Skoči na vsebino

Priporočene objave

Objavljeno

Mene zanima, kje v LJ so kakšne fakultete v računalniški smeri, ker zdej počas končujem gimnazijo pa razmišljam o nadaljevanju v tej smeri. Dejte mi prosm mal informacij kje so šole, pa če ma gdo morda kakše izkušnje, kakšna je težavnost, itd...

Sicer nisem nek heker, ne obvladam nevem kako računalnika(v primerjavi z nekaterimi v tem forumu), ampak kar rabim, to tud pogruntam... Smo pa lani v šoli neke programe delal v delphiju pa sm takoj zaštekal in znal nardit vse potrebno, skratka matematika mi zelo leži in znam zelo logično razmišljat(ta programska logika pa to...), tko da mislm da bi mi to kr šlo. Sam men se zdi da grejo v te smeri sami hekerji ki zaenkrat dost bolj obvladajo računalnik kot jst, pač mene ni noben nč navadu al pa mi pokazou, sej drgač štekam takoj... Tko da mi prosm povejte če mi odsvetujete... :unsure:

Objavljeno

Sami hekeri :D

Naslov je Kongresni trg 12

Zdej če rabeš glih heker bit ne vem, je pa fajn, da te zanima kaj iz računalništva, ki je precej široka panoga. Maš programiranje, strojno in programsko opremo, kaki mikrokontrolerji, omrežja in baze...

Šola kot šola :)

Objavljeno (popravljeno)

Kaj pa tole?

Jst bi biu za programiranje dobr pomoje. Sam na teh spletnih straneh nism še nč kej pametnega najdu o kakšnih smereh al pa omejitvah za vpis.

Popravljeno . Popravil mitiž46
Objavljeno (popravljeno)

To je to ja, mal sem ga z naslovom posral :whistle: .

Omejitve uni, vsš

Popravljeno . Popravil Dolenc™
Objavljeno

O hvala. Sam jst ne vem u čem je razlika med visoko šolo pa univerzo. Res nimam pojma o fakultetah :headbang:

A pol to izbereš tri želje za smer(tiste smeri k si prej napisal), in pol če je prva želja pouna najprej pogledajo kjeri majo najmnj točk in če si ti tisti te dajo tja kamor si napisal drugo željo itd? Če pa maš majn točk od omejitve vpisa pol pa najbrž ne prideš na nobeno smer, tko si jst razlagam, čist možno da si razlagam povsem narobe in zabito, ker res nimam pojma o tem kako zgleda po srednji šoli...

Objavljeno

Boš zvedu vse ko bo potrebno, na koncu 4rtega letnika :)

Razlika med uni pa vsš je v tem, da je čas študija uni 4 leta + diploma, vsš pa 3 leta + diploma, pri uni imaš potem eno stopnjo višjo izobrazbo in malenkost dalši naziv :)

Objavljeno

Najbrž bi bilo zame bolj kaj takega, ker je večji povdarek na matematiki, in tu gre tud bolj za programiranje, kot pa za poznavanje kosov računalnika pa to... Skratka tle pride tista logika do izraza. Šola je pa zraven une za računalništvo.

Se hudo sliši: Univerzitetni diplomirani inženir računalništva in matematike :naughty:

Objavljeno

jaz sem naredu v Lj diplomo na FRIju, univerzitetno, smer informatika

smeri so tri, hardware, software in informatika

prva dva letnika sta za vse enaka, pol se pa odlocis. najprej se vpisejo v tretji letnik ta pridni, v naslednjem roku pa tisti, ki prej niso imeli pogojev. ce je katera smer polna ... hja, jebiga ...se mors pa na drugo vpisat. najvecji naval je na informatiko, najmanjsi pa na hardware. za kariero pa ni vazno, na katero smer gres, ker te itak nikjer ne naucijo zivljenskih zadev in bos tako ali tako se moral sam izobrazevat.

glede tezavnosti .. visokosolska je veliiko lazja. na uni je veliko teorije in trapastih seminarskih. no ok, tud na visokosolski so :) ampak vsaj lazje

skoraj pri vsakem izpitu imas najprej za naredit seminarsko, nato lahko sele gres na pisni izpit. ko naredis pisni izpit, te caka pa še ustni.

v prvih letnikih je vecinoma matematika. ne rabis bit heker za ta fax. pravzaprav sploh ne rabis imet racunalniskega predznanja. znanje matematike ti bo koristilo (na faxu, v sluzbi ne :) )

ce ne bos poleg faxa nic programiral oz. na lastno pest karkoli delal, po koncu faxa ne bos znal nic prakticnega.

je pa ta fax zelo tezek. ampak to ne pomeni, da je tudi zelo dober. :headbang: no, nekateri profesorji in asistenti se trudijo, ampak vecina :whistle:

amm ... zdej sem se spomnu, da so neki spreminjali in je zdaj krajsi program (4 letniki). mah, profesorji so se vedno isti, mogoce je kak predmet manj. tako da to tudi ne spremeni toliko zgoraj napisanega.

glede omejitve vpisa ... pred leti, ko sem se jaz vpisal, ga ni bilo. ce zdaj je, pa lahko izbrskas v raznih brosurah in na netu.

Najbrž bi bilo zame bolj kaj takega, ker je večji povdarek na matematiki, in tu gre tud bolj za programiranje, kot pa za poznavanje kosov računalnika pa to... Skratka tle pride tista logika do izraza. Šola je pa zraven une za računalništvo.

Se hudo sliši: Univerzitetni diplomirani inženir računalništva in matematike :naughty:

glede programiranja na matematicnem faxu pa tale anekdota:

en sosolc je šou enkrat tja poslusat predavanje iz programiranja, ravno so racunali neke poti po drevesih al nekaj takega. in so resevali nek cudn problem, obratno kot se ponavadi dela. in je tale sosolc vprasal, zakaj resujejo tak problem, saj ni zivljenjski in se to v praksi nikoli ne dela.

odgovor je bil v smislu, da je to matematicni fax in da oni zganjajo teorijo. ce zeli resevat realne probleme, naj gre na FRI.

glede programerjev z matematicnega faxa še tole:

na nasi firmi skoz iscemo nove sodelavce, ker jih potrebujemo in jih tezko dobimo.

veliko je prijav takih, ki so koncali matematicni fax ... nobenega takega še nismo zaposlili ... :whistle:

Objavljeno

Se pravi mi je bolš it na FRI? Če se ne motim ima smer informatika največji povdarek na programiranju, ker hardware al pa software je čist mimo. In pol mi je najbrž bolš it na visokošolsko, ker za službo dobit sem najbrž na istem. Tist naziv si lahko itak u rit utaknem, sam j.... se bom 4 leta.

Objavljeno

ce bi rad bil teoretik (in brez sihta :) ): matematika

ce te bolj zanima racunalnistvo: FRI

za sluzbo dobit je naceloma vseeno al uni al visokosolska, ker naziv nc ne pomeni, vazno je, kaj znas

uni al visokosolska ... ce se ti da, ti priporocam uni ... je malo vecji izziv :)

brat je tudi hodu na uni, pa se je pol prepisal na vss (ker je bil prelen in ne ker ne bi zmogu)

zdaj mu je zal ...

pa se to: ce gres na vss, ne bos mogu na magisterij na nasmu faxu (lahk pa gres na magisterij na ekonomsko, kjer je po bolonjcu). razlika med tema dvema magisterijema je v tem, da mas pr enem naziv spredaj, pr drugem pa zadaj (en je znanstveni en pa ... ne vem). stopnja izobrazbe pa mislim da je ista.

no, ampak v nasi panogi je tako, da sam zato, ker imas magisterij, še ne bos imel vecje place.

Objavljeno (popravljeno)

Kje se pa lahko pol sploh zaposliš če maš naziv pa nč ne znaš? Sej če te prow zastopm se na FRI-ju tud neki navadš. Jst bi pol u kšni računalniški trgovini delou, k jih je precej na vsakem vogalu in tud ljudi rabjo.

Sam sej če s teh smeri ne morš dobit šihta kje ga boš pa pol dubu. To se mi zdi še najbolj taka smer da k nardiš faks si kolkr tolk pol tud za kam ponucat.

Aja, a se da tm kje blizu avto parkirat, k jst bi se od doma vozu?

Popravljeno . Popravil mitiž46
Objavljeno (popravljeno)
magisterijema je v tem, da mas pr enem naziv spredaj, pr drugem pa zadaj (en je znanstveni en pa ... ne vem). stopnja izobrazbe pa mislim da je ista.

no, ampak v nasi panogi je tako, da sam zato, ker imas magisterij, še ne bos imel vecje place.

ni, magisterij po bolonjsko je diploma po naše....v grobem

aja če ti leži matematika pejd na FRI-mat....toj fri s poudarkom na matematki...prvič je biu 3 leta nazaj k sm se še jest upisvou...zdj je tut najbrž...sori ce si ga žekje v kšnem linku omenu

Popravljeno . Popravil mitofreak
Objavljeno

Če mas naziv pa nc ne znas, se lahko zaposlis v javni upravi :whistle:

Ce bi rad v racunalniski trgovini delal, ne rabis faxa. Sploh pa ne uni. Na uni se itak ne bos ucil takih zadev, ki bi ti v trgovini koristile.

Res je, da se se neki navadis na faxu.

S teh smeri dobis siht, ce kaj znas. Oz. si se pripravljen naucit.

Glede parkiranja: v blizini so bloki in lahko na tistih parkplacih parkiras.

Objavljeno
Če mas naziv pa nc ne znas, se lahko zaposlis v javni upravi :whistle:

Ce bi rad v racunalniski trgovini delal, ne rabis faxa. Sploh pa ne uni. Na uni se itak ne bos ucil takih zadev, ki bi ti v trgovini koristile.

Res je, da se se neki navadis na faxu.

S teh smeri dobis siht, ce kaj znas. Oz. si se pripravljen naucit.

Se pravi jst bi se mogu pol še kej uporabnega sam navadit(kar bi blo potrebno), al pa it še v kšn tečaj, pa bi delal v kšni firmi za več denarja. Faks mi je pa odskočna deska za kar čem. Ampak takoj po faksu brez česa drugega sem neuporaben(tako kot je v navadi s šolami, še ko nardiš vozniški izpit ne znaš vozit, pač eno je teorija, drugo praksa oz. šiht). Računalniška trgovina je pa opcija, če te noben noče, pa ti tam pokažejo par stvari, pa pol tm delaš bolj za male pare pa na izi.

Glede matematike pa ne vem, jo mam rad, sam če jo je preveč mi gre pa tud na kozlanje, tko da nočm nč rečt, me pa veseli da je tud na FRI-ju taka smer, v primeru da se bom odloču.

Objavljeno
Se pravi jst bi se mogu pol še kej uporabnega sam navadit(kar bi blo potrebno), al pa it še v kšn tečaj, pa bi delal v kšni firmi za več denarja. Faks mi je pa odskočna deska za kar čem. Ampak takoj po faksu brez česa drugega sem neuporaben(tako kot je v navadi s šolami, še ko nardiš vozniški izpit ne znaš vozit, pač eno je teorija, drugo praksa oz. šiht). Računalniška trgovina je pa opcija, če te noben noče, pa ti tam pokažejo par stvari, pa pol tm delaš bolj za male pare pa na izi.

Glede matematike pa ne vem, jo mam rad, sam če jo je preveč mi gre pa tud na kozlanje, tko da nočm nč rečt, me pa veseli da je tud na FRI-ju taka smer, v primeru da se bom odloču.

No, jaz sem tudi končal FRI. Službo imam dobro, plačo tudi, za službo se ne bojim, kar sem jim dal tudi vedeti, ker jo jutri lahko zamenjam itd ... Ni pa lahki faks ala neka ekonomija (sej jih nočem žalit). Treba je delat, sploh od začetka. Matematika oz. analiza in diskretne strukture sta kr zajebani in moraš vedet, da je usip zelo velik. V prvem letniku nas je bilo za celo taveliko učilnico enkaj čez 200 se mi zdi, v zadnjem letnku pa je nas bilo v učilnici po kakšnih 8 komadov. Na predavanja boš hodil skoz, ker boš moral, ker drugače ne boš vedel za kaj se gre. Šprical boš edino Mihelčiča, ki uči ekonomijo (edini ki hoče podpise v indeksu, čeprav je možakar fer je zelo zaj... predmet, če nisi navajen piflanja, kar po nekaj letih na FRI sigurno ne boš) Jaz sem končal hardware smer, ker sem po srcu električar in je tega največ na hardweru, pa sem bil skoz med najboljšimi. Na informatiko so šli "gimnazijci" ti, ki jim elektrika ni tolk ležala (tu je malo več piflanja), software smer pa softweraši (več programiranja). Na software so šli po večini računalničarji iz Vegove. Ko končaš je itak vseeno katero smer boš naredil. Važno je kaj boš znal, to pa se boš naučil le v službi ne na FRI-ju. Učil se boš šele kasneje in to mnogo bolj kot pa na faksu, če boš imel srečo, da boš imel tako službo, da te bodo pošiljali na izobraževanja, drugače pa se zna zgodilti, da boš pristal kje v kakšnem boksu kot kakšen pišanc pod lučjo :whistle: . Samo pripravi se, da boš delal, ker v tem fohu ni nekega bluzenja, ker te hitro pogruntajo. In prava šola se začne šele po faksu, ker boš moral zelo veliko časa nameniti izobraževanju. Ni lahko, je pa lepo, ko na bančni plastiki vidiš cifre in si lahko marsikaj privoščiš. Odgovornost je seveda zelo velika (brez tega tudi plačan ne boš).

Objavljeno

take trgovine...tm delas kot dijak...pol gres delat km kjer je dejansko racunalnistvo...

Objavljeno

Trenutno sem student na FRI in sicer v 5. letniku UNI. Smo zadnja generacija, ki ima 9 semestrov. Po novem jih je 8 (4 leta) in program je se bolja zaj*** kot prej.

V tem času me fax ni naučil veliko. Naučijo pa te kako prenašat velike količine sranja, kar je večina izpitov in tudi profesorjev. Izjeme seveda so. Praktičnega znanja osvojiš zelo malo, vendar je to pričakovano na univerzitetni smeri :headbang: .

O smereh je bilo že nekaj napisanega, če pa ima kdo še kakšno bolj podrobno vprašanje pa le na dan z njim..

Ko končaš fax boš službo dobil, vendar boš brez izkušenj in nekega uporabnega znanja plačan temu primerno.

Objavljeno

Hmm.. pojdimo še malo h konkurenci (FERI Maribor). Trenutno grem v 5. letnik računalništva smer informatika. Večino stvari, kar je bilo zgoraj napisanih, lahko samo potrdim.. V prvem letniku masa brucekov, katera pa se fajn zreducira do 5. letnika. Prva dva letnika sta bolj kot ne posvečena matematiki. Imaš še druge predmete, samo bo večina koncentracije na formulah. V tretjem letniku pa človek celo mogoče začuti, da je na računalniškem faxu..

Predmeti (kolikor vem) so tako v lj kot v mb dokaj podobni, kjer je razlika samo pri metodah in profesorjih. Kateri fax je boljši? Vsak bo hvalil svojega seveda :)

Edino, v Mariboru bo sedaj prvi letnik že po bolonjski.. Torej boš za uni naslov imel samo 3. leta študija.

Kdor misli, da bo po diplomi znal vse, se pošteno moti. Na faxu te naučijo samo spoprijeti se s problemi. Vsaka firma ima svoj način dela, katerega se tako ali tako moraš naučiti ob prihodu.

• 2 tedne pozneje...
Objavljeno
Sicer nisem nek heker, ne obvladam nevem kako računalnika(v primerjavi z nekaterimi v tem forumu), ampak kar rabim, to tud pogruntam... Smo pa lani v šoli neke programe delal v delphiju pa sm takoj zaštekal in znal nardit vse potrebno, skratka matematika mi zelo leži in znam zelo logično razmišljat(ta programska logika pa to.. .) , tko da mislm da bi mi to kr šlo. Sam men se zdi da grejo v te smeri sami hekerji ki zaenkrat dost bolj obvladajo računalnik kot jst, pač mene ni noben nč navadu al pa mi pokazou, sej drgač štekam takoj... Tko da mi prosm povejte če mi odsvetujete... :unsure:

Logično razmišljanje, reševanje problemov in delo z računalnikom boš potreboval na vsakem delovnem mestu. Razmisli tudi o poslovno-informacijski smeri na Ekonomski fakulteti. Tole: http://www.ef.uni-lj.si/studij/r3p2/opisismeri.asp?id=11 oz. tole: http://www.ef.uni-lj.si/studij/r3p2/opisismeri.asp?id=21 ...

Več o tem boš našel tudi na: http://www.ef.uni-lj.si/enote/pi-net/ ... kaj se tam naučiš, kako poteka študij itd...

Zakaj študirati raje poslovno informatiko kot pa "hardcore" FRI informatiko pa si preberi tukaj: http://www.erevir.si/Moduli/Clanki/Clanek....mp;ClanekID=392 ...

Po raziskavi Zavoda za Zaposlovanje od lanskega leta imajo ČISTO VSI DIPLOMANTI TE SMERI službo. Z drugimi besedami: nihče, ki je diplomiral na tej smeri, ni brezposeln.

Objavljeno
Logično razmišljanje, reševanje problemov in delo z računalnikom boš potreboval na vsakem delovnem mestu. Razmisli tudi o poslovno-informacijski smeri na Ekonomski fakulteti. Tole: http://www.ef.uni-lj.si/studij/r3p2/opisismeri.asp?id=11 oz. tole: http://www.ef.uni-lj.si/studij/r3p2/opisismeri.asp?id=21 ...

Več o tem boš našel tudi na: http://www.ef.uni-lj.si/enote/pi-net/ ... kaj se tam naučiš, kako poteka študij itd...

Zakaj študirati raje poslovno informatiko kot pa "hardcore" FRI informatiko pa si preberi tukaj: http://www.erevir.si/Moduli/Clanki/Clanek....mp;ClanekID=392 ...

Po raziskavi Zavoda za Zaposlovanje od lanskega leta imajo ČISTO VSI DIPLOMANTI TE SMERI službo. Z drugimi besedami: nihče, ki je diplomiral na tej smeri, ni brezposeln.

Sliši se zanimivo :rolleyes:

Objavljeno

Če se ti ne ljubi preveč ukvarjat s faxom pejt kar na ekonomijo. V nasprtnem primeru...

Objavljeno
Sliši se zanimivo :rolleyes:

Kakšne so še prednosti? Spoznaš poslovanje podjetij in pridobiš zmožnost kritičnega odločanja o tem, kje lahko IT pomaga in podpre poslovanje in kje ne. Naučiš se analizirati in prenoviti poslovanje, spremeniti poslovne procese, in jih podpreti z informacijsko tehnologijo. Zanimivo je tudi to, da se lahko zaradi velikega števila izbirnih predmetov nekje od drugega in v tretjem letniku osredotočiš bolj na organizacijo, poslovanje, na podatkovne baze, vodenje projektov prenov poslovanja, ali pa na programiranje. Vsi ti izbirni predmeti se predavajo oz. si jih lahko izbereš. Lahko si izbereš tudi kak predmet na FRI-ju, če želiš!

Še nekaj gradiva v prilogi.

07_informativni_dan.pdf

07_izjave.wmv

Objavljeno
Kakšne so še prednosti? Spoznaš poslovanje podjetij in pridobiš zmožnost kritičnega odločanja o tem, kje lahko IT pomaga in podpre poslovanje in kje ne. Naučiš se analizirati in prenoviti poslovanje, spremeniti poslovne procese, in jih podpreti z informacijsko tehnologijo. Zanimivo je tudi to, da se lahko zaradi velikega števila izbirnih predmetov nekje od drugega in v tretjem letniku osredotočiš bolj na organizacijo, poslovanje, na podatkovne baze, vodenje projektov prenov poslovanja, ali pa na programiranje. Vsi ti izbirni predmeti se predavajo oz. si jih lahko izbereš. Lahko si izbereš tudi kak predmet na FRI-ju, če želiš!

Še nekaj gradiva v prilogi.

Zanimivo je pa to, da takih ponavadi ne zaposlimo. Ker bi samo nekaj analizirali :)

Objavljeno
Zanimivo je pa to, da takih ponavadi ne zaposlimo. Ker bi samo nekaj analizirali :)

in izboljševali? Spreminjali? :)

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!