Skoči na vsebino

turistični vodnik


Priporočene objave

Ker vas je tu veliko ki potujete (pa ne glede na to), me zanima, če ima kdo narejeno licenco za turističnega vodnika pri Gospodarski zbornici. Nininani se pripravlja na to psihično in fizično, mi bo prav prišla vsaka novica, predlog in pa nasvet. zanima me pa tudi določena literatura (če jo kdo slučajno ima), ker je ni v NOBENI knjižnici. gre pa za knjigo Marka Poliča: psihologija za turistične vodnike. pa mogoče se še kaj najde, trenutno mi ne pride :D

lepo se mejte, vozte po pamet (ne dobesedno!) pa HVALA!

lp, nina

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nekaj sem pri zgornjem postu zabluzil. Prosim moderatorje naj ga izbrišejo.

Kar se tiče licence za turističnega vodnika, jo imam od samega začetka, mislim, da od leta 2001. Takrat je izpit obsegal zagovor seminarske naloge (organizacijska izvedba vodenja min. 3 dnevnega potovanja), teoretični del izpita in praktični del vodenja predvidene ture.

Sama licenca je predvsem zaradi državne birokracije. Turistične agencije so v finančnem prekršku, če jim vodijo vodniki brez licence. Kdo mi jamči, da vodnik z licenco in brez izkušenj oz. poznavanja turistične destinacije je bolj profesionalen od izkušenega vodnika brez licence ??

Največ informacij glede izpita ti lahko da g. Škerbinec na GZS.

Kar se tiče praktičnega dela oz. napotkov glede vodenja me lahko pokličeš ali pa pošljem e-mail, letno še vedno vodim cca. 10 potovanj za hobi.

Drugače pa se je v 20 letih nabralo že kar nekaj sto potovanj.

Srečno

Tonček

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

sem bla pri ga. Škerbinc mislim da sept oz okt. pri njej, in je bla ful neprijazna, češ da ma pomembnejše delo, ko se z mano ukvarjat. ampak dobro, naj ji bo. po eni strani ok, po drugi je pa zato tam.

26.03. se mi začne pri Agenciji Palladio seminar za spremljevalce in vodnike. ona vprašanja za licenco pa že iščem, ker bi rada najkasneje do junija to oddala. pa mislim da bo še kolegica prišla zraven, samo še nič konkretno ne vem, se morave dol vsest pa zmenit.

za zdaj sicer ni nobenih veri imortant vprašanj, mal te bom pocuakala, k bom seminarsko delala, če lahko. pa edino ta knjiga od Poliča me malo skrbi, ker je ni nikjer za najt, je pa cel kup vprašanj. delam pa še za lokalnega po ljubljani, tu mam pa še umetnostno za naredit, pa še praktično vodenje. to bo še veselo :wacko:

sej veš kak je s to papirologijo. rajši jo mam, zdaj je prilika, pa mirna bosna!

princip izpitov je pa enak. kdaj pa dobiš traso? ali si jo sam zbereš?

hvala in lp

nina

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Turo izberejo na GZS, kateri del ture boš pa praktično vodila, se običajno žreba tik pred turo.

Drugače pa kar korajžno, predstavljaj si, da pojasnuješ zadeve otrokom v vrtcu, katere vse zanima. Sicer pa vodenje poteka vedno dvosmerno od vodnika do gostov in obratno. Program ti služi kot rdeča nit, katero moraš izpeljati. Koliko časa pa porabiš zaa kakšno znamenitost je odvisno od tebe in skupine, ki jo vodiš.

Srečno

Tonček

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 2 tedne pozneje...

Toncek vidm da si kr pri stvari, nekaj me zanima..... organiziranih je kar nekaj teh tečajev prd izpitom, pa me zanima ali ti ti tečaji res dajo neko znanje ali se da celotno zadevo tud samostojno dost nastudirat? Sam sem vodnik, sicer bolj v športnem smislu že nekaj let, trenutno delam licenco za lokalnega turističnega vodnika, bi pa kar čimprej pod streho spravil še licenco na GZS. Torek it na tečaj ali ne? Praksa naj mi ne bi delala problemov....načelno ;)

Za bilokakšno gradivo se pa tudi jaz priporočam :)

LP Simon

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

no fantje tak je... nininani hodi na tečaj, ki je ZELO zanimiv. predava IZTOK Bončina, agencija Palladio (po naglasu se mi zdi da je s Koroške- kar sploh ni pomembno!).

je zelo dober, nasvetov še pa još, govori valda iz lastnih izkušenj če je že 20 let v poslu. delamo, mamo se fajn. v soboto 7.4. gremo na eno simulirano vožnjo, kjer bomo mi delal kot vodiči na avtobusu. etape razdela Iztok, mi bomo pa meli vsebinski del. da malo feelinga dobimo. vožnja pa naj bi bila enaka (če keremu kak drugače ne pihne) kot pri GZS. LJ- Šk loka- (mislim da tud radovljica)- Kranj- Kamnik- Domžale pa nazaj v LJ. mislim da je tak nekak (na grobo)

za gradivo se lahko zmeniva, upam da danes Iztok res prinese. če rabiš mi PM napiši, pa se zmeniva.

lp, nina

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zdravo Nina,

nas ima Iztok Bončina na predavanjih za lokalne vodnike, oz. nas je imel prejsnji vikend pa še prihajajočo soboto...je kr dober, še posebi kar se psihologije tiče :) Ravno včeraj sem se pogovarjal z enim k mi je skor sosed v rožni dolini in nism vedu da ima že licenco pri GZS..... on se je pripravu brez tečaja, teorijo je pač naštudiral kot vsi, na praktičnem delu pa baje pade povprečno nekje 8 od 10 udeležencev... ker se žirija tam vozi vsak mesec je reku da so zlo pikolovski, tako da je treba bit res prepričljiv....ta sosed mi je obljubu odgovore na vprašanja, če pa jih slučajno ne dobim ti pošljem ZS.

Hvala zaenkrat in LP,

Simon

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Glede tečaja ti ne znam povedati, mislim, da imajo določene izkušnje, vprašaj jih če imajo program za pripravo na izpit za licenco?? V tem primeru se ti splača, v nasprotnem ne vem. Lahko pa greš enkrat na blef pa vidiš. Na žalost nimam nič materiala za izpit, vem, pa da so obstajala izpitna vprašanja.

Srečno

Tonček

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

a ti pol v lj študiraš al kak? :hmm

no, lepo, pol mu lahko poveš da maš še enega "pacienta" za proge na izpitu (sam tko potek trase, da se lahko vsebinsko pripraviš). :rolleyes: :whistle:

ok, lepo se mej, pa se tipkamo

lp, nina

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zdravo nina,

ja tudi jaz sem v lj. Še seminarsko spišem, potem pa še praktično vodenje in za lokalnega vodnika sem končal :yea1: Na kateri rok se misliš prijavit na GZS?

LP Simon

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

no fantje tak je... nininani hodi na tečaj, ki je ZELO zanimiv. predava IZTOK Bončina,

Iztoka Bončino, poznam, sva včasih skupaj še na Kompasu vodila. Se strinjam, da je tečaj izredno koristen, še predvsem praktični del. Komisija GZS pa je bila včasih precej stroga oz. pikolovska, tudi za nas, ki smo imeli izkušnje že pred uvedbo licenc.

Zavedajte se, da problemi nastanejo šele, ko pridobiš licenco. Kot sem že omenil, kaj pomaga turistični vodnik z licenco, ki ne pozna destinacije turističnega potovanja.

Za ostale informacije vezane na konkretna vodenja me lahko pokličete ali pošljete PM.

Srečno

Tonček

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

zdravo dečki

tak je, ja js bi čim prej, upam da do maja spacam tole mojo seminarsko. če pa ne, pa skrajni rok junija. mal me za praktično matra, samo bo že. sam da mi traso ne zamenjajo, pol jih teram :)

kaj pa maš za seminarsko? js sm vzela od moje srednje, smo meli 3 dnevni v Budimpešto. pa dodam še en dan ene oglede, eno spanje pa je. samo bom mogla na agnecijo, da za te peneze vprašam, ker mi ni čisto jasno. ampak bo že.

ja, Iztok je reku, da so vas ful zafrkavali. zdaj pa je tak, kak veter pihne. saj po mojem je pri vsaki komisiji tak. pač, dnar tud morjo nekje dobit, ampak to je žalostno če mene vprašaš. so pa tud taki, da si mislijo da ga bodo naredili brez problemov. pol pa valda da jih ruknejo.

leta pa potovanja pa delajo svoje. tak kak drugje. skoz novi gostje, nove destinacije, novi problemi... mojster dela vajo :) :D

nič, se še oglasim. pa po pameti vozte (če se že)

lp, nina :winkiss:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

no tako. na veliko soboto smo bli na simulaciji vodenja po Gorenjski. blo je zelo fajn, mal smo delal, mal se zabaval, na koncu pa vsi crknjeni domou prišli.

moja relacija je bla Vegova- Celovška do obvoznice. nisem zadovoljna. ker je na Vegovi vse nabasano, pirdeš do stare cerkve oz do kina Šiška in konec. nimaš kaj za povedat. nove zgodovine si pa tudi ne morem zmislit. upam samo da na izpitu potegnem kaj pametnega, ker če bo spet ljubljana, sem pečena in kuhana.

lp, nina

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!