Skoči na vsebino

Martin Uhernik


First

Priporočene objave

Včeraj sem na TVS gledala izredno zanimiv prispevek o Martinu Uherniku, ki si je 32 let prizadeval dokazati, da daljnega leta 1974 ni ubil sovaščana Jakoba Luzarja, čeprav ga je sodišče spoznalo za krivega in je 8 let zaporne kazni prestal na Dobu.

Šele letos mu je uspelo doseči obnovo sojenja, v ponovljeni preiskavi je dokazal, da ni morilec.

Kaj menite o takih sodnih zmotah, kot se je zgodila v primeru Uhernik? Dejstvo je, da so oblatili njegovo ime ter njemu in njegovi družini povsem uničili življenja.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

zanimivo bi bilo videti celoten spis, da se ve, zakaj je bil obsojen, oz. zakaj so sedaj spoznali svojo zmoto. Domnevam(kot je pri nas redna praksa), da sodnik/ca ni opravil svojega dela tako kot treba, ampak zelo šlampasto. Ubit tedanjega sodnika/co, kazen pa je itaq že odsedel. Pomagalo mu ne bo, olajšal se pa morda le bo, kajti ni ga hujšega, kot biti po krivem obsojen!!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Članka časopisa Večer :eek:

7.6.2004

Martin Uhernik se že trideset let trudi dokazati, da ni umoril Jakoba Luzarja, nekdanjega soseda in prijatelja

"Krivde za umor nikoli nisem priznal"

Obsojen le na osnovi posrednih dokazov - V zaporu je preživel osem let, zdaj ponovno pred sodniki - Zaslišanja novih prič že potekajo

Na okrožnem sodišču v Novem mestu se po 29 letih znova začenja sojenje zdaj 66-letnemu Martinu Uherniku, ki so ga marca 1975 zaradi umora takrat 59-letnega Jakoba Luzarja, soseda in znanca, obsodili na osem let zapora, Uhernikovo ženo Ano pa na dve leti zapora. Po pritožbi na višje sodišče so Uherniku kazen zvišali na deset let zapora, Ano pa so oprostili. Takoj po prihodu iz zapora si je Uhernik prizadeval za obnovo postopka oziroma za možnost, da bi dokazal svojo nedolžnost, in po dolgih letih mu je uspelo, da je vrhovno sodišče ugodilo njegovim zahtevam - razveljavilo je obsodilno sodbo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Uhernikova zgodba sega v leto 1974, ko so v potočku Tansec pod Gorjanci domačini v ponedeljek, 12. avgusta 1974, našli truplo 59-letnega Jakoba Luzarja z Jugorja. Na prvi pogled je bilo razvidno, da je bil umorjen s strelnim orožjem, in sicer prejšnji večer okoli 20. ure. Umorjen je bil drugje, po umoru pa naj bi bili morilec in pomagači truplo s kraja zločina po težko prehodnem terenu odvlekli okoli dva kilometra proč in ga nato odvrgli v tolmun potočka Tansec.

Kljub temu, da policija ni nikoli našla morilskega orožja ali priskrbela trdnih dokazov o krivdi, sta bila le tri dni po zločinu umora osumljena 37-letni Martin Uhernik in njegova leto dni starejša žena Ana. Martin Uhernik, glavni osumljenec, umora nikoli ni priznal, kljub temu pa je bil za umor soseda in prijatelja le na osnovi indicev (posrednih dokazov) obsojen najprej na osem, nato pa na deset let zapora. Osem let zapora je odsedel v zaporu na Dobu, ko pa se je vrnil s prestajanja kazni, si je skupaj s svojima otrokoma, še posebej sinom Martinom, prizadeval, da bi sodišče obnovilo postopek in da bi ga spoznali za nedolžnega (žena je umrla leta 1991, bolna na srcu in živcih, stara 55 let).

Na prvem sojenju, marca 1975, sta bila zakonca Uhernik oproščena vsakršne krivde, tako je namreč odločil sodnik Janez Kramarič, kasneje pa je bila ta sodba razveljavljena. Uhernik je bil na ponovnem sojenju obsojen na osem let, žena Ana na dve leti zapora, po pritožbi na višje sodišče pa je bila Ana Uhernik oproščena, Martinu pa so zaporno kazen zvišali za dve leti. Ana se je v preiskavi večkrat zlomila in priznala zločin, saj so ji preiskovalci obljubljali, da bo lahko šla domov k osemletnemu sinu in 12-letni hčerki. Kasneje, na drugem sojenju, je vse svoje izjave iz preiskave zanikala in povedala, da so jo preiskovalci omamljali, da je priznala stvari, ki se nikoli niso zgodile.

Vrhovno sodišče razveljavilo sodbo

Martin Uhernik in njegov sin Martin sta v letih po prestani kazni obiskala veliko odvetnikov, vendar so vsi odklonili sodelovanje. Potem sta za pomoč prosila Jožeta Hribernika iz Ljubljane. Na vrhovnem sodišču so vložili zahtevo za varstvo zakonitosti oziroma za razveljavitev že pravnomočne obsodilne sodbe.

Vrhovno sodišče je lani oktobra odločilo, da se pravnomočna sodba višjega sodišča o Uhernikovi krivdi razveljavi in se zadeva vrne na prvostopenjsko sodišče v ponovno odločanje. Sodniki vrhovnega sodišča so v sodbi med drugim zapisali, da bi moralo sodišče, ki je Uhernika obsodilo, upoštevati njegove dokaze o tem, da ni imel nobenega motiva umoriti Luzarja. Sodišče pa je tudi nezakonito zavrnilo izvajanje kar nekaj pomembnih dokazov; v bližini trupla so našli črn jopič, sodišče (še prej pa policija) pa nikoli ni ugotavljalo, čigav je. Sodišče je tudi zavrnilo zaslišanje pomembnih prič, ki bi lahko dokazovale alibi zakoncev Uhernik in podobno.

Uhernik in njegov odvetnik sta po sodbi vrhovnega sodišča okrožnemu sodišču v Novem mestu, ki bo obravnavalo Uhernikov primer, predlagala vrsto novih dokazov (zaslišanje številnih prič), ki bi po njunem mnenju lahko pripomogli k drugačni, torej oprostilni sodbi za Martina Uhernika. Trenutno na sodišču poteka zaslišanje številnih prič, po izvedbi vseh dokazov pa se bo sodišče odločilo, ali bodo zoper Uhernika izdali oprostilno sodbo ali pa mu bodo sodili ponovno.

Obtožnica je zakoncema Uhernik očitala, da sta Luzarja umorila zaradi nesporazuma glede zemlje pri njuni zidanici, ne prav daleč od njune hiše. Na dan umora sta bila pri zidanici, tam je bil tudi Luzar, po mnenju tožilstva pa naj bi zakonca Uhernik med potjo domov prehitela Luzarja, ki je prav tako šel domov, ga počakala v grmovju, nato planila nanj, Martin Uhernik pa naj bi ga nato večkrat ustrelil v glavo. Ana Uhernik naj bi nato odšla domov, umor se je zgodil v neposredni bližini njihovega doma, vzela vrečo iz jute, na katero naj bi naložila truplo in ga vlekla dva kilometra po bregu navzgor ter ga v bližini njune zidanice vrgla v potok Tansec (Ana je bila zelo drobne in majhne postave, Uhernik pa je imel hude težave s hrbtenico in roko). Tam naj bi Ana odvrgla krvavo vrečo, Martin pa naj bi na Luzarja naložil nekaj kamnov.

Policisti so na kraju res našli takšno vrečo ter črn jopič, vendar jih ni zanimalo, čigav je. Ugotovili so, da je šel prejšnji večer po poti, po kateri so morilci vlekli pokojnikovo truplo, tudi pokojnikov pastorek, sicer lovec, ta trditev je bila podkrepljena tudi s sledovi krvi na njegovih škornjih. Toda policija ga je izločila iz kroga osumljencev, Uhernikova pa sta se znašla v priporu, kjer sta ostala sedem mesecev in enajst dni.

"V preiskovalnem zaporu so mi tako zategovali lisice na rokah, da se mi je na prstih ob nohtih pokazala kri. Pet dni mi niso dali nič za piti, zato sem lizal stene, da sem preživel, o kakšni hrani sploh ni bilo govora. Nikoli nisem priznal, da sem umoril Luzarja, saj sem nedolžen; da bi priznal svojo krivdo, so mi kriminalisti obljubljali mercedesa, da mi bodo obnovili hišo, zidanico in ne vem kaj še. Vendar nisem klonil, saj sem nedolžen," nam je na svojem domu v Gabrski Gori v Gaberju, nedaleč od kraja zločina, pripovedoval Martin Uhernik. Kljub temu, da je od umora preteklo skoraj 30 let, počasi in s težavo govori o vsem hudem, kar se je zgodilo njegovi družini. Nato nam je pripovedoval, kako je že v zaporu v Dobu zbiral dokaze v svojo korist, še več pa po prihodu iz zapora, in upa, da mu bodo sedaj prišli prav. V zaporu je spoznal tudi obsojenca Alojza M., ki mu je leta 1981 dal pisno izjavo, da je od Poldeta Š. kmalu po umoru Luzarja kupil puško, ki je bila podobna tisti, s katero je bil umorjen Luzar. O tem so bili obveščeni tudi kriminalisti, puško so Alojzu M. zasegli, kam pa je izginila, Martin Uhernik ne ve.

Na vprašanje, ali morda sumi, kdo je pravi morilec, je Uhernik odvrnil, da noče nikogar po krivem obsojati, saj sam prav dobro ve, kaj pomeni biti po krivem obsojen, da pa bi lahko Luzarja umorili divji lovci, ker je nemalo pred svojo smrtjo tri prijavil policiji.

"Spominjam se aretacije moje mame, očeta so aretirali med tem, ko sva s sestro pasla krave. Ko sva živino odpeljala domov, so naju doma pričakali kriminalisti in naju spraševali, kje ima oče skrito orožje in podobno. Stekla sva k stricu, kjer je bila mama, nato smo šli skupaj domov. Kriminalisti so pred hišo z mame strgali koš za nošnjo trave ter iz roke srp in jo spravili v avtomobil, nama pa ni nihče povedal, kaj se dogaja. Naslednji dan so se vrnili in premetali hiško, skedenj, celo gnoj so premetali, da bi našli orožje, a ga niso, ker ga ni bilo," nam je povedal Martin Uhernik mlajši. Nato je pripovedoval, kako sta s sestro sama skrbela za dom, pri večjih opravilih so jima pomagali sorodniki po svojih močeh, pred veliko nočjo leta 1975 pa sta se starša vrnila iz preiskovalnega zapora. Potem se je začelo sojenje, oče je moral v zapor. "Bilo je zelo hudo, s sestro sva odraščala brez očetove topline, denarja ni bilo pri hiši. Zato se je sestra kmalu zaposlila, mami pa so zame ukinili otroške doklade, čeprav so mi še pripadali, ker je tako menila naša socialna delavka. Ko pa sem že hodil v srednjo šolo v Ljubljano, me je oče, ko je že imel proste izhode, prišel kdaj obiskat in mi dal kakšen dinar, ki ga je zaslužil v zaporu. Bilo je hudo, a je družina ves čas držala skupaj. Ko se je oče leta 1984 vrnil iz zapora, se je začela dolga in trnova pot dokazovanja, da je oče nedolžen. Pri tem nam je zelo veliko pomagal upokojeni sodnik Janez Kramarič, ki je starša prvič oprostil. Kljub temu smo šele lani dosegli razveljavitev sodbe in zdaj smo spet na začetku," je še povedal Martin Uhernik mlajši.

"Martina Uhernika sem kmalu po zločinu preizkusil na poligrafu, vendar se nisem mogel izjasniti o njegovi krivdi ali nedožnosti; Uhernika so kriminalisti že pred testiranjem na dolgo in na široko izprašali, kar pa ni dobro za poligrafsko testiranje. Vendar sem bil ves čas prepričan, da je Martin Uhernik nedolžen, saj policija ni imela nobenih dokazov zoper njega," nam je po zaslišanju pred novomeškim sodiščem pripovedoval Emil Smrekar, upokojeni kriminalist - psiholog. "Navzoč sem bil tudi, ko je sodišče opravljalo rekonstrukcijo dogodka. Martina Uhernika sploh niso pripeljali na kraj zločina, pripeljali so le njegovo ženo Ano. Ko so jo kriminalisti spraševali, kje sta z možem vlekla Luzarjevo truplo, ni znala nič pokazati, zato ji je preiskovalni sodnik pokazal, po kateri poti so morilci vlekli truplo in jo skušal prepričati, da sta z možem tam vlekla pokojnega. Tako smo obhodili celotno pot od kraja zločina do najdbe trupla, vedno, ko je Ana Uhernik zašla s poti, ki so si jo zamislili preiskovalci, jo je preiskovalni sodnik usmeril na "pravo" pot. Nisem mogel verjeti, da se to dogaja, ampak se žal je," je še povedal Smrekar.

"Prepričan sem, da je Martin Uhernik nedolžen in da bo na ponovnem sojenju, če bo do njega sploh prišlo, oproščen," nam je povedal odvetnik Hribernik.

25.10.2004

Martin Uhernik si že dvajset let prizadeva dokazati, da ni umoril soseda

"Umrl bi rad nedolžen"

Vrhovno sodišče je razveljavilo skoraj 30 let staro obsodilno sodbo zaradi umora, tožilec pa se ne strinja s ponovnim sojenjem

Okrožni državni tožilec Josip Franz iz Novega mesta je na tamkajšnje okrožno sodišče poslal sklep, da se ne strinja z obnovo postopka zoper 66-letnega Martina Uhernika iz Gabrja pri Novem mestu, ki so ga marca 1975 zaradi umora 59-letnega Jakoba Luzarja, soseda in znanca, obsodili na osem let zapora, Uhernikovo ženo Ano pa na dve leti zapora. Višje sodišče je kasneje Uherniku kazen zvišalo na deset let zapora, Ano pa so oprostili. Uhernik, ki je vztrajno zanikal krivdo za omenjeni umor, je prestal osem let zaporne kazni v Dobu, po vrnitvi iz zapora pa si je prizadeval za obnovo postopka oziroma za možnost, da dokaže svojo nedolžnost.

Po dolgih letih mu je potem oktobra lani uspelo, da je vrhovno sodišče ugodilo njegovim zahtevam - razveljavilo je obsodilno sodbo in zadevo vrnilo na okrožno sodišče v Novem mestu. Sodišče je letos spomladi že zaslišalo več novih prič, po končanem postopku pa je zadevo poslalo na novomeško tožilstvo, ki je moralo napisati mnenje, ali se strinja s ponovnim sojenjem Uherniku, kot je naložilo vrhovno sodišče.

Kot pa je povedal tožilec Franz, se po ponovnem zaslišanju prič, med katerimi so bile tudi priče, ki na prvem sojenju niso bile zaslišane, ne strinja z obnovo postopka. Po njegovem je sodišče na prvem sojenju razpolagalo z dovolj dokazi, novozaslišane priče pa niso ponudile dovolj novih dokazov, ki bi ga prepričali, da je bila Uherniku z obsodilno sodbo storjena krivica.

A tožilec nima zadnje besede pri odločitvi o ponovnem sojenju Uherniku, o tem bo namreč odločilo okrožno sodišče. Če se bo tudi sodišče strinjalo s tožilstvom, se bosta Uhernik in njegov zagovornik Jože Hribernik pritožila na višje sodišče.

Kot smo že poročali, Uhernikova zgodba sega v leto 1974, ko so v potočku Tansec pod Gorjanci domačini v ponedeljek, 12. avgusta 1974, našli truplo 59-letnega Jakoba Luzarja z Jugorja. Na prvi pogled je bilo jasno, da je bil umorjen s strelnim orožjem, pokazalo se je, da se je to zgodilo prejšnji večer okoli 20. ure. Umorjen je bil drugje, po umoru pa naj bi bili morilec in pomagači truplo s kraja zločina po težko prehodnem terenu odvlekli okoli dva kilometra proč in ga nato odvrgli v tolmun potočka Tansec. Kljub temu da policija ni nikoli našla morilskega orožja ali priskrbela trdnih dokazov o krivdi, sta bila umora tri dni po zločinu osumljena 37-letni Martin Uhernik in njegova leto dni starejša žena Ana. Martin Uhernik, glavni osumljenec, umora nikoli ni priznal, kljub temu pa je bil za umor soseda in prijatelja na osnovi posrednih dokazov obsojen najprej na osem, nato pa na deset let zapora. Po osmih letih prestane kazni si je skupaj s svojima otrokoma, še posebno sinom Martinom, prizadeval, da bi sodišče obnovilo postopek in da bi ga spoznali za nedolžnega. Žena Ana je umrla leta 1991, bolna na srcu in živcih, stara 55 let.

Na prvem sojenju, marca 1975, sta bila zakonca Uhernik oproščena vsakršne krivde, tako je odločil sodnik Janez Kramarič, kasneje pa je bila ta sodba razveljavljena. Uhernik je bil na ponovnem sojenju obsojen na osem let, žena Ana na dve leti zapora, po pritožbi na višje sodišče pa je bila Ana Uhernik oproščena, Martinu pa so zaporno kazen zvišali za dve leti. Ana se je v preiskavi večkrat zlomila in priznala zločin, saj so ji preiskovalci obljubljali, da bo lahko šla domov k osemletnemu sinu in 12-letni hčerki. Kasneje, na drugem sojenju, je vse svoje izjave iz preiskave zanikala in povedala, da so jo preiskovalci omamljali, da je priznala to, kar se nikoli ni zgodilo.

Martin Uhernik in njegov sin sta v letih po prestani kazni obiskala veliko odvetnikov, vendar so vsi zavrnili sodelovanje. Potem sta za pomoč prosila Jožeta Hribernika in na vrhovno sodišče so vložili zahtevek za varstvo zakonitosti oziroma za razveljavitev že pravnomočne obsodilne sodbe. Vrhovno sodišče je lani oktobra odločilo, da se pravnomočna sodba višjega sodišča o Uhernikovi krivdi razveljavi in se zadeva vrne na prvostopenjsko sodišče v ponovno odločanje. Sodniki vrhovnega sodišča so v sodbi med drugim zapisali, da bi moralo sodišče, ki je Uhernika obsodilo, upoštevati njegove dokaze o tem, da ni imel nobenega motiva umoriti Luzarja. Sodišče je tudi nezakonito zavrnilo izvajanje kar nekaj pomembnih dokazov: v bližini trupla so našli črn jopič, sodišče (še prej pa policija) pa nikoli ni ugotavljalo, čigav je. Sodišče je tudi zavrnilo zaslišanje pomembnih prič, ki bi lahko dokazovale alibi zakoncev Uhernik, in podobno.

Martin Uhernik je dejal, da se nikoli ni počutil krivega omenjenega umora in da bi rad umrl spoznan za nedolžnega.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Življene ima uničeno, vendar se da iz tega potegnit velika odškodnina, takšen primer je bil že v SLO, za malo manj časa je šlo, mislim, da okoli 5 let, vendar so bili trije po krivem obsojeni za to dobo in so šli v nadaljno sodbo, ki so jo pravično tudi dobili z masnimi denarci se sedaj polivajo s cubaLIbre coctaily nekje na Karibih!

P.S. v vsakem slabem je nekaj dobrega :?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...... Ubit tedanjega sodnika/co, kazen pa je itaq že odsedel......

V stilu : "Ne se sekirat, sedaj imate enega v dobrem....."

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V stilu : "Ne se sekirat, sedaj imate enega v dobrem....."

Država se lahko zmoti, mi se ne smemo! V temu primeru bi bilo potrebno plačati mastno odškodnino ne pa nekim izbrisanim!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Še dobro da nimamo smrtne kazni. :whistle:

Se povsem strinjam, sam v tem primeru do dokaza sodne zmote nebi prišlo, ker bi bil Uhernik že davno pokojni, vemo pa, da je prav on sam, na lastno pest dosegel obnovitev postopka.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

kdo pa prav, da ni kriv :? , mogoče pa je imel nesposobnega advokata, takrat še ni bilo raznih čeferinov in njemu podobnih, takrat se je verjelo policistom in sodnim izvedencem in ko je sodba postala pravnomočna, je bilo konec

janih

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Grozno in sila žalostno... lahko mu le plačajo....če ima življenje ceno :grrr

Čist tko...smrtna kazen je bila v Sloveniji ukinjena 1989 zadnja izvedena pa je bila 1957 leta....

In v istih lepih časih je marsikdo sedel zaprt leta in leta (tudi več kot 20let) ali pa se sončil na Golem otoku še iz bolj banalnih zadev....malce dvoličnosti voham tukaj...človeku so uničili življenje zato, ker je bil obdolžen kriminalnega dejanja, ki ga ni storil...trpela je cela družina...a tisti, ki so bili zaprti (ene so na zmontiranih procesih obsodili vsega kar jimje padlo na pamet, njim in družinam uničili življenja, jim pobrali vse...eni so celo preživeli Dachau pa so zato ker so preživeli postali tarče naših revolucionarjev) se pa nikomur ne smilijo?............in ja ja že grem ven....se vidimo v Yugo nostalgiji :fredy:

Popravljeno . Popravil lina
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Žalostno je za vsakogar, ki so ga po krivici zaprli,ubili ali pa šikanirali. Ne glede na to, v katerem sistemu se to je zgodilo,se dogaja,ali pa se bo zgodilo.

Kolikor poznam situacijo, mu ne morejo poplačati izgube časti, niti izgube ljubljene žene.

Vesel je, da je resnica prišla na dan, čeprav mnogo let prepozno....

Verjetno pa se je v teh letih nabralo ogromno srda,gorja,bolečine.... Zase ne dam roke v ogenj, da bi bil v takem primeru tako miren...

Popravljeno . Popravil Damian
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!