Skoči na vsebino

Martin Strel preplaval Mississippi


Noise

Priporočene objave

Tale Strel je pa res car...

======================

New Orleans, 10. septembra (STA) - Martin Strel, slovenski maratonski plavalec Martin Strel, je včeraj ob 18.32 po srednjeevropskem času prispel na cilj svojega podviga, točko Head of Passes v Mehiškem zalivu, kjer se Mississippi izliva v morje, in tako postal prvi človek, ki je v enkratnem projektu preplaval 3797 kilometrov dolgo reko Mississippi.

Gulf016_pic.jpg

Strel s cilja odhaja z ladjo v New Orleans, kjer bo zaključna prireditev. Strela so zadnji dan poleg njegove spremljevalne ekipe v kajakih spremljale še štiri ladje, na katerih so bili med drugim njegov sin Borut, predsednik organizacijskega odbora Jelko Kacin, Strelov kuhar ter preostali člani spremljevalne ekipe in novinarji.

V New Orleansu naj bi Strela poleg njegovih številnih prijateljev, Američanov in zamejskih Slovencev pričakal slovenski veleposlanik v ZDA Davorin Kračun, nekdanji ameriški obrambni minister William Perry, ki je Strela obiskal v minulih dneh, pa je že odpotoval domov.

Strel je v New Orleansu prespal, danes pa bo odpotoval v New York, kjer ga bo na slovesni večerji sprejel slovenski predsednik Milan Kučan. Slovenski plavalec se bo jutri srečal še z generalnim sekretarjem Združenih narodov Kofijem Annanom, udeležil pa naj bi se tudi spominske slovesnosti ob prvi obletnici terorističnih napadov 11. septembra.

V četrtek opoldne se bo Strel v Washingtonu udeležil kosila, ki mu ga pripravljata senator James Oberstar in kongresnik Tom Harkin. Na kosilo so poleg plavalca Martina, njegovega sina Boruta Strela in Jelka Kacina povabljeni še kongresniki in senatorji desetih držav, skozi katere je Martin Strel plaval (Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Arkansas, Mississippi in Louisana).

Reko, ki povezuje deset ameriških držav in je najdaljša v Severni Ameriki, naj bi plavalec po prvotnih načrtih moral preplavati v 66 dneh, vendar pa mu to zaradi "počasnosti" reke ni uspelo. Reka Mississippi je na koncu "svoje poti" proti morju namreč skoraj stoječa in na nekaterih mestih ustvarja protitok.

Strel je na poti prečkal 42. zapornic, spopadel se je z valovi, brzicami, vrtinci in gostim rečnim prometom, pot pa bi mu lahko prekrižal tudi kakšen aligator, strupena kača ali beli morski pes, ki v reko priplava iz Mehiškega zaliva.

V zgornjem toku, kjer ima reka komaj 15 stopinj Celzija, je bila reka zaradi večdnevnega dežja narasla, kar je plavalcu oteževalo plavanje, saj je bila reka skoraj brez toka in mu tako ni nič pomagala. Tok reke se je povečal po mestu St. Louise, kjer se v Mississippi izliva reka Missouri. V St. Louisu je Strel prečkal tudi zadnjo zapornico na reki.

Strel je konec julija priplaval v "mestni dvojček" Minneapolis in Saint Paul, kjer se je udeležil dveh prireditev. Mesti, ki se zaradi širjenja že dotikata in jima zato pravijo Mestni dvojček (Twin City), sicer stojita na nasprotnih bregovih Mississippija: Minneapolis na desnem, Saint Paul pa na levem. Martin Strel je pred tem plaval pod mostom High Bridge, ki je zgrajen po načrtih v ZDA živečega Slovenca Franca Strgarja. Na dva kilometra dolg in 500 metrov širok most, postavljen julija 1987, so ob tej priložnosti izobesili slovensko zastavo.

Strelu so po St. Louisu plavanje oteževale visoke temperature, ki so se gibale med 30 in 35 stopinjami C, ter visoka, nad 80-odstotna vlaga. Visoke temperature in visoka vlaga sta plavalca spremljala do konca podviga. Slovenskemu plavalcu so v St. Louisu pripravili tudi sprejem, na katerem so mu med drugim v ZDA živeži Slovenci izročili Cviček iz dolenjskega Šentruperta. Lokalna gasilska brigada je na prireditvi s pomočjo dveh žerjavov dvignila veliko ameriško zastavo, na hribu za prireditvenim prostorom pa se je razprostirala več kot 70 kilogramov težka slovenska zastava, ki so jo posodili ljubljanski navijači Green Dragons.

Kmalu po St. Louisu je v bližini plavajočega Strela, približno tri metre stran od njega, v bojo na reki udarila tudi strela. Sicer ni bilo nič hujšega, pa vendar je Strela premaknilo za meter in pol, vse skupaj s spremljevalno ekipo pa močno prestrašilo. Član njegove spremljevalne ekipe, Američan Dave, je svoje dekle ta dan zaprosil za roko, poročila pa sta se 7. septembra v New Orleansu.

V srednjem toku je Mississippi zelo širok in vijugast, kar pomeni, da je najbolj ugoden tok ravno na sredini, kjer pa plujejo ladje, zato se je moral Strel ob srečanju s plovili skupaj s spremljevalno ekipo umakniti na rečni rob.

Sicer je imel plavalec, doma iz Mokronoga, tudi nekaj zdravstvenih težav. Najprej so ga zaradi počasnosti reke bolele roke, vnelo se mu je levo oko, slabo je slišal, po obrazu pa je bil tudi opečen. Oko in sluh sta se mu pozdravila, opečen obraz pa ga je spremljal do konca. Poleg splošne utrujenosti, saj je plaval povprečno 12 ur dnevno, je imel Strel tudi nekaj prebavnih motenj, ki pa so se kasneje tudi uredile. Čeprav je bil močno utrujen, pa ga je njegova trma pripeljala do konca.

Strelov življenjski moto je Plavam za mir, prijateljstvo in čiste vode, projekt Iz oči v oči (Eye to Eye), kot so poimenovali njegovo plavanje po Mississippiju, pa je posvečen premagovanju nepremagljivega, povezovanju ljudi ob celotni trasi reke, na obeh bregovih, na obeh celinah, v ZDA in v Sloveniji. Plavalec svoj tokratni podvig posveča številnim žrtvam terorističnih napadov na ZDA 11. septembra lani.

Martin Strel se je rodil 1. oktobra 1954 v Novem mestu, po izobrazbi je glasbenik, od leta 1978 pa tudi poklicni maratonski plavalec. Leta 2000 je postavil nov svetovni dolžinski rekord, ko je v 58 dneh preplaval reko Donavo od izvira do izliva in se s tem vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov. Leta 2001 je postavil rekord v neprekinjenem plavanju prav tako na Donavi in se spet vpisal v knjigo rekordov. Plavanje po reki Mississippi bo njegov tretji vpis v knjigo rekordov.

Slovenski plavalec Martin Strel bo v Slovenijo prispel v soboto, 14. septembra. Letalo, s katerim bo priletel v Slovenijo, naj bi na Brniku pristalo predvidoma ob 11.30.

:arrow: www.martinstrel.com

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kaj čmo, je pač trmast dolenjček, zdej vemo, od kje Vrtnici njena trma :wink: 8)

O ti sment pa si pogruntu :wink: Dolenjci smo trmasti zato pa v vecih stvareh uspemo kot Zabarji<-- pa brez zamere sej jz bom pa cez leto dni ;)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

svaka mu cast! Lahko smo ponosni da je to storil Slovenec povrh pa se novomescan, dolenjci smo ponosni nanga ;)

Saj to je verjetno ena od skrivnosti uspeha (cvičekpress)... :wink: 8)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

me zanima koliko časa pluje žoga po misisipiju, če jo notri vržeš :twisted: :twisted: ... sicer pa: naj Slavenci sma Dalenci ... Dolenjska za samostojna dežela ... pa tako naprej ... :lol: :lol:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Čestitke... A Nil je že kdo preplaval?

Najbrž je to naslednji projekt, pol pa najbrž okol sveta, sej druzga mu ne ostane. :D :D :D

Če bi jest 66 dni vsak dan po 10 in več ur plaval se, k bi prišel domov, tud umival ne bi več :D :D :D

LP

Leteči

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

kok ma ta človk ene vole če bi mel jaz tako volo bi že 4 fakse končal in še kaj.

Moram dobiti recept zanjo

(ni v cvičku previrjeno pijem ga že kar nekaj časa)

A si 100% Ja tko je Dolenjci mamo resiteu (baje) cist drugac je ce pije cvicek dolenjc ku ljubljancan-zabar :twisted:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

A si 100% Ja tko je Dolenjci mamo resiteu (baje) cist drugac je ce pije cvicek dolenjc ku ljubljancan-zabar :twisted:

Vsekakor, ljubljancani se morajo, ce ze tvegajo, obracati med spanjem bistveno bolj pogosto, da jim kislica ne prezre zelodcnega tkiva :twisted: :twisted: :twisted:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

svaka mu cast! Lahko smo ponosni da je to storil Slovenec povrh pa se novomescan, dolenjci smo ponosni nanga ;)

Sam majhen popravek. Res, da je Strel dolenc, ampak izhaja pa iz Mokronoga in kolker jest vem živi u Trebnjem. :oops: Lahko pa se seveda tudi motim. :?: Preberte si nekaj o njem na

http://qualitas.s5.net/about_martin_strel/...artin_strel.htm

Drgač pa vsaka čast!!!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!