Misek Objavljeno Marec 2, 2012 Opozori Objavljeno Marec 2, 2012 Rad bi si nabavil Wlan ruter ki bo imel možnost priklučitve zunanjega diska 1 ali več. Dalovalo naj bi tako da ko si povežem v domače omrežje bi ga videl kot mrežni disk. kaj priporočate?
MiNa Objavljeno Marec 2, 2012 Opozori Objavljeno Marec 2, 2012 Priporočam nakup "NAS" in priklop na router, ki ga boš kupil. Cena bo pač odvisna od izbora.
zein Objavljeno Marec 2, 2012 Opozori Objavljeno Marec 2, 2012 Za neko primerno ceno ne boš našel ustrezne rešitve. Sam imam, sedaj že star, router Asus WL-500gP, ki ima dva usb priključka. Na enega sem imel priključen zunanji disk na drugega pa tiskalnik. Uporaba tiskalnika je kar v redu delovala, saj so ga vsi v mreži videli in nanj tiskali. Disk kot mrežni je sicer deloval, vendar je bila hitrost porazna. Na kopiranje večjih datotek, lahko kar pozabiš. Predlagam, da vzameš kakšen navaden Wlan router in dokupiš NAS. Tudi pri NAS so velike razlike v hitrosti in seveda tudi v ceni. Iz osebnih izkušenj ti lahko povem, da je največje razočaranje, ko ugotoviš, da bo trajalo kopiranje kakšne video datoteke uro ali celo več. Poleg NAS bi kupil še Gbit stikalo, če imaš računalnike z Gbit lan karticami, saj se to zelo pozna. Sedaj imam omrežje s tremi PC-i, dvema prenosnikoma, mrežni tiskalnik povezan na Wlan router, DVR AzBox in en star računalnik z dvema diskoma za server. Vsi računalniki so žično povezani z Gbit stikalom, nanj pa je priljućen router in ta potem na modem za dostop do interneta. Router tako služi samo za povezavo z internetom in za Wlan povezavo tiskalnika in prenosnikov. Kopiranje s serverja in nazaj preko Gbit lan kartic gre s hitrostjo med 30 in 50 MB, Preko 100Mb lan kartice pa le 6-8 MB.
RSTDRIVER Objavljeno Marec 3, 2012 Opozori Objavljeno Marec 3, 2012 Za neko primerno ceno ne boš našel ustrezne rešitve. Sam imam, sedaj že star, router Asus WL-500gP, ki ima dva usb priključka. Na enega sem imel priključen zunanji disk na drugega pa tiskalnik. Uporaba tiskalnika je kar v redu delovala, saj so ga vsi v mreži videli in nanj tiskali. Disk kot mrežni je sicer deloval, vendar je bila hitrost porazna. Na kopiranje večjih datotek, lahko kar pozabiš. Predlagam, da vzameš kakšen navaden Wlan router in dokupiš NAS. Tudi pri NAS so velike razlike v hitrosti in seveda tudi v ceni. Iz osebnih izkušenj ti lahko povem, da je največje razočaranje, ko ugotoviš, da bo trajalo kopiranje kakšne video datoteke uro ali celo več. Poleg NAS bi kupil še Gbit stikalo, če imaš računalnike z Gbit lan karticami, saj se to zelo pozna. Sedaj imam omrežje s tremi PC-i, dvema prenosnikoma, mrežni tiskalnik povezan na Wlan router, DVR AzBox in en star računalnik z dvema diskoma za server. Vsi računalniki so žično povezani z Gbit stikalom, nanj pa je priljućen router in ta potem na modem za dostop do interneta. Router tako služi samo za povezavo z internetom in za Wlan povezavo tiskalnika in prenosnikov. Kopiranje s serverja in nazaj preko Gbit lan kartic gre s hitrostjo med 30 in 50 MB, Preko 100Mb lan kartice pa le 6-8 MB. kokr se men zdi, je namen tega kar je vprašanje, dostop 'od zunaj' v domače omrežje.... zdej.... ti se bašeš z gigabit karticam..... kakšen maš pa kej internet dostop? mislm, kolk giga al pa kolk mega al pa kar navadnga 384K/Gor pa 2M/Dol ?
TBoxer Objavljeno Marec 3, 2012 Opozori Objavljeno Marec 3, 2012 RSTDRIVER, vprašanje je to... Rad bi si nabavil Wlan ruter ki bo imel možnost priklučitve zunanjega diska 1 ali več. Dalovalo naj bi tako da ko si povežem v domače omrežje bi ga videl kot mrežni disk. in zein mu je tu zelo dobro svetoval! lp
boych Objavljeno Marec 3, 2012 Opozori Objavljeno Marec 3, 2012 Rad bi si nabavil Wlan ruter ki bo imel možnost priklučitve zunanjega diska 1 ali več. Dalovalo naj bi tako da ko si povežem v domače omrežje bi ga videl kot mrežni disk. kaj priporočate? Če že imaš router je najboljše, da si omisliš en NAS, ki ga boš preko mreže priklopil na router. Thecus naprimer ima kar solidne rešitve, ki lahko delujejejo, kot mrežni disk, internet server, FTP server, Torrent client, ... je pa res, da rešitev ne bo najbolj poceni.
RSTDRIVER Objavljeno Marec 3, 2012 Opozori Objavljeno Marec 3, 2012 RSTDRIVER, vprašanje je to... in zein mu je tu zelo dobro svetoval! lp lahko de.... je pa precej jamral zaradi hitrosti in samo hitrosti.... in ta je pri zunanjem dostopu odvisna od?
TBoxer Objavljeno Marec 3, 2012 Opozori Objavljeno Marec 3, 2012 lahko de.... je pa precej jamral zaradi hitrosti in samo hitrosti.... in ta je pri zunanjem dostopu odvisna od? Ne vem kdo tu zdaj bolj rabi očala?!? Kje je tu sploh kaj o internetni hitrosti? Zein je omenjal prepustnost lokalne mreže saj je zelo pomembna pri (lokalnem) prenašanju velike količine podatkov. 100mbit mreža nese do 8MB/s, 1Gbit mreža pa vsaj 40MB/s, razlika v prenosu je več kot očitna. Za kopiranje 1GB podatkov, tako v prvem primeru potrebuješ vsaj 125s, v drugem pa le 25s. lp
Misek Objavljeno Marec 5, 2012 Avtor Opozori Objavljeno Marec 5, 2012 (popravljeno) Fantje sicer se pretirano ne spoznam ampak mislm da smo malce preveč zašli v "prof" vode. Jaz rabim za domačo rabo, za dostop samo v domačem omrežju, naprimer ko se mi na fotiču nabere nekaj slik da jih lepo skpiram na mrežni disk in da imam potem iz vseh računalnikov dostop do teh slik, ista fora z recimo filmi. Računalniški server je sicer ena varianta vedar je malce problematična poraba električne energije če to laufa 24ur in 7 dni v tednu. Trenutno mam en čist u izi Wlan ruterček ki mi pač služi, da imajo vsi rač. preko wlana dotop do spleta, imam pa tudi dva zunanja diska po 500Gb ki pa bi ju rad prkluču na ta način da bi bla pač dotopna tudi za vse računalnike v domačem omrežju, cenovno pa seveda čimugodneje. :yes: Sama hitrost ni tolk problematična načeloma bi se lahko sprijaznu tut z 58Mbit hitrostjo se pravi nekaj MB/s Popravljeno Marec 5, 2012. Popravil Misek
boych Objavljeno Marec 5, 2012 Opozori Objavljeno Marec 5, 2012 Fantje sicer se pretirano ne spoznam ampak mislm da smo malce preveč zašli v "prof" vode. Jaz rabim za domačo rabo, za dostop samo v domačem omrežju, naprimer ko se mi na fotiču nabere nekaj slik da jih lepo skpiram na mrežni disk in da imam potem iz vseh računalnikov dostop do teh slik, ista fora z recimo filmi. Računalniški server je sicer ena varianta vedar je malce problematična poraba električne energije če to laufa 24ur in 7 dni v tednu. Trenutno mam en čist u izi Wlan ruterček ki mi pač služi, da imajo vsi rač. preko wlana dotop do spleta, imam pa tudi dva zunanja diska po 500Gb ki pa bi ju rad prkluču na ta način da bi bla pač dotopna tudi za vse računalnike v domačem omrežju, cenovno pa seveda čimugodneje. :yes: Sama hitrost ni tolk problematična načeloma bi se lahko sprijaznu tut z 58Mbit hitrostjo se pravi nekaj MB/s Tole http://www.frys.com/product/5970674 bi lahko bila ena izmed rešitev ...
exe`FZS Objavljeno Marec 5, 2012 Opozori Objavljeno Marec 5, 2012 Fantje sicer se pretirano ne spoznam ampak mislm da smo malce preveč zašli v "prof" vode. Lepo so ti napisali, nabavi NAS. Fino je še če ima vsaj 2 diska (v raidu), da imaš vedno backup tistega, ker nikoli ne veš kdaj kak disk crkne. Priklopiš preko mreže in to je to. Cene teh zadev pa so tudi minimalne.
Labradorec Objavljeno Marec 5, 2012 Opozori Objavljeno Marec 5, 2012 Pa vsekakor razmisli še o prenapostni zaščiti, ker poletne nevihte ti lahko lepo 'pokvarijo' tvoje slikice in filmčke.
Dolenc™ Objavljeno Marec 5, 2012 Opozori Objavljeno Marec 5, 2012 Tud jaz bi svetoval NAS, za router boš več zapravil, pol rabiš pa še disk, pa po vsej verjetnosti bo delalo slabše. Ena opcija je tudi kak poceni prenosnik, jst imam enega za strežnik, cenovno je bil skoraj zastonj, elektrike malo pokuri(ravno na nivoju diska ), pa še v primeru izpada elektrike, se ne ugasne, oziroma če se, sam lepo poskrbi da je vse na varnem, pa še dostop do svojih podatkov imaš iz "drugje", diske lahko dodajaš z usbji itd...
Misek Objavljeno Marec 8, 2012 Avtor Opozori Objavljeno Marec 8, 2012 Fora je da diske ubistvu imam, in mi nekako NAS ne diši ker je to takoj 100€+ Ruterček bi pa nekako dobil že za cca 50€, samo če ne deluje je potlej tut teh 50€ škoda. Sedaj tudi sam mal razmišlam v to smer da bi usposobil en LP ki ga imam doma vendar je crknil monitor, ki bi pa načeloma lahko služil kot "server", pa ne požre tolk elektrike kot sedanji stacionarc.
bmw Objavljeno Marec 9, 2012 Opozori Objavljeno Marec 9, 2012 Takšno zadevo ki jo ti rabiš lahko dobiš http://www.ttc.si/a/c165/2569_Brezzicni-router-TP-Link-TL-WR842ND
MarduK Objavljeno Marec 13, 2012 Opozori Objavljeno Marec 13, 2012 S temle se ziher da tole dosežt...lahko tudi laufaš torrent s tega, ipd... http://www.mimovrste.com/artikel/2470029933/brezzicni-router-linksys-wrt160nl#tech Lahko se boš tudi prijavil preko WAN-a, če boš to skonfiguriral ipd... Treba pa je gor naložit firmware DD-WRT, s čimer boš lahko potem dosegel mnogo več kot tale škatlica Out-of-the-box omogoča.
Avatar Objavljeno Marec 14, 2012 Opozori Objavljeno Marec 14, 2012 Treba pa je gor naložit firmware DD-WRT, s čimer boš lahko potem dosegel mnogo več kot tale škatlica Out-of-the-box omogoča. Ja, se strinjam, DD-WRT ali Open WRT je odlična brezplačna naložba (nadgradnja), ampak če bo tip zajebal, bo uničil ("zabrickal") router, tako da ga zaenkrat ne bi preveč podžigal za takojšnje "flashanje" obstoječega firmwara:) Je pa tale tema koristna, ker sem tudi sam v podobni dilemi, in najbrž nisem edini.
Misek Objavljeno Marec 16, 2012 Avtor Opozori Objavljeno Marec 16, 2012 (popravljeno) He he tudi sam gledam tale ruterček. Ideje je zelo dobra. ma kdo kak link od navodil za fleshanje ter opis orednosti DD-WRT ali Open WRT P.S.: Mogoče še vprašanje za tiste mal bolj izkušene, se da rešit tudi to zadevo. Namreč imam 2 zunanja usb disk po 500GB, je možen priklop obeh diskov hkrati preko kakega razdelilca ali ne? Popravljeno Marec 16, 2012. Popravil Misek
Dry Objavljeno Marec 23, 2012 Opozori Objavljeno Marec 23, 2012 Lahko preko "razdelilca", reče se mu USB hub, recimo takole zgleda: http://www.mimovrste...trust-10-portni Sicer ti pa odsvetujem tako štriknje naprav, ki kliče po težavah in ti podobno kot drugi priporočam NAS. Ne samo za to, da boš imel fotke dostopne od povsod, ampak tudi za kak backup in podobno. Upam, da nisi eden tistih tapogumnih, ki imajo zadeve spravljene samo na enem mestu in se potem sprašujejo, kako je bilo mogoče, da je ravno njim crknil tisti eden in edin disk... Pa sploh ne rabiš neke profi rešitve, NAS je lahko tudi najbolj zanikrna mašina, ki ti pride pod roko, performanse in resursi (razen diskovja) navzdol praktično niso omejeni.
Dry Objavljeno Marec 23, 2012 Opozori Objavljeno Marec 23, 2012 Še to: NAS je ob dodatku primerne brezžične mrežne kartice vedno lahko tudi WLAN dostopna točka (access point)!
Tadeusz Objavljeno Marec 27, 2012 Opozori Objavljeno Marec 27, 2012 jst sem pred 2 mesecema kupil tega wrt160nl. In sicer preko amazona, ker je bil cenejši kot pri nas. Z originalnim firmware ni deloval kot bi moral. šele z dd-wrt je zadeva začela delovat kot mora. Edino za naštimat zunanji disk je nekaj dela. Jst sm prej obupal in ga kr na prenosnik priklopu in še danes je tako (mogoče bom kakšen dan zbral voljo in poštimal zadevo). Disk je potrebno formatirat in ustvarit particije, ki so primerne za Linux operacijski sistem (ext,...), saj dd-wrt laufa na linuxe (tudi original firmware). Čeprav sem dokaj domač z računalniki, sem pri tem postopku prej obupal. Originalni firmware ima vsekakor enostavnejši postopek za priklop diska vendar v mojem primeru se mi je omrežje sesuvalo in sem kar po hitrem postopku ga nadgradil z dd-wrt. Če ne pa nadgrajen ruterček dela fantastično. Tista zadeva, ki jo je boych predlagal je meni še najbolj enostavna in uporabna (bi jo tudi jst kar kupil). Pa še ceneje je kot da greš kupovat nov ruter in potem imaš še posebne protokole da to zadevo zalaufaš kot je treba. In tudi hitrosti prenosa so baje nizke (bral na tujih forumih). Če pa ga boš kupil tega wrt160nl, povprašaj kakšnega kolega, ki je domač v Linux-ih da ti porihta to zadevo.
ImenitnaPriložnost Objavljeno Marec 27, 2012 Opozori Objavljeno Marec 27, 2012 Kolega, velik strokovnjak za zadeve, močno priporoča tole: http://shop.virtua.si/index.php/rb-751u-2hnd.html/ Pravi, da odkar se na trgu dobi tole, je vse drugo res brezveze. gandi 1
Misek Objavljeno April 17, 2012 Avtor Opozori Objavljeno April 17, 2012 Tale link ki si ga dal mi ne dela
RSTDRIVER Objavljeno April 17, 2012 Opozori Objavljeno April 17, 2012 Kolega, velik strokovnjak za zadeve, močno priporoča tole: http://shop.virtua.s...751u-2hnd.html/ Pravi, da odkar se na trgu dobi tole, je vse drugo res brezveze. 30dBm? a ni za zaprte prostore zakonsko določeno na 5dBm v škatlc) (ok, za privat cimr je vrjeten ok, drugač pa znajo bit težave al koko?)
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se