Skoči na vsebino

Problem z mejo med dvemi zemljišči

Amper

Priporočene objave

Pozdravljeni

Imam problem z sosedo, ki ima preveč časa in je po 35 letih odkar stoji ograja med njenim in našim zemjliščem, začela težiti, da je na naši strani še 20cm njenega.

Osebno mi je čisto vseeno če teži, vendar nam ravno sedaj delajo novo cesto in mi hočejo postaviti robnike 20 cm na našo dovozno pot in bi vse skupaj grdo izgledalo.

Pa me zanima kje bi lahko našel kak zakon, da vidim kaj o tem piše v njem.

Prosim pa vas če imate še kakšne druge koristne informacije o tem, da mi jih posredujete.

Lp

Geodeta pripelji in naj on dokaže kje je meja. :yes:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

hehe, danes so prišli geodeti, ki jih je naročil sosed, ker smo mi kao sekali na njihovi parceli, on je plačal geodetske storitve + geodet je določil, da je meja še 2 metra višje, torej je zaradi pohlepa po tistih nekaj cm izgubil denar za geodeta + prilbižno 120m dolg in 2 m širok pas zemljišča :D prav mu je, kaj je pa tečen :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

• 4 mesecev pozneje...

Pozdravljeni

Imam problem z sosedo, ki ima preveč časa in je po 35 letih odkar stoji ograja med njenim in našim zemjliščem, začela težiti, da je na naši strani še 20cm njenega.

Osebno mi je čisto vseeno če teži, vendar nam ravno sedaj delajo novo cesto in mi hočejo postaviti robnike 20 cm na našo dovozno pot in bi vse skupaj grdo izgledalo.

Pa me zanima kje bi lahko našel kak zakon, da vidim kaj o tem piše v njem.

Prosim pa vas če imate še kakšne druge koristne informacije o tem, da mi jih posredujete.

Lp

Vzemi odvetnika in nič ne čakaj. Zadeva zna postati hudo dolgoročna, draga in zakomplicirana.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

• 4 tedne pozneje...

Vzemi odvetnika in nič ne čakaj. Zadeva zna postati hudo dolgoročna, draga in zakomplicirana.

Kako dolg pas zemljišča je to? 50 m? To je potem 10 m2. Krat cena m2 in dobiš cifro ali se ti splača iti v tožbo, najemanje geodeta ali ne. Premisli, nikjer ne piše, da mora sosed postaviti ograjo na mejo. Lahko jo postavi kjerkoli na svojem zemljišču. Tudi 20 cm od meje. Videti je, da niti sam nisi siguren, kje so meniki.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

This is private property, crosing is not permitted, if you wil break this law you will be shoot without warning, survivals will be shoot again !!!

Ko to prebereš zares tako kot sem jaz daljnega leta 1985 v USA, se obrneš in od daleč gledaš, da ja ne boš prišel preblizu :eek: :surrender:

Vsakomur je jasno kaj sme in kaj ne !! :topic:

Popravljeno . Popravil the JACK
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jaz imam z ene strani parcele cesto (robnik) z ostalimi tremi stranmi pa mejim na sosede.Pri dveh sosedih sem naredil pred 30-desetimi leti kamnito škarpo in to tako,da sem škarpo zidal ca 30 cm v moje kajti takrat sem si rekel naj bo tako,da me nebi kakšen sosed nagnal,kakšen kamenček pobrat,če pade preko škarpe,z enim pa naj bi soglasno posadila živo mejo. Ko je bilo treba mejo posadit sem jo moral sam,tudi obrezoval sem jo sam in nazadnje tudi posekal in skuril.Letos pridejo novi robniki in mreža. Namreč tudi nakoncu žive meje sem postavil zidan stebriček spet 30 cm v moje. Vsi trije sosedi so se hoteli lasti teh borih 30 cm ampak negre za zemljo bolj za princip,namreč vsi dobro vedo,da to ni njihovo lahko uporabljajo teh 30 cm mene apsolutno nemoti. Obstajajo pa mejniki,ki so danes ža ca 1/2 m pod zemljo kajti vsi so si napeljali zemljo do moje škarpe in zasuli mejnike.Zato mislim,da vedno je merodajen mejnik ne pa koliko časa kdo to zemljo uporablja ali se je lasti. :OK:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...Zato mislim,da vedno je merodajen mejnik ne pa koliko časa kdo to zemljo uporablja ali se je lasti. :OK:

Slabo misliš. Ko to pride na sodišče, čisto drugače spade. Sosed pripelje deset lažnivih prič, ki trdijo, da je to vseskozi on uporabljal, sosed trdi, da i točno vedel kje so meniki in da je bil prepričan, da je to njegovo. Ti na koncu plačaš sodne stroške, advokata in ostaneš brez zemlje. Če postavljaš sam ograjo, jo sporazumno s podpisanimi dokumenti s strani soseda in pričami postavi na mejo. Drugače ni miru pred pohlepom nekaterih.

Enako velja za cesto. Čimprej postavit ograjo, drugače jo bodo nonštop širili na tvojo stran.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

naj se sliši še tako smešno, je res. zid je le zid. zanimivo kako se konča vse prerekanje in nagajanje sosedov, ko narediš eno tako simpl zadevo kot je zid, pa seveda točno do meje, mogoče 1 cm na svoje :P . in potem vse tiho je bilo :devil: in zakon je na tvoji strani. vsaj enkrat

če maš res hude spore, je pač najbolje, da stisneš zobe in plačaš geodeta da zadevo ad acta ponovno zakoliči. potem je konec sosedskih bedastoč. tako sem naredil jaz, ker ni blo ne konca ne kraja zajebavanja. nekaj sem celo zamenjal z občino, javno dobro za del moje parcele (ker je blo javno dobro lih do roba bajte)...tako mam "povšter" cono, pa naj se sosed jebe z občino zej naprej

Popravljeno . Popravil GorazdH
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Niti ni tko enostavno. Določeni odloki dovoljujejo postavitev ograj, škarp in zidov samo 0,5m ali celo 1,5 m brez privoljenja soseda. Za vse kar je manj je potrebno pisno soglasje. Če mislite kaj takšnega storiti preverite najprej v odlokih.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

že, Kec, res je, vendar je bolje pol metra zidu al ograje kot nič, kar ti dovoljuje zakon ali odlok se splača naredit. ko je enkrat postavljeno ne moreš verjet kako to psihološko vpliva na folk. so leta in leta hodili kar po mojem dvorišču "ker se je pač zmeri hodilo" :doze: ...ko sem postavil lep kamnit zid okoli vse bajte, je vse kar naenkrat potihnilo...čeprav so vmes nekateri, pa niti sosedje niso bli neki protestirali...ma sej ne moreš verjet kaj vse ma folk u glavah... :closedeyes:

nekaterim se celo streha posipa na glavo medtem ko pametujejo okoli lastnine drugih....

Popravljeno . Popravil GorazdH
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pozdravljeni vsi skupaj.

Vidim da je tame zopet oživela. Pa naj napišem kakšen je bil razplet moje zgodbe. Prišli so geodeti it opčine ker so morali nekaj še izmeriti za cesto in so spotoma ozmerili še našo parcelo. In glej ga zlomka res je 15cm na naši strani še od sosede. Samo z razliko, da je na drugi strani njene parcele pa še 15 cm od drugega soseda. Vedjetno je bil njen mož, ko je ograjo postavljal pred mnogimi leti malo pod dozo. :headbang: :headbang:

No in sem sosedi dejal da lahko sama postavi novo ograjo na mejnike, vendar je za to čisto prelena in preveč "škrt". :grim :grim In zopet imam mir okrog hiše.

LP in hvala vam za vsa svetovanja.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

naj se sliši še tako smešno, je res. zid je le zid. zanimivo kako se konča vse prerekanje in nagajanje sosedov, ko narediš eno tako simpl zadevo kot je zid, pa seveda točno do meje, mogoče 1 cm na svoje :P . in potem vse tiho je bilo :devil: in zakon je na tvoji strani. vsaj enkrat

če maš res hude spore, je pač najbolje, da stisneš zobe in plačaš geodeta da zadevo ad acta ponovno zakoliči. potem je konec sosedskih bedastoč. tako sem naredil jaz, ker ni blo ne konca ne kraja zajebavanja. nekaj sem celo zamenjal z občino, javno dobro za del moje parcele (ker je blo javno dobro lih do roba bajte)...tako mam "povšter" cono, pa naj se sosed jebe z občino zej naprej

Kolikor je meni znano, ti noben geodet ne koristi, če se sosed z izmero ne strinja. Cepec ima vsaj meter na mojem (celo stopnice), kar je razvidno iz geodetskega posnetka, shranjenega na občini. baje da je lahko do 3 metre toleranc glede na stare vrednosti in na nove, ki se prenašajo v digitalno obliko. Če se hoče po novem uskladiti zadeva, je potrebno soglasje obeh strani. No ko sem geodeta spraševal, kako bi mu stopil na prste je rekel naj pustim pri miru ker ne bo nič če se ne strinja. Neverjetno.

Pa še en bonbonček: ko sem delal prizidek, sem rabil komplet projekt z vso dokumentacijo, pa čeprav se drži bajte in ima vsega 4 x 3metre.

Ko je kolega prišel v sosednji občini vprašat kako in kaj (zidal je 7 x5 m prizidka) s papirji, so mu rekli, naj se pobere, ker se itak bajte drži in ni nikakršne potrebe za kakšnimi papirji. GRRRR važn da sem jaz vrgel 2200€ stran za vse skup. Banda :devil: :devil: :devil:

Popravljeno . Popravil Miki Mauss
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

joj, joj za 20 cm :wacko: jz bi jim dala 1 meter, če bodo pol bolj srečni. :grim

jaz bi ji pa dal 2m in to v globino! :devil:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

MikiMauss, fora je v tem, da so mejniki bili na robovih parcele in če so mejniki noter nima sosed kej ugovarjat pri izmeri, je zadeva točno po mapni kopiji do milimetra tako rekoč. Zakonsko ti je pa dovoljeno, ne vem kolko več sicer, izdelat zid do določene višine, oziroma postaviti ograjo, grme karkoli. Tako, da za ograditev parcele ni potrebno nekih papirjev. Jst sm takrat dal zmerit zaradi izmenjave dela moje parcele z občinsko zemljo, da sem zaokrožil okoli bajte.

Bol me včasih razkurijo take bedne finte, kot je recimo bla tazadnja, ko se človek s katerim nikoli nisem mel sporov in smo se razumeli dobro...kar naenkrat zoral ven čez meter v moje in zmetal ven s tem tudi mejnike...mislim, jst ne vem, a se ljudem včasih res zrola al kej :slap: Sej ni problem, če bi pršu prašat da rabi tisti meter bi se že zmenli, brez problema...tako pa kar lepo uniči mejnike...zabriše mejo, postavi mrežo!!!.. in potem se še zgovarja, da ni vedu in se neki spreneveda...jst res ne vem kej se včasih dogaja v glavah nekaterih, ker itak nimajo nič od tega, razen brezveznega spora, ki jim je itak v škodo na koncu...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pa še en bonbonček: ko sem delal prizidek, sem rabil komplet projekt z vso dokumentacijo, pa čeprav se drži bajte in ima vsega 4 x 3metre.

Ko je kolega prišel v sosednji občini vprašat kako in kaj (zidal je 7 x5 m prizidka) s papirji, so mu rekli, naj se pobere, ker se itak bajte drži in ni nikakršne potrebe za kakšnimi papirji. GRRRR važn da sem jaz vrgel 2200€ stran za vse skup. Banda :devil: :devil: :devil:

Maš vsaj mirno vest. Večina jih najprej zida, pa pol laufa naokol za dokumenti (balkan sistem). Ena 85let stara tetka je dala delat prizidek na prizidek cca 8X10m. Pol smo pa sosedje vsega krivi, ker jo je en prijavu, pa tolk smo žlehti, da ji nočmo podpisat soglasja, ker je ta slavni prizidek 2m od ograje, aja pa na občini so baje tut ful hudobni, ker ji nočjo papirju dat :devil: Zanimivo je tudi dejstvo, da se je inšpekcija priguncala, ko je imela že fasado gor in noter vse zrihtan.

Kar se pa ograje tiče sem pa enakega mnenja kot GorazdH. Pa še dobr je to, da nam sosedovi psi ne serjejo okol bajte.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

če so bili mejnike postavljeni v zadnjih cca 30 letih, se je sosed že podpisal in se nima zdaj kaj več sprenevedat pa nestrinjat.(podpisat sicer zapisnik mora) Problem (30cm) bi bil, če so bili mejniki postavljeni še za časa Marije Terezije.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nekje sem slišal, da je pri izmerah parcel napaka okoli 20 cm normalen pojav.

Drugače pa je najboljša meja tista s katero se strinjata oba mejaša.

Vendar pa postanejo nekateri s starostjo malo čudni ali pa se zamenja lastnik. Zato GEOMETRA in zadeva bo urejena.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Če gre za občinsko cesto potem je vsekakor za to bilo potrebno gradbeno dovoljenje. Od investitorja (verjetno občina) zahtevaj vpogled v gradbeno dokumentacijo, notri mora biti geodetski posnetek ki je bil izdan za to gradbeno dovoljenje, tam boš videl parcelno stanje in ostale zadeve.

ob vsaki gradnji, ki posega na privatno zemljišče mora investitor opraviti (!plačati!!) meritve dejanskega stanja po končani gradnji in novo zakoličbo meje parcele. seveda ko se s tam posegom lastnik strinja in za to tudi dobi primerno odškodnino. torej lastnik ne nosi nobenih stroškov meritev in zakoličbe.

za informacijo .. postavitev 4-5 mejnikov stane cca 500€

ampak pločnike, ceste, komunalne vode po vaseh se še vedno dela kot da bi bila gradbena podjetja delavne brigade in zemlja nacionalna lastnina...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!