Skoči na vsebino

Prezimovanje motorja + akumulatorja

MOTO AKUMULATOR  

256 članov je glasovalo

1. 1. MOTO AKUMULATOR ČEZ ZIMO ..... ?

• Pustim v motorju
    • Pustim v motorju in odklopim
    • Vzamem z motorja in ga shranim

Priporočene objave

Objavljeno
pred 3 urami, solorider pravi:

pa vzdrževalec za acu. si kupiš in si zmagala... :OK:

Bom - hvala za nasvete! :OK:

Objavljeno
11 minutes ago, Ella said:

Glede dodatka ne vem ali je potreben, ampak škodi ne...tako da mogoče ni slaba ideja. Kateri GPZ si vozil...podoben letnik?

Po 1994 so ga malo spremenili... 

Glede dodatka ne vem. Jaz sem ga dolival, ker ga je tudi prejšnji lastnik. Rdeč,... letnik 1995. 

Objavljeno
pred 33 minutami, XTR pravi:

Glede dodatka ne vem. Jaz sem ga dolival, ker ga je tudi prejšnji lastnik. Rdeč,... letnik 1995. 

Hihi, kot moj, pa modre nalepke :D

Če povzamem:  poln tank, na centralno stojalo ga dam, akumulator ven, božat ga in čim manj komplicirat :OK:

• Haha 2
Objavljeno

Men tastar varadero (99l.), nikol nobenga problema  po recimo 2h mescih, brez da bi ga pogledu v neogrevani garaži....:)

Objavljeno

Ko sem še imela Fazerco, mi je nekdo rekel: Imaš Japonca, nehaj komplicirat!

Sedaj imam Hondo in še vedno ne kompliciram :cool:

Objavljeno (popravljeno)
pred 22 urami, Rocky pravi:

Joker, dandanes je bencin tako kvaliteten, da to ni treba početi. V treh do štirih mesecih se bencin ne mora postarati. V 14 letih kar imam mojo mrcino (uplinjači+pipica), mi na kraj pameti ni prišlo, da bi delal kakšne poiskuse okoli tega. Pred zimo sem nafilal, tank, motor pokril na spomlad obrnil ključ in zaštartal motor. Je pa dejstvo, da je motor redno vzdrževan, servisiran in po potrebi nastavljeni uplinjači kot to morajo biti. Dober akumulator pa je tako predpogoj za brezhiben vžig motorja. Vse ostalo kar se piše na teh straneh, pa ne samo od tebe je odkrivanje tople vode. Amen!

Ti to povej Yamahi. Poleg tega motor povprečnega slovenskega motorista stoji prej 6 mesecev ali več...

Ta težava je bila od nove naprej. In recept za ozdravitev tudi. Amen!

PS: Tudi BCS-ka je bila redno vzdrževena...:smoke:

Popravljeno . Popravil Joker
Objavljeno
pred 10 minutami, Joker pravi:

Ti to povej Yamahi. Poleg tega motor povprečnega slovenskega motorista stoji prej 6 mesecev ali več...

Ta težava je bila od nove naprej. In recept za ozdravitev tudi. Amen!

PS: Tudi BCS-ka je bila redno vzdrževena...:smoke:

Joker, meni so pač te težave tuje, napram staremu motorinu (14 let). BCS, primerjat  z mašino motorja je kot mešanje jabolk, sliv in hrušk. Z Yamaho pa zagotovo ni prav nič narobe. Prepričan sem, da potrebuje roke pravega mojstra pri nastavitvi uplinjača pred tem po potrebi zamenjat tesnila, dize-šobe in pošteno očistit in spihat vse kanale na uplinjaču. Prepričan sem, da bo zadeva špilala tako kot mora in se spodobi.:yea2:Predpogoj, redno vzdrževan akumulator.:cool:

Objavljeno (popravljeno)

Za motorne žage, kosilnice...vem, da ni priporočljivo uporabljati več kot tri mesece star bencin, to so mi povedali na servisu, menda zaradi mešanice (2T). Kako je s samim bencinom pa nebi vedel

Popravljeno . Popravil vandrovec
Objavljeno (popravljeno)
pred 9 minutami, Rocky pravi:

Joker, meni so pač te težave tuje, napram staremu motorinu (14 let). BCS, primerjat  z mašino motorja je kot mešanje jabolk, sliv in hrušk. Z Yamaho pa zagotovo ni prav nič narobe. Prepričan sem, da potrebuje roke pravega mojstra pri nastavitvi uplinjača pred tem po potrebi zamenjat tesnila, dize-šobe in pošteno očistit in spihat vse kanale na uplinjaču. Prepričan sem, da bo zadeva špilala tako kot mora in se spodobi.:yea2:Predpogoj, redno vzdrževan akumulator.:cool:

pred 34 minutami, Joker pravi:

Ta težava je bila od nove naprej.

In motorja že davno nima več, tako da se s tem ubada, ali pa tudi ne, nekdo drug...

Popravljeno . Popravil Joker
  • 3 let pozneje...
Objavljeno

Nisem našel nobene teme na to tematiko. Zanima me kako pripravite vaše zverine na zimsko spanje? Kaj se vam zdi da je nujno naredit?Pa tudi kaj ni nujno ampak je dobro da se naredi. Mogoče bodo padle kakšne dobre ideje. Imam pa eno vprašanje: če nimaš centralnega stojala in podobnih stvari za dvignit motor v luft...torej da stoji na obeh gumah in je samo naslonjen na tačko...na koliko časa je dobro motor malo premaknit da gume ne ratajo jajčaste ozeroma da ni "flat spotov"? Je to sploh potrebno? In pa drugo vprašanje..."zalaufat vsake tolk cajta" ali bolje ne? Če ja, koliko pustit laufat? Držat na obratih?

No kaj jaz naredim:

-spucam cel motor

-menjam olje in filter. nekako mi ni dober občutek pustit tisto staro brozgo noter ležat celo zimo.

-natankam 100 oktanca tik preden končam zadnjo furo, da je tank do vrha poln

-napumpam/preverim gume

-akumulatorja ne dajem ven in ga ne priklapljam na polnilce. Z leti ugotovil da če je aku tolko slab da čez zimo spusti dušo, je itak bolje spomladi novega kupit. Če preživi zimo in spomladi lepo kresne, potem je dokaj verjetno v solidnem stanju še za celo sezono (ni pa nujno seveda).

-čez auspuh dam dve krpe in z elastiko fiksiram (glodalci imajo radi noter gnezdo)

Raznih sprayev in tega ne uporabljam. Nekateri svetujejo da se ga s kakim sprejem prešprica zaradi vlage in to...vaše mnenje?

Spomladi pa samo vozi Miško.

Objavljeno

Parkiram ga pod lopo in pokrijem z rjuho ?

• Všeč mi je 3
Objavljeno

tko kot ju zateče tako obstaneta.. po 8-ih letih bosta tokrat v hišni garaži prej pa v dislocirani pa kakor je bilo je bilo.. zalaufam k se ga mal nabijem pa da sosede predramim .. recimo v nedeljo kuj ko pridejo z maše.. in ne nisem preverjal če je kakšni od sosedov ime maša..

če ne kresne - moj ima blokado glede na napetost akumulatorja in dela vse razen štarter - ga pa priklopim na polnilec da zalaufa..

olje in oljni filter menjam na kilometre .. moe mnenje je , da če je olje novo ali pa ima 3500km - menjava pa na 10000 - in ker je noter castrol racing da se ne rabim obremenjevat s tem pa kar nekej menjat pred prezimovanjem.. moj mopi ma 86000km ... z delovanjem nimam težav , zmeraj pade v blokado .. v hladnih dneh je bil edin problem oprijem zadnje gume .. 

in ja - tank je poln s kupčkom to pa obvezno.. pa še to zato , ker je kovinski..če bi mel plastičnega bi ga spraznil in spomladi nalil svež bencin iz kante..

gume niso nič tresle pa je bil tud konkreten minus in vlaga v zunanji garaži .. moj na centralcu od moje na stranski tački... vse bp.. res pa je , da se vozita max 150 po cagarju.. 

auspuhov ne zapiram  - iz razloga kar zapreš se nabira kondenz.. raje bi spomladi vohal vonj zažganega sena in miši.. ( maus sorry tvoja žlahta si je sama kriva če ni motoristično osveščena :P )...

Objavljeno
pred 39 minutami, KARMEN1 pravi:

Parkiram ga pod lopo in pokrijem z rjuho ?

brez lupčka? Zgrožen sm :(

Objavljeno

Lupčka dobi prav vsakokrat, ko se vrneva z vožnje ?

Objavljeno

Zimsko spanje? Moj moped tega ne pozna...tak da ne naglas govort...da mi kaj ne zameri...

Pa tudi ženino bavarsko skropucalo ne...zdej ko je mrzlo, ga vzamem, da se peljem na šiht...ma le ogrevane ročke!

Od mulca lubice...o ja, one pa k moji mami v toplo hišo, spucane, namazane...se šajnajo ku nove. Pa lepo pokrite, da prah ne pride do njih.

Tomosi lepo pod nadstreškom, namazni, spucani, na polno natankani, pokriti z ponjavami...v bistvu za Tomose lepše skrbim, kot za ostale motorje pri hiši...#sentimenti...

Olje se pa pri nas menja vsako pomlad, neglede na kilometre.

• Všeč mi je 2
Objavljeno

jaz še verigo namažem, da jo malo zaščitim pred rjo...

Objavljeno

Včasih smo motor čez zimo zapeljali z gumami na 5 cm stiropor pa je bilo vse OK.

Objavljeno

Sepravi tudi če je motor samo naslonjen na tačko ni neke panike da bi gume postale jajčaste ozeroma dobile flat spot?

Objavljeno

Spomladi samo gas, gas, gas in zopet bodo postale okrogle ???

Objavljeno
pred 19 urami, jama1100 pravi:

Včasih smo motor čez zimo zapeljali z gumami na 5 cm stiropor pa je bilo vse OK.

Kakšen poseben razlog (korist) za ta tepih od stiroporja?

Objavljeno
pred 4 minutami, FatAndFurious pravi:

Sepravi tudi če je motor samo naslonjen na tačko ni neke panike da bi gume postale jajčaste ozeroma dobile flat spot?

gap a 1x na mesec mal premakneš. Tak al tak ne škodi kako opravilo čiščenja verige, nastavitve verige, dopumpanje gum, filanje accuja

Objavljeno
Pravkar, izibajker pravi:

da lepo škripa :D

Objavljeno
pred 9 minutami, izibajker pravi:

da pnevmatika ne rata jajčasta ;)

to smo delali včasih, ker ni bilo stojal spredi in zadi ;) 

Objavljeno

lansko leto ga nism premaknu dobrih  5 mesecev, spomladi je bila ne samo guma, tud feltna kr mal ploscata spodaj, ene 10mm se je posedl sm meru s šublerjem

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!