Skoči na vsebino

nova evropska direktiva (boj proti neplačevanju)


ImenitnaPriložnost

Priporočene objave

STA poroča:

Po novi zakonodaji bo rok za plačilo računov za blago ali storitve tako za javni kot za zasebni sektor 30 dni, z možnostjo podaljšanja do 60 dni, če se bosta obe strani s tem strinjali.

Za javni sektor so pravila strožja: vsako podaljšanje plačilnega roka bo moralo biti izrecno dogovorjeno in objektivno utemeljeno, rok pa nikoli ne bo smel preseči 60 dni. Javni ponudniki zdravstvenih storitev morajo račune poravnati v roku do 60 dni, saj gre tukaj za denar iz socialnih zavarovanj, kjer so postopki daljši.

Tisti, ki ne bodo spoštovali predvidenih plačilnih rokov, bodo morali plačati zamudne obresti. Te bodo izračunane na podlagi osnovne obrestne mere, ki se ji bo prištelo osem odstotnih točk. Stroški izterjave plačila pa bodo znašali 40 evrov.

Obdobje preverjanja, ali dobavljeni izdelki in storitve ustrezajo pogodbi, po novem ne bo smelo biti daljše od 30 dni. Kupci so namreč to obdobje zlorabljali za odlaganje plačila.

Evropski poslanci so o prenovljeni direktivi razpravljali v torek zvečer. Poročevalka o tej temi, nemška poslanka Barbara Weiler (S&D), je tedaj poudarila, da bodo nova pravila, s katerimi naj bi zaščitili predvsem majhna in srednje velika podjetja, utrla pot "novi plačilni kulturi". Dejala je še, da države članice s prenosom prenovljene direktive ne bi smele čakati dve leti, temveč bi to morale storiti čim prej.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Poleg tega bi pri nas morali kaznovati še podjetja, ki zaposlenim ne plačuje zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja :whistle:

To mora sankcionirati davčna uprava.

V primeru Steklarske nove pa je nastal problem zato, ker je nekdo na DURS dejansko odobril direktorju, da ne rabijo plačati nekaj časa, hkrati pa je bil dovoljen obračun. Torej - delavci niso nič na slabšem, oškodovana pa je pravzaprav pokojninska blagajna, in to s strani DURS.

Popravljeno . Popravil mashina
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!