Skoči na vsebino

Primorska univerza - da ali ne in sploh kje?!

Manu

Priporočene objave

Mene pa mal skrbi.... na državni ravni kao konsenz... na regionalni se še mal kregajo, ker ne vejo, kdo kam spada...... itd....

ampak - če gremo v EU, potem v G (H)orici ne bo več meje... a bomo kar vsi eno in edino... a bomo kar vsi potem "Qui si parla solo Italiano?"....

Ma ja... ne se dret na mene.. nism z Ankarana al pa kej tacga... se vem.... itak zmeri pretiravam... se tut za đamijo nism... al sem :?: :!: :twisted:

OK, pa pustmo molilnice.... Koper, Gorica... in kje, za božjo voljo (sem ateist) so našli Sežano :!: :?:

Moji otroci zahtevajo dostojno univerzo :!: :!: :!:

A bo šel denar iz istega žaklja kot za ljubljansko in mariborsko al se politiki zavedajo, da se s sprejemom odloka o ustanovitvi univerze na primorskem zavezujejo k dejstvu, da bo treba zagotoviti dodatna sredstva :?: :shock:

Ma ja.... se grem spat..... kaj pizdiš, Sym :?: :P :lol: :D

:wink:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Cimprej naj jo naredijo, bom lih 10 let delovnih izkusenj imel, bom visji predavatelj, magisterij bo za mano, pa bom "bog i batina" za naslednjih 60 let, bom tam predaval, dokler ne guznem, svojega kraljestva se bom drzal kot pijanc plota, nobenga ne bom spustil zraven.... :twisted: :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ne bi bila slaba tudi tretja univerza. Samo, vprašanje je vsebine. Da ne bi to potem kot nekakšna pomožna šola a`la kranjska organizacija postalo. :roll:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

brrm kolikor sem poslušal sedanje slušatelje kranjske šole je postala zelo zatežena. takrat ko so jo obiskovali moji kameradi po emšo pa je bila res ena od hitrih šol za pridobitev izobrazbe :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

a ja- sem za primorsko univerzo- ampak gregs kolikor se na to spoznam so po večini delovna mesta že popolnjena :?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Marijan, to je možno res, ker tudi moje vedenje o organizacijski šoli obstaja še iz samoupravnih časov, ko je vsak, ki smo mu rekli, ti si pa dober in bi bilo smiselno, da še po formalni izobrazbeni plati kaj narediš zase, odfrlel v Kranj in v doglednem času prinesel spričevalo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Marijan, to je možno res, ker tudi moje vedenje o organizacijski šoli obstaja še iz samoupravnih časov, ko je vsak, ki smo mu rekli, ti si pa dober in bi bilo smiselno, da še po formalni izobrazbeni plati kaj narediš zase, odfrlel v Kranj in v doglednem času prinesel spričevalo.

:D Zelo res :!: (semedentistih press). Ima pa Marijan prav glede današnje kvalitete FOV: primerljiva z drugimi v SLO.

Primorska univerza: DA :!: če sledimo načelu: znanje v vsako SLO vas in NE :!: če ne bo mogoče zagotoviti kvalitete. Ali je dvomiljonski narod že kritična masa za tako smelo načrtovano šolsko mrežo? 8)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sej vem, da se vam ne da dolgih tekstov brat .... ampak vseeno ...

Zagovorniki in pobudniki ustanovitve primorske univerze že dolgo bijejo plat zvona. Kot rezultat teh prizadevanj se je že leta 1997 v okviru revije “2000” rodil zajeten zbornik, v katerem številni avtorji, med njimi nekateri ugledni akademiki, izražajo svojo podporo univerzi na primorskem in utemeljujejo njeno upravičenost in neobhodnost ter predstavljajo zgodovino prizadevanj za le-to. V tem času je beseda "univerza" postala neizbežna, le ime se je še iskalo. V zraku pa je viselo vprašanje: Univerza na Primorskem do leta 2000 ?

Zdaj se piše že 2003, univerze na primorskem pa še vedno ni in je tudi v tem letu še ne bo. Oktobra lani je Svet za visoko šolstvo sicer ugotovil, da Univerza na Primorskem lahko nastane, vlada pa dober mesec dni kasneje sprejela odlok o ustanovitvi Univerze na Primorskem in ga poslala v državni zbor. “Univerza bo državna in bodo zanjo veljali zakoni, ki veljajo za javne zavode. Slovenija bo z novo univerzo bolj uravnotežena v potencialu znanja.” Je takrat izjavila zdaj že bivša ministrica za šolstvo, znanost in šport, primorka Lucija Čok.

Kljub njenim optimističnim napovedim Univerza na Primorskem prvih študentov v prihodnjem študijskem letu še ne bo sprejela. Vlada namreč soglasje k razpisu za vpis na visokošolske zavode za naslednje študijsko leto sprejema vsako leto decembra. Nov razpis je izšel 15. januarja in v njem še ni tretje univerze. Kljub temu so seveda razpisana tudi študijska mesta za programe visokošolskih zavodov, ki se vključujejo v Univerzo na Primorskem.

Gre za manjšo univerzo s približno 3800 študenti. Imela bo skupno raziskovalno bazo in skupno podiplomsko šolo in bo dopuščala nastajanje visokošolskih središč. Ta se že odpirajo v Kopru, Sežani in Novi Gorici. UP bo združevala sredstva vseh članic, ki imajo koncesijo. V letu 2003 ta sredstva iz proračuna znašajo 1,15 milijarde tolarjev. Sicer pa vlada trenutno odločala tudi o uredbi o globalnem financiranju visokega šolstva, ki naj bi teklo vzporedno z nastajanjem tretje univerze.

Na dan izida letošnjih razpisov za vpis v visoko šolstvo in višje strokovno izobraževanje pa se je zgodila tudi rektorska konferenca, na kateri sta rektor Univerze v Ljubljani Jože Mencinger in prorektor Univerze v Mariboru Željko Knez med drugim podala svoji stališči do ustanavljanja tretje univerze. Po Mencingerjevih besedah se v ustanavljanje omenjene univerze ne nameravajo vmešavati, so pa pripravljeni za nekaj let priskočiti na pomoč z ljubljanskimi profesorji, "vendar to ne sme biti trajen način pomoči".

Knez pa je poudaril, da je potrebno ustanavljati nova visokošolska središča, "vendar le na osnovi kvalitete". Ustanavljanje drugih univerzitetnih središč po njegovem ne sme iti na račun obeh sedanjih univerz, kar pomeni, da je za novo univerzo potrebno zagotoviti sredstva, ki so potrebna za kvalitetno pedagoško in raziskovalno delo, od obeh univerz pa se ne sme pričakovati, da bi financirali tretjo univerzo.

Članice UP bodo Fakulteta za humanistične študije Koper, Pedagoška fakulteta Koper, Turistica - Visoka šola za turizem Portorož, Visoka šola za management Koper, Visoka strokovna šola za zdravstvo Izola, Znanstvenoraziskovalno središče Koper in Primorski inštitut za naravoslovne in tehnične vede Koper. Pedagoška fakulteta v Kopru in Fakulteta za pomorstvo in promet sta zaenkrat še članici Univerze v Ljubljani vendar sta že pred časom vložili vlogi za priključitev v primorsko univerzo.

Februarja lani je senat fakultete glasoval o usodi Fakultete za pomorstvo in promet. Sklep o izstopu iz Univerze v Ljubljani ni bil sprejet. Rektor Univerze v Ljubljani, dr. Mencinger meni, da bi njen prestop na Primorsko univerzo koristil tako tej univerzi kot tudi Univerzi v Ljubljani. Univerza z razmetanimi šolami in učitelji, ki se vozijo od drugod, po njegovem mnenju ne more dobro delovati.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

a ja- sem za primorsko univerzo- ampak Gregs kolikor se na to spoznam so po večini delovna mesta že popolnjena :?

Ah, kje pa.... :wink:

Saj so rekli, da bodo profesorje posodili iz LJ in MB fakultete... No, mene lahko trajno posodijo... 8) (siicernisemprofesorampaksedatohitroureditipress).

Clovek mora vedno upati in teziti v smer, kamor si zeli... :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Najprej naj na ostalih univerzah zrihtajo stvari tako kot bi morale bit, pol pa naj delajo nove univerze.Že tako ni mira in "prijateljstva" med Mb. in Lj. pol pa bodo prčkanja še z eno!? Čeprav je pa res do neke mere "diskriminantno" da na primorskem ni univerze.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

(siicernisemprofesorampaksedatohitroureditipress).

Sem pa mislil da je to dolgotrajen postopek da postaneš profesor. Je pa res da si dosti ljudi napačno razlaga ta naziv, npr. učitelji in učiteljice na srednji in osnovni šoli :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

(siicernisemprofesorampaksedatohitroureditipress).

Sem pa mislil da je to dolgotrajen postopek da postaneš profesor. Je pa res da si dosti ljudi napačno razlaga ta naziv, npr. učitelji in učiteljice na srednji in osnovni šoli :)

Ce na sredni nekoga od predavateljev ne poklices "profesor/ca" te vrze iz classa kakor tudi tle na OS (ok nimajo se se za profesorje) ce jih ne poklices gospod ali gospa (pol pa priimek) te tut vrze iz classa (ze obcutila na kozi :oops: )

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

a ja- sem za primorsko univerzo- ampak Gregs kolikor se na to spoznam so po večini delovna mesta že popolnjena :?

Ah, kje pa.... :wink:

Saj so rekli, da bodo profesorje posodili iz LJ in MB fakultete... No, mene lahko trajno posodijo... 8) (siicernisemprofesorampaksedatohitroureditipress).

Clovek mora vedno upati in teziti v smer, kamor si zeli... :D

Gregs, če hočeš s čim manj truda zaslužit čim več potem res najboljše, da greš na Primorsko univerzo. Kader iščejo zagotovo in niti ne rabiš magisterija, da te vzamejo. Itak jih na na Visoki šoli za management filajo s tem, da če po treh letih naredijo še dodatni dve postanejo magistri ekonomskih znanosti :roll: :shock: :lol:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sem že prebrala seznam vseh članic Primorske univerze.

Fakultete bodo, kot je razvidno iz seznama, imele dvojezične table : ime faksa v slovenščini in ime istega faksa v italijanščini. Kul. Tam, kjer so table že zdaj dvojezične : v Kopru - Capodistrii.....

Kaj pa sedež v Sežani ? :shock:

Kaj pa Nova Gorica? :shock:

:roll: :roll: :roll:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

nak čisti korošc, ki je zelo zaljubljen v primorsko in v vse kar se tam doli dogaja. bil pa poročen 1 leto in pol s kao primorko, ki je živela na koroškem. :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!