Brrrm Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 To je potrebno vprašati kakšnega mesarja. On vedno odreže toliko kot rečeš, vsaj na računu tako piše :lol: :lol:
RAN Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 To je potrebno vprašati kakšnega mesarja. On vedno odreže toliko kot rečeš, vsaj na računu tako piše :lol: :lol: Včasih ko še ni bilo današnjih tehtnic, ki poleg mase pokažejo še ceno, so bili mesarji živi kompjuterji. Ko je vrgel na vago in je kazalec še veselo bingljal levo desno je že ceno blagajničarki zdiktiral. Nekateri so to znali že kar med poletom kosa mesa na vago. :D Ja nekoč so majstri res bili majstri. <_<
VrUUUUUmmmm Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 To je potrebno vprašati kakšnega mesarja. On vedno odreže toliko kot rečeš, vsaj na računu tako piše :lol: :lol: Včasih ko še ni bilo današnjih tehtnic, ki poleg mase pokažejo še ceno, so bili mesarji živi kompjuterji. Ko je vrgel na vago in je kazalec še veselo bingljal levo desno je že ceno blagajničarki zdiktiral. Nekateri so to znali že kar med poletom kosa mesa na vago. :D Ja nekoč so majstri res bili majstri. <_< Mesarji so še danes mački. Mi je eden pokazal, kako okrog prinest stranko za 10 dek: na vago da papir ozioma folijo (tako veliko, da je okrog in okrog na pultu), gor vrže meso, z drugo roko pa rahlo vleče folijo navzdol. ne moreš verjeti, ampak točno 10 dek! Deset strank, pa je kila za njega :P :P :P :angry:
Brrrm Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 V igri sta dve uganki. Prva je Rozijeva, ki verejtno predvideva, da je v mošnjičku 199 kovancev enakih na izgled in enakih po masi in 1 kovanec, enak na izgled, a malo lažen in zato z nekaj nižjo maso. Obstaja tudi tehtnica na dve skodelici in obstaja smrtna kazen, če s petimi tehtanji oberkomisarju ne pokažeš lažnega kovanca. narediš tri kupčke: 67 + 67 + 66 primerjalno stehtaš prva dva (67 + 67) če se tehtnica ne povesi, ju zavržeš in vzameš tretji kup 66 kovancev in mu dodaš tri kovance iz enega od pšrejšnjih kupov če se povesi vzameš lažji kup 67 kovancev in mu dodaš 2 kovanca iz enega od ostalih kupov narediš tri kupe: 23 + 23 + 23 kovancev drugič stehtaš prva dva kupčka (23 + 23) če se ne povesi, ju zavržeš in vzameš tretji kup (23) in mu dodaš 1 kovanec, če se povesi, vzameš lažji kup (23) in mu dodaš 1 kovanec tretjič: razdeliš na trikupe: 8 + 8 + 8 stehtaš prva dva (8 + 8) čes se ne povesi, ju zavržeš in vzameš tretji kup (8) in mu dodaš 1 kovanec če se povesi, vzemeš lažji kup (8) in mu dodaš 1 kovanec četrtič: kup (9) razdeliš na tri kupčke: 3 + 3 + 3 stehtaš prva dva (3 + 3) če se ne povesi, je lažji kovanec v tretjem kupu (3) še se povesi, je kovanec lažni v lažjem kupu (3) petič: narediš tri "kupčke" po 1 kovanec stehtaš prva dva .... in po starem receptu najdeš pravega, oziroma ponarejenega. V uganki Numbero unota je pa preveč neznank. Vsaj zame. :(
manjak Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 Jesr sem to bl tko razmišlu da nardiš dva kupčka po 50 pa pol po 25 sam ne gre :( Bravo Brrrm :)
Brrrm Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 Saj štos je v tem, da jo moraš reševati od zadaj naprej. Zadnje tehtanje je lahko le s tremi kovanci, potem pa zidaš in premetavaš številke navzgor, da ti pride v petih korakih zgoraj 200 kovancev. Ker je avtor uganke le-to tudi tako sestavil. :lol:
RAN Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 Jesr sem to bl tko razmišlu da nardiš dva kupčka po 50 pa pol po 25 sam ne gre :( Bravo Brrrm :) Jaz sem tud tko mislil, sam da se pri 25 in 3 moraš enga proč uzet. Število tehtanj je več kot pri Brrrm-u. Moj sistem pa omogoča če imaš srečo da si ta pravga proč uzel da stvar zaključiš že pri 4 tehtanju.
Guest 1 Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 V uganki Numbero unota je pa preveč neznank. Vsaj zame. :( a da jh je? ;) tolk simpl odgovora kt je ta si sploh pretstaulat ne morte :D čistalogikapress
premza Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 Brrrm, zakaj dodajanje kovancev iz zavrženih kupov? :blink:
Guest 1 Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
McMatko Objavljeno Julij 17, 2003 Avtor Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 (popravljeno) Mene pa se neki zanima a b kdo znow zracunat, kokl gre motor s 2., 3., 4., 5., 6., pri 5000Rpm . Ce gre s 1rvo 20Kmh pri 5000Rpm. :D Kle je pa se prestawno razmerje: prvo: 2.833 drugo: 1.875 tretje: 1.412 četrto: 1.143 peto: 0.957 stesto: 0.818 :) Popravljeno Julij 17, 2003. Popravil McMatko
Brrrm Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 Brrrm, zakaj dodajanje kovancev iz zavrženih kupov? :blink: Štos je v tehtnici. Tehtnica ne kaže absolutne mase, torej 2,3456 kg naprimer, temveč primerja masi obeh bremen v smislu, to je enako težko ali ta kup je težji od drugega. Zato moraš vedno tehtati enako število kovancev. Ker je 200 kovancev brez žage za železo ali trenblitza težko razdeliti na tri popolnoma enake kupe, si pač pomagaš z dolaganjem kovancev iz tistih kupov, za katere si ugotovil, da v njih ni ponarejenega kovanca. Odvzemati pa ne smeš, ker nikoli ne veš, če ne boš odstranil ponarejenega kovanca. :)
Brrrm Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 v drugi 30 km/h v tretji 40 kim/h v četrti 50 km/h v peti 59 km/h v šesti 69 km/h :)
McMatko Objavljeno Julij 17, 2003 Avtor Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 v drugi 30 km/h v tretji 40 kim/h v četrti 50 km/h v peti 59 km/h v šesti 69 km/h :) Hm sam mal cudn k pr prestavnmu razmerju je med 2. pa 3.to 0.45razlike med 5. pa 6.sto pa komej 0.1 razlike. Koko to da gre pol kr pr ush prestawah +10gor ? <_<
Brrrm Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 Zakaj po 10? Ker so prestave pač tako izračunane. :D Pazi, ne glej razlike med posameznimi prestavnimi razmerji (prva = 2,833; druga = 1,875 torej razlika = 2,833 - 1,875 = 0,958) :huh: temveč razmerje med razmerji (prva = 2,833; druga = 1,875 torej razmerje med razmerji = 2,833 / 1,875 = 1,511) :D in potem je čisto enostavno : 20 km/h x 1,511 = 30,22 km/h v drugi pri enakih obratih motorja kot v prvi. B) :lol:
Lunč Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 :o 50 tehtanj je kr malo preveč... :P :D <_< Potem pa kar lepo napiši rešitev za iskanje najlažjega med 200 kovanci, ki imajo (lahko) različno maso. Meni pod 199 tehtanj ne gre :) ;) To je ista fora kot 9 kuglc,2 tehtanja...samo ena kuglca težja od ostalih 8 kuglc... zdej pa katera kuglca je to :blink: .....pisofcake
premza Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 Brrrm, zakaj dodajanje kovancev iz zavrženih kupov? :blink: Štos je v tehtnici. Tehtnica ne kaže absolutne mase, torej 2,3456 kg naprimer, temveč primerja masi obeh bremen v smislu, to je enako težko ali ta kup je težji od drugega. Zato moraš vedno tehtati enako število kovancev. :) Saj mi je vse jasno! ;) Ampak za tehtanje rabiš samo dva kupčka z enakim številom kovancev (tretji ima pač enega več ali manj)! Da pa to dosežeš, ne rabiš nič dodajat!
Ervina Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 Še s področja logike: Hodiš po poljski poti in si namenjen v kraj »A«. Pot, po kateri hodiš, je prava! Naenkrat prideš do razpotja; pot se razcepi: ena pot gre v levo, druga pa v desno smer. Ti seveda ne veš, po kateri poti bi šel, da bi prišel v kraj »A«. Na razpotju stoji mož, ki ve, katera pot je prava. Vendar en dan laže, en dan pa govori resnico. To ti veš; ne veš pa, ali danes laže ali pa danes govori resnico. Kako bi se moralo glasiti tvoje vprašanje, da bi ti na osnovi njegovega odgovora natančno vedel, katera pot je prava? Na razpolago imaš samo eno vprašanje. B)
rozi Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 Še s področja logike: Hodiš po poljski poti in si namenjen v kraj »A«. Pot, po kateri hodiš, je prava! Naenkrat prideš do razpotja; pot se razcepi: ena pot gre v levo, druga pa v desno smer. Ti seveda ne veš, po kateri poti bi šel, da bi prišel v kraj »A«. Na razpotju stoji mož, ki ve, katera pot je prava. Vendar en dan laže, en dan pa govori resnico. To ti veš; ne veš pa, ali danes laže ali pa danes govori resnico. Kako bi se moralo glasiti tvoje vprašanje, da bi ti na osnovi njegovega odgovora natančno vedel, katera pot je prava? Na razpolago imaš samo eno vprašanje. B) "Katera pot bi mi svetoval jutri?" Če si ga ujel tisti dan, ko pove po pravici, potem ti je pokazal napačno, ker ve, da se ti bo jutri zlagal. Če pa ga ujameš takrat, ko se laže, ve da bi ti jutri svetoval pravo, ampak ker se danes laže, ti pove napačno. Torej ti v obeh primerih pokaže napačno in potem greš po drugi poti, kot ti jo pokaže. Pa da me ne boste imeli tako za brihtnega. To foro sem že slišal.
Ervina Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 "Katera pot bi mi svetoval jutri?" ali ''Katero pot bi mi svetoval včeraj?''
rozi Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 Kako gre že tista z tehtanjem kovancev in ugotavljanjem, kateri je lažen? no tkole gre o kovancih imaš 200 kovancev iste velikosti iste vrednosti iste države kako s 50 tehtanji ugotviš kateri kovanec je najlažji :D :D :D no da vidmo, kaj znate :D :D :D te uganke NI v naših knjigah za logiko & matematiko še dodatno vprašanje o zelo znani izdaji: v kateri zbirki ugank katerega leta katera založba kater zbiratelj logo-ugank nagrada = kozarec vode iz pipe (katerega si lahko postrežeš sam) ali Cockta na 3M :D :D :D :D :D Algoritem "Quick Sort" predelaš tako, kot smo se učili v šoli. Poleg urejanja lahko s tem algoritmom hitro najdeš tudi kateri je n-ti element po velikosti v skupini neurejenih elementov. Tukaj pač iščemo 1. element, če jih urejamo po masi od najlažjega do najtežjega. Edino prešteti bi moral, ali se algoritem res izteče s samo 50 primerjavami, če je N = 200.
Guest 1 Objavljeno Julij 17, 2003 Opozori Objavljeno Julij 17, 2003 tut bliz ni še nben pršu niti po pravi poti krenil ne glede na to kako se vam laže mož na križišču ali s tehtnico v roki :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Guest 1 Objavljeno Julij 18, 2003 Opozori Objavljeno Julij 18, 2003 Edino prešteti bi moral, ali se algoritem res izteče s samo 50 primerjavami, če je N = 200. :rolleyes: ne
Priporočene objave