Skoči na vsebino

KOLIKO? - plačilo stroškov vzdrževanja in upravljanja....


Pervy

Priporočene objave

torej vsak objekt kjer je več stanovanj, poslovnih prostorov itdm mora imeti podjetje - upravitelja.

pri nas smo po nekaj letih zapletov ko ni bilo pogodb in nismo plačevali ker ni bilo jasno kaj naj bi plačevali dobili novega upravitelja kar je bilo nujno potrebno.

ključ delitve stroškov je kvadratura kar tudi ni tako sporno čeprav gre za zelo različne dejavnosti od pisarn do gostinskih lokalov. eni imajo dosti strank, eni malo, čiščenje plačujemo vsi. eni imamo vrečko odpadkov na dan ali manj, eni skoraj keson na dan pa plačijemo odvoz po kvadraturi in še bi našteval.

sam tako sedaj za 70 m2 poslovnega prostora plačujem več stroškov kot gostinski lokal, ki ima manjšo kvadraturo. no vsaj elektriko, vodo in plin plačujemo glede na porabo saj so števci ločeni.

najbolj moteče je, da mi upravitelj sedaj zaračunava 20.000 sit mesečno, od tega je samo 4000 za rezervni sklad za popravila, okoli 7000-8000 za skupne stroške čiščenja stopnišča, okolice, skupne elektrike za razsvetljavo itd in skoraj 8000 sit stroškov upravljanja in vodenja računov :angry:

meni se zdi skoraj 8000 sit za upravljanje absolutno preveč saj je v zgradbi več kot 50 lastnikov/prostorov in ne more firma računati 400.000 sit mesečno zato da "skrbi" za kidanje snega (ki se plača posebaj), hišnika (ki se plača posebaj), odvoz smeti (ki se plača posebaj), menjavo žarnic na hodnikih (ki se plača posebaj), popravilo strehe (ki se plača posebaj), dovoz plina (ki se plača posebaj) in tako dalje.

zanima me kako imate to urejeno drugje in koliko vas to kaj stane glede na kvadraturo oz kakšni kriteriji veljajo pri vas in seveda kje je to "pri vas"!

mi imamo namreč v kratkem sestanek in bi rad kakšne bolj konkretne podatke da mi ne bodo rekli da je povsod tako in da se bunim brezveze.

če kdo noče javno oglaševati svojih izdatkov pa bom vesel tudi če mi pošlje PM, podatki bodo jasno samo za mojo evidenco oz primerjavo, brez imen ali tega od koga so podatki.

hvala!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dokler nimate sklenjene pogodbe o medsebojnih razmerjih (ki jo morate sklenit lastniki med sabo) in v njej tudi ključ razdelitve stroškov, do takrat se po zakonu plačujejo vsi stroški glede na kvadraturo.

Svetujem ti, da se lastniki čimprej organizirate in sklenete tole famozno pogodbo (po zakonu je obvezna že od začetka leta 2004, če rabiš osnutek, se ga da zrihtat).

Pokliči upravnika in reci, da naj ti prinese na sestanek še fotokopijo pogodbe o upravljanju.

Vse informacije pa najdeš tudi v Stanovanjskem zakonu.

Za praktične informacije me pa mirno zvrcneš na telefon. :)

Lp, A B)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Cene upravljanja, ki je v tvojem primeru cca 0,5 €/m2 je dokaj realna za stanovanjsko poslovni objekt - upravnik ima namreč v tem primeru povečan obeg dela, saj je potrebno večino dela podvajati (npr. ločeno računovodstvo za stanovanjski del in poslovni del) saj je so zakonsko drugače obravnavani (npr. različna stopnja DDVja,... )

Običajno je tudi cena za upravljanje stanovanjskega dela določena na posamezno stanovanje, za poslovne prostore pa po površini...

Znan pa mi je en primer iz Lj., ko je investitor podpisal pogodbo z upravnikom za ceno 2€/m2...

Popravljeno . Popravil MaraudeR
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pogodba o upravljanju z upraviteljem je podpisana, ker velja da mora podpisati polovica vseh lastnikov in ker so nekateri pač taki glupani so podpisali prvi predlog pogodbe, ki jo je dal upravljalec. sedaj pa jamrajo jasno! :headbang: :slap:

pogodba o medsebojnih razmerjih pa naj bi se podpisovala sedaj zato pač rabim jasno čimveč podatkov. jaz imam svoj predlog ureditve narejen, predvsem mi gre v nos tistih 8000 sit (oz ekvivalent v €) ki bi jim moral plačati upravniku za 10 min dela na mesec :slap:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Am, pa si prebral tole pogodbo o medsebojnih razmerjih. Notri morate imeti tudi ključ delitve stroškov. Prečekiraj. Pogodba bo veljavna, ko bo podpisana od vseh lastnikov (100 %).

Okolli tistih 8 jurjev oz. po novem cca 33 € pa tako kot ti je šef (MaraudeR) napisal....jebi ga....trpi.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

aja gre za poslovni objekt, torej ni stanovanj, samo poslovni prostori. morem še enkrat preverit pogodbo z upraviteljem ampak kolikor se spomnim ni bila nikjer napisana cena upravljanja posebaj ampak skupna OCENA ,ne pa koliko odpade na upravljanje in koliko rezervni sklad in ostalo.

no ja grem iskat pogodbo, bom popoldan lahko točno napisal

Popravljeno . Popravil PERVY
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V časih jeklenega socializma, rahlo že rjastega, sva te stroške za gručo približno 7 blokov obračunavala in kasirala jaz in moj oče. Jaz sem enkrat mesečno na Epson LX400 (če se ne motim) sprintal položnice (stroške sem izračunal s QuickBasicom, položnice natisnil prav tako), fotr je pa potem na uradnih urah obratoval z blagajno. Če bi takrat imela take provizije, cirka 8 jurjev po vratih .... :whistle: Mislim, da je bilo v enem letu zaslužka ravno za nov računalnik in tiskalnik.

Pervy, mogoče še kje najdem program, pa ga dam vašemu upravitelju v uporabo :lol:

PS: takrat se je temu reklo "skupnost stanovalcev" in prav lepo pridno so vsi plačevali... kdor ni utegnil na uradne ure, je pa prinesel k nam domov, podpisal blagajniški prejemek ... in odšel domov naprej živet ustaljeno ... nekih zamudnikov ni bilo ... skupnost pa je tako gradila svojo notranjo moč. Mularija pa smo iz teh sredstev dobili tudi nove pingpong mize v kletnih prostorih največjega bloka, da smo lahko nabijali po mili volji.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

nikjer napisana cena upravljanja posebaj

V pogodbi o upravljanju naj bi bila navedena le cena upravljanja ... višino vplačil v rezervni sklad določa zakon ... ostale stroške (voda, elektrika, vzdrževanje, čiščenje, varovanje,... ) pa upravnik le prefakturira na podlagi računov izvajalcev storitev ...

Popravljeno . Popravil MaraudeR
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pogodba o upravljanju z upraviteljem je podpisana, ker velja da mora podpisati polovica vseh lastnikov in ker so nekateri pač taki glupani so podpisali prvi predlog pogodbe, ki jo je dal upravljalec. sedaj pa jamrajo jasno! :headbang: :slap:

Upravnika lahko vedno zamenjate ... mi imamo že tretjega odkar sem tu in vsak naslednji je boljši od prejšnjega B)

Sicer se pa stroški (stanovanjski blok) ne delijo samo na kvadraturo ampak tudi na število oseb v stanovanju.

Npr, voda in topla voda na št oseb, ogrevanje na kvadraturo, čiščenje in skupni stroški in upravljanje pa enakomerno po stanovanjih cca. 9 EUR na stanovanje oz. skupaj 622 EUr za 11 nadstropno stolpnico z 72 stanovanji.

Popravljeno . Popravil hotschko
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ja pri nas v službi imamo stroške upravljanja razdeljene na 2 dela, in sicer;

UPRAVLJANJE ZA LASTNIKE približno 1.303,02

UPRAVLJANJE ZA UPORABNIKE približno 623,23

Sam to je itak dogovor med upravnikom, lastniki in pogodbe!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!