Skoči na vsebino

Malo panike :-) Kako hudo je v resnici, če imajo Avstrijci načrt za za


ImenitnaPriložnost

Priporočene objave

http://razgledi.net/2010/05/14/kako-hudo-je-v-resnici-ce-imajo-avstrijci-nacrt-za-zacasno-zaprtje-bank/

Kako hudo je v resnici, če imajo Avstrijci načrt za začasno zaprtje bank?darja, petek, 14. maj 2010 Do zdaj so zaradi finančne krize pred zaprtimi vrati bank ostali Islandci. Če se bo finančna kriza zaostrila, se utegne to zgoditi tudi Avstrijcem in številnim Slovencem, ki imajo svoje prihranke v avstrijskih bankah. Časopis Presse je namreč objavil, da ima Avstrija pripravljen tajni načrt, ki ga bo lahko uporabila, če se bo finančna kriza zaostrila. Po tem načrtu bodo banke morale začasno zapreti poslovalnice in onemogočiti dvig denarja na bankomatih. Na ministrstvu za notranje zadeve so potrdili, da imajo tak načrt pripravljen, niso pa hoteli predstaviti podrobnosti. Pravijo, da so takšni načrti le polovično uspešni, če jih ljudje že vnaprej poznajo. Namen avstrijskega načrta je preprečiti paniko in proteste, kakršne so imeli v Argentini in jih imajo v Grčiji.

Larry Summers je v svojem delo o mednarodnih finančnih krizah napisal, da pri krizah oblikovalci politik gredo skozi pet stopenj žalovanja. Prva je zanikanje, da bo do krize sploh prišlo. V drugi fazi se jezijo na tiste, ki so krizo povzročili (špekulanti, bonitetne agencije). Tretja stopnja so pogajanja (s finančnimi trgi kot morebitnimi rešitelji). Na četrti stopnji sledi obupanost in klicanje na pomoč Mednarodni denarni sklad (IMF) in EU. Šele na peti stopnji pride na vrsto priznanje in priprava kredibilnega načrta za rešitev. Izvedenca Daniel Gros in Thomas Mayer v svoji analizi ugotavljata, da je svet EU, ki med evropskimi institucijami predstavlja države članice, dolgo tičal med prvo in drugo stopnjo.

As the crisis escalated up to its climax in early May, the European Council seems to have been stuck between the first two stages. At first its position was that no crisis could arise because it (the European Council) was ready to intervene. Then it insisted that Greece had a credible programme in place and blamed the spread of the contagion to Portugal and Spain on immoral speculation.

Organi v EU so po besedah Grosa in Mayerja le delno prepoznali problem, s katerim se mora soočiti evroobmočje. Kaže, da bo bančna kriza postala dolžniška kriza. To je poseben izziv za EU, ki ima integriran bančni trg, a državni dolg ostaja nacionalen. Likvidnostna kriza je v bistvu problem monetarne politike in zahteva močno ukrepanje Evropske centralne banke (ECB). V skladu z reševalnim svežnjem, za katerega so se dogovorili voditelji članic evroobmočja, bo ECB odkupila obveznice tistih držav. Za katere bo ugotovila, d ajih na trgu ni mogoče prodati. To je nevaren in spolzek ukrep, svarita Gros in Mayer.

There might be grounds for limited interventions when markets break down, in the sense that bid/ask spreads are so wide that trading stops, but a large-scale operation to shore up public finances in selected member countries constitutes a frontal attack on a key principle of the Maastricht Treaty.

Moreover, we need to keep in mind that it is true that a liquidity problem postponed is a problem solved but a solvency problem postponed is a problem made intractable. Using the ECB to prop up troubled countries
will only magnify the problem over time.

Enako kot v ZDA bi morali v EU narediti stresne teste za banke. Če bi ti pokazali, da nekatere banke v problematičnih državah ne bi preživele, bi jih bilo treba prisiliti v rekapitalizacijo, v prodajo svojih terjatev po ugodni ceni državi oziroma slabi banki. Že prej sta Gros in Mayer predlagala ustanovitev evropskega sklada, ki bi se financiral s prispevki držav, ki imajo največji proračunski primanjkljaj in javni dolg. Zdaj je ustanovitev tega sklada nujna, vanj pa je treba vložiti denar, ki so ga članice evroobmočja namenile za pomoč Grčiji.

As long as no member country is allowed to go insolvent because financial markets cannot absorb the losses, the euro area can survive only if all member countries behave in a cooperative and responsible manner. Experience has shown that this cannot be taken for granted.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

avstrijci so dobro pripravljeni, bravo. na eni strani je ta ukrep za državljane škodljiv, na drugi strani pa zagotavlja dolgoročno rešitev bank.

avstrija se še nima česa za bat, prvi so na tapeti grki, za njimi pa padejo najverjetneje španciwacko.gif

čakam na komentarje tukajšnjih expertov .)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

kako hudo je v resnici ? sploh ne vemo ! oz. bomo zvedeli ko bo na okencu dejala "nimam" !

zadnja novica iz avstrijskega bančništva je ta da bi naj jodl banke od leta 05 do 07 pomagale oprati okoli 2 miljardi evrov italijanske mafije tako Austrija Weekly ki se sklicuje na italijanske tožilce !

Avstrijska banka Hypo Group Alpe-Adria, ki se je lani znašla v hudih težavah zaradi odpisov posojil v vzhodni Evropi in so jo morali pred zlomom rešiti s podržavljenjem, za 1 euro !

volks banka z 607 milijoni eur izgube ni ravno v zavidljivem položaju, regulatorji avstrijski tega ne potrjujejo ! še !

ampak če imaš vse skupaj na tujem je baje na boljšem ! :krneki:

ps

prodam večjo količino zelo velikih nogavic ! primernih za pod posteljo, za pod glavo, za v trezor in še in še .... :naughty:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!