Skoči na vsebino

Referendum - arbitražni sporazum


ImenitnaPriložnost

Kako boste glasovali na referendumu?  

150 članov je glasovalo

  1. 1. Kako boste glasovali na referendumu?

    • ZA arbitražni sporazum
      46
    • PROTI arbitražnemu sporazumu
      62
    • Ne bom šel glasovat
      26
    • Še ne vem
      16


Priporočene objave

sem zvedel da me v nedeljo ne bo doma tako da glasovanje odpade. bom lahko vsaj neglede na rezultat pluval po rešitvi :whistle:

Saj imaš še danes možnost predčasnega glasovanja. Na vseh UE v Sloveniji...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hrvaška je bila za arbitražo že kdaj že, samo "naši" niso bili(verjetno zaradi svoje koristi), sedaj pa so(verjetno zaradi svoje koristi), to je vse kar je Pahor dosegel, nekega hudega dogovora pač tukaj ni bilo.

Za JJ se tko ve, da dela samo za svojo korist, kot že lep čas, malo priliva in si s tem ustvarja reklamo in nabira glasove, rešitve tako ni nobene ponudil, razen rešitev o možni rešitvi(no kar treh :D).

Poleg vseh ostalih stvari, sem jst pri sebi prišel do tega, trenutni zastopniki pri reševanju tega vprašanja(koliko mednarodnih pravnikov pa imamo?), so nesposobni, prav tako mislim(vem ne), da se bo marsikdo s tem sporazumom zelo okoristil. Hitenje v AS na podlagi, dovolj je bilo nerešenega vprašanja, dejmo končno zaključit to, so... Žalostne :), kdor se bo zaradi tega razloga odločil za to je pač moron..

Če se AS zavrne, se s tem Sloveniji, da še eno možnost, da mogoče, nekoč, pa bodo ljudje, ki se s tem ukvarjajo (na naši in hr strani) malenkost bolj sposobni in bodo prišli do ustreznega dogovora. Lahko gre še na slabše kot bi šlo sedaj, seveda, ampak upanje pa je(po AS ga ne bo več, kar se bodoločilo se bo).

Kljub temu da bi nesposobni(za državo), a sposobni zase, neurejeno mejo še nekaj časa uporabljali v svojo korist.

Hrvaška bo tako in tako prišla v EU, ker za EU veliko več pomeni kot naša mala državica$$$.

ps... če bi te naši državniki delali v privat firmi, bi že kdaj že letel, zaposleni, ki stane več kot prinese, je pač slab zaposleni :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Takole ti bom povedal...

Da se ne bova prepirala o neuspehu, vzemiva za neuspeh, da na Primorskem izgubimo samo 10000 deloovnih mest in bi ljudje prišli na borzo. ...

Able, bable! Šrot za metat ljudem v oči.

Če bi resno mislil, bi povedal tudi koliko delovnih mest in koliko izgub je pridelala jajcpok vladavina in podrepniki v firmah, kjer imajo vajeti v rokah.

Še zmeraj ne grem, ker me poleg ostalega odvrača vedno hujše posiljevanje z obeh strani. Najprej se politika dela da rabi nasvet ljudstva, sedaj pa mu vrivajo vsak svoje pravljice. Pa jebejo naj se med sabo, men pa mir dajo! Peesda, jaz bi z zakonom prepovedal politične teme v dnevno informativnih oddajah toliko mi grejo že na klinac. :angry: So skor že tolk zuprni ko fucbalerji.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ja, dobili bomo stik oz. junction. Ne bo pa to prost dostop do odprtega morja.

Korektno pa bi bilo, da se ljudem pri odločanju pove resnico, da ICJ v Haagu, v več kot 100 letnem obdobju delovanja, izraza junction še NIKOLI ni uporabilo za dostop do odprtega morja. Za to uporablja izraz access. To je dejstvo !!!

Dobro, da ti že vse veš v naprej. Sicer pa, ko tako 'strokovno' razlagaš aplikacijo mednarodnih pravnih uzanc, mi lahko poveš kakšne so tvoje kompetence, da si upaš trditi, da se bo zgodilo točno to, kar meniš, da bo katastrofa zate in podobno misleče?

Politika, ki ni sposobna v 20-ih letih odstraniti nelegalno zgrajenega mejnega prehoda, ali pa nekaj cvetličnih korit po odredbi sodišča RS ...

Morda si pa niti ne zaslužimo svoje države, s takim odnosom ...

Misliš, ista politika, ki že 20 let nelegalno in z vojaško silo, zaseda hrvaški kataster pod Trdinovim vrhom kljub vsem odredbam hrvaških sodišč in zahtevam hrvaške planinske zveze, da se jim objekt vrne?

Celo kampanijo so jih pozivali, DA NA ZEMLJEVIDU NARIŠEJO; KAJ JE NAŠE IN O ČEM SE POGAJAMO, pa so zagovorniki takoj zamenjali temo in se sprenevedali.

A je tako težko narisat dve množice in unijo le teh? Se mi zdi, da je to učna snov tretjega razreda osnovne šole...

Lepo sem te vprašal, da definiraš kaj točno je Slovenija nadzorovala na dan 25.6.1991 in to podkrepiš z dokumenti. Če bi bila meja natančno določena, potem verjetno ne bi bili v sporu s Hrvati in ne bi potrebovali arbitraže. Kolikor se spomnim je v Istri spornih zadnjih 6 ali 12 km kopenske meje pred obalo in sama razmejitev na morju. Mislim, da je vsakomur jasno, da se od teh spornih nekaj kilometrov ni možno odmakniti dosti dlje kot do Savudrije na eni strani in starega toka Dragonje na drugi strani. Razne vlažne sanje posameznikov v stilu meje na Mirni niso realnost.

Ostalega pa raje ne komentiram. Mislim, da je Klimbra vse povedal na to temo.

Kdor ti je to povedal, te malce nateguje. Haško sodišče bi odločalo tudi po načelu zunanje pravičnosti, kar pomeni, da bi mi v tem primeru lahko zahtevali nazaj vsa ozemlja s katerimi so slovenske dežele leta 1918 vstopile v SHS (njihove meje so znane - kasneje meddržavnih pogodb med njimi in Jugo ni bilo) in bi se lažje pogajali na račun povojne kompenzacije med Jugoslavijo in Italijo. Tu tega ne bo mogoče.

Menda se pri ločitvi dveh partnerjev hleda tudi , kaj je eden in drugi v zakon prinesel?

A ti veš kaj pišeš? V SHS se je Dravska banovina (slovenska upravno-politična enota) končala pri Vrhniki. Tedanja Primorska je kot takšna obstajala le kot enota avstroogrske monarhije s sedežem v večinsko italijanskem Trstu.

Hrvaška bo tako in tako prišla v EU, ker za EU veliko več pomeni kot naša mala državica$$.

Ne zato, ker bi Hrvaška več pomenila v EU ampak temveč zato, ker evropska perspektiva in pacifikacija Balkana pomenita več kot spor, ki ga dve 'prijateljski' državi ne moreta rešiti že 20 let.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ste na dobri poti da odkrijete toplo vodo, jaz jo na srečo že imam ;) in kaj ste dorekli glede arb. sporazuma?? Fritz, jaz ne nabijam, povedu sem točno tak ko je reku, zdej pa če ti veš da on nima pojma, ok kul potem, mu bom reku ;)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ste na dobri poti da odkrijete toplo vodo, jaz jo na srečo že imam ;) in kaj ste dorekli glede arb. sporazuma?? Fritz, jaz ne nabijam, povedu sem točno tak ko je reku, zdej pa če ti veš da on nima pojma, ok kul potem, mu bom reku ;)

Uh, včasih je treba citirati kakšno staro izjavo, da se človek sploh spomni o čem je tekla beseda. Nabijanje je šlo na račun tega da nisi skoraj nič povedal, tisto kar si pa je bilo napačno (glede vojske in glede meja v EU). Jaz ne vem, če tvoj kolega ima manj ali več pojma o teh zadevah od mene vendar, če izjavlja takšne, potem se upam trditi, da sploh nima pojma (zato pa je verjetno samo navaden vojak).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

21.03.2007

Izjava Ivana Janše.

Ne manj, kot daje Račan-Drnovšek

Janša: Slovenija se arbitraže ne boji21. marec 2007 ob 17:46

Koper - MMC RTV SLOSlovenija se arbitraže ne boji, saj je Hrvaška že podpisala neki dogovor, ki pa ga pozneje ni ratificirala, meni premier Janša.

Janez Janša je v pogovoru za RTV Center Koper-Capodistria še dodal, da si ne predstavlja, da bi kakšna arbitraža "Sloveniji priznala manj", kot je zapisano v sporazumu o meji Drnovšek-Račan iz leta 2001.

Premier je ponovil, da bo v primeru arbitraže Slovenija zahtevala odločanje o celotni meji in upoštevanje "odločitev, ki sta jih obe državi v zvezi s tem že sprejeli". Ob tem je še poudaril pomen ustavnih odločitev iz junija 1991 in brionske izjave o izogibanju incidentom. S slednjo sta se po Janševih besedah obe vladi "strinjali, da se upošteva stanje na dan 25. junija 1991 in da se ne prizna enostranskih korakov, ki so bili medtem storjeni".

Janša tudi meni, da bi se spodobilo, da izdelan predlog za arbitražo pripravi hrvaška vlada. Se pa na možnost arbitraže od spomladi 2005 pripravlja tudi slovenska vlada. Kljub temu Janša deli "mnenje evropskih politikov, ki pravijo, da bi bilo vendarle dobro, da državi poskušata rešiti dvostransko vprašanje brez tretjega". Premier dvomi, da bi se v prihodnjih mesecih, ko se na Hrvaškem obetajo volitve, zadeve med državama lahko premaknile.

http://www.rtvslo.si/slovenija/ne-manj-kot-daje-racan-drnovsek/68557

Zadeva v nedeljo je z moje strani jasna.... ZA

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Vsaka rešitev je boljša od sedanjega prepiranja. ZA

no ja, men se splača prepirat za moje ozemlje. S tem imam možnost da ga obdržim.

Če se ne prepiram ga avtomatsko izgubim.

Vsi me bodo hvalili kako sem dober in pameten ker se ne kregam, sosed bo pa vesel ker bo dobil zemlji.

kdo je na koncu zmagovalec? tisti pametni ali tisti ki dobi zemljo?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

.........Jebem ti tako državo in kretene v parlamentu.

malce pazi na jezik, tale tvoj "jebem ti tako državo" namreč leti tudi name, nate in na vse ostale, tudi

na tiste ki niso volili teh kretenov v parlamentu.

Država je kar OK in ne govori čez njo!

Daj si pa duška in udrihaj čez kretene ki so v parlamentu (čeprav smo si sami izbrali tako vlado - s tabo vred).

žalostno, toda tako to je.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kako komentirate dejstvo, da včerajšnji prireditvi zagovornikov arbitražnega sporazuma - levega trojčka na Prešernovem trgu NI BILO NITI ENE SLOVENSKE ZASTAVE?????

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kako komentirate dejstvo, da včerajšnji prireditvi zagovornikov arbitražnega sporazuma - levega trojčka na Prešernovem trgu NI BILO NITI ENE SLOVENSKE ZASTAVE?????

A si ti mogoče videl hrvaško ali še huje ustaško? :slap:

To je pa res pomemben podatek :slap:

Skratka danes studio ob 17h- zadnja minuta (Janša-Pahor): najslabši argument nasprotnika:

Janša: omenja zemljevid, ki so ga pošiljali gospodinstvom, minimalne in maksimalne zahteve itd, s katerimi naj bi slabo pristopili k arbitražnem dogovoru, etc... Moje mnenje: arbitraža ne bo ravno upoštevala reklamnih letakov, kakršnikoli so že:grrr

Pahor: vaša vlada pri tem vprašanju ni naredila nič.

  • Všeč mi je 1
  • Ni mi všeč 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

A si ti mogoče videl hrvaško ali še huje ustaško? :slap:

To je pa res pomemben podatek :slap:

sorry sem se zmotil - prehitro pritisnil in si namesto MINUSa dobil plus za tvojo

izjavo.

evo, ti pa tukaj dam 2 minusa - -

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kako komentirate dejstvo, da včerajšnji prireditvi zagovornikov arbitražnega sporazuma - levega trojčka na Prešernovem trgu NI BILO NITI ENE SLOVENSKE ZASTAVE?????

Torej je teža argumentov premo sorazmerna s količino ornamentov in simbolov v bližnji okolici?

Je torej beseda nekoga več vredna, če jo podkrepi s kakšno zastavo, morda lipovim listom in Zdravljico kot zvočno kuliso?

Kakršno koli mnenje naj bo, naj ne temelji na poceni domoljubnih trikih ampak na stvarnih argumentih.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Torej je teža argumentov premo sorazmerna s količino ornamentov in simbolov v bližnji okolici?

Je torej beseda nekoga več vredna, če jo podkrepi s kakšno zastavo, morda lipovim listom in Zdravljico kot zvočno kuliso?

Kakršno koli mnenje naj bo, naj ne temelji na poceni domoljubnih trikih ampak na stvarnih argumentih.

Tudi to je teža argumenta, ki potrjuje, da se razni Golobiči in Pahorji sramujejo svoje države. Kako naj si to drugače razlagamo, če eden nima (je ni sposoben kupit, ali pa ima preventivno denar v kufrih pripravljen na beg v tujino) imeti nobene nepremičnine v Sloveniji, drugi pa denar vleče na firme imenovane poštni nabiralniki v tujini?

Po drugi strani pa naj bi se na veliko mahalo s hrvaškimi zastavami in prepevalo pesmi v hrvaškem jeziku?

Popravljeno . Popravil SF
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...je ni sposoben kupit, ali pa ima preventivno denar v kufrih pripravljen na beg v tujino) imeti nobene nepremičnine v Sloveniji, drugi pa denar vleče na firme imenovane poštni nabiralniki v tujini?

LOL, toliko o argumentih za ali proti.

Sori, ampak na takšnem nivoju se mi res ne da razpravljat.

Srečno.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

malce pazi na jezik, tale tvoj "jebem ti tako državo" namreč leti tudi name, nate in na vse ostale, tudi

na tiste ki niso volili teh kretenov v parlamentu.

Država je kar OK in ne govori čez njo!

Daj si pa duška in udrihaj čez kretene ki so v parlamentu (čeprav smo si sami izbrali tako vlado - s tabo vred).

žalostno, toda tako to je.

Da ti ponudim malce bolj sofisticiran odgovor:

Zajebu sem v prvi vrsti sebe, ker sem upal, da bo pa le nekaj nastalo iz naše državice. (vsaj nekaj takega je v začetku kazalo). Ampak potem je ta banda politična pokvarjena rekla: "jebem ti tako državo, dejmo jo izkoristiti kolikor se le da."

Bo v redu?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

LOL, toliko o argumentih za ali proti.

Sori, ampak na takšnem nivoju se mi res ne da razpravljat.

Srečno.

Argumentov za in proti imaš cca 25 strani, ti pa prideš, napišeš 3 vrstice in že pametuješ o ravni piscev? :worship:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kdor ti je to povedal, te malce nateguje. Haško sodišče bi odločalo tudi po načelu zunanje pravičnosti, kar pomeni, da bi mi v tem primeru lahko zahtevali nazaj vsa ozemlja s katerimi so slovenske dežele leta 1918 vstopile v SHS (njihove meje so znane - kasneje meddržavnih pogodb med njimi in Jugo ni bilo) in bi se lažje pogajali na račun povojne kompenzacije med Jugoslavijo in Italijo. Tu tega ne bo mogoče.

Menda se pri ločitvi dveh partnerjev hleda tudi , kaj je eden in drugi v zakon prinesel?

No to pač ni res kar praviš,da bi haško sodišče odločalo po načelu pravičnosti.Sodišče bi odločalo samo po mednarodnem pravu brez možnosti posebnih zadev in političnih ter zgodovinskih dejstev.Poleg tega pa je hrvaška hotela SLovenijo prisilit v pogajanje na haškem sodišču brez možnosti načela pravičnosti,kar pa jasno Slovenija ni sprejela.

Kakor pa jaz vem je pri zakoncih tako,da se ob ločitvi deli vse na pol,ne glede na to kdo je kaj prinesel v zakon.No pa pustimo to,ker to je druga tema in ne spada v trenutno arbitražo. :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ljubljana – Slovenija in Hrvaška imata dolgo zgodovino poskusov reševanja spornih mejnih vprašanj. Doslej so se v javnosti kot pravne poti omenjale najmanj tri možnosti. Najnovejša je mediacija; prej so bili na dnevnem redu arbitraža in Mednarodno sodišče v Haagu pa tudi Mednarodni tribunal za pomorsko mednarodno pravo v Hamburgu. Kaj katera od možnosti sploh pomeni?

Arbitraža se od mediacije razlikuje predvsem, da pri njej ni koraka nazaj, saj je odločitev, ki jo prinese, za stranke dokončna in ima torej enake pravne posledice kot sodba sodišča. Arbitražo sestavlja več članov. Praviloma vsaka stranka, ki je z drugo v sporu, imenuje po enega arbitra, ponavadi so to državljani drugih držav. Ta dva pa imenujeta tretjega arbitra. Pri arbitraži veljajo zelo zavezujoča pravila. Vprašanje, ki naj ga rešijo arbitri, mora biti jasno in natančno opredeljeno, enako velja za postopek in procesna pravila. Arbitražni postopek praviloma traja dlje kot mediacija, vsaj po izkušnjah sodeč dve leti do tri. Odločitev arbitra je lahko za stranke v sporu zelo nepredvidljiva in zato tudi tvegana.

Bistvena slabost rešitve spora pred mednarodnimi sodišči je predvsem dolga čakalna doba. Preden se sodniki sploh lotijo primera, lahko mine več let.

Torej 'barabe' kot nekateri imenujejo(te) politike, ki so nam posilili ta referendum bi lahko izbrale tudi mediacijo kot drug način reševenja meje, mogoče bi se s tem leva in desna stran strinjali. Tako pa je narod spet nekaj razdvojen, ne ve zakaj glasuje in se 'buni', posebno s strani zagovornikov 'proti'.

Meni gre to že malo na živce, ker se res že pretirava z vsem skupaj in mede ljudi. Mislim, da je bila res napaka ker niso v parlamentu sporazuma (pa naj bo kakršenkoli- mediacija, arbitraža, Haag, tribunal) potrdili in dajejo ljudstvu možnost, da 'zajebe' stvar. To je neodgovorno in zamerim vladi, da je to dopustila. Opoziciji pa še bolj, ker hoče napredek v reševanju državne meje ustaviti oz. zakomplicirati, pokazati pa tudi neresnost pred celo Evropo.

  • Všeč mi je 2
  • Ni mi všeč 1
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Uh, včasih je treba citirati kakšno staro izjavo, da se človek sploh spomni o čem je tekla beseda. Nabijanje je šlo na račun tega da nisi skoraj nič povedal, tisto kar si pa je bilo napačno (glede vojske in glede meja v EU). Jaz ne vem, če tvoj kolega ima manj ali več pojma o teh zadevah od mene vendar, če izjavlja takšne, potem se upam trditi, da sploh nima pojma (zato pa je verjetno samo navaden vojak).

uuuuu fritz ti pa si brihtnoba ej ;) svaka čast, sam tok glede nabijanja, moj namen tut ni biu nič kaj konkretnega za povedat ;) ti si taprav za govort kdo ma pojma kej in kdo nima, ane? no da nebom :topic: v nedelo ne grem na referendum, ker je skoda mojga časa za take bedarije!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

svaka čast, sam tok glede nabijanja, moj namen tut ni biu nič kaj konkretnega za povedat ;) ti si taprav za govort kdo ma pojma kej in kdo nima, ane? no da nebom :topic: v nedelo ne grem na referendum, ker je skoda mojga časa za take bedarije!

Saj sem ugotovil, da tvoj namen ni bil kaj povedat, zato se mi zdi fascinantno, ko ljudje brez mnenja toliko pišejo. Nič povedat se da s precej manj besed ;) Glede pojma o določenih stvareh pa verjemi, da bi se lahko presenetil/-a koliko so mi določena področja poznana ampak o tem raje kje drugje. Če tvoj prijateljček meni, da je pi... potem temu lahko celo pritrdim. Če pa meni, da so/smo to vsi, potem pa imam glede tega kaj za povedati in vso pravico, da se s tem argumentirano ne strinjam.

V nedeljo pa grem na referendum, ker se mi zdi, da je škoda mojega časa, da moram o tem problemu poslušati preostanek leta in to že skoraj 20 let in bom vesel, če bo stvar enkrat končno zaključena in bo naša država imela določene in mednarodno priznane meje.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!