Damjan

p.s.

Se vidi, da mi manjka časa za Kužata, da se v take teme spuščam........

Popravljeno . Popravil Damian
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

prvič slišim za tega možakarja :eek: zaradi mene al ga postavjo al ne :whistle: če ga pa že bojo ga bomo plačal davkoplačevalci...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

a veste kaj? jest mam pa tega dost :angry: :angry2: rožman si sigurne ne zasluži spomenika in tudi noben politik. samo tisti ki so prispevali za dobrobit prebivalstva si zaslužijo spomenike.

vsi vemo kdo je bil okupator in kdo je bil proti njemu. To je zgodovina in naj ostane tako.Če potrebno soditi še komu za vojne zločine, naj se mu sodi(sam jih je verjetno še bolj malo med živimi). Misli da je bolj pomembno misliti na prihodnost.

Vse te razprave kdo je kdo mi že meji na totalni idiotizem in tisti ki se s tem ukvarjajo smešijo sami sebe.

Čeprav se tega ne zavedajo.

še bolj smešno mi je pa to kako nekateri že na meji paranoje vpijejo kako se v komunizmu ni smelo misliti kako so intelektualci nastradali. Bejžte no a to se dogaja samo v komunizmu.( ne zagovarjam komunizma..da ne bo spet kdo skakal po luft.).poglejte mal okoli sebe kam nas pelje sedanja klero-fašistična oblast. tudi sedaj intelektualci niso zaželjeni.Nobena oblast nima rada ljudi, ki mislijo s svojo glavo, raje imajo ovce.In v Sloveniji je veliko ovac...beee bee.

Čovek se mora iz zgodovine kaj naučiti ne pa v nedogled ponavljati neumnosti, ki so jih storili že pred nami.

A človek ima slab spomin.

dr.looney :devil:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!