lojzi Objavljeno December 11, 2002 Opozori Objavljeno December 11, 2002 V kolikor je to to. se da stestirati tako, da se priklopi zunanji monitor in (pri večini notesnikov je to komanda Fn-F5) preklopi med zunanjim in notranjim monitorjem. Vendar, če bi bilo to, bi se računalnik postavil do konca pri boot-u, kar pa po Lucky-evih zapisih nisem zasledil.
Lucky Objavljeno December 11, 2002 Opozori Objavljeno December 11, 2002 Jep, priklopil tudi na monitor in je ista črnina vsepovsod. Do popolnega zagona winsov pa pride, saj se sliši okenska melodija. Samo ne vem, kaj se pol dogaja, ker se nič ne vidi. :roll:
SiR Objavljeno December 11, 2002 Opozori Objavljeno December 11, 2002 Stvar očitno rabi servis... Če se da povezave preverit in popravit - osnovne plošče za te mašince pa so po 180+ jurjev običajno, tko da se ne splača menjavati...
transalp Objavljeno December 11, 2002 Opozori Objavljeno December 11, 2002 Uuuu, ste že pridni... Žal na forum prihajam večinoma le ob večerih , redko tudi zjutraj. Torej: strinjal bi se z Lojzijem (grafika) , pa Jrakus bi znal imeti prav (povezava plošča - display). Glede BIOS-a bi bil nekoliko bolj v dvomih - pri napol povoženem BIOS-u je malo verjetnosti, da bi loadal Windows-e do pozdravnega jingla - no, povsem izključiti tudi tega vzroka ne morem... Lucky, a se na priključenem in aktiviranem zunanjem monitorju sploh kaj pokaže (npr. tiste vertikalne črte)? Konec tedna bom poskusil najti kaj časa, da bi reč pogledal/odprl, seveda, če se boš strinjal, Lucky. Če je kaj s (ponavadi folijsko) povezavo med plato in display-em, se večinoma ne da popraviti, ampak je možna le zamenjava - z nekaj sreče samo folije. V redkih primerih (širše prevodne proge) sem sicer folijske povezave že popravil s prevodnim lakom... Grem še malo po netu pogledat, mogoče na kakem od "repair" forumov najdem kak uporaben namig...
transalp Objavljeno December 11, 2002 Opozori Objavljeno December 11, 2002 Imam "ThinkPad 600/600E (2645) Hardware Maintenance Manual v PDF formatu". 124 strani, večino sem že pregledal. Vsebuje tudi skice za razdiranje. TP600/600E ima tudi notranjo backup baterijo - kaj, ko bi jo poskusili odklopiti in ponovno priklopiti (another long shot)... Lahko noč!
Jasa Objavljeno December 11, 2002 Opozori Objavljeno December 11, 2002 Jez bi pa prej reku da je povezava monitor-plata slaba. Če bi bla grafika ne bi videl nič. Prenosniki so pa znani po okvarah pri dotični povezavi. To, da je v primeru odpovedi grafike vedno tema (črn zaslon) nikakor ni res, je pa zelo pogosto. Nastanek slabih (hladnih) spojev je pogost pojav. Najprej je potrebno vizuelno pregledati TIV (tiskanino), vendar je zaradi SMD tehnike(surface mounted tehnology) in dvostranske, včasih pa še večslojne tiskanine to zelo oteženo, če ne celo onemogočeno :( Splača se tudi poskusiti nekoliko zagreti tiskano vezje s fenom za lase ali čim podobnim. Zelo pogosto delajo težave tudi grafitni strip kabli (ploščati kabli, ki imajo namesto žic, grafitne proge. Slednje tudi zelo rade prekinjajo, se jih pa ne da spajkati.) Upam, da vam bo uspelo hitro kaj ukreniti, da bo naš Hanzi čim prej uspel zopet vzpostaviti komunikacijo. Lep pozdrav & good luck! Jaša, Honky
Lucky Objavljeno December 12, 2002 Opozori Objavljeno December 12, 2002 Močno dvomim, da je kaj narobe s povezavo plata-zaslon. Štos je, da se tudi s priklopom zunanjega monitorja zadeva ne spremeni. Signal pride v monitor, ker ga ob pritisku kombinacije fn+F5 vklopi, ampak ekran ostane črn. @Transalp-kje pa naj bi bila ta notranja baterija? Če se ti ljubi, ti ga z veseljem prinesem, da ga malo pošraufaš. Zgubiti nimam kaj. Povej kam.
lojzi Objavljeno December 12, 2002 Opozori Objavljeno December 12, 2002 Imam "ThinkPad 600/600E (2645) Hardware Maintenance Manual v PDF formatu". 124 strani, večino sem že pregledal. Vsebuje tudi skice za razdiranje. TP600/600E ima tudi notranjo backup baterijo - kaj, ko bi jo poskusili odklopiti in ponovno priklopiti (another long shot)... Lahko noč! Uf, še ena ideja, reset CMOS-a. Vsak notesnik naj bi imel reset tipko (majhno odprtinico, kamor porineš tanko špico ali kaj podobnega). Pritisneš na tisto tipko,in simultano držiš power on in vse skupaj držiš približno 10 ali več sek. V tem času notesnik sicer počne čudne stvari, mal utripa, mal se mu rola, ampak na ta način sem odpravil že ogromno težav. Je pa res, da sem delal pretežno s Toshibami, upam, da za Think pad zadeva podobno puši ! Lucky, javi, če bo pomagalo, kako, da se tega nisem prej spomnil??? :smilecolros:
transalp Objavljeno December 12, 2002 Opozori Objavljeno December 12, 2002 To, da je v primeru odpovedi grafike vedno tema (črn zaslon) nikakor ni res, je pa zelo pogosto. Nastanek slabih (hladnih) spojev je pogost pojav. Najprej je potrebno vizuelno pregledati TIV (tiskanino), vendar je zaradi SMD tehnike(surface mounted tehnology) in dvostranske, včasih pa še večslojne tiskanine to zelo oteženo, če ne celo onemogočeno :( Splača se tudi poskusiti nekoliko zagreti tiskano vezje s fenom za lase ali čim podobnim. Zelo pogosto delajo težave tudi grafitni strip kabli (ploščati kabli, ki imajo namesto žic, grafitne proge. Slednje tudi zelo rade prekinjajo, se jih pa ne da spajkati.) Jaša, prav imaš. S popravili SMD plošč (motherboardi, RC modelarska elektronika, avdio-video tehnika,...) imam kar nekaj izkušenj. Pregled plošče na sumljivih mestih ponavadi opravim kar pod stereo mikroskopom, ki se sicer uporablja pri bondiranju integriranih vezij. Žal za popravila nimam postaje/fena na vroč zrak, tako da delam kar z navadno Wellerjevo spajkalno postajo, se da vseeno marsikaj narediti. Tudi nekaj folijskih "strip" kablov s širšimi prevodnimi progami sem že popravil - so pa vsaj dveh vrst, z grafitnimi in bakrenimi progami. Za popravilo uporabljam prevoden lak (Conradov "Leitsilber"), pri grafitnih strip kablih za LCD povezave (npr. Blaupunkt avtoradiji) se pa ravno spravljam k eksperimentu z "Graphit 33" sprejem. Pri tanjših progah se ponavadi res ne da narediti nič...
transalp Objavljeno December 12, 2002 Opozori Objavljeno December 12, 2002 Lucky, baterija je na dnu pod pokrovom zraven baterije. Pokrov je pritrjen z enim samim vijakom. Baterija je skrita pod robom, priključena pa je preko kabla in konektorja, ki ga odklopiš z izvijačem (zatakneš za rob in izvlečeš). Lahko ti pošljem "PDF" (cca. 1MB) na email, tam je narisana celotna "removal" procedura, lahko pa to narediva tudi skupaj. Mi lahko prosim pošlješ PM s svojim email naslovom? Se bova zmenila še za "šraufanje". Poskusil bom po najboljših močeh, vendar uspeha ne morem zagotovoti... Lojzi, sodeč po "Hardware Maintenance Manual"-u, ima ta notesnik le eno reset tipko pri strani. Očitno nima možnosti za kako globlje "pranje CMOS možganov". Zato pa tečnarim z odstranitvijo backup baterije...
Jasa Objavljeno December 12, 2002 Opozori Objavljeno December 12, 2002 Močno dvomim, da je kaj narobe s povezavo plata-zaslon. Štos je, da se tudi s priklopom zunanjega monitorja zadeva ne spremeni. Signal pride v monitor, ker ga ob pritisku kombinacije fn+F5 vklopi, ampak ekran ostane črn. @Transalp-kje pa naj bi bila ta notranja baterija? Če se ti ljubi, ti ga z veseljem prinesem, da ga malo pošraufaš. Zgubiti nimam kaj. Povej kam. Saj ni nujno, da je v vprašanju povezava plata - zaslon! Lahko je slab stik neposredno na izhodu iz grafične plate. v tem primeru gre isti signal na LCD, kot tudi na zunanji- eksterni monitor. (stvar je zudi v tem, da gre na monitor več različnih signalov (vert frekv, hor frekv, sync....) Lp jaša, Honky
AREA Objavljeno Januar 11, 2003 Opozori Objavljeno Januar 11, 2003 Kje sta zdaj Hanzi in njegov prenosnik? :o
A_je_to Objavljeno Januar 12, 2003 Opozori Objavljeno Januar 12, 2003 Lucky' date=' baterija je na dnu pod pokrovom zraven baterije. quote'] A dej? :) Dober si to opisal hehe...
Lucky Objavljeno Januar 12, 2003 Opozori Objavljeno Januar 12, 2003 Kje sta zdaj Hanzi in njegov prenosnik? :o Ja, Hanzi je še vedno tam kjer je bil, prenosnika pa tudi še vedno nima. Je pa zdaj ubral drugačno taktiko, ki ga bo spet privedla med nas.
AREA Objavljeno Januar 12, 2003 Opozori Objavljeno Januar 12, 2003 Kje sta zdaj Hanzi in njegov prenosnik? :o Ja, Hanzi je še vedno tam kjer je bil, prenosnika pa tudi še vedno nima. Je pa zdaj ubral drugačno taktiko, ki ga bo spet privedla med nas. In kira je ta taktika?
Ice Objavljeno Januar 12, 2003 Opozori Objavljeno Januar 12, 2003 sledi "pobeg iz KC",drugi del. :twisted: :lol:
transalp Objavljeno Januar 12, 2003 Opozori Objavljeno Januar 12, 2003 Lucky, baterija je na dnu pod pokrovom zraven baterije. A dej? :) Dober si to opisal hehe... :oops: :D Hja, malce nerodno napisano, ampak je čisto res! Pokrov, pod katerim je "backup baterija", je zraven glavne (Li-ion) baterije... Sicer pa - nesrečni notesnik sem razstavil v prafaktorje (preveril vse konektorje, folijske "flat" povezave itd.) - a se žal ni dalo nič narediti. Možna bi bila le menjava celotne sistemske plošče, čemur sledi še vpisovanje serijske številke v EEPROM nove plošče, sicer se zadeva noče "pofočkati" z ostalimi moduli v notesniku. Seveda za vpis rabiš servisni program... :?
transalp Objavljeno Januar 12, 2003 Opozori Objavljeno Januar 12, 2003 Ja, Hanzi je še vedno tam kjer je bil, prenosnika pa tudi še vedno nima. Je pa zdaj ubral drugačno taktiko, ki ga bo spet privedla med nas. :?: :?: :?: Lucky, lahko prosim pojasniš :arrow: :idea: ?
Lucky Objavljeno Januar 12, 2003 Opozori Objavljeno Januar 12, 2003 He, he, vas matra, kaj? Samo še malo, pa boste videli. :wink: :wink:
Lucky Objavljeno Januar 13, 2003 Opozori Objavljeno Januar 13, 2003 Okej, forumaši, spet rabimo vašo pomoč. Hanziju danes na travmo dostavijo čarunalnik (evo, skrivnost je izdana), tak tavelik z monitorjem in vsem kar gre zraven. Hanzi si v sobi 13 ureja pravo pisarno. 8) Prosi pa enega izmed vas, ki bi mogoče že danes imel čas, da mu pride inštalirat ene Winse (najbolje 2000 ali pa XP IMHO). Programske opreme namreč nima zraven tako da so dobre duše zaželene. Jaz bom šel lahko k njemu šele jutri po službi, tako da če ima kdo čas... Obiski so do sedmih.
Ice Objavljeno Januar 16, 2003 Opozori Objavljeno Januar 16, 2003 BTW.....ravno opazil hanzija,kako se "tihotapi" po forumu.... :P 8)
Hanzi Objavljeno Januar 16, 2003 Opozori Objavljeno Januar 16, 2003 BTW.....ravno opazil hanzija,kako se "tihotapi" po forumu.... :P 8) Ja res po mukotrpnih prizadevanjih Hotchkota (praktično cele tri dni) nam je le uspelo priti nazaj na motosvet! Če je lahko štala s temi računalniki tudi bo pa čeprav je novo in to ravno pri meni ki sem si že vse nohte pogrizel ker me cel mesec ni bilo že na MOTOSVET.COM!
Hanzi Objavljeno Januar 16, 2003 Opozori Objavljeno Januar 16, 2003 Naj se na tem mestu zahvalim najprej tistim ki so imeli ogromno sitnosti in dela s starim notebokom: to sta seveda predvsem Lucky in Transalp! Potem naj se zahvalim vsem ki so mi pomagali po svojih najboljših močeh pri nakupu novega: Bladzo, FalcoR, Gregs, Gugo, Hotchko, Lucky, Perla, Rude, Suzuki, Teya Transalp, Vespaman in najbrž še kdo! In na koncu še tistim ki so se zadnje tri dni živce žrli s Okni in IR: Lucky, Hotchko, Suzuki! Upam da me sedanja mašina za 1/4mio sit ne bo tako hitro pustila na cedilu kot stari notebok! Kot ste pa že prebrali je to PC in ne notebook saj moram pač z nečim zapolnit prostor v moji garsonjeri! :wink: Hvala še enkrat vsem zgoraj napisanim in tudi tistim ki niso napisani!
Hanzi Objavljeno Januar 16, 2003 Opozori Objavljeno Januar 16, 2003 Kje sta zdaj Hanzi in njegov prenosnik? :o Evo mene :D prenosnika pa žal ne :cry: ampak pa kar PC :D :lol: 8)
AREA Objavljeno Januar 16, 2003 Opozori Objavljeno Januar 16, 2003 Kje sta zdaj Hanzi in njegov prenosnik? :o Evo mene :D prenosnika pa žal ne :cry: ampak pa kar PC :D :lol: 8) aaaaaaaa pa to sn ti že takrat reko da naredi :lol: welcome back pa se vidimo ob priliki 8)
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se