Skoči na vsebino

Dobri stari cajti ali nostalgični čvek o vsem

Tedybear

Priporočene objave

Jaz še do danes ne vem, kako je ratalo stricu prešvercat Hirschmanovo satelitsko?

Navsezadnje je to le taler meter premera!

• Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 5 urami, Buschi pravi:

Jaz še do danes ne vem, kako je ratalo stricu prešvercat Hirschmanovo satelitsko?

Navsezadnje je to le taler meter premera!

V Zgornjesavski dolini je kar nekaj urbanih legend o posameznih švercarjih. Tu so prednjačili Ratečani, t.i. dvolastniki, ki so imeli ( še vedno imajo) zemljo tako na naši, kot na Italijanski strani. In so tako včasih na traktorsko prikolico med seno,  drva,  pa tudi gnoj " pomotoma" spakirali kak videorekorder, TV, pa tudi Gorenjev pralni stroj  ker je bil na Trbižu vsaj 30% cenejši, kot pa povsem enak na Jesenicah. No, in tako enemu Ratečanu carinik v senu ( imeli so neke dolge jeklene tipalke) najde pralni stroj in mu ga zapleni. " Oškodovani" reče cariniku, itak so se vsi poznali, naj si zapiše serijsko številko, ker ga bo, kljub zaplembi,  najkasneje čez en teden imel doma. In si ga bo carinik lahko še enkrat ogledal. In tako je potem tudi bilo. Kako, na kakšen način?......zato pa je ...legenda.?

• Haha 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 16 urami, DAMI34 pravi:

1. carina, največja izguba časa in denarja za vekov veke amen

Časa mogoče. Denarja? Mislim, da se ti tudi ne sanja o kakšnih številkah je bilo govora. Jaz sem delal na eni manjši "blagovni" izpostavi, ko smo konec leta za "štos" naredili izpis prometa, smo rabili nekaj časa, da smo sploh ugotovili kaj pomenijo številke (nekaj milijard tolarjev, par sto milijonov € v današnjih časih) .

Računalniki so poglavje zase in kakor vem se delov sploh ni smelo uvažati, tako da sta še dobro skoz prišla.

Kdor je švercal talar za satelitsko je bil idiot, ker jih je Pap prodajal za drobiž. "Elektronski" del pa si z lahkoto "spravil skozi" kot radio.

lp

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 4 urami, franc pravi:

Časa mogoče. Denarja? Mislim, da se ti tudi ne sanja o kakšnih številkah je bilo govora. Jaz sem delal na eni manjši "blagovni" izpostavi, ko smo konec leta za "štos" naredili izpis prometa, smo rabili nekaj časa, da smo sploh ugotovili kaj pomenijo številke (nekaj milijard tolarjev, par sto milijonov € v današnjih časih) .

Računalniki so poglavje zase in kakor vem se delov sploh ni smelo uvažati, tako da sta še dobro skoz prišla.

Kdor je švercal talar za satelitsko je bil idiot, ker jih je Pap prodajal za drobiž. "Elektronski" del pa si z lahkoto "spravil skozi" kot radio.

lp

nisem rekel, da se denar ni obračal. Zguba časa in zguba denarja, slaba efektiva, pač tako postavljen sistem, nič ne pljuvam čez carinike (pa čeprav je bil marsikateri oportunist med njimi, brez skrbi, vse osebno poznam)...tudi sedaj laufa carina v EU oziroma ne carina, birokracija pri obračunu.

Škatlo je uvažal, pa mali račun, več se pa ne spomnim. Drgač sem pa vse živo čez vlekel, tako službeno kot privat. Pa visel dneve in dneve tam...

Kako sem pa 2x carino plačal? Sem uvažal vzmetenje al amortizerje za eno podjetje, za njihov kamion. In ker sem nakladal različno blago (zbirnik) amortizerji še niso prišli, sem kar ene neprave butnil vmes, toliko da jih ocarinim. Vse po predpisih, vse prav, cena prava itd..s trgovcem sem bil zmenjen, da jih pridem ko bodo pravi prišli zamenjat.

No, amortizerji pridejo, jaz pridem dol, menjamo, vržem v prtljažnik zadeve in domov.

Kaj maš? Nič...odpri...kaj je to? pa pravim dva amortizerja. Nič ne bo pravi carinik, to moraš pa carinit. Aj, jebiga, sem plačal carino še kot fizična oseba :P

ps. včasih pri uvozu je bilo itak toliko dobička, ker se blaga pri nas ni dobilo, da je še vedno ostalo. :P

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

nostalgija je udarila. :P Namreč prebral sem naslednji naslov v kroniki:

https://www.dnevnik.si/1042975983/kronika/s-fickom-bezal-pred-policisti

Pa sem se spomnil daaalnjih časov, ko sem isto storil. S fičkom poskusil ubežati. Nič posebnega, nisem ropal, le kamion sem proti koncu naselja počil čez polno črto, pri divjih 60km/h najbrž..ne vem več točno. Pa ravno mimo parkirane marice. Seveda sem videl, da so se takoj odpeljali za mano.

Pa dobim idejo, da bi pobegnil :D

Odločno sem pritisnil na gas, res ODLOČNO!!! In zgodilo se ni nič..majkemi..no mogoče je fičo mel željo in voljo, ma pokazal ni nič. Evo..čez par 100m smo se že ob cesti mal pogovarjali. So pa bile kazni enega črnega in enega belega. 

Torej Fičo, rdeč, z belimi črtami ob strani, "abarth" odprto haubo zadaj, me je peljal scat. :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

• 3 tedne pozneje...

A si predstavljate, da bo čez 50 let to sedanje sranje s korono veljalo za dobre stare cajte (ko so bile maske in PCT dovolj, da smo lahko šli ven iz hiše ali celo v trgovino in gostilno).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Veš kakompravijo, v spominih je vse lepše. 

Ravno včeraj sem kupil paket ražnjičev, dve čokoladi in še par deobnih stvari in pustim na blagajni malo manj kot 20eur.... To je "5 jurjeu", včasih si s tem žural 2 dni ali pa dobro jedu cel teden... 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V nedeljo sem gledal nadaljevanko "Vsa bitja velika in majhna", ki se dogaja leta 1937. Tip je kupoval rabljen avto za 25 funtov, let 1961 pa je Jaguar E-type stal celih 5000 €.

Je pa leta 1991 prvi, nekajkilogramski mobilni telefon stal okrog 15.000 DM.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!