Popularna objava GO_Tomi Objavljeno November 14, 2017 Popularna objava Opozori Objavljeno November 14, 2017 HDR je kratica, ki pomeni High Dynamic Range, po naški je to oznaka za fotografijo, ki pokriva širok dinamični spekter. Mišljen je svetlobni dinamični spekter. Oko zazna veliko več informacij, kot je to sposoben še najboljši foto senzor. Vsako človeško oko, tudi tvoje Tipično: pri ogledu fuzbala ima kamera težave pri prehodu iz zelo sončnega dela v senčni del, in je slika, ki jo vidimo, pri tem prehodu, nikakva. Ali pri smučanju, enako. Ker senzor kamere ne zmore tako širokega dinamičnega razpona. Če ne razumeš, kaj je to razpon, naj ti prišepnem, da je to razdalja med skrajnima točkama nečesa. Velik razpon torej pomeni, da je med skrajnima točkama veliiiiiko informacij, v našem primeru HDR fotografije torej veliko več informacij, kot v primeru navadne fotografije. HDR fotografija je torej tista, ki prikazuje več informacij, kakor navadna fotka. Na kratko: poslikamo, kar slikamo, in to tako, da naredimo najmanj 3 posnetke ISTEGA motiva z različno dolgim časom. Tista fotka s PREKRATKO nastavljenim časom bo pretemna, ampak bodo lepo vidni zelo svetli deli. Tista fotka s PREDOLGO nastavljenim časom bo presvetla, vendar bodo lepo vidni zelo temni deli. Tista z NORMALNO nastavljenim časom bo lepo prikazovala normalno osvetljene dele. Te tri fotke potem združimo v eno samo. O tem še malo kasneje. Oprema, ki jo NUJNO potrebuješ za HDR je sledeča: - stojalo za fotoaparat, ki mora biti dovolj stabilno, da se aparat ne premika med fotografiranjem. Koliko je to 'dovolj stabilno', je pa vprašanje, povezano z €. Jaz imam točno natančno 6 stojal, med katerimi je najboljše tisto, k košta 190 €, in na katerega se privijači glava, k košta 170 €. Ma to je preveliko in ne gre v kovček motorja. Tega nosim okoli po Vipavski dolini, da me burja ne odnese, k je težak 5 kil … Zato uporabljam enega manjšega, ki pa mi vseeno omogoča vsaj približno stojno višino. Tisti za v žep je mogoče enako dober, vendar je treba računat, da če ga postaviš na tla, se bo treba po tleh valjat, da boš videl skozi iskalo aparata. - fotoaparat, ki mora biti takšen, da lahko nastaviš čas fotografiranja. Če se lahko izogneš izdelavi jpg ali jpeg fotografij v aparatu, da ti torej aparat slika v surovem formatu, potem lahko dosežeš resnično osupljive fotografije. Prava HDR fotografija govori samo o tem. - računalniški program, ki iz posnetkov zna ustvariti HDR fotko. Teh je kar nekaj, jaz uporabljam Photomatix. Če si z mano do tu, gremo torej naprej. Najdeš motiv, ki je vreden časa in postaviš stojalo. Na stojalo pritrdiš aparat. Nastaviš vse parametre slikanja: - Občutljivost ISO nastaviš na 100, ker je aparat na stojalu in se ne bo premikal, torej naj bo kvaliteta fotografije najboljša. - Kvaliteto fotografije nastaviš na RAW ali NEF (surovo, torej. Ne želiš, da aparat kakorkoli vpliva na kvaliteto fotografije, ne želiš, da sam izvaja kontrastne ali drugače zasičene fotografije). - Sprožilec nastaviš na daljinski (če imaš, saj se vsak aparat na bilo kakšnem stojalu strese, ko klefneš po knofu) - ugotoviš, kateri čas bi bil najbolj idealen, glede na nastavljeno zaslonko. Slikaš s tem časom, pa naslednjo fotko z eno stopnjo krajšim, pa naslednjo z eno stopnjo daljšim časom. Stopnja ni izbrani čas, pa eden manj ali več, temveč dvakratni čas manj in dvakratni čas več. V aparatu imaš sedaj tri fotografije istega motiva: ena podosvetljena, ena normalna in ena preosvetljena. Vse tri nosijo vse informacije o vsej svetlobi, enako, kot to vidi človeško oko. Primer takšnih treh fotk imaš spodaj: V programu za izdelavo HDR fotk (v mojem primeru, kakor sem omenil, Photomatix) uvoziš te tri fotke in mu rečeš, naj čudežno združi vse tri v eno samo. NUJNO se moraš po tem delu ukvarjati tudi z drsniki zasičenosti, kontrasta, pre in pod osvetlitve, moči posamezne fotke … in še kup drugih nastavitev je tu. Ta del je OBVEZEN, izdelava HDR fotografij to zahteva, brez tega ne gre. Izdelaš torej fotko. Čisto na koncu določiš še ostrino, ker, če slikaš v surovem formatu, aparat sploh ne ostri nič. Zato sem, enkrat nekje v prejšnjem postu, napisal, da je za HDR kriv objektiv, ne aparat. S telefonom torej NE MOREŠ naredit taprave HDR fotke, karkoli že objavlja proizvajalec telefona in kakorkoli se ti zdi, da to telefon zmore. Primer HDR fotke zgornjih treh fotografij zgleda pa tako: Če si torej osvojil vse napisano, so jasne vsaj dve reči: - telefon NE slika v surovem formatu, torej umetno združuje jpeg posnetke in avtomatika poskrbi, da naredi neko sliko, ki NIKAKOR ni HDR, dasiravno piše HDR v nastavitvah telefona, ter - za to, da se greš HDR, rabiš, kar sem napisal. Za konec: aparat, ki je zelo dober (sem ga imel, ampak sem za žepne potrebe kupil drugega), košta ne veliko. Mislim na Panasonic Lumix TZ90. In ko kupiš še eno stojalo, lahko greš novim dogodivščinam naproti nejc74, fazerčk, Frenk 67 in 11 others 7 7
DAMI34 Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 Fotomatix je odličen program tudi za enostavno obdelavo ene same fotke, kjer se da ustvarit sleparčka HDRja ali pa za "umetniške" zadeve. Seveda je kvaliteta slabša kot na pravem HDRju. Za foune pa obstaja app PRO HDR. Kr dve skopirane s FBja (torej mali fajli) obdelane pa v Fotomatixu Quest, BIF, pik1 in 1 other 4
GO_Tomi Objavljeno November 14, 2017 Avtor Opozori Objavljeno November 14, 2017 3 minutes ago, DAMI34 said: obdelavo ene same fotke Sleparija -------------- Tu je še en primer: In še HDR: Akito, MARE 65, ALEŠ M in 6 others 7 2
DAMI34 Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 Itak da sleparija, in daleč od pravega HDRja, vendar pravim, da je uporaben program. GO_Tomi in BIF 2
maus Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 pred 1 minuto, DAMI34 pravi: Itak da sleparija, in daleč od pravega HDRja, vendar pravim, da je uporaben program. hočm, da se me od zdj naprej slika samo v HDR-ju in se me lepga nardi ... pol nau sleparija GO_Tomi, GoBobi, VS800 in 3 others 6
DAMI34 Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 pred 2 minutami, maus pravi: hočm, da se me od zdj naprej slika samo v HDR-ju in se me lepga nardi ... pol nau sleparija potem moraš biti pri miru za vsaj tri fotke GO_Tomi in maus 2
VS800 Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 pred 1 minuto, DAMI34 pravi: potem moraš biti pri miru za vsaj tri fotke To pa veš da pr mausu ni mogoče maus, dr.looney in GO_Tomi 3
Nearrain Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 En nafejkan HDR GoBobi, dr.looney, maus in 2 others 5
maus Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 (popravljeno) pred 5 minutami, VS800 pravi: To pa veš da pr mausu ni mogoče japaje ... zdj da vidmo, kdo je kakšne akte slikal v HDR-ju ker me zanima, slika, ne vsebina Popravljeno November 14, 2017. Popravil maus GO_Tomi, dr.looney in VS800 3
Nearrain Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 Jaz sem se par let nazaj dost"igral s sestavljanjem HDR-ov in stackingom. Zanimive zadeve, sploh stacking,ko dobis ultra sfokusirano celotno fotografijo...ce imas zivce in obilo casa seveda. Skoda k nam tile pametni telefoni z svojimi fejki pocasi unicijejo "pamet in znanje", pa se voljo obenem. Yoghurt, Akito, maxxa in 2 others 5
dr.looney Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 pred 35 minutami, VS800 pravi: To pa veš da pr mausu ni mogoče Je je..... v sluzbi ga slikaš...... tam je skor negiben...... VS800, maus, pik1 in 5 others 7 1
VS800 Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 pred 1 minuto, dr.looney pravi: Je je..... v sluzbi ga slikaš...... tam je skor negiben...... S čelam na miz nebo učinka na fotki maus, gretzky in dr.looney 3
maus Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 pred 5 minutami, dr.looney pravi: Je je..... v sluzbi ga slikaš...... tam je skor negiben...... temu se reče tok zbran in skoncetriran, da zgleda negiben pred 28 minutami, Nearrain pravi: Skoda k nam tile pametni telefoni z svojimi fejki pocasi unicijejo "pamet in znanje", pa se voljo obenem. A se HDR da slikat tut s telefonom .. a je treba kj nastaut VS800, dr.looney in gretzky 3
Nearrain Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 (popravljeno) 8 minutes ago, maus said: temu se reče tok zbran in skoncetriran, da zgleda negiben A se HDR da slikat tut s telefonom .. a je treba kj nastaut Naceloma v teoriji bi se celo kak HDR zmazek dalo narest, ce ti Tel-foto app omogoca namescanje casa osvetlitve, pa da mas tel cist na miru (stojalo) in da ga prozis remote ali s timerjem. V praksi = vec al manj nemogoce. Popravljeno November 14, 2017. Popravil Nearrain Akito 1
maus Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 (popravljeno) pred 7 minutami, Nearrain pravi: Naceloma v teoriji bi se kak HDR zmazek dalo narest, ce ti Tel-foto app omogoca cas osvetlitve. Pa da mas tel cist na miru (stojalo) in da ga prozis remote ali s timerjem. V praksi = vec al manj nemogoce. zdele sem slikou akt ... en je mal temnejši al pa mal svetlejši .. a to je to Popravljeno November 14, 2017. Popravil maus GoBobi, GO_Tomi, VS800 in 5 others 1 7
Nearrain Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 5 minutes ago, maus said: zdele sem slikou akt ... en je mal temnejši al pa mal svetlejši .. a to je to Zlo dobr ti gre ... kar tako naprej ! GoBobi, BIF, maus in 1 other 1 3
GO_Tomi Objavljeno November 14, 2017 Avtor Opozori Objavljeno November 14, 2017 24 minutes ago, maus said: A se HDR da slikat tut s telefonom .. a je treba kj nastaut Če si u službi, prečitej, kaj sm napisal v prvem postu. Sej bo šlo u službeni čas maus, gretzky, GoBobi in 1 other 1 3
maus Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 pred 1 minuto, GO_Tomi pravi: Če si u službi, prečitej, kaj sm napisal v prvem postu. Sej bo šlo u službeni čas sm prebral pa mi je @Nearrain ćist zmedu ... pa sm probu akt slikat z različnim časovnim zamikom ... pa u službi me skoz motjo gretzky, Frenk 67, GO_Tomi in 1 other 4
nejc74 Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 4 hours ago, GO_Tomi said: Čisto na koncu določiš še ostrino, ker, če slikaš v surovem formatu, aparat sploh ne ostri nič odlično, ampak samo opomba, da ne bo zmede okoli ostrenja, slovenscina / anglescina 1. fokus = ostrenje z nastavitvijo pravilne goriscne razdalje na leci 2. sharpening = ostrenje digitalne slike (s pomocjo t.i. high pass filtra) pred finalnim izvozom Fokus seveda naredimo s fotoaparatom oziroma leco, ce to zajebemo ne moremo vec popravljati Sharpening pa je proces, ki je nujen v postopku RAW format -> digitalna fotografija, v osnovi bi moral biti prilagojen velikosti končnega medija, tule vec o tem ce koga zanima btw. @maus ce ze slikas akt, daj se zizike zraven Akito, GoBobi, Yoghurt in 3 others 2 3 1
GO_Tomi Objavljeno November 14, 2017 Avtor Opozori Objavljeno November 14, 2017 1 minute ago, nejc74 said: ampak samo opomba, da ne bo zmede okoli ostrenja, slovenscina / anglescina Drži. 2 minutes ago, nejc74 said: @maus ce ze slikas akt, daj se zizike zraven Saj res! Na siske smo pa pozabli ... Grut, gretzky in maus 3
maus Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 .. k ste glih navalili ... ni umetniška, je pa čist naravna .. z roko napisane črke ... eno za drugo Nearrain, GO_Tomi, dr.looney in 8 others 1 1 7 2
Grut Objavljeno November 14, 2017 Opozori Objavljeno November 14, 2017 pred eno uro, maus pravi: .. k ste glih navalili ... ni umetniška, je pa čist naravna .. z roko napisane črke ... eno za drugo darsouc,pust joške pa raj pejt na cesto red devat... dr.looney, GoBobi, maus in 1 other 3 1
MARE 65 Objavljeno November 29, 2017 Opozori Objavljeno November 29, 2017 Ob 11/14/2017 ob 15:14, maus pravi: .. k ste glih navalili ... ni umetniška, je pa čist naravna .. z roko napisane črke ... eno za drugo A ti je to vaša poslovna sekretarka ex. tajnica pozirala... maus in Bmflar 2
Akito Objavljeno Oktober 8, 2021 Opozori Objavljeno Oktober 8, 2021 (popravljeno) pred 5 minutami, Zivnorc pravi: ... skoraj iste slike sem slikal.... ...z obdelavo ?...in "krajo" ? Popravljeno Oktober 8, 2021. Popravil Akito Erikcslo, kronik, DAMI34 in 3 others 6
DAMI34 Objavljeno Oktober 8, 2021 Opozori Objavljeno Oktober 8, 2021 pred 32 minutami, Akito pravi: ...z obdelavo ?...in "krajo" ? aha, sem mu dal všečka, zdej sem ga pa nazaj uzel Photomatix je drgač fajn za "obdelavo" Erikcslo, kronik in Akito 3
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se