Skoči na vsebino

Kaj pa po...?

lucif3rka

Priporočene objave

https://medium.com/s/the-idiots-guide-to-losing-your-parent/your-parents-are-fine-but-read-this-asap-fcf83cda5215

Sicer v angleščini, ampak tematika članka je o tem, kako za partnerja načeloma še vemo, kakšne ima želje, če se kaj zgodi, za starše na primer pa redko, dokler nismo dejansko postavljeni v situacijo (bolezen, poškodba, itd). Glede na to, da smo napram povprečju malo bolj tvegana skupina, glede na skupen hobi, ima kdo kaj pripravljeno?

Pa ne govorim samo o širini postopkov oživljanja in dediščini; tudi vsa ostala vprašanja od tega, kdo bo skrbel za hišnega ljubljenčka, do tega, kdo bo pobrisal zgodovino brskanja :whistle: Jaz kaj več kot sklenjeno življenjsko zavarovanje priznam da še nisem prišla... Vse bolj pa razmišljam o eni mapci takih informacij, samo ne vem še, ali digitalno ali fizično shranjevanje...

• Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

1 minute ago, VS800 said:

a je že zima?     :lol1:

Sej je tema v kr'neki, ampak se mi vseeno ne zdi lih tematika za tak odgovor....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jest mam že use zmenjen...nuben nou nč dubu k nč nimam, če hočjo lohka edin pufe prevzamejo...za zgodovine brskanja mi pa dol visi ;)

• Všeč mi je 1
  • Haha 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

hočem žurko in to velko, če me kdaj odmanjka........otroc so preskrbljeni, žena tudi, neke male poličke so pa še vedno aktivne, sicer pa to ni več moj problem :P

Aja..pa itak se še ne mislem tok hitro stegnit, sm preveč trdoživ :D

• Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 2 urami, lucif3rka pravi:

Sej je tema v kr'neki, ampak se mi vseeno ne zdi lih tematika za tak odgovor....

Tematika sploh ni slaba, sem se kr krepko ubadal z njo v mladosti, ko sem imel kup pufov in male otroke. Vsekakor je smiselno imeti nek back up plan, kaj bo, če se kaj zgodi...

• Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 25 minutami, Arzen pravi:

Samo eno ti predlagam - skrij vse police. Moja že računa, da sem počas več vreden mrtev.

1. police se skriva, čeprav je kot upravičenec naveden partner :P

2. točka 1 je šala.....ampak, ko sem se razsul in to v poznih 40 letih, ko so bili vsi krediti poplačani in otroci preskrbljeni, je bilo potrebno še vedno plačati razne položnice (ki jih nisem dal na trajnik) in druge malenkosti (večinoma že upgrejdi za nov moped) in je " keš kassa" še kako prav prišla.

• Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 8 minutami, DAMI34 pravi:

1. police se skriva, čeprav je kot5 upravičenec naveden partner :P

2. točka 1 je šala.....ampak, ko sem se razsul in to v poznih 40 letih, ko so bili vsi krediti poplačani in otroci preskrbljeni, je bilo potrebno še vedno plačati razne položnice (ki jih nisem dal na trajnik) in druge malenkosti (večinoma že upgrejdi za nov moped) in je " keš kassa še kako prav prišla.

Ja saj, fajn pridejo take zadeve. Od AO+, nezgodnih zavarovanj in še kaj.

Da odgovorim hudičevi deklini, vse je stvar dogovora, pri tebi je še težje, saj veš zakaj, ne bom javno. Kar se tiče morebitnega izpada v financah pa je treba pač fajn zavarovat. Jaz sem načeloma za digitalno, ampak če gre server v 3pm, zna bit kar problem.

Popravljeno . Popravil Arzen
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

28 minutes ago, Arzen said:

Ja saj, fajn pridejo take zadeve. Od AO+, nezgodnih zavarovanj in še kaj.

Da odgovorim hudičevi deklini, vse je stvar dogovora, pri tebi je še težje, saj veš zakaj, ne bom javno. Kar se tiče morebitnega izpada v financah pa je treba pač fajn zavarovat. Jaz sem načeloma za digitalno, ampak če gre server v 3pm, zna bit kar problem.

Mislim da je že nasploh problem glede nas, izvenzakonskih partnerjev in zdravstvenih vprašanj, tu si pa sploh nisem na jasnem kako je z zakonodajo - ko pač recimo nočeš da karkoli odloča tisti, k je glede na situacijo avtomatsko odgovoren (=starši).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 16 minutami, lucif3rka pravi:

Mislim da je že nasploh problem glede nas, izvenzakonskih partnerjev in zdravstvenih vprašanj, tu si pa sploh nisem na jasnem kako je z zakonodajo - ko pač recimo nočeš da karkoli odloča tisti, k je glede na situacijo avtomatsko odgovoren (=starši).

Upravičenca se določi na nezgodnih ali življenskih zavarovanjih. 

Lahko se napiše kak dopis ali listino, kaj bi če bi, in verjamem da je dovolj overitev. @Snecerbi verjetno več vedel.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tako je, na polici določiš upravičenca, komu se naj izplača, ka ali če nastopi primer.

Glede ostalega pa je normalno, da se odločajo bližnji svojci, če je potrebna kakšna operacija in podobno. Ja, za tak primer, če imaš "neurejeno" ali "komplicirano" razmerje, lahko napišeš izjavo, kdo v takšnih primerih odloča, overitev pa tudi ne škodi.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pri teh zav. policah bi dodal samo še to, da je dobro, da o njih ve še nekdo drug (ali so to starši, prijatelj, brat, sestra...) skratka nekdo kateremu zaupate. Zakaj to pišem, npr. oba sta zavarovana na večih koncih in se oba skeglata. Zavarovalnica sama po sebi ne bo plačala zavarovalnin, brez da bi notri dobili zahtevek. Zato je mogoče dobro napisati seznam polic po katerih bi se lahko ob morebitni smrti uveljavljalo in dati ta seznam nekomu, ki mu zaupate.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zgornji link ne dela. Uporabi tega.

Kar se pa dotičnega tiče ... precej zamotana tema. Zamotana zato, ker ima vsak svojo teorijo, kako bo v praksi to izpeljal. In zamotana zato, ker enkrat postaneš ti starš in se znajdeš na drugi strani. Kar ti je bilo prej tako kristalno jasno, postane čez dve desetletji zamotano in megleno za popiz...
Ni da se ne bi hotel izjasnit, ampak tega je enostavno preveč, da bi pisal. Veliko preveč.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ob 23. 5. 2018 ob 14:26, JamesTheMan pravi:

Sam sem sicer že izrazil določene želje, ob smrti ne želim imeti groba kamor se bo metalo kupe sveč in cvetja. Rad bi, da se pepel raztrese v prvo vodo, ali je to morje, reka, potok mi je vseeno. Lahko ga posujejo tudi po Jadranki, me bo že burja odnesla v morje. :D Spominjajo se me lahko drugače. Te scene z britofi in prvim novembrom mi gredo na bruhanje. Tudi sedmine ne želim imeti. Da se bo folk tam basal in nažiral, jaz pa pod rušo. Če že, potem naj bo fešta, kjer se naj spominjajo kak smo ga skupaj srali. :lol1:

Drugače pa kar se tiče financ sem si porihtal par polic, da se otroc in moja preživijo. Bi bilo pa fajn napisati pisma, katere bi lahko npr. otroc čez leta prebrali. Samo ne vem kje bi imel to shranjeno.

P.S.: Drugač se pa še ne mislim tak hitro stegnit, sem preveč zajeban da bi dal nekaterim veselje. :jezik: Razen če jih lahko potem hodim dol strašit. :devil:

Moje zahteve so pa take da me morjo zmrznit, ker pridem nazaj...pa bi rada v svojo embalažo ...... :lol1:

Drugače pa se mi zdi to tema, o kateri se pogovoriš s svojimi bližnjimi ne pa z neznanci na forumu za pravni nasvet se pa gre  k odvetniku. 

• Hvala 1
  • Haha 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

20 minutes ago, dr.looney said:

Moje zahteve so pa take da me morjo zmrznit, ker pridem nazaj...pa bi rada v svojo embalažo ...... :lol1:

Drugače pa se mi zdi to tema, o kateri se pogovoriš s svojimi bližnjimi ne pa z neznanci na forumu za pravni nasvet se pa gre  k odvetniku. 

Ne, to je definitvno tema o kateri se premalo govori, in nihče ni rekel, da moraš prispevati karkoli, še manj pa osebnega. Pa čisto enostavno je, pač spregledaš če te zadeva ne zanima, tudi drugi smo prisiljeni v to.

58 minutes ago, GO_Tomi said:

Zgornji link ne dela. Uporabi tega.

Kar se pa dotičnega tiče ... precej zamotana tema. Zamotana zato, ker ima vsak svojo teorijo, kako bo v praksi to izpeljal. In zamotana zato, ker enkrat postaneš ti starš in se znajdeš na drugi strani. Kar ti je bilo prej tako kristalno jasno, postane čez dve desetletji zamotano in megleno za popiz...
Ni da se ne bi hotel izjasnit, ampak tega je enostavno preveč, da bi pisal. Veliko preveč.

Sej namen je bil bolj da se sproži razmišljanje, ne da se kaj preveč piše. :) Pa hvala za nov link. ;)

On 5/23/2018 at 7:41 PM, JamesTheMan said:

Pri teh zav. policah bi dodal samo še to, da je dobro, da o njih ve še nekdo drug (ali so to starši, prijatelj, brat, sestra...) skratka nekdo kateremu zaupate. Zakaj to pišem, npr. oba sta zavarovana na večih koncih in se oba skeglata. Zavarovalnica sama po sebi ne bo plačala zavarovalnin, brez da bi notri dobili zahtevek. Zato je mogoče dobro napisati seznam polic po katerih bi se lahko ob morebitni smrti uveljavljalo in dati ta seznam nekomu, ki mu zaupate.

Brez zahtevka ni nič, res je, je pa tale info pomembna še za kakšno drugo situacijo (na misel pridejo recimo razni računi, tudi kripto, k je ravno tolk aktualen trenutno, pa še bolj kompleksno vse skupaj).

• Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

46 minutes ago, dr.looney said:

Drugače pa se mi zdi to tema, o kateri se pogovoriš s svojimi bližnjimi ne pa z neznanci na forumu ...

Kdor ima pospravljeno podstrešje, s to oz. takšno temo nima težav. Ne pogovarjati se, ne pisati. Ne tukaj, ne kje drugje. Kdor se je predal razmišljanju in iz tega povlekel zaključke, ki so po godu njemu in njegovim.

Ti očitno še nisi tam.
Tudi jaz nisem bil, včasih. To ni nič slabega ali drugače negativnega. Je zgolj dejstvo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 2 minutami, GO_Tomi pravi:

Kdor ima pospravljeno podstrešje, s to oz. takšno temo nima težav. Ne pogovarjati se, ne pisati. Ne tukaj, ne kje drugje. Kdor se je predal razmišljanju in iz tega povlekel zaključke, ki so po godu njemu in njegovim.

Ti očitno še nisi tam.
Tudi jaz nisem bil, včasih. To ni nič slabega ali drugače negativnega. Je zgolj dejstvo.

Narobe sklepaš.  O meni namreč. 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ob 23. 5. 2018 ob 17:43, lucif3rka pravi:

Jaz tudi nisem poročen, živimo pa na istem naslovu in imamo prijavljeno skupno gospodinjstvo, tak da ne vidim polemike, kam bi šel denar. Si pa odprla fino temo, tudi jaz sem predal nekaj navodil:

- ne me oživljat, če je za to prepozno (široke zenice, ...),

- ne me vzdrževat pri življenju v vegetativnem stanju (odklanjam drenaže!),

- daruj moje organe,

- pogreb brez cerkvenih moljev,

- hiša, dva avta, mopek itak ostaneta tistim v skupnem gospodinjstvu,

- stanovanjski kredit je zavarovan (Vita),

- nezgodna zavarovanja so,

- pa ne me pogrešat, iti z življenjem čimprej naprej.

Trenutno se drugih zahtev oz. želj ne spomnim in ja, prav je da se o tem govori, prav je zato, da potem partnerja ne pustimo v dvomih kako postopati v primeru smrti ali drugih zapletov.

Popravljeno . Popravil Andrejcer
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Bom jst še eno vprašanje urinu tuki vmes: 

V glavnem je tako, da karkoli pripraviš zase, ne glede na format, mora nekdo za ta seznam/dokument vedeti. Brez veze pripravljat če pol noben tega ne najde. Torej, kako se tega lotit brez da izpadeš totalen čudak? Sprašujem s stališča mladih, ki niso še niti na polovički pričakovanih pomladi. 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Objavljeno (popravljeno)
15 minutes ago, sebar said:

Bom jst še eno vprašanje urinu tuki vmes: 

V glavnem je tako, da karkoli pripraviš zase, ne glede na format, mora nekdo za ta seznam/dokument vedeti. Brez veze pripravljat če pol noben tega ne najde. Torej, kako se tega lotit brez da izpadeš totalen čudak? Sprašujem s stališča mladih, ki niso še niti na polovički pričakovanih pomladi. 

Poskušaš objektivno razložiti zakaj si sploh načel temo (in poudariti da ni ta trenutek nič narobe, kar bi te prisililo v takšne pogovore), ampak pač ker je življenje nepredvidljivo. Načeloma se pa itak ne greš tega pogovarjat z nekom random, ampak z nekom, s katerim si že kdaj govoril o prihodnosti.

Kaj pa vem, tako sm se pač jaz lotila vsega skupaj, ni nujno najboljša varianta, je pa tudi nekaj oteževalnih okoliščin tu zraven, o katerih ne bi.

Popravljeno . Popravil lucif3rka
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 12 minutami, sebar pravi:

Torej, kako se tega lotit brez da izpadeš totalen čudak? 

...zakaj bi se obremenjeval glede čudašva...tvoj lajf....tvoje "čudaštvo"...tvoja osebnost...

Ko se enkrat človek neha s tem obremenjeva, kaj si bodo drugi mislili, začne šele polno živet ( razne anomalije škodovanja drugim živim bitjem so izvzete iz tega koncepta)....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!