Jump to content

Slabost na motorju


jemcek

Recommended Posts

Pozdravljeni!

V zadnji letih se mi večkrat dogaja da mi za krmilom motorja postane slabo. Začelo se je včasih pri silovitem zaviranju, redkeje pri pospeševanju, zadnje čase pa največkrat v ovinkih. Višek je bil pretekli teden, ko sem zjutraj peljal na Vršič, nato pa popoldan po plezanju spet zajahal motor in se hotel odpeljati preko Bovca v Lj. Že na polovici spusta z Vršiča mi je postalo tako slabo, da je bila vožnja prava muka. V nekem trenutku se mi je zazdelo, da bi lahko skoraj bruhal v čelado. Šele 20 minutno ležanje na Predelu me je nekoliko izboljšalo, da sem vsaj lahko nekako pripeljal domov. Pri tem je bila vožnja z Vršiča čisto penzionerska...

Sama slabost je taka kot jo poznamo v avtu, ko nam (je) kot sovozniku postalo slabo na ovinkih. Prav tako se ne pojavi vedno, ampak samo sem pa tja. In najbolj bizarno, lani se mi je to zgodilo na Marofu!!!, torej pri vožnji na dirkališču... Verjetno je povezano z ravnotežnim centrom, ker se mi zdi, da je bolje če se trudim glavo ves čas držati v vodoravnem položaju, nisem pa zihr.

Bil sem pri zdravniku (poliklinika, specialist za ušesa) da bi mi pogledal srednje uho, pa me je ob mojih težavah odslovil z besedami "da ni vsak za na motor" in sploh ni hotel kaj več pogledati. Ja drži, ni vsak za na motor, ampak da ti kot vozniku! rata tako slabo, pa tudi ni normalno.

Če ima kdo podobne izkušnje in težave, če mi lahko kaj napiše, lahko tudi na PM.

hvala, miha

Link to comment
Share on other sites

Si morda pomislil na utrujenost? Glede na tvojo pripoved bi jaz krivca za slabost sigurno iskal v utrujenosti plus vročina in imaš popolno razlago za slabost.

Link to comment
Share on other sites

ni utrujenost, ker je kdaj prisotno tudi zjutraj, ko naj ne bi bil utrujen, pa tudi na Vršiču zanč ni bilo prav toplo..

Link to comment
Share on other sites

Ne ne, ni vročina. To je klasičen motion sickness. Tudi sam doživljam identične probleme kot jemcek. Cesta na jezersko iz avstrijske strani. Najprej se zaženem v hrib, po polovici mi je že tako slabo, da se peljem penzionistično :) Prav tako mi je slabo na gokardih, kjer sem enkrat grozno bruhal zaradi tega, potem v rally avtih, kjer sem tudi bruhal, potem na letalu, kjer sem tudi bruhal :D

Je pa res, da se to najmanj dogaja na motorju. Problematični so torej hairpini, pa tisti bumpi na cesti, kjer občutiš negative G.

Pomagajo pa tablete Dramina. Te sem kupil v Makedoniji, ko sem se vračal z letalom in so mi res pomagale. Dejansko mi ni bilo niti malo slabo. To tableto sem potem vzel še enkrat pred vožnjo z gokardi (prijateljska tekma, se pravi dosti hitra vožnja), pa sem zdržal nekaj krogov, vendar me je potem zajela slabost in sem se spravil iz proge.

Če najdeš zdravilo za to, ti zgradim oltar :)

lp

Link to comment
Share on other sites

Poskusita z ingverjem. Lahko kupita želirane ingverjeve bonbone oz kandiran ingver.

Blazno pomaga pri teh problemih

Link to comment
Share on other sites

V mislih sem imel tako zdravilo, da enkrat poješ in si rešen :) Drugače pa ja, ingver, ali pa že samo žvečenje žvečilnega (malo) pomaga.

Link to comment
Share on other sites

Dostikrat rečejo, da je nekdo nenadoma nekam zavil ... posledica tega je pogosto slabost .. zgodi se lahko vsakmu od nas ... če se to prepogosto dogaja, obvezen pregled pri zdravniku ... lahko pomaga pa tudi ingver, kot je napisala gospa Alla.

Link to comment
Share on other sites

Kolega, ki se ukvarja tudi z bioenergijo, je enkrat, ko je bilo moji dragi na barki slabo, vzel majhen trikotni kamenček z ne preveč ostrimi robovi , ji ga dal v popek ( ena špička v popek )in zalepil s flajštrom, težave so minile.

Potem sem o tem slučajno govoril s kolegico, ki je učiteljica in mi je rekla, da ona vedno ko gredo z otroci na izlet z avtobusom, otrokom, ki imajo probleme in težko prenašajo vožnjo, enostavno stisne popek skupaj in zalepi s flajštrom (brez kamenčka). probat ni greh, moji je pomagalo in še parim drugim, ko sem se sam lahko prepričal

Mogoče bo pa komu pomagalo, lp

Link to comment
Share on other sites

Čist možno je okvara centra za ravnotežje. Pejt se mal prečekirat.

p.s. Še vedno me stisne slabost, k vidm kakega maksiskuterista k se vali po cesti.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Sej v članku lepo piše: About 33% of people are susceptible to motion sickness even in mild circumstances such as being on a boat in calm water, although nearly 66% of people are susceptible in more severe conditions.

Pa to govorimo o svetovni populaciji ... ni neka redkost to.

Link to comment
Share on other sites

Sam kot sovoznik v avtu, ali pa kot potnik na letalu ali trajektih uporabljam zapestnice, ki jih daš na obe roki in pride plastična bunkica na "križišče" žil pod zapestjem. Zaenkrat mi ful pomagajo. Dobijo se v vsaki lekarni. Probaj, mogoče ti bo pomagalo...

Link to comment
Share on other sites

za pregled ušes, pojdi v tole ordinacijo...

http://www.ordinacij...id=212&lang=slo

Dober nasvet, odličen doktor. Vsekekor se čuvaj, če se že voziš preden ti ugotovijo kaj ti je. Ne daj se odgnati od doktarjev z izjavo pač nisi za na motor, ker s tako izjavo in načinom pregleda tud on ni za dohtarja.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

ful hvala za vse odgovore, kakšno stvar poleg dohtarja bom gotovo tudi probal... ker to da se veseliš kroga čez vršič in bovec in vseh ovinkov, ko pa si tam pa samo gledaš kako čim hitreje na avtocesto da jih ne bo več res ni za drugo kot prodat motor.

Link to comment
Share on other sites

Zadevo lahko omiliš, v celoti ne bo nikoli izginila. En velik faktor je tudi prehrana. Boš moral sam ugotoviti, kaj točno ti paše in kaj ne.

BTW Nekaterih tablet proti slabosti kot voznik sploh ne smeš jemat.

Link to comment
Share on other sites

ful hvala za vse odgovore, kakšno stvar poleg dohtarja bom gotovo tudi probal... ker to da se veseliš kroga čez vršič in bovec in vseh ovinkov, ko pa si tam pa samo gledaš kako čim hitreje na avtocesto da jih ne bo več res ni za drugo kot prodat motor.

Pa sporoči nam, če nam je uspelo, srečno vožnjo

Link to comment
Share on other sites

krivcev je lahko več...

tudi meni se občasno zgodi, da mi je malce slabo ali se mi rahlo ali intenzivneje vrti oziroma zavrti...

pri sebi opažam, da se mi to zgodi v naslednjih situacijah:

-ko sem dehidriran, saj žeje kot take praktično ne čutim. recimo v teh dneh lahko cel dan ali dva nič ne pijem in bom dehidracijo občutil le na "bolezenskih znakih" (rešitev: spijem tekočino s kakšno multivitaminsko tableto. hudo dobro pomaga isostar ali kaj podobnega, izotoničnega)

-ko slabo jem in mi pade sladkor (se ustavim na črpalki in pojem kakšno čokoladico. najhitreje deluje kaj z medom. ne takoj pogoltniti, fino prežvečite. sladkor iz medu gre baje že iz ustne žrelnice v kri...)

-po kihanju (3x ali večkrat zapored) me obvezno zagrabi relativno huda a kratkočasna vrtoglavica, bojda kot posledica neke okvare evstahijeve tube, na kateri sem bil operiran. v primeru kihanja se obvezno ustavim, počakam par 10 sekund in nato nadaljujem...

-občasno se mi vrti tudi zaradi pritiska kot posledice stresa oziroma razburjenosti. takrat pomaga globoko dihanje, s katerim se pomirim.

nisem samo še za v vato, to se mi ne dogaja vsak dan, niti vsak mesec ne nujno... nikoli se mi pa ni zavrtelo tako, da bi padel ali celo izgubil zavest... (knockonwood)

Link to comment
Share on other sites

Vidim ,da nisem edini s tem problemom. Oz. je problem samo na določeni cesti, ko se iz Rakitne spustiš proti Cerknici. Tam mi je vedno slabo in to skoraj do bruhanja. Pomaga odprt vizir. Vršič ali kaj sorodno zavitega me ne gane, sem pa ugotovil ,da me tudi dehidracija fajn iz tira vrže kot je napisal Elo.

Link to comment
Share on other sites

mkosir meni se zgodi enako na točno tej cesti :)

Sicer ko se sam peljem se peljem tako, da se mi to ne zgodi, Zadnjič sva se pa peljala dva in ker sem ga dohiteval mi je postalo slabo.

Link to comment
Share on other sites

Upam, da veste, da je priporočljiva dnevna količina vode ca 3l, ker če tega ni so možne tudi posledice oz težave, ki jih imate in jih navajate. Pit je treba, pa ne sam pir, še mal vode zraven

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Človeško telo je pač prilagojeno gibanju do ene 8 Km/H.

Kot je rekel Elo in tudi ostali : dehidracija je največji problem. Če ne ščiješ oz. ne ščiješ belo, ti manjka elektrolitov. Šumečke pomagajo, ker sama voda jih izpira iz telesa.

Kar se tiče občutljivosti na "motion sickness" ali "morsko bolezen", pomaga tudi kakšna Kosobrinova travca. Ampak ne na motorju-drveti s 40 na uro je precej hecno. Pomaga tudi, če se pelješ tja, kamor si res želiš, namesto da brezciljno tavaš.

Če postaneš utrujen in nezainteresiran za vožnjo, lahko stanje izboljšaš s pritiskom na čeljust ob odpiranju le-te.

Sicer pa vožnja vozila z dinamičnim ravnotežjem v primerih trajne slabosti škoduje vam in ljudem okoli vas (to sem zdajle s čikov prepisal).

Torej - koristno je biti kadilec, da se ustaviš na pijačo/pavzo, tudi kadar ni potrebno tankati.

Link to comment
Share on other sites

Ne se hecat z dehidracijo! V najboljsem primeru bo samo glavobol ali/in slabost. V slabsem primeru pa lahko odpovejo tudi ledvice oz. se kaj drugega... Piti je treba redno - ko si zejen, je prepozno. Seveda, odvisno tudi od okolja, predvsem od zunanje temperature in relativne vlaznosti. Sama voda je sicer bolje kot nic, vendar, ce je veliko spijes, odplaknes tudi elektrolite. Torej, kaksna multivitaminska je dobrodosla.

No, pa da ne bo cisto off topic. Opazil sem, da mi je obcasno slabo, kadar precej pospesujem, potem pa (nepricakovano) precej zaviram. Vnedar se mi ta rahla slabost (zelodec hoce pobegnit) v taksnih primerih zdi normalna. No, ker pa sem nekaj visji od ostalih ljudi, se mi zavrti obvezno, ce sem nekaj casa sklopnjen ali nekaj casa klecim in potem na hitro vstanem...

Edited by scht@bec
Link to comment
Share on other sites

Tudi jaz sem imel probleme z tem in ugotovil sem... .. veste lakota in dehidracija delata svoje...

Posebej pri utrujenosti sem opazil da vecinoma naredi lakota, tako imam skoraj vedno sabo nekaz za pod zob, pa naj bo cokolada ali sendvic !

Slabost pa sem opazil pri prevec slani hrani, ker sol vpija vodo me je spontano se izsusilo pri tem, oziroma tako receno sem rahlo dehidriral...

Skratka, ce zacutite slabost, se ustavite in si naberite novih moci za pot, najbolje pa je iti po najblizji poti proti domu, ker ce vas je obsla enkrat, ni receno da vas ne bo se v nasljendjem ovinku, ker iz slabosti lahko pride tudi do krajse izgube zavesti, kar pa pripelje lahko do tragedije !

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Upam, da veste, da je priporočljiva dnevna količina vode ca 3l, ker če tega ni so možne tudi posledice oz težave, ki jih imate in jih navajate. Pit je treba, pa ne sam pir, še mal vode zraven

Bullshit (IMHO verjetno lansirana od proizvajalcev usteklenicene vode).

http://www.snopes.co...hs/8glasses.asp

The best general advice (keeping in mind that there are always exceptions) is to rely upon your normal senses. If you feel thirsty, drink; if you don't feel thirsty, don't drink unless you want to. The exhortation that we all need to satisfy an arbitrarily rigid rule about how much water we must drink every day was aptly skewered in a letter by a Los Angeles Times reader:

Although not trained in medicine or nutrition, I intuitively knew that the advice to drink eight glasses of water per day was nonsense. The advice fully meets three important criteria for being an American health urban legend: excess, public virtue, and the search for a cheap "magic bullet."

A res mislite, da bi clovek kot vrsta prezivel do modernih casov v tako zahtevnih okoljih, kot je na primer Sahara, ce se z evolucijo ne bi ustvaril nek signal, ki bi mu dovolj zgodaj povedal, da mora piti? Hint: signal se imenuje zeja!

Vsi poskusi (prezahtevni za opisat v Vivi ali Lady) kazejo, da se pri cloveku pojavi zeja pri okoli 2% povisani koncentraciji topljencev v krvi, dalec od meje 5% povisane koncentracije, kar meja dehidiranosti.

Za kontraargumente, ki se bodo ziher pojavili, bi prosil resne reference. Predvsem pa si najprej preberite clanek http://ajpregu.physi...283/5/R993.full

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!