Skoči na vsebino

Iskanje motorja - kaj, kako, za koliko

PICOW

Priporočene objave

Po drugi strani je pa treba povedati, da obstajajo tudi dobre duše oz ljudje, ki se jim ne gre za izvajanje nekih mahinacij. V mojem primeru je recimo prodajalec prisel na pol poti, tj. nekaj več kot 700 km v eno smer, s kombijem, razlozil motor, jaz pa sem se po kratki testni vožnji odločil, vrgel na mizo €€€, naložil in odpeljal. Bil sem začetnik in nisem vedel na kaj točno naj bom pozoren; iz tega razloga sem vse, ampak res vse, preveril v naprej (dokumente, osebne podatke, s čim se dotični ukvarja, imela sva tudi Skype call...) in zaenkrat se je izkazal kot dober nakup. Iz tega razloga, ker tj. nisem vedel kaj gledati, sem si izbral tudi tak letnik in kilometre, ki niso puščali veliko prostora za razne okvare itd. Skratka, ob dobri pripravi in poštenem prodajalcu (v mojem primeru fizični osebi) se da tudi v tujini narediti dober deal. Samo za info, jaz sem mojega našel na Autoscout.de.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 13 minutami, 4janic pravi:

... Skratka, ob dobri pripravi in poštenem prodajalcu (v mojem primeru fizični osebi) se da tudi v tujini narediti dober deal. Samo za info, jaz sem mojega našel na Autoscout.de.

Valda, skoraj vsak pozna koga, ki je iz tujine kaj rabljenega uvozil na pošten način, brez problemov. Nazadnje je bil tule poudarek na spletnih prevarah, ki jih bo (žal) čedalje več...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Glede nakupov iz tujine: dosti bolj varno se mi zdi, če kupiš motor iz malih oglasov iz kakšnega moto foruma. Tam se ljudje "poznajo" in je po mojem dosti manjša možnost goljufij. Tudi svoj motor sem dobil na tak način, odnos prodajalec-kupec je precej drugačen, kot pri navadnih oglasnikih. Nenazadnje lahko goljufivega prodajalca spljuvaš na njegovem forumu, kar ni preveč zaželjeno... :)

Čisto tako, morda komu pomaga.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

59 minutes ago, bubba_gump said:

Žao mi je za to što se ti dogodilo. Mislim, da nečeš dobit pare nazad bez advokata...več si puno napravijo sa ti, da si podjelijo svojo izkustvo! Možeš ovdje podat prijavu na tržnu inšpekciju, možda ti oni pomognu: http://www2.gov.si/mg/tirs/tirs.nsf/f1?OpenFrameSet&Frame=main&Src=/mg/tirs/tirs.nsf/0/838F0883B0BAFDC8C1256CC400393325?OpenDocument.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Letos sem prodal motor, 7 let in 112 000 km. Imel je samo nekaj prask, od padca na mestu.

Ko kupuješ star motor, večina prodajalcev pravi, saj kupuješ star motor. Zagotovo lahko trdim, da ob rednem vzdrževanju lahko motor zgleda kot nov tudi pri teh kilometrih in letih. Praktično nov. Moj je bil tak, sosedov je takšen, pa še kdo ima takšnega.

Ne bi kupil motorja, ki je že vizualno v slabem stanju. Češ, saj je pa ja tolk star ali saj ima toliko km. 

Scarabeo

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 9 minutami, bubba_gump pravi:

Hvala svima na komentarima i podršci.

........Možda bi uspešnije bilo "alternativnim načinima", ali nisam takva osoba......

Če ti ne uspe najti pravične rešitve skozi pravne institucije imaš vso pravico tudi na "alternativne načine"...

Popravljeno . Popravil izibajker
  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 1 uro, DinDiin pravi:

Js bi ga za jajca obesu!

Črnogorci to delajo ceneje in bolj učinkovito :blush:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 1 uro, bubba_gump pravi:

Res (je to što) kažeš. 

Nisu toliko bitni kilometri sami po sebi, nego stanje motora i kako je vožen. Svaka čast za predelanih 16.000 kilometrov na leto.

Ja znam da nisam kupio novi motor i nisam nikoli pričakovali da isti bude bez praske.  S tim nemam problema.

Problem je što kad nešto kupiš, očekuješ da to odgovara opisu (oglasu) zbog čega si nešto kupio.

Konkretno, da su u oglas stavljeni pravi kilometri i stanje za ovaj motor, ne bi taj motocikl nikad kupio, bar ne po toj cijeni.

Enostavno, neki slovenski trgovci od prevara delajo svoj poslovni model. Motore pri uvozu ne pregledaju, ili svjesno ne kažu što nije u redu (ako već nisu sami skidali kilometre). A vjeruj mi da itekakvog iskustva s time imaju.

Kad kupiš mikser za 30€ oli vešmašino za 200€  dobiješ garancijo, očekuješ da proizvod radi i da se problemi riješe u garantnom roku. Kad kupiš motor od trgovca za 3.000€ ili 20.000€ stvari idu puno teže.

Dogovor je dosegen ustno. Nisam bedast :-) , nego na sve moje molbe da se trgovec pisano (putem maila) izjasni /očituje da ne želi vratiti novac, nije to napravio. Dakle, samo kupuje vreme nastojeći me "skinuti s one stvari" i zna što radi. Po zakonu (o varstvu potrošnikov), ako se napaka otkrije unutar 6 mjeseci od dana kupnje rabljenog motora, smatra se da je došla s motorom. Imate rok od 2 mjeseca od trenutka otkritja napake za prijavu trgovcu i alarmiranje nadležnih tijela. Dakle, trgovac čeka da vreme prođe.

Si kupil tudi pri ostalih "slovenskih" trgovcih, da jih vse mečeš v isti koš? Delaš se pametnega, a ko si prevzel motor, nisi preveril situacije, ne vem no...malce mi smrdi po prevari tudi z vaše strani.

pred 2 urami, bubba_gump pravi:

Hvala svima na komentarima i podršci.

Ne jokam po forumih i ne čakam da se problem sam od sebe reši :-) , nego pokušavam do rješenja na miroljubiv i civiliziran način.

Možda bi uspešnije bilo "alternativnim načinima", ali nisam takva osoba.

1. Prvo sam obavijestio trgovca o tome što sam vidio (čim je motor došao, nisam se vozio)

2. U međuvremenu sam dao rastaviti motor do zadnjeg dela i napraviti i fotografirati popis svih napaka / problema

3. Sve sam to poslao trgovcu uz napomenu da ću korisititi svoja zakonska prava i prijaviti ga nadležnim organima

4. Postigao dogovor sa trgovcem o sorazmernom vračilu dela kupovnie (trgovac me razumije i više nego dobro, bez brige)

5. Dao rok trgovcu od 15 dana da ispuni svoj dio pogodbe. Nije napravio ništa.

6. Danas podijelio svoje iskustvo sa slovenskim kolegama na forumu.

7. Proslijedio dopis Tržnom inšpektoratu, Agenciji za varstvo potrošnikov i EPC (Europskem potrošniškem centru).

8. Čuvam svu dokumentaciju o motoru i dosad poduzetom, pa da vidimo kako djeluje pravna država.

9. Koliko god bili dobri mehaničari i iskusni vozniki, svakom se može dogoditi ovo što se dogodilo meni. Zato sam to i podijelio na forumu.

Javim ovdje kako ide rješavanje problema i ako uspijem nešto napraviti.

Mislim, da lahko povem, da večina od nas nima pojma, kakšen je motor "od znotraj" in če bi bili vsi picajzli, bi dajal po nakupu motorje razstavit, pa da vidimo, kaj najdemo...

Rok si mu dal pisno?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

9 minutes ago, Arzen said:

Si kupil tudi pri ostalih "slovenskih" trgovcih, da jih vse mečeš v isti koš? Delaš se pametnega, a ko si prevzel motor, nisi preveril situacije, ne vem no...malce mi smrdi po prevari tudi z vaše strani.

Čakaj, zakaj pa nisi boldal tudi "neki"? Človek je napisal, da nekateri delajo iz prevare poslovni model, ti pa si prebral, da to delajo vsi.

In res me zanima, na kakšen način naj bi kupec prevaral prodajalca.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Po moje je problem "samo" nateg, da se prodajalo z goljufijo prevrteni kilometri in burnjen.

Ostale napake zaradi obrabe, ker je rabljen pa so lastnost rabljenega motorja.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 8 minutami, dlicen pravi:

Čakaj, zakaj pa nisi boldal tudi "neki"? Človek je napisal, da nekateri delajo iz prevare poslovni model, ti pa si prebral, da to delajo vsi.

In res me zanima, na kakšen način naj bi kupec prevaral prodajalca.

Pa vseeno je prišel iz enega na več. Saj vem, da prodajalci pri nas niso ravno rožice, navsezadnje sem delal v par trgovinah in poznam njihove poslovne modele. Kot je že snecer napisal, ne vem kaj bo dosegel s tem, da je razstavil motor, okej zdaj vsaj zase ve, v kakšnem stanju je in bo vedel, kaj vozi, ko ga popravi. Da bi pa dobil tožbo, pa težko verjamem. 

pred 4 minutami, bubba_gump pravi:

@Arzen

Rok sam mu dao napismeno mailom.

Moja greška je to što nisam sa sobom uzeo pravog mehaničara da detaljno pogleda motor, jer bi takav mehanik otkrio probleme i odgovorio me od kupnje. To bi koštalo možda 100€ u startu i uštedilo mi dosta živaca i vremena.  Ako se prodavač ne bi slagao s time, problem s nakim bi rešili još brže.

Kad kupuješ poceni, kupuješ dvaput.

Lekcija naučena.

Iznos za koji sam se bio spreman nagoditi je vrlo malen (neki ovdje bi se nasmijali), ali htio sam bar neku zadovoljštinu.

Dakle, trgovac ne bi bio na gubitku, nego bi iz cijele priče izašao van s dobičkom (po vlastitom priznanju koliko je zaradio na motoru), što priznat ćete, nije nerealan zahtjev. 

To što ja nisam vrstan mehaničar ne znači da je u redu prodati mi nešto što ne odgovara oglasu i da je sva krivica moja, pogotovo nakon što sam pokazao da sam u pravu.

Bio sam gledati kod više slovenskih trgovaca (R Moto, MotoFortuna, MotoHit, BubaMoto) i kao što možeš pročitati, nisam napisao da sam imao ikakve probleme s njima, niti sam igdje napisao da su svi slovenski trgovci isti, niti da svi postupaju nepošteno. Jedini problem je to što nisu imali motor kakav sam tražio u vrijeme kad sam kupovao, tako da ne mogu reći što bi se dogodilo kod njih.

Jedini razlog mog posta ovdje je da upozorim ljude što se događa, kako bi oni izbjegli slične situacije. Po pričanju ljudi koji se razumiju više od mene, skidanje kilometara nije rijetka, več učestala praksa. Nismo svi tehnološki genijalci da sve zano sami.

Neznam kakva bi to prevara mogla biti s moje strane.

Ne postoji loš motor, nego loša cijena koju za njega platiš.

I tu lekciju sad znam.

Ja ću Stroma srediti do detalja i bit će motor za primjer i nadam se da ću članove vašeg foruma sresti na cesti po Sloveniji,  ali cena toga će na kraju biti takva da se cijela operacija mogla napraviti doma jeftinije.

Res škoda, da nisi prej preveril izkušnje forumašev glede tega prodajalca. 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 11 minutami, izibajker pravi:

Je bil morda ta prevarantski prodajalec že kdaj prej omenjen tule na našem forumu? Če veš za ta primer, a lahko poiščeš post. Hvala.

Enkrat je bil tukaj omenjen:

Pa tukaj 

In tukaj, samo tole je pomoje en drugi glede na to, da je drugi lastnik pa še tale ima črtico med avto moto, medtem ko Pristovnik nima. 

Ni bili velikokrat omenjen, je pa dovolj, da si malo bolj pozoren.

Popravljeno . Popravil Arzen
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pravkar, bubba_gump pravi:

Prije kupnje sam provjerio uz pomoć google-a da prodavač nema nekih negativnih komentarjev koji bi bili lako dostupni, da nema blokiran račun i sl.

Nisam našao negativne komentare o njemu, što ne znači da ne postoje na forumu ili drugdje. Ne možete znati sve.

To vprašanje nisem postavil tebi ampak našemu soforumašu @Arzen-u. Sem že prej enkrat omenil, da se je na ms forumu že pisalo o raznih prevarantskih trgovcih oz. poskusih prevar v smislu prevrtenih števcev. Pa niso samo "trgovci", so tudi primeri navadnih "fizičnih" oseb, ki motorje kupujejo v Italiji in jih tu pri nas preprodajajo. Ko sem kupoval moj zadnji motor sem naletel na enega takega. Tri motorje enakega tipa je prodajal istočasno, vsi trije so bili iz Italije. Problem prevrtenih števcev pa je praksa tudi pri uvoženih avtomobilih iz Francije, Belgije...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 3 minutami, izibajker pravi:

To vprašanje nisem postavil tebi ampak našemu soforumašu @Arzen-u. Sem že prej enkrat omenil, da se je na ms forumu že pisalo o raznih prevarantskih trgovcih oz. poskusih prevar v smislu prevrtenih števcev. Pa niso samo "trgovci", so tudi primeri navadnih "fizičnih" oseb, ki motorje kupujejo v Italiji in jih tu pri nas preprodajajo. Ko sem kupoval moj zadnji motor sem naletel na enega takega. Tri motorje enakega tipa je prodajal istočasno, vsi trije so bili iz Italije. Problem prevrtenih števcev pa je praksa tudi pri uvoženih avtomobilih iz Francije, Belgije...

Sam res ne razumem tega, kako so lah ljudje tok nori na te kilometre. Sam sem kupil pred leti audija 9 let starega z 230.000km prevoženimi in ni bilo problemov z njim. Pol pa kupim en jajc od francoza z 48.000km od ene bakice, pa ga serje. Pa ni kriv avto, sem ga pošlihtal. Krivi so lastniki. Un k je imel audija pred mano je vedel, da dela kilometrino in temu primerno servisiral. Bakica pa je mislila eh na leto naredim 5000km, ne bom delala servisov in je avto videl 3 servise v 7 letih. S tem, da 3 servis sem naredil jaz ob nakupu (in to kr velik servis). Jaz vem dvoje, moj prvi motor bo kupljen od nekoga tukaj na forumu in drugo hočem narediti z njimi veliko km zato bom temu primernu skrbel zanj. Samo to upam, da bom iz prve zadel motor, ki mi bo sedel glede na vožnjo. 

@bubba_gump  nadam se, da neče biti pri tebi isto kao pri onom sa kufrom. Sretno i hvala da si delio sa nama ovo. Nadam se da češ iduči put pisao o izletu :)

• Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 6 minutami, bubba_gump pravi:

Jedino što sam uspio iskopati o dotičnom prodavaču jest da je nekome s foruma prodal razbiti kofer...

Saj vem, da si z našimi komentarji zdaj ne moreš kaj dosti pomagati. Škoda, da nisi pred nakupom kontaktiral kakega člana iz našega foruma, pa bi ti povedal, da obstaja več rubrik na našem forumu, kamor bi lahko vpisal svoje poizvedovanje o dotičnem trgovcu... Upam, da dobiš povrnjenih vsaj nekaj tvojih stroškov..

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 7 minutami, Arzen pravi:

Jaz vem dvoje, moj prvi motor bo kupljen od nekoga tukaj na forumu in drugo hočem narediti z njimi veliko km zato bom temu primernu skrbel zanj.

Eto, sve ste rekli u samo jednoj rečenici.  Sreče s uvozom možete imati, možete i loše proći.

Bolje dati malo više novca nekom forumašu za  motor sa znanom zgodovinom, pa samo toči i po plinu do prvog servisa.

Nego se ukvarjati s raznimi dealerji (poštenima i onima "malo manje" poštenima) i riskirati.

Može se li da se i tako naći dobar motor, ali samo s izkušenim mehanikom u goste dealerju i nikako drugačije.

Glava je na ramenima, idemo dalje.

Hvala i tebi i vidimo se jednom na cesti, nadam se :-)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 8 minutami, Arzen pravi:

Sam res ne razumem tega, kako so lah ljudje tok nori na te kilometre. Sam sem kupil pred leti audija 9 let starega z 230.000km prevoženimi in ni bilo problemov z njim..... 

Saj niso vsi nori na kilometre. Ampak kot je že tudi @bubba_gump omenil, naj prodajalci ne lažejo in prevrtavajo kilometre. Naj novi kupec vsaj približno ve, kakšen servis ga čaka, in temu primerno tudi strošek, ki seveda vpliva na nakupno ceno.... Pa smo spet tam. Prevrteni kilometri so prevara, pa kakorkoli že to obrneš. Zakaj pa jih ne prevrtavajo v plus, če je "vseeno" koliko kaže na števcu?

• Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ker motorja z + 70.000 km noce nobeden kupit..moja 636 jih je imela 15.900 ko sem jo kupil in kasneje cez dve leti pa pol 73.500 pa nobenga ni motila spikana sprednja maska od kamenckov slabse gume,vsi ki so jo sli probat so rekli ves super se vozi lepo dela "samo km ima prevec" ..Js sem jim usaj lahko povedal kaj sem v teh kilometrih zamenjal kolko servisov ke bilo umes..pol ti pa omenijo da je se dosti 636 z magicnimi kilometri med 20-35.000,sem ga uprasal ce mu zbijem tudi na mojem na magicnih 24.999.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Še enkrat ti svetuje, da podaš kazensko ovadbo zaradi goljufije.

Te nič ne stane, efekt pa bo pravi.

Večina teh prodajalcev spremlja MS, tak da...bo morda hitro rešeno.

• Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 52 minutami, Snecer pravi:

Še enkrat ti svetuje, da podaš kazensko ovadbo zaradi goljufije.Te nič ne stane, efekt pa bo pravi.Večina teh prodajalcev spremlja MS, tak da...bo morda hitro rešeno.

Sneci, kako pa to najlažje narediš glede na to, da je @bubba_gump iz sosednje države. Misliš, da lahko to kar pri njih uredi, ali mora do prve upravne enote (ali Policijske postaje) v Sloveniji?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Upam, da boš bubba uspešno rešil zadevo.

Ampak res je, kot je nekdo že omenil, slovenci so nori na servisne knjige in prevožene kilometre. In ravno zaradi tega se dilerji poslužujejo tega nategovanja in zbijanja kilometrov, zato, ker trg to "hoče" .

Prvo vprašanje, ko kaj prodajaš - avto ali motor je, koliko je prevoženih, ter ali ima servisno knjigo. Dejstvo je, da se ravno to dvoje enostavno dobi na tržišču. Kot je Ciko napisal .... danes ti dilerji naredijo prevožene kilometre skoraj po želji, servisna knjižica se pa tudi dobi v prosti prodaji za kupit, tako, da "napizdovalcem" je to piece of cake.

• Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pozdravljeni !

Potrebujem pomoč pri iskanju primernejšega motorja zame , in sicer ima v očeh več različnih modelov , vendar je tudi cenovna omejitev cca 7500€ max , gre za vse naked motorje  in na seznamu so (Yamha mt07/09, Aprilia shiver 750 ter Triumph street triple 675 )

Ymaha mt07- (cenovno dostopen vendar je najmanj zmogljiv, ter za mojih 187cm me skrbi da bom kot opica na minimotu)

mt09 - ( nov ima zasoljeno ceno rabljenih ni na voljo oz sa samo starejši letniki  sicer ok)

Aprilia shiver - (glede na preteklost aprilije uprašljivost kavlitete oz težav)

Triumph street triple 675 - (najbolj zaželjen , vendar drag rabljenih je malo oz držijo ceno)

mnenja nekoga bolj izkušenega kaj priporoča,na kaj naj bom pozoren hvala !

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!