Skoči na vsebino

Priporočene objave

Objavljeno

Hja človek bere in posluša, na konec pa tudi sam pristavi skledo (beri lonček :wink: ) Sam se kot veliko izmed vas zaposlen v "računalniškem" fohu. In to v podjetju ki premore cca 800 uporabnikov in cca 1200 mašin. Številu primerna je tudi raznolikost mnenj, potreb, želja in temu posledično operacijskih sistemov, aplikacij,hardware-a in vse možne periferije. Nikjer pa nisem slišal oz. bral tako neumnih prepirov glede različnih OS-ov. Sam recimo n desktop mašini uporabljam XP in na drugi linux. Prednosti,slabosti? Vsak ima svoje. Do določene mere se strinjam z Cyc-om, da je Linux boljši od W32 platforme. Zakaj? Sigurno ne zaradi delovanja vseh možnih aplikacij ampak zato, ker v primeru, ko kaj ne dela vsaj vem zakaj. Tega do take mere kot pri Linux (unix,solaris,...) pri W32 sigurno ni. Po drugi strani pa prav rad spočijem oči na prijaznem izgledu Win XP. Velika večina orodja, ki ga v službi uporabljam več kot odlično deluje na W32 platformi (HP Openview, Firewall,WebTrends,CiscoWorks,ISS RealSecure,...) Vendar pa sigurno za vsako izmed njih obstaja tudi alternativa v linx,unix,(snort) ki jo tudi uporabljam... Vendar pa gre pri izbiri platforme tudi za politiko podjetja. Verjetno se strinjamo, da je administracija tako velikega števila uporabnikov zahtevna reč in prav dosti lažja ne bi bila če bi si lahko vsak uporabnik sam izbral OS po želji. Težko je namreč najti USPOSOBLJEN kader za administracijo, ne nazadnje pa mi ne diši tudi vidik odgovornosti pri Linux-u (nobene zveze z uporabnostjo), saj je v primeru, ko kakšna stvar odpove težko najti krivca. S tem ne mislim na Sysadmina v podjetju, temveč na podjetje, ki ti software proda. Kot primer naj recimo navedem težave z povezljivostjo MIS(Mobile information server-Microsoft) strežnikov z LotusNotes. V našem primeru smo ta problem prenesli na prodajalca programske opreme, saj administratorji preprosto nimajo časa izgubljati z odkrivanjem teh napak (je pa le-to pri Open Source-u lažje :wink: ).

Tako, to je moje skromno, mnenje. Upam de ne bom s tem razburil preveč ljudi.

LP, J 8)

Objavljeno
Hja človek bere in posluša, na konec pa tudi sam pristavi skledo (beri lonček :wink: ) Sam se kot veliko izmed vas zaposlen v "računalniškem" fohu. In to v podjetju ki premore cca 800 uporabnikov in cca 1200 mašin. Številu primerna je tudi raznolikost mnenj, potreb, želja in temu posledično operacijskih sistemov, aplikacij,hardware-a in vse možne periferije. Nikjer pa nisem slišal oz. bral tako neumnih prepirov glede različnih OS-ov. Sam recimo n desktop mašini uporabljam XP in na drugi linux. Prednosti,slabosti? Vsak ima svoje. Do določene mere se strinjam z Cyc-om, da je Linux boljši od W32 platforme. Zakaj? Sigurno ne zaradi delovanja vseh možnih aplikacij ampak zato, ker v primeru, ko kaj ne dela vsaj vem zakaj. Tega do take mere kot pri Linux (unix,solaris,...) pri W32 sigurno ni. Po drugi strani pa prav rad spočijem oči na prijaznem izgledu Win XP. Velika večina orodja, ki ga v službi uporabljam več kot odlično deluje na W32 platformi (HP Openview, Firewall,WebTrends,CiscoWorks,ISS RealSecure,...) Vendar pa sigurno za vsako izmed njih obstaja tudi alternativa v linx,unix,(snort) ki jo tudi uporabljam... Vendar pa gre pri izbiri platforme tudi za politiko podjetja. Verjetno se strinjamo, da je administracija tako velikega števila uporabnikov zahtevna reč in prav dosti lažja ne bi bila če bi si lahko vsak uporabnik sam izbral OS po želji. Težko je namreč najti USPOSOBLJEN kader za administracijo, ne nazadnje pa mi ne diši tudi vidik odgovornosti pri Linux-u (nobene zveze z uporabnostjo), saj je v primeru, ko kakšna stvar odpove težko najti krivca. S tem ne mislim na Sysadmina v podjetju, temveč na podjetje, ki ti software proda. Kot primer naj recimo navedem težave z povezljivostjo MIS(Mobile information server-Microsoft) strežnikov z LotusNotes. V našem primeru smo ta problem prenesli na prodajalca programske opreme, saj administratorji preprosto nimajo časa izgubljati z odkrivanjem teh napak (je pa le-to pri Open Source-u lažje :wink: ).

Tako, to je moje skromno, mnenje. Upam de ne bom s tem razburil preveč ljudi.

LP, J 8)

Ah, tolk hudo pa spet ni :wink:

• 4 tedne pozneje...
Objavljeno
EHehe... Tudi Indijska vlada je spokala na Linux, Microsoft pa v JOK !!!

http://www.theinquirer.net/?article=5767

O tem smo v Delu pisal že nekaj časa nazaj :)

BTW: Indijcem in Kitajcem se to res ful splača... Če gre v sloveniji, kjer je v državni upravi 50.000 userjev, za 1,5 milijarde tolarjev, gre tam še za bistveno več dnarja. Ki ga pa nimajo - pogoj za sprejetje v WTO pa je tudi legalnost SW v državni upravi - MS je tam hotel milijarde skasirat, pa mu ni ratalo :)

• 2 tedne pozneje...
Objavljeno

Pozdravljeni,

ne vem, če tole spada sem noter - pa saj ni važno, zadeva je sledeča:

zanimajo me možnosti uvoza podatkov v calc al ka je že - od open office. A se lahko izdelujejo queryji, ali se lahko funkcije dodajajo kot pri excelu in s katerim jezikom se pišejo (pri exceli basic)? Hvala. Bi zadevo inštaliral, pa a verjamete al ne, nimam placa na računalniku (7. leto moj služabnik).

lp, onim

Objavljeno

Tudi openoffice podpira "basic",...

Če rabiš kaj več linkov o primerjavah pisarniških paketov - me kontaktiraj na PM.

• 3 tedne pozneje...
Objavljeno

Linux Maker MandrakeSoft Seeks Bankruptcy Shelter

Wed January 15, 2003 08:07 PM ET

By Eric Auchard

NEW YORK (Reuters) - MandrakeSoft MAKE.PA , one of more popular variations of the Linux operating system to follow in the footsteps of market leader Red Hat Inc. RHAT.O , said on Wednesday it had filed for protection from its creditors.

"The liabilities accumulated by MandrakeSoft through a series of quarterly losses have prompted the company to file for 'declaration de cessation des paiements,"' the company, said in a statement on its Web site (http://www.mandrakesoft.com).

The French equivalent to what in the United States is known as Chapter 11 bankruptcy protection marks the latest failure by the open source software movement, which sees itself an alternative to software giant Microsoft MSFT.O , to develop profitable business models that can sustain such projects.

The filing took place on January 13, the company said. The company said that bankruptcy protection will give it breathing room to continue its operations. It said that Version 9.1 of its Mandrake Soft distribution will be ready in April.

A spokesman was not immediately available to comment.

Tudi jaz ne bom nič komentiral.... :shock:

Objavljeno
A spokesman was not immediately available to comment.

Tudi jaz ne bom nič komentiral.... :shock:

Kaj pa je tu za komentirat :lol: Firme so rasle kot gobe po dezju in samo nekaj jih bo prezivelo zacetno evforijo ... blagor mi, da Debian GNU/Linux ne more propasti, ker to ni podjetje :)

• 3 tedne pozneje...
Objavljeno

Eh ja, zadnji vzdihljaji SCO-ja...

Sicer pa - če bi bilo tako, bi morali vsi grafični OS-i lepo tantieme plačevati Xerox PARC-u ... In AT&T-ju...

Objavljeno

"SCO wants to find out who is using its intellectual property in their products and charge them a $149-per-CPU licensing fee, with volume discounts available for large installations"

Zadeva ni kritična, saj omenjajo volume discount... :lol:

Sicer je bil pa tudi Robin Hood na meji zakona (si je pač napisal svoje, ki jih je priznaval)

Kaj pa se je zgodilo s podobnimi govoricami o MP3 formatu?

Objavljeno

Vsakemu svoje.

Linux uporabljam kot domači hobi internet strežnik (pošta, WWW, FTP, smb, cups), ker se mi pri delu z IIS zdi, kot bi mi nekdo z bodečo žico zvezal roke. Ali pač ne vem dovolj o IIS.

Za delovne računalnike uporabljam Windows 2000, ker je Linux povsem neprimeren. Saj ima vse v grafičnem okolju, kar imajo veliki, ampak vse je verzije 0.9 Beta itd.

Linux = stabilna osnova, dobri strežniki, klinčeve uporabniške aplikacije

Windows = klinčeva osnova, klinčevi strežniki, dobre aplikacije (če seveda nima Microsoft nič zdraven)

Objavljeno
Linux = stabilna osnova, dobri strežniki, klinčeve uporabniške aplikacije

Windows = klinčeva osnova, klinčevi strežniki, dobre aplikacije (če seveda nima Microsoft nič zdraven)

Ravnokar je izsel KDE 3.1 ]http://promo.kde.org/3.1/screenshots.php

0.jpg

96.jpg

Jaz lahko na Linux delovni postaji delam VSE kar lahko na Windows.

Gledam filme, poslusam glasbo, Internet....in kar je najbolj pomembno - vse skupaj je STABILNO! :twisted:

Objavljeno

Jaz lahko na Linux delovni postaji delam VSE kar lahko na Windows.

Dokler velja da VSE = poslušanje glasbe, gledanje filmov, brskanje po Internetu verjetno res na rabiš boljšega operacijskega sistema :) :) :)

Objavljeno
Jaz lahko na Linux delovni postaji delam VSE kar lahko na Windows. Gledam filme, poslusam glasbo, Internet....in kar je najbolj pomembno - vse skupaj je STABILNO! :twisted:

Nekaj vprašanja (ni "ne" edini pravilni odgovor na vse :)):

Lahko imaš na linux postaji RIP enoto za grafično osvetljevalko?

Se lahko na linuxu greš zakompliciran DTP?

Si lahko z linuxom arhitekt?

Si lahko z linuxom video producent?

Si lahko z linuxom glasbeni producent?

Lahko z linuxom gledaš flash animacije na webu?

Si lahko z linuxom karkoli, razen (e-mail user, office user, divx in mp3 publika, sysadmin, cheap-box user, ljubitelj, Microsoft-hater?

Ne smeš preveč kategorično rečt, da zmore linux vse, kar zmore windows. Tudi windows ne zmore vsega, kar zmore linux.

Je pa res - da linux "tebi zadostuje" :)

"Meni pa windows".

Okoli stabilnosti (predvidevam, da si s svojim :twisted: mogoče hotel pokazati na "nestabilnost windowsa") pa je neumno zgubljati besede, ker ne bomo nikamor prišli... :?

Objavljeno

Joj, kdo pa vse to dela s PC? Kaj pa delo v pisarni, delo s podatki, RDBMS, strežnik za web, DW itd... Kje je pa tu MS?

Veš koliko ljudi proizvaja glasbo (profesionalno) na WIN platformi? Za igračkanje pa tako vemo, kot je že nekdo tu zapisal:

WIN za igre.....

Pa tudi ni čisto tako.

Sam trenutno uporabljam win in linux hkrati, ko se linuxa "privadim" gre win dol - papa...

lp, Onim

Objavljeno

Dajmo raje temo preimenovat v "Windows in Linux", če ne ne pridemo nikamor :)

Objavljeno
Ne smeš preveč kategorično rečt, da zmore linux vse, kar zmore windows. Tudi windows ne zmore vsega, kar zmore linux.

Nisem linux zealot zato me ne trpaj v isti kos kot lugos credo.

Uporabljal sem vec operacijskih sistemov ter za razlicne namene.

Bom tako rekel - na linuxu lahko marsikaj, ce si tudi pripravljen v njega kaj investirati : svoj cas, denar...

Objavljeno

Nisem linux zealot zato me ne trpaj v isti kos kot lugos credo.

Uporabljal sem vec operacijskih sistemov ter za razlicne namene.

Bom tako rekel - na linuxu lahko marsikaj, ce si tudi pripravljen v njega kaj investirati : svoj cas, denar...

"Eye knows" :)

Objavljeno
Kaj pa delo v pisarni, delo s podatki

To gre MS-u bolj slabo, namreč PC-ji opremljeni z MS operacijskimi sistemi namreč ne delujejo pravilno v pisarnah ( čejih postavite na balkon se močno izboljša vse skupaj ) , s podatki pa omenjeni PC-ji sploh nočejo delati.

Kje je pa MS pri RDBMS-ju si pa lahko hitro preveriš s preizkušnjo produkta MS SQL server 2000.

LP,

Klemen

Objavljeno

Klemens, koliko pa imaš ti izkušenj z "MS izdelki" in "podatki"?

Sicer pa - ti kar nabijaj... Takih nikoli ne zmanjka. Kanonfuter...

Objavljeno
Kaj pa delo v pisarni, delo s podatki

To gre MS-u bolj slabo, namreč PC-ji opremljeni z MS operacijskimi sistemi namreč ne delujejo pravilno v pisarnah ......itd

LP,

Klemen

:?: Klemens (verjetno si mislil aplikacijo Office, ko omejaš pisarne :?: ), če drži, kar trdiš dajejo miljoni ljudi (http://www.microsoft.com/presspass/press/2...entum2002pr.asp) po svetu denar za stvari, ki ne delujejo, ... ali pa jim zadeve delujejo, ker imajo usposobljene IT strokovnjake in porihtano IT infrastrukturo :oops:

Objavljeno
Kje je pa MS pri RDBMS-ju si pa lahko hitro preveriš s preizkušnjo produkta MS SQL server 2000.

Nedolgo nazaj je bila zal celotna internetna javnost prisiljena to preiskusat na lastni kozi :wink:

Vsi smo preiskusali MS SQL server 2000, tudi ceprav ga morda nimamo ... :lol:

Objavljeno
Klemens, koliko pa imaš ti izkušenj z "MS izdelki" in "podatki"?

Nekaj. Ali je malo ali veliko je pa seveda relativno.

Sicer pa - ti kar nabijaj... Takih nikoli ne zmanjka. Kanonfuter...

Kam pa pridemo brez "kanonfutra" :) :)

@cyc : se zgodi. Tudi dobrim :)

LP,

Klemen

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!