Skoči na vsebino

Obvezni varnostniki


Priporočene objave

Služba za stike z javnostjo

Še mesec dni do obveznega varovanja zabavnih prireditev z varnostniki

Datum: 05.06.2003

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Rubrika: Sporočilo za javnost

Zakon o javnih zbiranjih, ki je stopil v veljavo 6. januarja 2003 določa, da gospodarskim družbam in samostojnim podjetnikom posameznikom, ki v okviru svoje dejavnosti v poslovnih prostorih organizirajo javne prireditve, takšnih prireditev ni potrebno prijavljati na policiji, kot je to sicer dolžnost drugih organizatorjev prireditev. Za gospodarske družbe in samostojne podjetnike posameznike, ki organizirajo zabavne javne prireditve (diskoteke, nočni klubi ipd.), pa zakon prinaša pomembno novost. Od 6. julija 2003 dalje bodo namreč morali varnost prireditev zagotavljati z usposobljenimi varnostniki, kot to določa Zakon o zasebnem varovanju in o obveznem organiziranju službe varovanja.

To pomeni, da bosta morala gospodarska družba ali podjetnik sama pridobiti licenco, da izpolnjujeta pogoje za opravljanje fizičnega varovanja, ki jo daje Zbornica Republike Slovenije za zasebno varovanje in sama zaposliti ali usposobiti lastne varnostnike ali pa skleniti ustrezno pogodbo s subjektom, ki že opravlja takšno dejavnost in ima za to licenco. Podobno se že nekaj časa organizira npr. varovanje objektov. Varnostniki, ki bodo varovali tovrstne prireditve, pa tako kot sicer reditelji na javnih prireditvah, ne bodo smeli biti oboroženi in ne bodo smeli uporabljati drugih prisilnih sredstev, ki jih lahko uporablja le policija.

Zakon organizatorjem ne predpisuje števila potrebnih varnostnikov, določa pa, da se izvajanje zahtevanih ukrepov mora zagotavljati in to le v skladu z Zakonom o zasebnem varovanju in o obveznem organiziranju službe varovanja, to pa je z varnostniki. Potrebno število bo moral tako določiti organizator sam. Opustitev ukrepov ali izvrševanje ukrepov z osebami, ki niso varnostniki je prekršek, za katerega bo pravna oseba kaznovana z denarno kaznijo od 100.000 do 1.000.000 tolarjev, odgovorna oseba pravne osebe z denarno kaznijo od 50.000 do 100.000 tolarjev, samostojni podjetnik posameznik pa z denarno kaznijo od 70.000 do 500.000 tolarjev. Nadzor nad izvajanjem te določbe zakona (12. člen Zakona o javnih zbiranjih) bo vršila policija.

Organizatorji so na prireditvah dolžni zagotoviti ukrepe za vzdrževanje reda, predvsem pa preprečiti dostop osebi, če bi ta želela na prireditev prinesti predmete ali snovi, ki jih je prepovedano prinašati (orožje, eksplozivne snovi, pirotehnične izdelke, nevarne predmete ali snovi). Dolžni so tudi preprečiti dostop osebi, ki je vidno pod vplivom alkohola in bi lahko v takšnem stanju kršila red. Organizator je dolžan prekiniti prireditev, če bi na njej prišlo do izvrševanja kaznivih dejanj oziroma do pozivanja h kaznivim dejanjem, ali če bi prišlo do nasilja ali do splošnega nereda, ki ga sam ne more odpraviti in je huje kršen javni red ali ogrožena varnost ljudi ali premoženja oziroma varnost javnega prometa. O tem mora organizator takoj obvestiti policijo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Neeeeeee

SymRu

ne iti za "vunbacitelja" - kdo bo pa potem lektoriral moje poste na MS forumu, če boš moral ponoči stati na nekem vhodu in čakati da te kdo iznakazi kot Petek-a

:( :( :(

modrasovaizgozdapress

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Upam da ne boš tudi ti kot eni ki jih jaz poznam ki so ostali brez kakega zoba po naporni "delavni" noči.... ;)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Brezveze...ce nimas pooblastil te lahko v glavo jebe vsak kmet pa nic ne mores. Ce mislijo da je edino policija tak sposobna zakaj pa pol sploh rabijo varnostnike? Za zavajanje javnosti pod pretvezo lazne varnosti? Naj grejo v rit vsi skup...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!