Skoči na vsebino

Socializem


klimbra

Priporočene objave

Zahojeni in zatolčeni socialisti !

Dajte na plano svoje ideje, izobrazbo, znanje, veščine, sposobnosti !

Prodajte to vaše (ne)znanje na lokalnem ali na globalnem svetovnem trgu !

Potem se še pa v svetovnem merilu postavite ob bok Pipistrelu ali Akrapoviču ali Gorenju ali Krki ali Renaultu !

Kaj res mislite, da jih je država lansirala med zvezde ? Lansiralo jih je znanje, drznost in poznavanje ekonomije.

Ma dajte no: lošem kurcu svaka dlaka smeta !

Si pa naštel večino k jim je država pomagala z davkoplačevalskimi MILJONI €

Ma daj no: S POLNO RITJO . . .

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Guest Ajdemi Popuši

Ja, s polno ritjo je res lažje ...

Dragi Sayo: vsaka državna ekonomija vspodbuja gospodarske subjekte, kateri imajo potencial in perspektivo.

Pri nas se take gospodarske vspodude merijo v milijonih, v močnejših gospodarstvih se pa merijo v milijardah.

Tako delajo Nemci, Angleži, švedi, Finci, Francozi,.. pri nas je to pač izjema, katera gre nekaterin pošteno v nos.

Bi se pa distanciral od podvigov naših državnih bank, katere financirajo razne Merkur-je, Istrabenz-ez, Laško-te, SCT-je .. itd..

Tudi nepotizem se enkrat konča, ker tudi 'strici' imajo omejen mandat: Matilda jih prej ko slej najde tudi na domu...

Bo pač treba počakat še enih par let, ker Matilda tudi ne dela noč-in-dan.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Vse firme ki si jih naštel so zelo lepo delovale in zaposlovale do izuma MANIŽERJEV!!

Tud pod socializmom smo imel veliko paradnih konjev le da je bilo njihovo delo razvrednoteno s strani kapitalizma. V svinčenih cajtih je bilo razmerje med izvozom in uvozom neprimerno boljše. Drgač se je izvažal najmanj 10X tolk kot dons ko gre vse skup u makloro.

Kje danes dobimo turbine za elektrarne?? V tujini.... a sam sem bil priča ogromnim in uspešnim projektom Litostroja. Uvažamo jabolka itd. Bolano do skrajnosti!!

Popravljeno . Popravil Robertjur
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ti, ki si brez hrbtenice, boš to zmogel tudi sam ..

Na stara leta je moj hrbet vedno bolj trd, tako, da ne gre.

Zato pa vedno lažje rečem bobu bob in biku b'k!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

..dons ko gre vse skup u makloro.

... je že odšlo - zdavanj ..

.. s tem, da naš slavni "ajde-mi-popuši" tega pač še ni uvidel, kot tega na splošno ne uvidijo mrkaićefci.

Ajedmipopušefci so slepi za to kam so banke pripeljale celo civilizacijo in sploh ne uvidijo, da

nek namišljen komunizem v SFRJ, katerega jim pri mašah prodaja Vatikan nima nič s tem.

Če bi imel samoupravni socializem kaj s tem, potem bi bile le Butale "u bulji" .. tako je pa cel svet.

Jasno, da bodo ajdemipopušefci tule blebetali bedarije o nemškem gospodarstvu

in namerno spregledali kitasjkega - zakaj že?

Ker je to bebava populacija, ki misli, da lahko

njihova ortodoxna ekonomija (ki je že mrtva par let) deluje brez populacije kupcev, katero so uničili z metanjem

ljudi na ceste in nekim "varčevanjem", namesto da bi se usmerili v preureditev celotne družbe v kateri je

10% ljudi dovolj da cel planet oskrbijo z vsem.

Sanjajo o nekih imaginarnih delovnih mestih zaradi

česar imamo več občin kot jih je kdajkoli imela SFRJ, bank več kot trafik, trgovin .. da se ti zmeša - pa prazne žepe.

Zanima me le, kako bodo gledali ajdemipopušefci, ko jim bo konec

leta odneslo vse in bodo njih delnice le brezvezen papir.

Popravljeno . Popravil brojedan
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kaj pizdite, danes je situacije popolnoma ista kot v socializmu, včasih smo imeli denar pa je bilo pomanjkanje bencina, danes je bencina kolikor češ, pa je pomankanje denarja, rezultat je isti = ni bencina :slap:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kaj pizdite, danes je situacije popolnoma ista kot v socializmu, včasih smo imeli denar pa je bilo pomanjkanje bencina, danes je bencina kolikor češ, pa je pomankanje denarja, rezultat je isti = ni bencina :slap:

Bemu de res!! Sam takrat so bli pa žur rekviziti skor zastonj napram dns! Popoldne smo bli vsi frej pa vikende zidal. Pa nasploh so punce bol vedle zakaj jo majo kt zdej ko gre le še za menađment he he!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kaj pizdite, danes je situacije popolnoma ista kot v socializmu, včasih smo imeli denar pa je bilo pomanjkanje bencina, danes je bencina kolikor češ, pa je pomankanje denarja, rezultat je isti = ni bencina :slap:

Bemu de res!! Sam takrat so bli pa žur rekviziti skor zastonj napram dns! Popoldne smo bli vsi frej pa vikende zidal. Pa nasploh so punce bol vedle zakaj jo majo kt zdej ko gre le še za menađment he he!

Drži kot pribito!

Oboje ...

Fantje, če bi se vam samo sanjalo, kako se je v resnici živelo ..

flower-power&sex-revolution-press

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Morda bi bilo dodati še razliko v državni ureditivi:

- Postsocialistični kapitalizem so čez noč ustvarile komunistične barabe, da bi pobrale za sebe, kar se pobrati da in iz tega se je razvil splošen mafijski kapitalizem tudi v Butalah.

kolikor se jaz spomnim je bil na prvih volitvah zmagovalec ...kdo že ??? aha sem se spomnil .. ja levokrščanski demokratsko kapitalistični komunajzarski demos ... ........... noup..ne gre skup ... banda desničarska je zmagala in ta je tudi sprejela morje zakonov , ki so potem dovolili krajo družbenega premoženja( zakon a lastninjenju) in vračanje lastnine izdajalcem slovenskega naroda in sodelavcem okupatorja (zakon o denacionalizaciji)...

Matr taka nostalgija po socializmu je tle gor, da človk misl, da so se vsi s Ferariji vozil, jedl kaviar pa živel v Beverly Hills vilah, obenem pa jim ni blo treba nič delat, vsak let so bli v kamp prikolicah v Strunjanu, vse je blo zaston, najlepša država na svijetu nje... Js ne vem kako je blo, ker me še ni blo verjamem, da je blo kej od tega tud res, mnogo stvari pa je, če gledaš objektivno slabših kot danes. Je že tako da smo danes bol razvajeni in zahtevamo več, kar je tudi prav.

razni Akrapoviči in Pipistreli bi bili v socializmu takoj zabiti nazaj, ker bi izstopali iz povprečja, napredka in dodane vrednosti nebi bilo....

Tretjič, ne vem kaj sploh hočete, Slovenijo kot socialistični otok sredi Evrope?

Če bi danes še obstajala socialistična Jugoslavija, bi jedli travo, ne pa pisali po forumih in se vozili z motorji.

rendulič je imel prvega mb sl300 v jugi ... slika čez prvo stran v časopisu delo ... kupljen razstavni eksponat s sejma v ljubljani ....

ti ne veš kako je bilo , jaz pa upam , da se prekleto motim kako bo v prihodnosti ...

in katere so te stvari , ki so bile po tvojem slabše kot danes ? a mogoče sir , v katerega lahko dandanes legalno dodajajo krompir?

to da ste razvajeni verjamem ... in to da zahtevate več kot vam sledi tudi ...zato pa je tako kot je , ko hočete živeti preko naših zmožnosti ..kar NI prav ...

lahko ti zagotovim , da poznamo kar nekaj uspešnih ljudi , ki so v starem režimu prav lepo prosperirali - in takrat res brez državne pomoči - le z lastnim znanjem in delom ... in takrat se je uporabljalo lastno znanje , ker tujega se ni dalo kupiti na prostem trgu ...

napredek v industriji je bil parkrat večji kot je bil v zadnjih 20 letih ...

da ... želim si slovenijo kot otok ... sredi sveta - ne sredi evrope .. samostojno in neodvisno ... itak zagovarjam razglasitev brezcarinske cone in davčne oaze za celotno ozemlje slovenije ... turizem , banke in igralništvo .. dotok tujega kapitala zagotovljen ... nedotakljivost ozemlja tudi posledično zaradi kupa tujega denarja v naših bankah - nihče ne bo sral po lastnem krožniku ...

sem pa mislil , da je trava namenjena kajenju pa kukijem ... no pripravi si jo po želji ... in v jugi/sloveniji je bilo kar nekaj motorjev , ki so takrat spadali v sam tehnološki vrh ter še nekaj takih , ki so spadali pod hudo ekskluzivo ...

in ja : je*em vse po vrsti tistim , ki so zjebali tomosa !!!!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

:eek: Povej kaj več o tem, prvič slišim?

Ja malce "loker" je tole thumper povedal - zato te je začudilo - ampak krompirjev škrob se dejansko že dooolgo dodaja mlečnim izdelkom kot polnilo, ki nato končni produkt zelo poceni. Američani, so pa v zadnjem času začeli dodajati celulozo industrijsko obdelani hrani (namesto krompirjevega škroba), da bi zmanjšali energetske vrednosti in jasno še bolj pocenili končni izdelek.

V bistvu uporabljajo izmet lesne industrije ali celo pohištvene ind. - lesne ostanke. Te recimo že dooolgo tudi tobačna industrija zmelje in celo posebej natopi v kemikalijah, ki povzročajo telesno odvisnost ter jih dodaja tobaku v cigaretah, kjer ga (zmlet les) danes najdeš do 40% (!!). Kot morda celo kdo od vas ve: čisti tobak ne povzroča nobene telsne odvisnosti, cigarete pa jo. Gotovo poznate nekaj ljudi, ki kadijo pipo ali cigare - ti kadilci mesece ne pogrešajo tobaka, če ga ni. Pa še nekaj - zaradi tega lesa in dodane kemikalije, ki povzroča samovžig, cigareta dogori do konca (da človek čim prej kupi novo škatlico) - cigara ali pipa pa sama ugasne po kaki minuti. Isto kot cigara ali pipa se seveda "vedejo" cigarete iz čistega tobaka, katere sem kadil nekaj let .. in po par dni vzdržal brez kajenja ... ter kajenje dokončno opustil brez vsakih abstinenčnih težav. Ker pa EU zakonodajo pripravljajo "qrbinskebarabe in neuki birokrati", ki pojma nimajo, so predpisali, da morajo vse cigarete do leta XY vsebovati kemikalijo, ki povzroči, da cigareta sama ugasne po minuti. Jasno, da bi bilo dovolj zapovedati čisti tobak v cigaretah in ne dodatnega (karcinogenega!) strupa. Take cigarete (to sem izvedel pred nekaj dnevi) so že na trgu - tudi pri nas.

No, zaenkrat naj bo dovolj - če me bo pa kdo vlekel za jezik, bom pa napisal še malo o industrijski pridelavi klobas, hrenovk, šunk in kar je še takih slastnih dobrot, katere bodo kmalu krasile naša praznična omizja. Garantirano, če vam opišem proizvodnjo, garantirano boste jedli le solato iz domačega vrta - taka svinjarija je to.

Jaz sem zadnje čase to rešil tako, da sem poiskal veze na kmetih .. verjeli ali ne, preverjeno bio-meso mi pripelje kmetič na dom po nižji ceni od Mercatorjeve. Pa ne le meso ...

Popravljeno . Popravil brojedan
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

No, zaenkrat naj bo dovolj - če me bo pa kdo vlekel za jezik, bom pa napisal še malo o industrijski pridelavi klobas, hrenovk, šunk in kar je še takih slastnih dobrot, katere bodo kmalu krasile naša praznična omizja. Garantirano, če vam opišem proizvodnjo, garantirano boste jedli le solato iz domačega vrta - taka svinjarija je to.

Ajde kr napiš.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ajde kr napiš.

No - zaenkrat o hrenovkah, ker imam ravno 5 minutni odmor.

O tej predelavi mi je pripovedoval mesar, ki je delal v taki proizvodnji in skupaj sva se učila nemškega jezika na nekem tečaju.

1

Za hrenovke NE izbirajo kvalitetnega mesa ampak namenoma klavske odpadke kot so:

1.1 razni kosi kože, ki ne priedjo v poštev za predelavo usnja

1.2 razna kopita in parklji oz. njih deli

1.3 ostanki veziva med kostmi - hrustanec, kite

1.4 gobci (mauli) ušesa, repi, oči

1.5 kosi drobovine, ki ne gredo v prodajo

1.6 mast, veliiiko masti

2

Vse to gre v mlin, kjer se zmelje v tako - kako naj rečem ... "pasto", maso

in temu se dodaja voda glede na različne recepte.

Ta trenutek je zadeva sivo-zelenkaste barve in dotaknil se je ne bi nihče.

3

Iz mlina gre v mešalnik, kjer se dodajo rdeča barva (v obliki prahu - na pogled

podbna "miniju" katerega smo nekoč uporabljali za zaščito kovin pred rjo oz. za

osnovno barvo preden smo nanesli kako drugo) ter začimbe.

4

Masa gre potem na polnjenje - t.j. z njo napolnijo cevi iz posebne umetne mase,

ki se kasneje izloči neprebavljena.

5

Nato se hrenovke prvič kuhajo - največkrat v pari.

6

Pakiranje in odprava v trgovino.

Pa dober tek.

:SS

ps.: drugič pa o tem, kako "prekadijo" prekajeno meso v treh dneh ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

No - zaenkrat o hrenovkah, ker imam ravno 5 minutni odmor.

O tej predelavi mi je pripovedoval mesar, ki ...

Pa dober tek.

ps.: drugič pa o tem, kako "prekadijo" prekajeno meso v treh dneh ...

Če kdo goljufa seveda.

Moje informacije o recepturi in izdelavi so bistveno drugačne. Bolj v tistem smislu, ko je Krušič v Ljubljani pred strankami surove (obarjene seveda) hrenovke jedel.

Prekajevanje mesa tri dni je pa čisto normalno, če ne že predolgo. Prekajevanje je samo del konzervacijskega procesa surovega mesa. Je prej še soljenje in kasneje sušenje.

Tako kot italijani naredijo zanič avto in švabi zanič motor, lahko seveda zajebe tudi mesar. :evilgrin:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

(pavza 10 minut)

"prekajena" šunka

Pri tem izkoristijo ozmozo mesnih celic - to v bistvu pomeni,

da se tekočina prej ali slej enakomerno porazdeli v mesu,

kar izkoriščajo tudi s cepljenjem (recimo)

1

Izločijo lepe kose mesa in jih relativno očistijo.

2

Skozi vodo (sistem vodne pipe) napeljejo dim bukovih drv,

ki se v vodi kondenzira in kasneje da aromo "prekajenosti".

3

Tej vodi dodajo še začimbe - v glavnem v obliki koncetratov topnih v vodi.

4

Kosi mesa, obešeni na tekoči pletenici se premikajo med šobami z zelo

visokim pritiskom, ki v tankih in ostrih curkih nabrizgajo dimljeno in

začinjeno vodo v še sveže meso.

5

Meso nekaj časa "počiva", da se zaradi ozmoze začinjena dimljena

voda enakomerno porazdeli.

6

Potem gre v sušilnico - čas sušenja je odvisen od velikosti kosov - na visoki

temperaturi, bistveno krajši od "domačega".

7

Najkasneje po nekaj dneh pa v (po potrebi v kuhanje), pakiranje in prodajo.

Taka šunka se od domače razlikuje po tem, da jo je treba kuhati ali peči in ni

priporočljivo uživanje surove šunke.

Domača šunka, ki je pripravljena

po starih receptih prekajevanja, pa se brez težav nareže in je brez kuhanja ali pečenja.

Jaz imam najraje na svetu in noben kraški pršut se z njo ne more primerjati -

tako prekmursko šunko.

Na podoben način seveda pripravljajo tudi "prekajene" klobase.

Zelo važno!

Dejstvo pa je (to me je opozorli zelo priljubljen motomarsovec z vzdevkom "ajdemipopuši"),

da danes ne pripravljajo vseh izdelkov na take gravžaste načine, ampak se vmes najdejo

tudi izdelki visoke kvalitete. Eno takih podjetij iz Prekmurja poznam

(z lastnikom sva ležala skupaj v bolnici, ko sem bil operiran na ramenu zaradi pretrganih vezi,

ker sem samo z eno roko lovil padajoči motor)

in njih izdelke zelooo rad kupim.

Kodila.

Imajo vse sorte zadev in gotovo najboljše suhe ocvirke na našem trgu.

Če se boste kdaj vozili po

Prekmurju zelo priporočam obisk - za večje skupine pa je treba obisk prej najaviti.

Gostije ne boste zlepa pozabili.

:yes:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hmmmmm!! Kolkor jest vem se hrenovke že bolj slabo štejejo za mesni proizvod. To da zadeva expandira in celo poči daje vedet da vsebuje precej škroba oziroma pšenice!! :bounce:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

včasih smo si peli: v socializmu je lepo, hojladri, hojladro....po mojem bo kmal treba kej novga zapet v stilu:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ajde kr napiš.

Ja, a si moral :angry: ?

Potem se štejejo tukaj zraven še razne "okusne" paštete in "doručki", salame ...

Uff pršut, šunka, domačeee kje ste? :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

včasih smo si peli: v socializmu je lepo, hojladri, hojladro....po mojem bo kmal treba kej novga zapet v stilu:

Je tako.

In lep nabor podobnih prepevajo meni najljubša dekleta. Carice: http://kombinatke.si/

Popravljeno . Popravil I30
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

In ponovno iz istega vira še ena, ki se še kako tiče aktualne politike in časa predklerofašističnega puča:

Polona Glavan

SVOBODA

Svoboda ni veščina, osvojena s pol možgani.

Svoboda ni urok, ki te pred samim sabo brani.

Svoboda ni projekt, ki se ga lotiš v prostem času.

Svoboda je v dihu, v gibu in v glasu.

Svoboda ni naključje, toplo in prijazno,

včasih te zapeče, ko z roko sežeš v prazno.

Svoboda se ne neha ne v zibki ne pod rušo.

Zahteva tvoj pogum, v zameno da ti dušo.

Svoboda se razkriva malim kot bojazen,

vélikim je to, kar jim drži oči narazen.

Svoboda boža grobo, ko pred njo obstaneš gol.

Lahko deliš jo z vsemi, ne moreš je imet napol.

Svoboda odmakne oblake, da greš lahko še više,

in ne zameriš ji, ko si v nasmehu smrt zariše.

V svobodi si vsi in si lahko nobeden,

in ko jo enkrat izdaš, je nikoli nisi vreden.

In ko jo enkrat izdaš, je nikoli nisi vreden.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!