Skoči na vsebino

GARMIN naprave - kartografija / Software, izdelave rut..


NumLock

Priporočene objave

Zanimivo pri posodobitvi novih kart na napravi Zumo so se odločili razdelit zadevo na zgoraj in spodaj.
V čem jim je fora nimam pojma, razen tega, da tisti, ki gre na sever ne potrebuje južne karte in jo pač lahko izklopi. Morda bo delovanje grafičnega procesorja zato boljše - bolj tekoče.
Prej je bila enojna karta za celotno EU, sedaj po posodobitvi pa so ločli EU karto na:

- CN EU North (sever)
- CN EU South (jug)

23510481.jpg

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Odgovor je izjemno preprost in tiči v omejenosti datotečnega sistema fat32, ki bere datoteke do 4Gb. Ker je karta (NTU verzija) postala večja od 4Gb, razdeljena na dva dela.

NT pa bo še zmogla v eni datoteki.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ampak to bi lahko elegantno rešli na način, kot se je uporabljal v MapSourceu .....
Tisti, ki smo kupili recimo LM varjante, bi si celotno karto EU naložili na računalnik, na napravo pa bi si namestili segmente karte, katere tisti trenutek na poti rabimo. Tako bi se izognili pomanjkanju placa ... itd.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Še enkrat, problem ni pomanjkanje prostora, ampak v datotečnem sistemu. Naprave imajo več kot dovolj prostora + sd kartice.

Seveda pa je še vedno možno namestiti celotno karto EU na PC, to opcijo posodobitev tudi ponudi, nakar si je možno s programom Garmin Map Install (Program Files/Garmin), ki se tudi sam namesti, prenesti na napravo le določene segmente.

primer

 

 

screenshot1.jpg

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Glede datotečnega sistema mi je popolnoma jasno, da se fat32 razlikuje od ntfs .... slednji omogoča velike datoteke v "enem kosu", kar prvi ne.
Nisem pa vedel, da lahko z programom MapInstall na napravo shranim .img fajl, ki ga sam formiram (skupek kart). No, zdaj sem ga zalaufal, najdel je še staro karto 2017.20, ampak ni dal možnosti izbiranja.

P.S.
Ne vem, kaj je s temi njihovimi strežniki. Nonstop ven meče. Karta v napravi se je posodobila v 15ih minutah, pri nameščanju na komp, pa javlja non stop neko napako.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Mogoče se je kdo ubadal s tem:

Na Zumo-tu mi v rubriki Moji zemljevidi, kaže eno karto/mapo . Ko prelistam vsebino v raziskovalcu in želim izbrisat .img fajl (predvideval sem, da bom v mapi Maps/xxxxx.img , našel omenjen zemljevit. Ampak ne, ne najdem omenjenega zemljevida, ki mi ga prikazuje na spisku. A kdo ve, kje ga naj najdem?

Naj omenim, da sem v raziskovalcu označil, da mi prikaže tudi skrite datoteke in mape.

 

 

Popravljeno . Popravil DL650
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Za vse, ki vas bo zanimalo, naj omenim, da se karta - drug del nahaja v mapi .System na napravi. Tako, da mi je uspelo najti drug del karte CN EU 2017.30 ALL , zdaj ali je North ali South se ne spomnim, sem od navdušenja jo prec zbrisal. Težava pa nastaja tudi pri nameščanju karte na računalnik, saj je nikakor noče namestit. Predvidevam, da je napaka na Garmin strežniku, zato sem jim že poslal mail, da vidim, kaj se dogaja.

Saj karte se v BaseCampu pokaže iz naprave Zumo, ampak to ni to .... zadevo zlo počasi riše ..., tako da zaenkrat ostajam na stari karti 2017.20 .

Sem se pa spomnil še nekaj .... :slap:
Da se izogneš dvema deloma karte v napravi Garmin, ki ima premalo prostora, se da s pomočjo SD kartice zadevo potegnit, ter jo nato z MapInstall na napravo namestit po segmentih in ne bo več ločeno North in South, temveč nastane en fajl karte . :yea2:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

14,90 EUR, 32Gb kartica in je mir za vedno.

https://www.mimovrste.com/pomnilniske-kartice/sandisk-spominska-kartica-microsd-ultra-32gb-adapter-80mbs

Ne se "igrat" z mapinstall na zumotih in ostalih, ki imajo tudi druge dodatke, prikaz izvozov iz AC itd. Ko narediš en IMG na ta način, dodatki ne delujejo, če ustrezno ne poimenuješ itd.

Mapa .system je sicer skrita, sistemska in če se ta opcija ne vklopi, se ne bo vidla, poleg tega da mora biti naprava v pravem "načinu".

Osnove in navodila za Garmine so tukaj

http://popotnik-gps.blogspot.si/

 

 

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

@DL650daj si prečitaj par stvari s te povezave, da ne boš po nepotrebnem odkrival odkrito. Saj je lepo, če hočeš deliti izkušnje, vendar naj ne bodo kar nekaj.

Kakorkoli, če si naložiš na Garmin napravo zemljevide s pomočjo Garmin Expressa in to na način, ki je nekako predpisan (za NTU karto Garmin naprava, ki podpira NTU in v reži spominska kartica formatirana FAT32 in vsaj 4 (priporočeno 16)GB), bo naprava z zemljevidom CNEUNTU 2017.30 po namestitvi delovala pravilno, ker bodo naložene tudi spremljevalne datoteke v določenih pod mapah. Ker ni samo karta razdeljena na dva dela ampak so tudi ostale potrebne datoteke primerno prilagojene.

Za Zumo 590, ki te mika, ti povem, da niti SD kartice ne rabiš, ker ima naprava dovolj lastnega spomina in vse lepo naloži na napravo.

Karte so na različnih napravah različno nameščene po mapah. Običajno je zemljevid nameščen v skriti mapi System, druge možnosti so mapa Garmin ali mapa Map.

Ime karte, ki ga vidiš v meniju Moji zemljevidi ni nujno, da je tudi ime datoteke, ki jo vidiš v raziskovalcu. Novejše naprave berejo zemljevide s poljubnim imenom le končnica mora biti .img. Kateri zemljevid se skriva pod določenim imenom datoteke pa najlažje preveriš s programom GMaptool.

 

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ni važna kartica, dejstvo je, da so pri omenjeni firmi morali nekaj zajebat.
Vstavil 32GB kartico in na na njo skopiral xml fajl in ko je karte vleklo dol, jih je kljub temu razdvojilo v dva fajla, ne glede na velikost kartice. Tako, da ni problem v teh 20ih oziroma 15ih eurih za kartico. Kljub temu še vedno iz njihovega strežnika ne gre potegnit verzije za PC. Na kartico je BP naložil karto v dveh delih. Kot dokaz prilagam slike ... me zanima, kaj bodo rekli majstri na Garminu. Kolk sem gledal po tujih forumih so nekateri do nedavnega imeli težavo, da jim je od South in North potegnilo na napravo samo en del karte, kar pomeni da ni OK. Dolpoteg kart z zvijačami, kot jih nekateri poznamo ni OK, glede na to, da imamo plačano LM verzijo.

Poteg kart na SD kartico : kljub temu, da je več kot dovolj prostora na SDju, jo naredi v dveh fajlih

23511713.jpg

Plus tega pa so morali nekaj zajebat, saj se v BaseCamp programu karti North in South ne ujemata (Slo avtocesta A1 z avstrijsko A9) prihaja do zamikov, tako, da je vprašanje, kakšno je vodenje

23511714.jpg

 

Slika spodaj ... Google maps je lep prikaz omenjene avtoceste ....

23511712.jpg

 

 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 27 minutami, raza pravi:

@DL650daj si prečitaj par stvari s te povezave, da ne boš po nepotrebnem odkrival odkrito. Saj je lepo, če hočeš deliti izkušnje, vendar naj ne bodo kar nekaj.

 

Se globoko opravičujem, ker sem si drznil kar koli napisat.
Hehehe .... ne da odkrivam odkrito .... ti še niti vedel nisi, da obstaja GPS sistem, ko sem jaz za Navigon delal sheme map in ikone.
To lahko nekdo tukaj potrdi, ker je spremljal moje delo oziroma smo skupaj orali ledino gps navigacije.

Me veseli tvoje mnenje. Sem ga danes uspel par krat prebrat. Samo mirno!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ti še kar ne razumeš.

Karta bo še vedno v dveh delih, ampak če nabaviš večjo kartico, maš za vedno mir.

Pa kaj če je v dveh delih, saj v mapi Map imaš lahko nebroj zemljevidov, kar starejše naprave niso omogočale.

@raza ti je dal povezavo do foruma, kjer se je debatiralo o karti, ne odkrivat tople vode.

Nič niso zaj... v Basecampu, ti imaš verjetno tam takšno salato, da se ti prekriva nebroj map.

Zemljevid iz dveh delov funkcionira popolnoma v nulo, tudi na omenjenem stiku

98.jpg103.jpg72.jpg

in tudi v PC verziji...

 

 

 

 

72.jpg

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Da povem po domače. Prej si imel 200 eur en bankovec, sedaj pa imaš dva po 100.

In še nekaj je treba vedeti.

Garminov zemljevid v enem fajlu IMG je itak "kontejnerska" datoteka, not je 552+ samostojnih zemlejvidov držav, segmentov.

Tako da so tu kakršnekoli bojazni zaradi "slabega" rezanja in stikov na mejah povsem odveč, ker gre za isti zemljevid.

Težava z dolpotegom je bila samo prvi dan izzida pa še to par ur, sedaj dela vse kot mora.

 

screenshot2.jpg

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V BC imam eno karto, to jest zadnjo ... in ni nobene solate. Verjetno si mislil vse možne karte, ki so se posodabljale ...
Saj ni panike .... ni tukaj kaj razumet, če slike govorijo svojo zgodbo. To, da je omogočeno več map vem, ker se poimenujejo mapprom ... itd.

Predvsem je tukaj težava, da ne naloži kart na PC, pa sem naložil GE 5.0, pa 5.1 ... z nalaganjem kart v napravo ni težav. Ko te karte iz naprave prikažem v BC, pa prihaja do odstopanj. Kdo koga tukaj ne razume? Saj se bo zadeva že nekako rešla. Treba bo še malo pobrskat.

Hvala obema!

23511752.jpg

Popravljeno . Popravil DL650
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V Basecampu deluje vse normalno (prikaz in vodenje) z original LM nameščenim zemljevidom.

Nekaj se ti prepleta, kot vidim maš nameščeno verzijo 20, mi se pa menimo o verziji 30.

 

ak2.jpg

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pa saj to cel čas omenjam, še 1x lepo počasi .....

Mene ne moti, da je karta v dveh delih. Če tak mora bit, potem mora bit.
Meni se dogaja problem, da mi noče naložit karte na PC. Ko izberem namesti karte na PC, me čez 2% vrže ven. Povezava je 220mb/sek, tako, da v liniji ni problema. Ko priklopim Zumota na računalnik in odprem BC program (na Mapsourcu ne delam več od časov Nuvija), mi program prikazuje zraven karte 2017.20, tudi obe novi karti , to je 2017.30, kot sem priložil sliko. In ko spremljam obe kari, se Šentilj ne ujema.

Tako, da to je težava in nič druga. Ker pa nočem imet novih kart samo na napravi (20147.30), sem se odločil zbrisat iz naprave obe karti in naložit "staro" 2017.20 . In ker zjutraj nisem našel drugega dela karte .img, sem se odločil povprašat, kam se naj zaženem iskat, ker je ni bilo v mapi , Maps.
Nakar sem se spomnil starih cajtov in kombinacije pritiska na Board Comp, da se mi odpre uporabniški meni in klik MTP ....

Upam, da je zdaj jasno, kaj je moja težava.
Pač sem opisal postopek za druge, če bi kaj iskali, kar je nekatere zmotlo. Hvala še 1x za prijaznost.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ok zdaj pa še odgovor povsem točen.

"Stika" med zemljevidoma v Šentilju nimaš, ker ti kaže južno karto in osnovno karto, to se že iz slike vidi.

Obeh kart pa iz zuma naenkrat ne moreš videti, tako da tudi stika v BC ne moreš na ta način preveriti, ker je meja med kartama ravno Avstrija-Slovenija, tu so rezali.

Iz aviona se vidi, da Avstrijo gledaš kot osnovno mapo, ki jasno da sploh ni detajlna.

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 2 minutami, Snecer pravi:

Ok zdaj pa še odgovor povsem točen.

"Stika" med zemljevidoma v Šentilju nimaš, ker ti kaže južno karto in osnovno karto, to se že iz slike vidi.

Obeh kart pa iz zuma naenkrat ne moreš videti, tako da tudi stika v BC ne moreš na ta način preveriti, ker je meja med kartama ravno Avstrija-Slovenija, tu so rezali.

Iz aviona se vidi, da Avstrijo gledaš kot osnovno mapo, ki jasno da sploh ni detajlna.

E, pa to je to, ker v BC lahko določim - gledam samo eno karto. Problem nastane, ker mi GE noče posodobit kart v računalniku.
Ker pa v BC pod nujno rabim karte in mi jih noče naložit, sem fprašal, kje se v napravi nahaja drug del karte, ki je zaveden pod D6.....img. Ker tega nisem našel, sem dal vprašanje, kje jo najti, ker potem takem imam raje v BC in napravi identično karto, to je 2017.20 .

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

En predlog, če dovoliš.

Iz PCja odstrani BC  in GE to totalno, tudi svo solato ki se avtomatično pri unistalu ne pobriše. Tudi v registru.

Potem resetiraj PC in znova naloži BC.

Priklopi garmina in zaženi ponovno namestitev  GE in BC, tokrat samo na PC.

Mogoče ti celo uspe.

(podobne težave so opisane v temi CNEUNT2017.30 na liku ki sem ti ga dal....)

Popravljeno . Popravil raza
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 1 minuto, raza pravi:

En predlog, če dovoliš.

Iz PCja odstrani BC in to totalno, tudi svo solato ki se avtomatično pri unistalu ne pobriše. Tudi v registru.

Potem resetiraj PC in znova naloži BC.

Priklopi garmina in zaženi ponovno namestitev z GE, tokrat samo na PC.

Mogoče ti celo uspe.

(podobne težave so opisane v temi CNEUNT2017.30 na liku ki sem ti ga dal....)

Sem odprt za predloge, ampak prej si imel precej agresiven pristop.

Veš @raza, da sem tudi to že naredil, tudi Garmin Express sem deinstaliral in ga "svežega" , čeprav sem imel zadnjo verzijo, inštaliral iz Garminove strani.
Pa ne samo na enem kompu, probal sem tudi na drugem kompu in vsepovsod ista težava. Do danes oz. včeraj ni bilo nikoli težav.

Link, ta forum je eden izmed prvih v življenju na katerega sem se prijavil. Hvala vseeno, saj ga nisem obiskal sigurno že 2 leti.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.



×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!