Skoči na vsebino

Nasveti pri nakupu kolesa

Sanda7

Priporočene objave

spet kupujem kolo :blush: če veste za kej pametnga k zdej sm mal vn iz prakse z gorci...in sicer kupujem za fanta veličine za cca 172cm,..nekje 500e sm pripravljena odštet več ga nimam rada:))vsaj deore oprema,..pa to rajžo z diski,..da bo še men kej prav prišlo...lahko tudi rabljen oz malo rabljen star tja leto ali dve...no pa da vidmo kaj svetujete

tu poglej http://www.sportniksi.com/kolesa-in-oprema/kolesa/gorska-kolesa-hardtail/alu-okvir.html

Jaz imam to, sem več kot zadovoljen in je prestal že marsikaj, konkretne spuste in skoke. Moj ima V-brake, nevem zakaj ima ta na sliki diske, v opisu pa V-brake. Pomoje je napaka v sliki ali opisu: http://www.sportniksi.com/kolesa-in-oprema/kolesa/gorska-kolesa-hardtail/alu-okvir/gorsko-kolo-corratec-x-vert-motion-2011.html

Drugače pa moji kolegi ki so resno v tem to hvalijo kot "best-buy" za rekreativce: http://www.sportniksi.com/kolesa-in-oprema/kolesa/gorska-kolesa-hardtail/alu-okvir/gorsko-kolo-corratec-x-vert-motion-2011.html

Potem pa je še to: http://www.sportniksi.com/kolesa-in-oprema/kolesa/gorska-kolesa-hardtail/alu-okvir/gorsko-kolo-corratec-x-vert-halcon-2012.html

Sem pa to probal in ko bom enkrat fulllll resno gonil bom mel nekaj takega ampak bo še švica preteklo http://www.sportniksi.com/kolesa-in-oprema/kolesa/gorska-kolesa-hardtail/bow-okvir.html

tu se bo pa verjetno končalo ker več denarja pa ne mislim za picikl dat dokler nisem profi pa služim z njim :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

aja pa še eno čisto tako vprašanje. zakaj bi bili diski toliko boljši oz zakaj ne stari dobri poceni v-brake. Danes sem naredil spust iz Pohorja, cca 10 km. Nekaj asfalta, nekaj makedama, nekaj gozda. Merjeno z GPS je šlo po asfaltu po ovinkasti cesti (dosti bremzanja) preko 60 km/h.

Meni delajo bremze čisto OK, kolega z dosti boljšim sem konkretno nascal, popuščanja sile nisem opazil.

Ko saj mi je jasno da je boljše-boljše ampak vse se meri tudi v denarju.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Diski - bolj močno ustavljajo. Hkrati pa se tudi bolj grejejo in zaradi pregrevanja, če ne premzaš intervalno, prej spustijo ... No, tudi v-brake lahko pregreje obroč kolesa in eventuelno povzroči izdrs plašča iz ležišča. Ampak to so že bolj teoretske fore :D

Splho ne vem, zakaj bremze rabiš :-] če praviš, da je šlo 60+ z mountičem navzdol ... :D

Je pa res, da se jaz tudi čudim, kak mi GPS vedno pravi, da sem šel več ko 70 km/h, na števcu Sigma pa le redko piše več kot 55 km/h V-max :D

Popravljeno . Popravil JustinBieber
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Je razlika, ni grozna, je pa razlika v ustavlanju. Če se greš bol spustaštvo so bolj primerni diski. Gumice tudi počasi zagrablajo in da je kej od njih moraš kar stisnit, ker se vse zvija, z enim palčkom malo trzanje glih ne gre, na diskih pa.

Ni pa taka razlika, da bi jih čisto vsak rekreativc za cesto in makedam, pa kdaj kako hostico rabil. Jaz imam na XCju v-brejke pa ne čutim nobene potrebe po menjavi. Na AM beciklu pa si ne predstavljam kako bi šlo z vbrejki, bi se mogoče vsaj bremzat nauču...

Kolega pa nisi nascal zaradi bremz, ampak zaradi ne-uporabe le teh :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Je pa res, da se jaz tudi čudim, kak mi GPS vedno pravi, da sem šel več ko 70 km/h, na števcu Sigma pa le redko piše več kot 55 km/h V-max :D

je razlika kateri gps program imaš in kako računa. recimo endomondo posodablja hitrost na vsakih nekaj odsekov in izračuna povprečno hitrost zato ni najbolj realno. jaz uporabljam za beleženje proge endomondo (bom zgleda šaltal na runkeeperja ali sportstrackerja) namesto števca pa garmina, ki posodablja na sekundo-dve in kaže najbolj natančno.

evo še moj home-made števec, navigacijo,.... :blush:

garmin.jpg

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Drugače za nakup kolesa, tam pojdi kjer si specjalko kupila, pa naj ti ponudbo za gorca naredijo, če bo kej upoštevano.

Ali pa če odklikaš na seznamček slo štacun, preklikaš spletno ponudbo in vržeš sem, pa bomo spluval :D. Tiste, ki so brez spletne strani, pa izbereš po lokaciji, kere so ti blizu, pa se sprehodiš, poveš kolk si prpravlena dat in spet prilimaš sem da bomo pljuval :D.

Internetni vsevedi ti lahko svetujemo glede opreme, kolk ti paše pa itak moraš sprobat :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

u Cultu sm se že mal zanimala,..mi bo dal na test enga starga 2leti iz 1000€ na 500€,..kr dobra oprema prevoženioh ima 600km,..sam nisem ga še vidla bo enkrat za vikend prštiman,..itak če mu ne bo ušeč pol je brezveze:)tko da išečm par modelovo,..ki bi ,u bli lohk ušeč pa seveda bo prej mogu mal probat,....sz diski pa zato k se ga bom učasih sposodila in sem ugotovila da se peljem učasih pa takmu gozdu,da s temi bremzami ne morm kej dost tko da se včasih tud po bregu dol sprehajam zravn kolesa,..glede na to k sm vidla kaj delajo drugi sz enduro kolesi ki valda imajo diske,..predvidevam da se bom potem lažje spuščala,..je pa res da jih sz slivnice dol po makedamu ne rabim,..po gostu pa se ne upam brez diskov probat......

btw:učer sm krstla specjalko...na slečo je šlo sam za manjši zdrs tko da je vse celo tud kosti..

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ajde,majstri,dajte mi kak link za treking bicikl z hidravličnimi disk zavorami,vzmetenimi vilicami, cena do 1 jurja!

Hvala!!!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jaz bi priporočal znamke KTM, Cube, Stevens, ne nujno v tem vrstnem redu (jaz imam Cube Tonopah in mi je super mašina). Opremo SLX ali XT.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jaz bi priporočal znamke KTM, Cube, Stevens, ne nujno v tem vrstnem redu (jaz imam Cube Tonopah in mi je super mašina). Opremo SLX ali XT.

Hvala za odgovor, S!

Tut men je pado v oko KTM! Ta model: http://www.centerbau...ktm-life-action

Popravljeno . Popravil halls
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hvala za odgovor, S!

Tut men je pado v oko KTM! Ta model: http://www.centerbau...ktm-life-action

Trenutno imaš v Hervisu na akciji:

Leggero Race pride cca 1124€ http://www.ktm-bikes.at/trekking/offroad/hardtail-alu/Leggerorace.php?lang=DE

Life Race pride cca 900€ http://www.ktm-bikes.at/trekking/offroad/hardtail-alu/Liferace.php?lang=DE

Razlika:

Prvi pol kile lažji, ima zračne sprednje vilice (drugi s fedro) pa diske SLX (drugi Deore).

Sam sem vzel Leggero, ampak je precej "šprtaško" naravnan, tak da če bi zdaj kupoval bi Life Race

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Matjaž,hvala za nasvet!!!!

Ampak tem gumpcem iz Hervisa,Merkatorja,Tuša,..... Ne zaupam! Rajši dam 100 e več v neki trgovini,kjer dela nekdo,ki se na to spozna,in mi pol nudijo tut strokven servis! Garancijo! Itak se pa v specializirani trgovini da kaj zmenit za dodatno opremo,.... Tak,da je cena pol podobna tem v akciji....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Matjaž,hvala za nasvet!!!!

Ampak tem gumpcem iz Hervisa,Merkatorja,Tuša,..... Ne zaupam! Rajši dam 100 e več v neki trgovini,kjer dela nekdo,ki se na to spozna,in mi pol nudijo tut strokven servis! Garancijo! Itak se pa v specializirani trgovini da kaj zmenit za dodatno opremo,.... Tak,da je cena pol podobna tem v akciji....

Jaz sem kar sam začel sravfat.

Ko kaj ne gre pa se Dancija aktiviram :)

Garancija je eno leto, imajo pa neko podaljsano za okvir.

V glavnem je tudi pri specializiranih zelo razlicno, sam nisem bil posebno impresioniran ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Je razlika, ni grozna, je pa razlika v ustavlanju. Če se greš bol spustaštvo so bolj primerni diski. Gumice tudi počasi zagrablajo in da je kej od njih moraš kar stisnit, ker se vse zvija, z enim palčkom malo trzanje glih ne gre, na diskih pa.

Ni pa taka razlika, da bi jih čisto vsak rekreativc za cesto in makedam, pa kdaj kako hostico rabil. Jaz imam na XCju v-brejke pa ne čutim nobene potrebe po menjavi. Na AM beciklu pa si ne predstavljam kako bi šlo z vbrejki, bi se mogoče vsaj bremzat nauču...

Kolega pa nisi nascal zaradi bremz, ampak zaradi ne-uporabe le teh :D

Ko se boste enkrat v dežju ali pa blatu spuščali vam bo takoj jasno zakaj so diski veliko boljši od V-brejkov, v idealnih pogojih je razlika res malo manj opazna a še vedno velika.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

kaj pravte na to ponudbo...

cult okvir New Evolution letnik baje 09,..gonilka deore,zadnji menjalnik SRAM X9,tist k premika prvi zobnik je deore,.ročke menjalnika sram x7.ročke bremz,xlc,bremze spredi zadi xt,amortizer dart2,..zaklep na vrhu vilice,spodaj pa se štela hitrost vračila zajček,želvica:)peste so deore kolo ima baje nekje 600km,..cena pa je 500evričev...

se splača al ne

post-265-0-40221500-1341485504_thumb.jpg

post-265-0-12391100-1341485655_thumb.jpg

post-265-0-38743800-1341485734_thumb.jpg

post-265-0-24373500-1341485817_thumb.jpg

post-265-0-32370000-1341487538_thumb.jpg

post-265-0-02371600-1341487786_thumb.jpg

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Moje subjektivno mnenje

O okvirju ne vem nič povedat, tisto kar piše pod geometrija je premal, verjetno standard xc okvir.

Vilca ni tko dobra, kar se mene tiče je na gorcu to najbl pomemben(poleg okvirja), sploh če se želiš bol po terenu vozit se res pozna ali imaš vilco ki dela zate ali je sama sebi namen :D.

Ta deore pesta so bol tko tko, obstajajo bolša, sej tud preživijo nekaj zlorablanja, celo mene težkokategornika, ampak bog ve kaj niso.

Gonilka ok, zavore ok, razen če bi raje imela diske potem pač ni ok (za v-brejk so pa tele xt super zadeva). Prestavni sklop je dober, samo načeloma je vse od deore gor dobro, tko da temu ne bi neke hude vrednosti dajal.

Jaz za 500eur ga ne bi uzel, ni slab, ampak tolk dober pa tud ne, če gledaš rabljene(malo) imaš za ta denar že kar lepo izbiro in dobiš kaj bolšega. Oziroma za 500eur, lahko že kaj podobnega novega dobiš, mogoče s kako slabšo prestavno komponento, bodo pa zato vse sveže, olje v vilcah bo frišno, po vsej verjetnosti bo kolo imelo diske, pa še barvo lahko izbiraš :)

• Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ja je že res da je drugi boljši,..sam sem se odločila da bom kupila raj brez diskov..ker imam še en komplet obročev z oskimi gumami,..tko da je premontaža obeh obročev narejena v treh minutah,...sicer ne vem če je sploh možno na ta način menjavat prin kolesu z diski,..ni mi čist jasno tako da bom hvaležna za razlago,če se glih gdo zastopi...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ja je že res da je drugi boljši,..sam sem se odločila da bom kupila raj brez diskov..ker imam še en komplet obročev z oskimi gumami,..tko da je premontaža obeh obročev narejena v treh minutah,...sicer ne vem če je sploh možno na ta način menjavat prin kolesu z diski,..ni mi čist jasno tako da bom hvaležna za razlago,če se glih gdo zastopi...

Lahko, če so kolesa opremljena z (enakim) diskom :)

Pravzaprav je menjava koles še malenkost enostavnejša, ker ne rabiš zajle za bremze odhaklat ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

sem bila danes v eni scott štacuni pa mi je reku da lahko glih tako zamenjam druge feltne,..tud če kupim kolo z diski,....dost nism sprašavala k je bil glup prodajalc brez volje tko da sm sam uzela katalog in se spokala,..

CULTa ne bom uzela tko da so odprte nove opcije

http://www.kolesarsk...detail?Itemid=0

mogoče kaj takega če dobim še ene 10-15posto popusta

http://www.eurobike.si/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=2743&category_id=156&option=com_virtuemart&Itemid=98&lang=sl

al kaj takega najbolj mu je vžna drža da ni preveč športna se pravi krajše kolo višja bilanca

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tist cube je "as good as it gets", recon vilca dobro dela, sicer se zna zvijat, ampak če šofer ni pretežek bo dober šibal, shimano disk zavore so prva liga, najmanj vzdrževanja. Ostalo vse solidno, za to ceno je to to :), če je sploh beciku dobavljiv, še tistih 15-20% užgeš in akcija.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ok,..a mi lahko razložiš kako je z menjavo obročev če uzamem tega z diski naprimer,..doma pa imam obroče brez diskov samo z zadnjo kaseto???

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ja če imaš obroče, ki že imajo gor diske in kaseto, potem samo zamenjaš.

Če bi rada pa obstoječe obroče na "novi" kolo spravila, bo pa (verjetno) malo težje. Verjetno so pesta brez nastavkov za disk, tako da bi bilo potrebno to menjat, pa še enkrat splest kolo, pa dokupit disk.. Uglavnem en sam strošek :)

Zakaj bi pa sploh hotla gladke gume na gorcu? Sej ni neke bajne razlike v hitrosti po asvaltu.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!