Skoči na vsebino

Priporočene objave

Objavljeno

Za nocoj napovedujejo mogoče najmočbejši meteorski dež v celem stoletju. Bo treba it mal izven Ljubljane kak romantičen plac najt pa utrinke štet :D

Objavljeno

Kolegica si je navila uro, da se bo zbudila in lahko gledala. Sm ne vem še, ce ji je ratalo.

Lp

Dubi

Objavljeno

Meni ni...oblaki + megla...beda...

Objavljeno

Men tud ni ratal (oblaki). :(

Pa mel sem pripravljenih 1000 želja. :D

Objavljeno

DEŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽ :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :D :D

Objavljeno

oblaki so mi preprečili da si nisem mogu ogledat spektakla.

Zdej pa bom mogu čakat do 2099 leta :grrrrr

:x

Objavljeno
oblaki so mi preprečili da si nisem mogu ogledat spektakla.

Zdej pa bom mogu čakat do 2099 leta :grrrrr

:x

Sej to bo k b mignu...

Objavljeno

Naslednji meteorski dež bo 11,12,13 avgusta 2003...

Objavljeno

A ti to resno misliš? Od kod pa to veš?

lp DTW

Objavljeno

To je še delč

Objavljeno

lp DTW

Kekec ima prav. Vsako leto ob tem času je meteorski dež najbrž pa ni tako obsežen kot je bil to noč. Sem ga nekajkrat občudoval doma na travniku. Mogoče pa so me letos prav meteoriti zbudi iz kome 11.8. oz. 12.8.

Mačica ti pa si za eno noč falila. Ko si ti zvedela za njega je bil že za tabo.

Objavljeno

Damn. :evil: :evil: :evil: :( :( :( :cry: :cry: :cry:

Objavljeno

Shit hapends :(

Objavljeno
Za nocoj napovedujejo mogoče najmočbejši meteorski dež v celem stoletju. Bo treba it mal izven Ljubljane kak romantičen plac najt pa utrinke štet :D

si zamudila za en dan :roll:

Objavljeno

lp DTW

Vsako leto -ob tem času-pridejo na obisk leonide....tudi prihodnje leto..

• 2 let pozneje...
Objavljeno

Utrinki bodo padali!

Po polnoči se ozrite v nebo. Priča boste čudovitemu vesoljskemu pojavu - meteorskemu dežju perzeidov.

Ponoči bo na nebu mogoče opazovati številne utrinke, saj bo takrat Zemlja zašla v glavnino meteorskega roja perzeidov. Prve perzeide je vsako leto mogoče opaziti že od srede julija, letos pa jih bo največ videti prav danes ponoči, ko bi jih po polnoči oziroma v zgodnjih jutranjih urah v najboljšem primeru lahko našteli tudi med 50 do 100 v eni uri.

Vsem, ki bodo opazovali utrinke, astronomi svetujejo, naj se ozrejo proti severovzhodu in poiščejo ozvezdje Perzej, iz katerega vsaj na videz izvira meteorski dež. Perzej se ob polnoči nahaja tik pod dobro vidnim ozvezdjem Kasiopeja, ki ima obliko črke W.

Ta vsakoletni pojav je povezan s kometom Swift-Tuttle. Na kometovi tirnici se nahaja veliko prašnih delcev. Ko naš planet prečka tak pas, se prašni delci - velikosti od drobnega peska pa do malo večjih, za pest velikih delcev - s hitrostjo okoli 60 kilometrov na sekundo zaletijo v Zemljino ozračje in hipoma zažarijo v različnih barvah. Če Zemlja naleti na glavnino roja, doživi meteorski dež.

(Vir: 24ur.com, foto: Reuters)

post-807-1123835578_thumb.jpg

Objavljeno

vzemite očala, da vas ne bodo dežne kaplje na oblačnem nebu direkt v oči nasuvale... :devil: :lol1:

Objavljeno
vzemite očala, da vas ne bodo dežne kaplje na oblačnem nebu direkt v oči nasuvale... :devil:  :lol1:

B) Done.

Objavljeno
To noč bo na nebu mogoče opazovati zanimiv pojav. Vidni bodo številni utrinki, saj bo Zemlja zašla v glavnino meteorskega roja perzeidov.

Prve perzeide je vsako leto mogoče opaziti že od sredine julija, letos pa jih bo največ videti prav danes ponoči, ko naj bi jih po polnoči in v zgodnjih jutranjih urah v najboljšem primeru lahko našteli tudi od 50 do 100 v eni uri. Zadnji perzeidi izginejo okrog 25. avgusta.

Zemlja vsako leto med 11. in 13. avgustom prečka tirnico kometa Swift-Tuttle, ki je nazadnje okoli Sonca zaokrožil pred devetimi leti, za pot okoli naše zvezde pa potrebuje kar 130 let. Na kometovi tirnici se nahaja veliko prašnih delcev, ki jih komet pušča za seboj, ko se njegovo jedro, velika, umazana ledena gora ledu, pri bližanju Soncu lomi in poka.

Okrog Sonca je nazadnje zaokrožil pred devetimi leti.

Ko naš planet prečka tak pas, se prašni delci različnih velikosti, od velikosti drobnega peska pa do večjih, za pest velikih, s hitrostjo okoli 60 kilometrov na sekundo zaletijo v Zemljino ozračje in hipoma zažarijo v različnih barvah. Če Zemlja naleti na glavnino roja, doživi meteorski dež

Meteorski roj perzeidov, kot se pojav velikega števila hkrati vidnih meteorjev astronomsko pravilno imenuje, pri nas imenujemo tudi solze svetega Lovrenca

vir

Škoda, ker bo oblačno :(

Objavljeno
vir

Škoda, ker bo oblačno  :(

Zaenkrat v Vipavski dolini jasno. Očitno se bo gledalo .)

Pozdrav od Roberta

Objavljeno

v Vinjah tudi....bomo uživali danes :grim

Objavljeno
v Vinjah tudi....bomo uživali danes :grim

Organizirano gledanje kje zuni ?

Objavljeno
Organizirano gledanje kje zuni ?

na mojem balkonu...a pri vas v dolini ste v megli, a :D

prid na pivo :004

Objavljeno
na mojem balkonu...a pri vas v dolini ste v megli, a :D

prid na pivo  :004

Ja le kdo je spihou vso meglo v dolino :-P

Če se do polnoč res ne razkadi bo treba na en hribčk, a je tm pr teb tok temno da se kej vid ?

Objavljeno

v Ilirski oz. bližnji okolici je tudi jasno

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!