Skoči na vsebino

Pokaži vinjeto in vse o vinjetah za motor


Sanda7

Priporočene objave

Khmmmm, :hmm: ......... načeloma motor ni osnovno prevozno sredstvo - večine nas.

Če zanemarim poštarje in razne DHL-je in ostale, ki jim je moped "del delovne opreme", je oziroma ima večina nas motor še poleg avta ali dveh.

:smoke: Jasno je, da je škoda vsakega €, ampak tisti, ki se z motorji vozijo tudi v zimskem času, bodo z veseljem dali kak € več, so AC prej splužene, kot regionalke.

 

:kva1: Zdej ........... pravično/nepravično ............... kot je že eden prej rekel ................ tudi Ljubljana ima AC obroč. Res si ne predstavljam, da bi se iz Vrhnike v Šiško furksal - če grem z mopedom na šiht - skozi center, ali pa po nekih lokalnih stezicah.

Enako je če bi hotel iz Šiške - recimo na Rudnik! Skozi center morda?  Ja ob konicah bi to bilo super - 45 minut, benza bi šlo več, pa še najmanj 20 semaforjev in 100 bedakov, ki me lahko sklatijo.

 

:blush: A za 5€?

 

:smoke: Ni šans.

 

Če mi slučajno "osebni budget" ne bo kazal, da si lahko privoščim strošek 150€ na leto za gume ( menjam na 2 sezoni ) 300€ za registracijo in zavarovanje, v povprečku 250€ za servisiranje in za 400 lit benza ( 600€ ), kar je skupaj cca 1300€, če ne štejem zraven :smoke:  in :beer2:  in :kava: ki jih ruknem ali rukneva spotoma .................... :?

ja, potem je edini izhod, da si rečem ..................... O:-) stari, premal delaš in premal zaslužiš, zato hebat-ga ............. NI/NI moprda. :yea2:

 

Pa bo šel papa.

 

Sem pa v prejšnjem tednu že not prnesu podražitev. :naughty:   Sem eno škatlo čikov manj skadu in na en pir nisem šel. :cry:

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

 

 

 

Hkrati pa ni treba bit ovca in takoj napadati neko vlado, kot da so oni za vse krivi. Slepo verjet da je za vsak tvoj problem kriva vlada ni nic manj ovcje.

 

 

E? Kaksen problem? Ce teb sede nastavt vsakic k se vladi dvigne, izvoli.... :grim Men je avtocesta totaln dolgcas, ampak do Lj se je lazje zapeljat 5 minut po avtocesti, kot pol ure okol...zato je vinjeta prirocna. Ampak sej, za ksn kamijon se skrit al pa kombi pa tud ni problem, ce je ze kontrola. :grrr

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

E? Kaksen problem? Ce teb sede nastavt vsakic k se vladi dvigne, izvoli.... :grim Men je avtocesta totaln dolgcas, ampak do Lj se je lazje zapeljat 5 minut po avtocesti, kot pol ure okol...zato je vinjeta prirocna. Ampak sej, za ksn kamijon se skrit al pa kombi pa tud ni problem, ce je ze kontrola. :grrr

Niti sluacjno, kot sem napisal s tezavo ustvarim pravicno mnenje, ker dvig cene nikakor ne vpliva name. Je pa kot sem že omenil tukaj finančno stanje bol bogo in razumem da vsaka podrazitev, pa naj bo to 1€ al 100€ res ne paše zdaj :surrender:

 

Bi blo pa zanimivo, če bi se naslednje leto spet podrazila, bi si mnenje lazje ustvaril. Zadnje 4 leta je ostalo nespremenjeno.

Popravljeno . Popravil Aynach
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

:smoke: Žal je "golo dejstvo" le eno. AC križ se je gradil na puf in z državnimi poroštvi. To da je bil vsak km dodobra preplačan je že dolgo jasno.

 

Vsem, ki se vsaj malo spoznajo na ekonomijo in računstvo je bilo jasno, da bo te pufe enkrat treba tudi vrniti. 

 

:smoke: Ta čas je sedaj in plačat moramo tako vsi, ki AC koristimo, kot tudi tisti ki jih ne. Razlika je le v tem, da tisti, ki jih ne niti ne vedo koliko plačajo za to.

 

:kva1: Večji problem, kot podražitev sam vidim v tem, da se ta denar - kao uporaba AC - in vse dajatve, ki jih plačamo kot cestnine in ostalo, sploh ne vrača nazaj na ceste. To pa pomeni, da se bomo v prihodnje, kljub temu da bomo veliko plačevali - vozili vsako leto po bolj "zdrapanih cestah in AC", ker ni denarja za njihovo tekoče vzdrževanje.

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Preprosto, malce si izračunajte, kolikokrat se vozite pa AC (z avtom - za motor smo rekli, da je bolj izjema) in koliko bi sicer plačali za AC. Mislim, da je bila cena na km okoli 9 centov, oz. za relacijo MB-LJ okoli 10 €. Celoletna vinjeta je torej vredna okoli 1000 km, nova pa okoli 1200 (petkrat MB-LJ in nazaj).

Druga stvar je, da se je promet po AC z uvedbo vinjet povečal za menda 70% - posledično se je zmanjšalo število smrtnih žrtev na navadnih cestah. Ko smo imeli odprt sistem, smo se izogibali določenim odsekom (Konjice-Sl. Bistrica, Polzela-Vransko) in povzročali gnečo na starih cestah.

Ko bodo uvedli elektronski sistem, bomo plačevali po dejanski porabi in bomo spet vozili po starih.

V glavnem, priznajte, da je sedanji sistem prepoceni za večino uporabnikov - to je bila v bistvu predvolilna poteza vlade leta 2008, ki pa je kljub temu ni obdržala na ablasti, je pa povzročila drastično zmanjšanje prilivov in s tem težave DARS-a za financiranje kreditov in vzdrževanja AC.

 

Razmišljam pa še obratno - vožnja po AC je privilegij varne in udobne vožnje, ki si jo lahko privoščijo le bogati, torej ni v skladu z ustavno deklarirano enakopravnostjo - če potegnemo vzporednice z zdravstvom in izobraževanjem.

 

Skratka - da se držim naslova teme - jaz jo imam nalepljeno na desni vilici med križema.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hola ;)

 

jst sem vesel, da vas je kar nekaj tukaj ki razumete da smo v težki situaciji (za katero smo seveda krivi mi, ubogo, nevedno, butasto, a prijazno, pridno in ubogljivo ljudstvo), zato je seveda edina racionalna misel da je treba stisnit, pomagat, vsi moramo lepo poslušno plačevat vedno dražjo hrano, vedno dražja goriva, vedno višje davke, se vozit po katastrofalnih cestah, reševat uboge banke itd itd saj je naša osnovna državljanska dolžnost da pomagamo vladi (katerakoli je že ta hip, sej ni bistvene razlike med njimi), ki se zagotovo trudi po svojih najboljših močeh da nas bo popeljala v obljubljeni (in pravzaprav že skoraj doseženi) raj...

 

zato je skrajno grdo, zahrbtno in absolutno neprimerno da kdo sploh pomisli, da stane letna vinjeta v Švici (enako za avto in motor) 33€, v Avstriji pa 32€ za motor in 80€ za avto (vir: AMZS), kaj šele da bi (bes ga plentaj!!) primerjal število km izgrajenih avtocest, ali celo (naj mu bodo vrata raja za vedno zaprta!!) povprečne plače v Švici, Avstriji in rodni nam Kuri...

 

zato poslušno in skromno sklonimo glave in plačujmo, plačujmo, plačujmo...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zakaj se pa ni noben bunil, ko so se uvedle vinjete ? ... Najbolje je bilo takrat, ko si plačal, koliko si prevozil ;) ... seveda ... Vrhnika in Logatec je morala plačevati, Grosuplje in Ivančna Gorica pa ne (tudi drugje po Sloveniji je bilo podobno .. npr Maribor, Celje, Koper) ??? ... Ljubljančani so se zastojn vozili okoli Ljubljane, ker je bil smisel obvoznice, da se razbremeni center mesta.

 

Tovornjakarji se itak po obvozbnici vozijo zastojn ...

 

elektronsko cestninjenje naj bi to rešilo, ampak so očitno druge stvari v igri ... predvidevam :krneki: ... sistem lahko za male pare kupi mestna občina LJ, MB, KP, CE in še katera .. in bodo za prevoz preko njihovega območja zaračunavale cestarino (včasih je bilo potrebno plačati takso, če si vstopil za obzidje v graščino in si želel prodajati bilo kaj)

 

Itak ne odobravam, ampak tko je :P

 

:krneki:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Na posodi za hladilno tekočino. Pardon, če sem zgrešil temo.

 

Resnično je bila uvedba vinjet politična poteza, tako kot podarjanje državljanstva. Kot vedno, bo tudi pri novem pobiranju cestnine (če sploh bo) uveden butalski sistem za odiranje ljudi. ABC sistem so strokovnjaki pobrali v deželi, kjer so ga uporabljali na parkiriščih. Kako naj potem deluje na AC, če je narejen za parkirišče, kjer se vozila ustavijo ali pa vozijo zelo počasi. Tudi satelitski sistem "izumljajo" že dolgo časa. Menda je predrago in sploh ne deluje. Noben sistem pobiranja cestnine ne bo najboljši ali pa zelo dober za vse uporabnike AC. Nekdo se vozi 1x na leto, nekdo 10x na dan po AC. Vendar je najboljši sistem tisti, kateri ne dela zastojev, najmanj stane, preusmeri večino prometa na AC. To najboljše je samo za nas uporabnike, za državo je pa samo izguba. Ampak država bi morala delovati v dobro ljudi, ne pa odirati svoje volilce in davkoplačevalce. Mogoče bo boljše, ko bomo uzakonili višino plače vladajočih na, recimo, dve povprečni plači, ko bodo odgovarjali za vsako najmanjšo nepravilnost, ko bodo neplačniki davkov v zaporu do plačila davka in obvezne kazni, ko ne bo država v prvi vrsti birokracija z glušniki in plašniki, ko bo minilo milijon let.

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Mogoče bi bilo dobro postrelit nekaj politikov za vzgled naslednji generaciji, ki prihaja na oblast. Za ta "odstrel" rade volje plačam kombijevsko vinjeto" :D

mogoče bi se potem kaj spremenilo.....,mogoče sam mau na glas razmišljam :P

sej razmišljat ni kaznivo, a nede  :ninja:

 

p.s. ponavad kupim polletno vinjeto....pa se z njo v celem letu ene 4x po kakem delu AC zapeljem

Popravljeno . Popravil DAMI34
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Namesto solz radosti, nam tečejo solze žalosti. DARS je resnično ena strokovna ustanova. Ni kaj, že s temi njihovimi AC ninđami z daljnogledi so pokazali veliko mero strokovnosti. Ves čas nekaj komplicirajo glede njihovih pooblastil po ZPRCP, kjer je jasno navedeno, kakšne so njihove naloge. Sedaj bodo pa še 347 cestninskih razredov uvedli. Kaj to, ljudje si bodo morali sami izmeriti svoja vozila in jih pravilno kategorizirati. Ta njihova pogruntavščina je verjetno posledica uživanja zelene zelenjave.

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Za nacionalni interes bomo pa tud to potrpel, kot že marsikaj, a ni tko, dejmo stisnt roko v pest... Važn da nismo hlapci tujcem :slap:

 

Tako da lepo tišina pa trpet, vse kar je več od kruha pa vode je itak luksuz.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Meni je malo zastrasujoce to, da Dars sam ne ve vec kaj dela?

 

»višina vozila nad prvo osjo« je razdalja med podlago in najvišjo točko vozila v ravnini, ki poteka pravokotno skozi simetralo osi prednjih koles

Dars je izdal simbolicno sliko, na kateri se meri od tal, dopisal pa je, da slika ni tocna in se meri od osi gor.

 

Kot drugo sem nekje zasledil da so omenili, da niso še sigurni, kako se bo to merilo in da imajo do decembra še časa o tem razmislit.

To je kot da bi kvalificiran zdravnik pogledal na rentgen od polomojenih reber, in rekel "ah, bomo tu nekje porezali"

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Čemu takšno razburjenje, saj pa smo enake cestninske razrede imeli pred uvedbo vinjet? :unsure:

jp razrede ustvariš, k premau keša dobiš, vinjeto podražaš, ker si preveč zakreditiran, ker si predrago gradnjo AC gradil

Zakaj premal: ker je bilo pri gradnji Ac potrebno podkupiti preveč ljudi

Zakaj sedaj premal: ker ne znajo bolje gospodarit.

Žal pa je tako: če še niso naši oblastniki ugotovili:

100% davek od nič zaslužka je še vedno nič :(

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Seštej malo drobiž ob dvigu vinjete, cestnine, bencina, gum in ostalega materiala, ki ga nucaš med motoriranjem pa tudi slučajno ni več tak drobiž.

 

 

 

Glej, se strinjam s teboj, ampak vsak, ki je postal motorist, se mora zavedat, da to prinese zraven tudi stroške, tako da nima smisla, da jamramo.

 

Če mene vprašaš, bi sploh ukinil vinjete oziroma cestninjenje za motorna kolesa, ker mi pa se res malo vozimo po AC, plus tega pa ne uničujemo avtoceste. Največji uničevalci so tuji tovornjakarji, ki dnevno vozijo po naših avtocestah in uničujejo že v štartu slabo narejeno vozišče (zaradi šparanja in ker se je pesek in gramoz vozil na privatne parcele za zidanje ... itd).

Ves mednarodni tranzit bi jaz preusmeril na železnico in tako bi naše ceste zdržale dlje in DARS družba ne bi rabla toliko vlagat in dražit že itak visokih cen vinjet.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Glej, se strinjam s teboj, ampak vsak, ki je postal motorist, se mora zavedat, da to prinese zraven tudi stroške, tako da nima smisla, da jamramo.

 

Če mene vprašaš, bi sploh ukinil vinjete oziroma cestninjenje za motorna kolesa, ker mi pa se res malo vozimo po AC, plus tega pa ne uničujemo avtoceste. Največji uničevalci so tuji tovornjakarji, ki dnevno vozijo po naših avtocestah in uničujejo že v štartu slabo narejeno vozišče (zaradi šparanja in ker se je pesek in gramoz vozil na privatne parcele za zidanje ... itd).

Ves mednarodni tranzit bi jaz preusmeril na železnico in tako bi naše ceste zdržale dlje in DARS družba ne bi rabla toliko vlagat in dražit že itak visokih cen vinjet.

Kdo pa razmišlja o vzdrževanju in uničevanju, (da bi vsaj gramoz kradli, tokrat so vozli € s tovornjaki v oaze :smoke: )...pufe treba plačat in od kod bi dobil € če bi vse dal na železnico na katero že :kva2: .....prepad se že vidi, samo malo se je potrebno sklonit pa smo med dinozavri :K ....še kar naprej se dogaja ni videti konca ....eh ubogi hlapčki

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Moje skromno mnenje je, da me sama podražitev vinjet sploh ne bi motila, če bi se ta denar, ki ga za vinjete plačujemo dejansko porabil za obnovo cest in nadgradnjo cestne infrastrukture.

 

 

Dokler bom pa plačevala po 4 vinjete letno (2 za motor pa 2 za avto... no mogoče po interpretaciji DARS celo eno za kombi :blink: ), pa v celem letu ne bom vidla niti ene zaflikane luknje... se lahko pa gladko j*****.

Popravljeno . Popravil domina
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Mene pa motijo podražitve. Motijo me zaradi tega, ker dobimo za isto oziroma v večini primerov višjo ceno kot v ostali evropi slabšo storitev ali slabši izdelek. Samo ceno vinjete in stanje AC pogledamo, pa vidimo, da nas kradejo in istočasno lažejo v obraz. Ne morem se strinjati, da je podražitev vinjete upravičena, dokler imamo AC in ostale ceste v razsulu, dokler smo plačani kot najbolj zarukani balkanci, dokler plačujemo najvišje davke (pošteni, ostalim se j... za plačevanje), dokler delavec odgovarja za "ukraden" vijak v podjetju, direktor pa ne odgovarja za pokradeno premoženje tega istega podjetja, ... Država mora delovati v dobro ljudi in ne sme dopustiti, da njeni državljani trpijo lakoto, si ne morejo privoščiti dopusta, ne zmorejo plačevati položnic, ... V kolikor pride do takšne revščine med ljudmi, potem je nekaj narobe z državo. Naj si država sama sebi zatisne pas, naj odpove vsakodnevno zamenjavo cvetja v parlamentu in drugje (cene so v tisočih evrih), naj se odpove luksuzu, naj dosledno pobere davke, naj preneha z metanjem denarja skozi okno na milijon načinov. Saj sami poznate ceno enega tepiha v protokolarnem objektu. To je samo ena cvetka od velikega travnika rožic. Kar koli se podraži, se  z razlogom. Nekje je zmanjkalo za zlate pipe in slonovino, sedaj je pa ljudstvo na vrsti, da izpljune svoje zadnje cekine. Vsi bogati skupaj nimajo toliko, kot vsi reveži. Zato je stvar skrajno logično enostavna; vsakemu revežu vzameš nekaj in imaš veliko več, kot, če bi bogatim vzel veliko. Ker so pa bogati zaščiteni kot beli medvedi, jim nihče nič ne vzame. Zato se vse draži. Da lahko beli medvedi še naprej lovijo tjulnje. To je pa v tej naši kokošji farmi sila popularen šport; malicanje malih. Medtem, ko navaden delavec niha med nakupom vinjete in nakupom kruha ter ostalega živeža, se beli medvedi režijo in samo s članstvom v raznih odborih kasirajo mastne cekine. Mi pa naj bomo še veseli, da nam sploh pustijo nakup "zlate" vinjete. Res je za marsikoga vinjeta bolj poceni, kot prejšnje pobiranje cestnine, vendar je njena podražitev samo odraz požrešnosti in nesposobnosti vodstva države. Pa kakšno vladno potovanje manj, kakšen falcon manj, kakšna patria manj, kakšen vladni "uzimovič" več v zaporu, kakšen "črn" objekt manj, ..., pa bo več denarja na računu. Hvala za pozornost.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nej se prevec sekirat, pocas se bomo vsi svercal brez vinjet, po tvju bodo pa redno novice, kako so upokojenci neuspesno ropal posto...

Na motorju nimam vinjete ze 2 sezono, sem ze srecal MARSOVCE, pokazes z roko, da jo imas tam nekje spodaj in peljes dalje, vse ok.

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...kot kaže ni nobene logike kako in kaj, ampak samo koliko..........politika ima prednost pred stroko, tako kot vedno.......

Katera vozila pa bolj uničujejo ceste? Oz. kateri podatek je bolj pomemben? Višina nad prvo osjo ali največja dovoljena masa, 

ki jo določi proizvajalec vozila glede na konstrukcijske lastnosti vozila in je vpisana v homologaciji ?

Mogoče so pa na Darsu ugotovili, da je večje število vozil na trgu, katera presegajo višino nad prvo osjo in 

bo na ta način več € ......

......v končni fazi......država rabi denar in pika......brez logike.......še davek na zrak pa bo........ :SS

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Čemu takšno razburjenje, saj pa smo enake cestninske razrede imeli pred uvedbo vinjet? :unsure:

 

Ja, pa res. Stavim, da bo kompleten motosvet skakal v luft, če (ko) vlada poseže malo bolj nazaj v zgodovino in znova uradno uvede še dva razreda iz predvinjetnega obdobja.

 

Lastnike in sužnje.

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Točno tako, pred vinjetami smo imel razred "nad130" -razred B. Takrat sem fural Citroen Jumpy in po mojih meritvah je spadal v razred pod 130 in sem gladko hodil na ABC v prvi razred. Vsake toliko sem se pa moral s kakim darsovcem prepričevati, da res spadam v ta razred. Kaj bo šele sedaj :D

Poleg dalnogleda, bodo v osnovni opremi še dobili meter, al pa Kučana za merico.

Dejstvo je, da je naša država potratna, in za to so krivi tisti, ki jo vodijo. 

 

Rade volje plačam "državi" bilo kakršen krizni davek, če bo potem bolje, če bo šlo gospodarstvo navzgor, če se bodo odpirala delovna mesta itd. Rade volje dam DARSU tudi za 2xkombi vinjeto, če bom potem komot vozil po urejenih poteh in če bodo naslednjič pri vinjeti konkurenčni ostalim državam.

 

Ker pa točno vem, da ne bo in da so vse zajebali, se bom prekleto izmikal plačilu.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!