Skoči na vsebino

STOP Policija !

Priporočene objave

Objavljeno (popravljeno)

53. člen

(vožnja mimo)

Pred mejnim prehodom lahko pelje mimo po obeh straneh. Ampak je tukaj potrebna pazljivost, da ne bo iz vožnje mimo prišlo do prehitevanja.
Pa še nekaj; najdite kazen za vožnjo po desni mimo kolone pred križiščem. 

Verjamem in vem, da si tehnično veliko bolje podkovan, kot kdo tukaj, vendar...

ja ta vendar je prasica, v vseh "situacijah" obstaja še človeško policijski faktor, ki si zadeva razlaga po svoje in se mu hoče zmešati, ker sem počasi šel mimo kolone na meji. Isto verzijo kot jaz je izvršil biciklist, ki ni imel nikakršnih problemov. :(

Ta "faktor" si nemalokrat razlaga tudi pravila po svoje, ali pa jih ni prebral in me obtoži...no česarkoli. Le kaj mi ostane v tem primeru? Zahteva za sodno varstvo?

Popravljeno . Popravil DAMI34
Objavljeno

Saj ti je Borutt namignil... ko se kolona premakne to ni več vožnja mimo ampak prehitevanje.

Objavljeno

Danes sem govoril z možakom, ki je pred dnevi izgubil vozniško nekje okoli Kočevja.

Pred koncem naselja je, kot pravi "potegnil" za prijateljem in padel na radar. 

Namerili so mu 147km/h (če se prav spomnim številko) in na licu mesta je izgubil vozniško, dobil denarno kazen 1200€, pobrali so mu tudi registrsko tablico in motor je domov peljal v kombiju.

Huda, kazen in nikomur je ne privoščim, to sem napisal v poduk in razmislek naseljskim dirkačem, ki jih srečujem na vsaki vožnji. 

Objavljeno

Verjamem in vem, da si tehnično veliko bolje podkovan, kot kdo tukaj, vendar...

ja ta vendar je prasica, v vseh "situacijah" obstaja še človeško policijski faktor, ki si zadeva razlaga po svoje in se mu hoče zmešati, ker sem počasi šel mimo kolone na meji. Isto verzijo kot jaz je izvršil biciklist, ki ni imel nikakršnih problemov. :(

Ta "faktor" si nemalokrat razlaga tudi pravila po svoje, ali pa jih ni prebral in me obtoži...no česarkoli. Le kaj mi ostane v tem primeru? Zahteva za sodno varstvo?

Na žalost ali pa na srečo je človeški faktor vedno in povsod vpleten. In ta človeški faktor ni stroj, ampak razmišlja in odloča po svoje. To je lahko dobro ali pa slabo. 

Preden pride do pisanja kazni se je potrebno pogovoriti in na normalen način dokazovati svoj prav.  Uniformirana oseba ti mora z zakonom dokazati svoj prav. Čeprav je zakon pisal človek in si ga tudi človek razlaga. To pa vsi vemo, da ne bo v vsakem primeru enako. Človeška napaka. 

Preostane ti zahteva za sodno varstvo. 

Objavljeno

Danes sem govoril z možakom, ki je pred dnevi izgubil vozniško nekje okoli Kočevja.

Namerili so mu 147km/h (če se prav spomnim številko) in na licu mesta je izgubil vozniško, dobil denarno kazen 1200€, pobrali so mu tudi registrsko tablico in motor je domov peljal v kombiju.

Huda, kazen in nikomur je ne privoščim, to sem napisal v poduk in razmislek naseljskim dirkačem, ki jih srečujem na vsaki vožnji. 

Zakaj so pa pobrali tablice?
A ne poberejo tablice samo takrat, ko je vozilo tehnično neizpravno?

Objavljeno

https://zakonodaja.com/zakon/zprcp/23-clen-zaseg-motornega-vozila

23. člen
(zaseg motornega vozila)
tt
(uradno prečiščeno besedilo)

(1)Policist zaseže vozniku motorno vozilo, s katerim je bil zaloten pri storitvi hujšega prekrška in je izpolnjen eden od naslednjih pogojev:

1.če je bil storilec kot voznik motornega vozila v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za prekršek:

prekoračitve dovoljene hitrosti v območju za pešce ali v območju umirjenega prometa za več kot 20 km/h,

prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti v naselju za več kot 30 km/h,

prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti zunaj naselja za več kot 40 km/h,

prekoračitve dovoljene hitrosti na avtocesti ali hitri cesti za več kot 50 km/h,

vožnje pod vplivom alkohola,

vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi ali

odklonitve odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja;

2.če se storilcu izvršuje kazen oziroma sankcija prepovedi vožnje motornega vozila;

3.če je storilcu začasno odvzeto vozniško dovoljenje, se mu izvršuje varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja ali sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja;

4.če je storilec kljub prepovedi nadaljnje vožnje vožnjo nadaljeval ali ponovil prekršek, zaradi katerega mu je bila prepovedana nadaljnja vožnja;

5.vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi.

(2)Zaseženo motorno vozilo je treba takoj oddati sodišču, ki je pristojno za postopek o prekršku, lahko pa se do izdaje sodbe o prekršku hrani pri policiji.

(3)Ob zasegu vozila policija odvzame registrske tablice vozila in jih pošlje upravni enoti, kjer ima lastnik vozila prebivališče ali sedež. Upravna enota podatek o zasegu vozila vnese v evidenco registriranih vozil, ob vrnitvi vozila lastniku pa ta vpis izbriše.

(4)Za hujši prekršek se šteje prekršek, za katerega je predpisana stranska sankcija najmanj treh kazenskih točk v cestnem prometu ali stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila. Za hujši prekršek se šteje tudi vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki ga vozi voznik v času prekrška, vožnja vozila v času izvrševanja prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja.

Uradni list RS, št. 109/2010 z dne 30. 12. 2010: 23. člen ZPrCP

Objavljeno

https://zakonodaja.com/zakon/zprcp/23-clen-zaseg-motornega-vozila

23. člen
(zaseg motornega vozila)
tt
(uradno prečiščeno besedilo)

(1)Policist zaseže vozniku motorno vozilo, s katerim je bil zaloten pri storitvi hujšega prekrška in je izpolnjen eden od naslednjih pogojev:

1.če je bil storilec kot voznik motornega vozila v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za prekršek:

prekoračitve dovoljene hitrosti v območju za pešce ali v območju umirjenega prometa za več kot 20 km/h,

prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti v naselju za več kot 30 km/h,

prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti zunaj naselja za več kot 40 km/h,

prekoračitve dovoljene hitrosti na avtocesti ali hitri cesti za več kot 50 km/h,

vožnje pod vplivom alkohola,

vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi ali

odklonitve odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja;

2.če se storilcu izvršuje kazen oziroma sankcija prepovedi vožnje motornega vozila;

3.če je storilcu začasno odvzeto vozniško dovoljenje, se mu izvršuje varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja ali sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja;

4.če je storilec kljub prepovedi nadaljnje vožnje vožnjo nadaljeval ali ponovil prekršek, zaradi katerega mu je bila prepovedana nadaljnja vožnja;

5.vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi.

(2)Zaseženo motorno vozilo je treba takoj oddati sodišču, ki je pristojno za postopek o prekršku, lahko pa se do izdaje sodbe o prekršku hrani pri policiji.

(3)Ob zasegu vozila policija odvzame registrske tablice vozila in jih pošlje upravni enoti, kjer ima lastnik vozila prebivališče ali sedež. Upravna enota podatek o zasegu vozila vnese v evidenco registriranih vozil, ob vrnitvi vozila lastniku pa ta vpis izbriše.

(4)Za hujši prekršek se šteje prekršek, za katerega je predpisana stranska sankcija najmanj treh kazenskih točk v cestnem prometu ali stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila. Za hujši prekršek se šteje tudi vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki ga vozi voznik v času prekrška, vožnja vozila v času izvrševanja prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja.

Še enkrat preberi svoji objavi  in boš ugotovil, da sam sebe izpodijaš, ker ne poznaš zakonodaje. 

Če boš napisal bolj natančno celoten postopek, ti lahko kaj razložim. 

• Všeč mi je 2
Objavljeno (popravljeno)

Nič se ne izpodbijam, ker niso meni vzeli tablice in vozniškega, niti sem bil ob dejanju prisoten. Moža ne poznam, bil je v Cosmosu in sem bil zraven, ko je povedal o odvzemu, pozna ga pa Darko, ker je motor kupil pri njem. Star je preko 50 in ni izgledal tip, ki naklada v lokalih, niti se ni pritoževal nad policijo, samo nad smolo in dejstvom, da bo moral ponovno na izpit. 

Kdaj ti odvzamejo vozilo oziroma tablico ni moje avtorsko delo, zato sem dal povezavo.

Popravljeno . Popravil motolover
Objavljeno

Bleh, sem že malo pozabil, da ko so meni zaplenili motor, so mi zaplenili tudi tablico..

Pri odvzemu vozniške pa sigurno ne izgubiš še tablice. :)

Objavljeno

za vožnjo v naselju preko 140 km/h si zasluži tudi batine .. to je pa res preveč od preveč.

:ninja:

Objavljeno

Bleh, sem že malo pozabil, da ko so meni zaplenili motor, so mi zaplenili tudi tablico..

Pri odvzemu vozniške pa sigurno ne izgubiš še tablice. :)

Kdo ve, mogoče se je zlagal in mu tablice niso vzeli.  Vsekakor je poklical kombi in peljal motor domov. Mogoče mu bo odvetnik svetoval naj izpodbija kazen zaradi napake v postopku in prekoračenja policijskih pooblastil. Pri politikih in gospodarstvenikih to vedno uspe.

Objavljeno

Malo teoretiziranja. Kaj pa če so mu hoteli zapleniti motor in se je zmenil, da mu vzamejo samo tablico?

Objavljeno (popravljeno)

Ampak pod kakšnimi pogoji bi mu vzeli motor? Lahko je pa hujši kršitelj, ki v roku 2-3 let večkrat zaporedoma dobi določeno kazen?
Razen, če se je želel odpeljati naprej tudi po prejeti kazni?
Ampak zopet, če bi mu vzeli 'samo' tablico bi moral spisati eno kazen? Saj mora tudi policaj spisati poročilo..ni vse tako kavbojsko :)

Popravljeno . Popravil ukica
Objavljeno

lahko je biu našmrkan :O

Objavljeno

Ampak pod kakšnimi pogoji bi mu vzeli motor? Lahko je pa hujši kršitelj, ki v roku 2-3 let večkrat zaporedoma dobi določeno kazen?
Razen, če se je želel odpeljati naprej tudi po prejeti kazni?
Ampak zopet, če bi mu vzeli 'samo' tablico bi moral spisati eno kazen? Saj mora tudi policaj spisati poročilo..ni vse tako kavbojsko :)

Vprašanje je od kdaj se izvršuje kazen, oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja. Mogoče od tistega trenutka, ko ga je taisti policaj kaznoval.

Objavljeno

Še dobro, da me imate, da vam kakšno stvar razložim. 

Ne bom razglabljal o hitrosti, ampak je bilo očitno prehitro. Mogoče malo prehitro. Zakaj so mu odvzeli vozniško dovoljenje ? Ker je tako napisano v Zakonu o prekrških in sicer storitev prekrška, kjer je predpisana stranska sankcija v "prevelikem" številu kazenskih točk, zaradi katerih preneha veljavnost vozniškega dovoljenja. Torej 18 kazenskih točk za voznika in 7 kazenskih točk za voznika začetnika. Vozniško dovoljenje se odvzame in zoper voznika poda obdolžilni predlog na sodišče. 

Torej v tem primeru voznik ni dobil kazen 1.200 € in 18 kazenskih točk, ampak bo zoper njega podan obdolžilni predlog na sodišče. Potem pa se bo tam pogovarjal o kazni in služenju te kazni. 

Ker naj bi prišlo do odvzema registrske tablice brez zasega vozila, sklepam, da je bila kriva tehnična neizpravnost ali potek registracije. Resnično se odvzame tablico pri zasegu vozila, vendar je zaseg vozila obligatoren, torej obvezen, kar bi pomenilo nalaganje motorja na avtovleko in odvoz v "samico". 

Zato pa napišem, da mogoče nekdo "prodaja" zgodbice za lahko noč.  Je pa tudi res, da je vse možno. Ampak jaz samo podam zakonsko podprto razlago oziroma pravilnost postopka na zakonit način. 

Objavljeno (popravljeno)

Še enkrat preberi svoji objavi  in boš ugotovil, da sam sebe izpodijaš, ker ne poznaš zakonodaje. 

Če boš napisal bolj natančno celoten postopek, ti lahko kaj razložim. 

V konkretnem primeru je sigurno ta kolega že imel zgodovino kršitev in je bil sedaj četrtič zaloten pri storitvi hujšega prekrška. Zato se je izvršil zaseg. Tudi to je opcija.

Popravljeno . Popravil Primosio
Objavljeno

V konkretnem primeru je sigurno ta kolega že imel zgodovino kršitev in je bil sedaj četrtič zaloten pri storitvi hujšega prekrška. Zato se je izvršil zaseg. Tudi to je opcija.

Čisto možno. da nekdo vozi s tako hitrostjo skozi naselje, ni enkratna napaka. Nekateri tako vozijo stalno. Prvič se izide, ker te policaj samo opozori, drugič dobiš par pik in plačaš 125 Evrov, potem pa enkrat močno naletiš na mino. Da ne komentiram s kakim motorjem se mu je to zgodilo, za zjokati.

Objavljeno (popravljeno)

Motiš se. Postopek je sledeč. Ko dosežeš 18 kazenskih točk, okrajno sodišče, glede na kraj prebivališča izda sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja, na katerega lahko podaš pritožbo v roku 8. dni (če ni pogojev za izdajo sklepa), ali pa (in to je sedaj pomembno) v roku 15 dni po pravnomočnosti podaš predlog za odložitev izvršitve, kateremu moraš obvezno priložiti zdravniško spričevalo. Tako to je, vem, ker se s tem poklicno ukvarjam.

Ne razumem najbolj tega tvojega pisanja. Če prebereš zgodbico, potem ugotoviš, da je bila odvzeta tablica, motor je pa kršitelj peljal s kombijem domov. Ali ne bereš dovolj natančno ali pa je tisti tvoj zadnji stavek "kr neki". Ker pa gre za zgodbico, je pravzaprav vse mogoče. Vendar sem v prejšnji objavi obrazložil postopek. 

Zato pa ni najbolj pametno  komentirati nekih zgodbic, ker so subjektivne, polne emocij, se širijo od ust do ust in se pri tem spreminjajo, ... Mogoče pa je motorist policistom zasegel vozilo, pa tega sploh ne ve. 

Popravljeno . Popravil Borutt
Objavljeno

... Mogoče pa je motorist policistom zasegel vozilo, pa tega sploh ne ve. ...

Misliš :O ... zgrožen sem in ogorćen :mad: 

če pustimo ćustwa ... sm razkaćen :ninja: 

Objavljeno

Mogoče pa je motorist policistom zasegel vozilo, pa tega sploh ne ve. 

:lol1:

Nekaj podobnega je storil moj pokojni znanec v Zmincu pri Škofji Loki...trajalo je cca 5 min...da je bil fejst tepen...

Objavljeno

Dejstvo je, da je motorist šel prehitro, nabral kazenske točke za odvzem dovoljenja in dobil plačilni nalog za 1200€. Kako je potem bilo z odvzemom tablic in ali so mu jih res vzeli, bi ga moral vprašati, a ne morem, ker ga ne poznam. Domov se je vrnil s kombijem, tudi to bi mu verjel. Pri pogovoru je izgledal zalo zagrenjen. Mogoče gre za majhen nesporazum glede odvzema tablic ali prepovedi nadaljevanja vožnje. Rekel pa je, "kaj pa naj bi, če več nimam izpita sem moral poklicati nekoga s kombijem, da je prišel pome in po motor. Pa tudi tablico so mi vzeli." Menda se je pozanimal pri znancu lokalnem policistu in mu je rekel, da je naletel ravno na pomočnika komandirja, ki je alergičen na motoriste. Policista je tudi zelo jezilo, ker je prvi motorist pobegnil, ta, ki je ustavil pa ni vedel imena ;)

Oseben in čustven pristop do obravnavanega lahko pripelje tudi do kakega dejanja policista, ki ni v skladu s pravili. Sicer so policaji za take slučaje šolani in naj tega ne bi bilo, so pa vseeno pod kožo krvavi.

Borutt, ne glede na to kaj je v resnici bilo, nam povej kakšen je potem postopek, da odvzeto vozilo dobiš nazaj! 

Objavljeno

Počakaš na vabilo sodišča, nato daš zahtevek za vrnitev vozila in ga boš MOGOČE dobil nazaj..odvisno od sodnice.
Lahko pa tudi počakaš na datum sojenja ter nato še na odločitev sodišča.
Papirje za prevzem motorja pa lahko dobiš že takoj po sojenju ali pa domov po pošti, če seveda sodnica odloči da negre za stalni odvzem!

Seveda naj se pripravi na stroške. Mene je prevoz iz Senožeč do Kopra ter potem še ostali stroški prišli cca 300-400€.  Kazni nisem dobil. ;)

Take so bile moje izkušnje.

Objavljeno

Dovolj je že tehnična neizpravnost in sledi odvoz vozila, sodišče in tako dalje.

Objavljeno (popravljeno)

Ne razumem najbolj tega tvojega pisanja. Če prebereš zgodbico, potem ugotoviš, da je bila odvzeta tablica, motor je pa kršitelj peljal s kombijem domov. Ali ne bereš dovolj natančno ali pa je tisti tvoj zadnji stavek "kr neki". Ker pa gre za zgodbico, je pravzaprav vse mogoče. Vendar sem v prejšnji objavi obrazložil postopek. 

Zato pa ni najbolj pametno  komentirati nekih zgodbic, ker so subjektivne, polne emocij, se širijo od ust do ust in se pri tem spreminjajo, ... Mogoče pa je motorist policistom zasegel vozilo, pa tega sploh ne ve. 

in s tem si hotel povedati kaj? Da je to tvoj forum in nihče ne sme napisati svojega mnenja, ali se motim? Tisti moj zadnji stavek ni kr neki, verjetno sem mogoče res prebral površno.  Občutek imam, da te moti, ker nekdo brez limanja zakonskih citatov pozna zadeve...

Borutt, ne glede na to kaj je v resnici bilo, nam povej kakšen je potem postopek, da odvzeto vozilo dobiš nazaj! 

poda se predlog za vrnitev zaseženega vozila, potem je pa od sodišča odvisno, kaj bo naredilo. Lahko vrne, lahko proda na licitaciji ali pa odredi uničenje.

Popravljeno . Popravil Primosio

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!