Skoči na vsebino

Solo ride 6 - Furlanija i Koruška (ljeto 2014.)


protector

Priporočene objave

Kome nije dosta drogiranja zanosnim pogledima na okolna brda, na branu s jedne pa sa druge strane (ima i jedna mala brana ispod ove ogromne), na ovo i na ono, može se odšetati na Airwalk. Airwalk je platforma, zakvačena na čelične nosače, s podom od čelične mreže i dijelom od nekog debelog stakla, koja visi s ruba brane i omogućava vrlo tricky pogled. Na nju se silazi također prozirnim stepenicama.
Alzo, pod nogama je ili čelična mreža ili staklo. Ispod toga 200 m ničega, pa onda trava i žbunje. Iz nekog razloga, ovaj Airwalk baš i nije napučen svjetinom :-) Neki mu ne prilaze niti do stepenica, neki se usude sići stepenicu-dvije, neki siđu ali se tako grčevito drže za ogradu da im zglobovi problijede. Neki siđu i fotkaju, hodaju okolo i proučavaju sve ćoškove. Zabavno je stajati sa strane i slušati komentare - naročito ženske - te gledati reakcije na pozive partnera da siđu dolje ... a tek mame s dječicom ... cirkus još jednom.

 

DSC08973.JPG

 

DSC08974.JPG

 

DSC08975.JPG

 

DSC08976.JPG

 

DSC08977.JPG

 

DSC08978.JPG

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kad sam već tu gdje jesam, iskoristio sam priliku pa se odvezao na gornju etažu do hotela, bacio odatle nekoliko dodatnih pogleda i usput ustanovio da postoji cesta oko jezera koja je makadam. Vrijeme je da se krene dalje.
Dolje je išlo kao podmazano. Većinu vremena je cesta bila prazna, tek jedno čekanje na tunelskom semaforu, a i kiša je bila prestala. Cesta je bila pofajn natopljena, što bi značilo da je i količina vode koja se tu istresla bila poveća ... ali samo na cesti kroz dolinu. Kako sam se približavao Gmündu, tako su i znakovi padanja kišurine nestajali. Dok sam ja u austrijanca natankao Shellov V-Power 100, a u sebe šećernu vodicu i hand-made sendvičak, čak se i boja neba vratila u krasnu modrinu.

 

DSC08979.JPG

 

DSC08980.JPG

 

DSC08981.JPG

 

DSC08983.JPG

 

...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nije više bilo potrebe da se vraćam na autoban. Od Gmünda do Kremsbrückea, gdje sam trebao skrenuti prema sljedećoj alpskoj cesti od interesa, ima nekakvih desetak km. Klasična austrijska špranca: cesta lijevo, potok desno, autoban gore. Dalje samo živahno.
Kod Kremsbrückea skrećem na lokalnu cestu L19, također tipa cesta lijevo-potok desno. Izuzetna cesta, što trasom a što kvalitetom asfalta. Najveći dio ove čarobne ceste presvučen je tako dobrim asfaltom da se to doista rijetko viđa. Bajka.

 

DSC08991.JPG

 

DSC08992.JPG

 

DSC08994.JPG

 

DSC08995.JPG

 

DSC08996.JPG

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nockalmstrasse, moja sljedeća alpska cesta od interesa. Po mnogo čemu različita od današnje prethodne dvije: osjetno je duža - ima 34 km; može se na nju ući sa dvije strane - sa sjevera i s juga (ja dolazim sa sjeverne strane); a ima i dva "prijevoja" - Eisentalhöhe na 2042 m i Schiestlscharte na 2024 m. Pedeset i dvije serpentine, svaka sa svojim rednim brojem, i gomila krivina. I ponešto krava, na koje ponekad treba pričekati da se odluče maknuti s ceste. Na Eisentalhöhe također ima tih dekorativnih krava, ali su iza ograde. Srećom, osim krava na istom mjestu imali su i normalnih magneta za frižider. Kaufen cvaj.

 

DSC08997.JPG

 

DSC08998.JPG

 

DSC08999.JPG

 

DSC09000.JPG

 

...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ne mogu reći da me sljedeće jutro probudila nesnosna buka, ali sasvim je sigurno da sam rano postao svjestan žamora i škripanja koje je dopiralo ispred hotela. Kad sam se doveo u stanje da mogu sići dolje i pogledati - zapravo sam išao vidjeti jeli doručak serviran - trebala mi je koja sekunda da se priberem ... a šta će tu na parkingu, i svuda okolo, ovolike klupe i stolovi. I oni plehnati bazenčići za kotlovinu i točionici za pivo? Kirvaj, prošćenje, vašar?
Skoro ... lokalni vatrogasci imaju svoj redoviti godišnji dernek ... termički obrađena mesina i bačve pivčine ... hojladrija, drija, drija drom!

 

DSC09628.JPG

 

 

Doručak, spremanje, gibam. Ajde da ja uteknem u mirnije krajeve dok se ovo ovdje nije izmaklo kontroli. Zamaknem iza hotela i opet zastanem ... a kam idem zapravo? Preko Wurzenpassa (Korenskog sedla) danas ne budem ... možda da krenem desno, uđem u Italiju tu odmah iza Planice, nekako se dokopam Pontebbe i preko Nassfelda (Passo Pramollo) odvedem austrijanca opet u Vaterland ... on to voli. Može!

 

DSC09629.JPG

 

DSC09630.JPG

 

DSC09631.JPG

 

DSC09632.JPG

 

DSC09633.JPG

 

DSC09634.JPG

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pontebba je čist fini gradić, do kojega se od Tarvisia najzgodnije dovesti po SS13 ... super asfalt, okolna brda obojana prijepodnevnim Suncem, bijelo korito rijeke Felle, poneki tunelčić ... sjevernotalijanska idilična cesta. Isto kao i dva dana ranije nešto malo jugozapadnije. Dobro sad, cesta manje-više, nazad u Pontebbu koja bi bila dramatično manje poželjna destinacija da u njoj ne počinje južni krak jedne prekrasne planinske ceste kojom se preko ranije spomenutog Nassfelda stiže na austrijsku stranu brda.
Cesta je po talijanskoj strani uglavnom od nekakvog jako sivog asfalta, mjestimično prilično uska, nekoliko puta presijeca potok Bombaso, ima i krasan mostić i još krasniji tunelčić ... jedan od onih uskih, strmih, s krivinama i s prozorima :-)

 

DSC09635.JPG

 

DSC09636.JPG

 

DSC09637.JPG

 

DSC09638.JPG

 

DSC09639.JPG

 

DSC09641.JPG

 

...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Po austrijskoj strani cesta je šira, brža i s boljim asfaltom. Puno je skijališta i radi ih se još više. Brzi spust do novog mjesta za odluku lijevo ili desno. Lijevo bi me vratilo skroz do Villacha, samo sa sjeverne strane, a to trenutno ne želim ... možda sutra. Desno, e to je zgodno ... onaj Kotschach-Mauthen koji se spominje na putokazu bit će sljedeće mjesto za odluku lijevo ili desno ... desni žmigavac i teram dalje finom cestom nekih petnaestak minuta. Vrijeme suho i sunčano, teren idealan za igru.

 

DSC09650.JPG

 

DSC09652.JPG

 

DSC09653.JPG

 

DSC09655.JPG

 

DSC09656.JPG

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nova odluka, lijevo na Plockenpass (e tu još nisam bio, evo prilike) ili desno za Oberdrauburg. Da idem na Grossglockner, ili na Gerloss, skrenuo bih desno i produžio do Lienza gdje bih opet kontemplirao lijevo ili desno. Ovom prilikom odoh na Plockenpass ... talijani ga zovu Passo di Monte Croce Carnico. Usput, kad sam već odlučio da ću lijevo, bacim i pogled na tu stranu, prema brdima ... ajoj, vidi oblačine, kao lijevak s neba. Moguće da to i nije baš tamo kamo ja idem ...

 

DSC09657.JPG

 

DSC09658.JPG

 

DSC09659.JPG

 

 

Aha ... nije  :yes: Nije prvih dva i pol kilometra, dok nisam zašao u šumu. Pljuuuus ...
Ruknula je odjednom i bez pardona, silinom kao da je netko izokrenuo olimpijski bazen. Sva sreća pa sam bio na stotinjak metara od ulaza u jednu od betonskih galerija. Usporim i zvjeram uokolo ... ha, ima polunatkriveno i asfaltirano proširenje na izlazu iz galerije, taman da se uparkiram i brzinski navučem kišnjak.

 

I šta nije ona mrežica s unutarnje strane kišnjaka, tamo gdje su rukavi, baš sada počet z@yebavat ... i ne mogu provući desnu ruku kroz rukav nikako ... treći puta sam je poderao, odi ti mrežice handri nekog drugog ... u austrijskim sam brdima, kiša mi pada za vrat, i nemam vremena za zamolbe i prijateljska uvjeravanja. U vražjumater i ti i švicarac koji te napravio. Moram vidit što po ovom pitanju ima u KTM PowerWear katalogu.
Alzo, provučem, navučem i zakopčam. Krenem dalje. Piči kišurina kao da ne misli stat. Vidljivost se smanjuje, cesta sve zavojitija i strmija - ha, pa na alpskom sam prijevoju. Nakon cca 2 km stanem na sićušnom proširenju. Neka dvojica gologuzih biciklista stisli se pod krošnjom drveta. Pričekam pet minuta ... ova furi još jače. Idem ja dalje, lakše mi kisnit kad se vozim nego kad stojim. Fest je naporno.

 

Još jedna betonska galerija, priličnog nagiba ... kao kanal za tu silnu vodurinu. Sad već gledam hoće li ruknuti i kakav vodeni val ... ne bi me baš jako iznenadilo. Tješim se da smo austrijanac i ja ovako spakovani cca 350 kg, nije to samo tako za pomesti vodom.

 

DSC09661.JPG

Popravljeno . Popravil protector
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Izađem iz galerije, spojilo se nebo i brdo. Zastanem pod nekom krošnjom koja se nadvila nad rub ceste. Opa, grmljavina ... onako praskava, tu negdje blizu. Ne sviđa mi se. U sekundi pomislim da tu negdje blizu mora biti nekakav Gasthaus, restoran, birtija, štogod ... ima to na svim passovima, valda ima i ovdje. Gibam dalje s idejom nema stajanja do čvrstog krova nad glavom. Par krivina kasnije, evo ga ... parkiram austrijanca uz ogradu, što bliže drvetu, i trkom pod trijem. Nisam jedini tamo, još tri motora slovenskih tablica.

 

Stojim pod tim malim trijemom, s mene curi na sve strane. Rukavice natopljene, jedva ih zgulim s ruku ... nekako skinem i kacigu. Gleda me konobarica sa sigurne udaljenosti, kao da sam sletio NLO-om ...
"Keine Sorge Fraulein, oesterreichische Motorrad!" - pokažem raskvašenim prstom na svog austrijanca pod drvetom. Skoro joj ona tacna ispala iz ruku ...

 

Vidim ja da bi ovo moglo potrajati. Lije i grmi. Vidljivost nikakva. Pitam gdje bih ja mogao popit kafcu ... odvede me u prostoriju sa šankom. Lokvica oko mene se polako širi dok ja kafenišem. Prekine me čudna buka izvana ... ah, pa to led ronda ... naručim ja i topli sendvič i kokakolcu. Nije žurba.

 

DSC09662.JPG

 

DSC09665.JPG

 

 

Na stolnjaku ispod kacige i rukavica mokra fleka veličine enciklopedije "Svijet oko nas". Sve kontam jel da navučem na nju i tanjur i šalicu za kavu ... kao dječica kad u gostima tortom zaseru tabletić pa to kamufliraju tanjurićima za kolače. Ajde, evo led stao a i kišurina posustaje. Pet-šest minuta kasnije sasvim je prestala. Calen bite ...

Iz gepeka vadim suhe rukavice i kao da se ništa nije dogodilo. Čak se i oblaci počinju raspadati ... jao vidi što je tu lijepo.

 

DSC09666.JPG

 

DSC09667.JPG

 

DSC09668.JPG

 

DSC09669.JPG

Popravljeno . Popravil protector
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Do samog prijevoja još nekoliko minuta vožnje po mokroj cesti. Ne može se reći da nema nikoga ... promet nije gust ali je stalan.

 

DSC09670.JPG

 

DSC09671.JPG

 

DSC09672.JPG

 

DSC09673.JPG

 

 

Spuštam se niz talijansku stranu i uočavam obrazac kao i na Nassfeldu - kroz Austriju više šuma i šira i brža cesta, kroz Italiju više kamena, serpentine, uska cesta i tuneli. Serpentine kao špangice, a tuneli oni strmi sa krivinama unutra. Oblaci se još češu o vrhove, kao da se dimi iz kamena. Prekrasno.

 

DSC09674.JPG

 

DSC09675.JPG

 

DSC09676.JPG

 

...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dvadesetak minuta trajala je otprilike ova zabava na mokrim serpentinama. Kako se cesta ispravljala, tako se i sušila. Dok sam stigao u mjesto Paluzza - prvu civilizaciju na putu prema jugu - sve je bilo suho. Da sam nastavio dalje cestom od Paluzze, stigao bih u Tolmezzo gdje bih se uvalio na ranije spominjani SS13 i kasnije bih gledao hoću li nazad u Sloveniju preko Chiusafortea i Sella Nevea - odrađeno koji dan ranije - ili kroz Tarvisio. Haaa, ovo sa Tarvisiom mi se sviđa, ali ne u produžetku, nego u povratku ... okret za 180. Idem još jednom preko Plockenpassa, što znači nešto kasnije i još jednom preko Nassfelda. Živili passovi :D

 

DSC09683.JPG

 

DSC09684.JPG

 

 

Kako sam se okrenuo da idem nazad istim putem, tako sam i pogledao te stjenčuge onako u globalu, sa oblačnom kapom preko svega ... jel to baš dobra ideja da idem opet u te oblake, a dole je tako fino suho. Ma idem, makar i sjekirice počele proletavati iz tih oblaka. Ukratko, tek ponegdje sitna kišica, uz dovoljno vremena da bolje razgledam i tunele i serpentine. Odluka je zapravo ispala jako dobra. Me happy.

 

DSC09685.JPG

 

DSC09687.JPG

 

DSC09689.JPG

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Spustim se ponovo u Austriju i kužim da nije više onako vedro kao u dolasku ovamo ... oblaka ima dosta, ne izgledaju kao da će ugristi, no ja ipak ne skidam kišnjak. Sljedi još jedan prelazak Nassfelda, nikad se ne zna. Da, austrijska strana je osjetno šira i brža, treba to malo iskoristiti ... živahno, no bez ikakvog pretjerivanja. Moderato vivo, rekli bi oni s druge strane brda.

 

DSC09690.JPG

 

DSC09693.JPG

 

DSC09694.JPG

 

DSC09696.JPG

 

 

Još jedan spust, ovoga puta u Italiju, niz bijelu usku cestu tek na rijetkim mjestima obasjanu Suncem koje se škrto probija kroz rupe u oblacima, nosio je i neku vrstu duhovnog olakšanja ... dosta za danas, i uspona i spustova, i Austrije i Italije. I kiše i kišnjaka.

 

DSC09699.JPG

 

DSC09700.JPG

 

...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...

 

DSC09702.JPG

 

DSC09703.JPG

 

DSC09704.JPG

 

 

Što vidim oko hotela - cesta blokirana, svi prilazi zatvoreni, slovenski bend praši sto na sat, pivo teče, kobase i krmenadlice prave društvo ćevapima.

Cesta blokirana ... ha ha ... ovo im je bila najbolja fora. Esterajhiše motorad!

 

DSC09707.JPG

 

DSC09708.JPG

 

 

:)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Drautal je i inače zanimljiva cesta, po mnogim parametrima ... dobar asfalt, široka, pregledna i dobre konfiguracije. Nedjeljom ranije dopodne, oko pola deset, ima još jednu zaista bitnu kvalitetu - pusta je. Kako sam ja čvrst karakter koji može odoljeti svemu osim iskušenju, morao sam doživjeti ovu cestu koja tako lijepo prati Dravu, na različite načine ... i dvoznamenkasto i troznamenkasto.
No dobro, a kamo idem pustim Drautalom u nedjeljno prijepodne? Idem na Goldeck Panoramastraße, još jednu od lijepih koruških alpskih cestica.

Nekidan, idući od Villacher Alpenstrasse prema Maltatalu, bio sam zaprašio autobanom što me izbacilo iz sheme da skrenem na Goldeck kojemu je prilaz malo dalje od lokalnih priključaka na austrijski A10. Da bih ovdje došao od moje slovenske baze opet sam morao prejašiti Wurzenpass - ah, problema - proći kroz Villach i krenuti Drautalom prema Spittalu. Desetak km prije Spittala, neposredno prije mosta preko Drave, skretanje je lijevo gdje sve piše.

 

DSC09709.JPG

 

DSC09711.JPG

 

DSC09712.JPG

 

DSC09713.JPG

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Po običaju, starta se prilično naglo uzbrdo, no ovdje se prolazi najprije kroz nekoliko sela. Treba pratiti putokaze. Cesta je jednim dijelom prilično stara i pokrpana onim katranskim zmijurinama, što mi baš i nije drago za vidjeti. No, nema veze, drugačija je prilično od ostalih koruških alpskih cesti. Čak je i ulaznica jeftinija, samo 7 eura. Parkiralište na vrhu zove se Seetal, i tamo imaju dekorativne krave, i od tamo se može pješice do lokalnog vrha koji je na 2142 mnm. Kamena gromada koja apsolutno dominira okolicom i privlači pogled još sa uspona, jest vrh Staff sa 2217 m.

 

DSC09714.JPG

 

DSC09715.JPG

 

DSC09717.JPG

 

DSC09721.JPG

 

DSC09723.JPG

 

...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pitome padine prekrivene maslačcima, iza kojih se guraju plavo-zelena brda, najčešći su motiv prilikom spusta nazad, i to s desne strane. Nakon nekog vremena, sa lijeve strane se otvori krasan pogled na dobar dio doline Drave (Drautal zapravo i znači dravska dolina, no tako se naziva i cesta br. 100, od Villacha do Spittala), skroz do Villacha.

 

DSC09746.JPG

 

DSC09749.JPG

 

DSC09750.JPG

 

DSC09751.JPG

 

DSC09752.JPG

 

...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!