Skoči na vsebino

Nlb

marem

Priporočene objave

Torej zadnič gledam poročila in so omenili, da bo NLB začela vračati svoje dolgove hrvaškim varčevalcem, POD POGOJEM, da nam hrvati pustijo do odprtega morja :o :blink: :blink:

Torej stvar, ki me zanima, vsi kurcamo hrvate in njihovo ekonomsko cono in vse ostalo v zvezi z njimi, rad bi samo pokazal, da imajo določeni hrvati "upravičen odpor" do nas!! Kaj mislite ??

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Mislim, da ne poznaš celotne zgodbe "dolga" Ljubljanske banke.

Ljubljanska banka ima namreč na hrvaškem znatno več terjatev, kot pa ima dolgov do hrvaških varčevalcev.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Torej zadnič gledam poročila in so omenili, da bo NLB začela vračati svoje dolgove hrvaškim varčevalcem, POD POGOJEM, da nam hrvati pustijo do odprtega morja :o :blink: :blink:

kaj res so to izjavli :xx:

pa ti naši so šli u kurac

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hmmm, težko kaj relevantno klobasamo o tem, ker nam ljubi voditelji, ki so se "pogajali" s hrvati in mednarodno skupnostjo, niso dali dovolj informacij...

Verjetno so prav preračunljivo hihitajo - Hrvatom so obljubili denar iz NLB, civilom tega niso povedali, zdaj pa bodo civili Hrvate zasovražli...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nekaj sem napisal, pa je šlo po hitrem postopku nekam.

:angry:

Si koga užalil? Če ne, :BUA: :BUA: :BUA: tistemu, ki je to naredil! Se zgleda spet polna luna bliža... :wacko: :wacko: :wacko:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

A grem nekomu že tako pošteno na nekam, da me je na hitro skenslal ?

Ali so objektivne težave ?

Še mal pa naredim anketo, kdo me splo še če ?

:hmm:

:OK:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ljubljanska banka ima namreč na hrvaškem znatno več terjatev, kot pa ima dolgov do hrvaških varčevalcev.

Ok, kolk več terjatev ima na Hrvaškem LB?

Daj, če si morda strokovnjak za bančno področje - prosim osvetli mi ta problem s strokovno lučjo ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nekaj sem napisal, pa je šlo po hitrem postopku nekam.

:angry:

Si koga užalil? Če ne, :BUA: :BUA: :BUA: tistemu, ki je to naredil! Se zgleda spet polna luna bliža... :wacko: :wacko: :wacko:

sodeč po cyckovih objavah... :?

je že dolgo ....

polna luna....... :devil: :lol1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Daj, če si morda strokovnjak za bančno področje - prosim osvetli mi ta problem s strokovno lučjo ...

Ob razpadu bivše juge je bilo na bančnem računu LB bolj malo ali skoraj nič aktive.

Torej denarja za izplačilo ni bilo.

Pasiva se pa sestoji iz vlog občanov in terjatev večji del do hrvaškega gospodarstva - firme na hrvaškem.

Vmes pride ukrep Hrvatije - zakon s katerim pravi da bo jamčila za vse zadeve, za katere je sicer jamčila NBJ (narodna banka Jugoslavije)

Potem še sledi ukrep, ki pomeni prenehanje polnopravnega delovanja LB na hrvaških tleh.

Torej sledi :

Če hoče LB izplačati hrvaške varčevalce jih v zadanem trenutku ne more ker je njena aktiva nikakva.

Če hoče izplačati varčevalce po doglednem času jih ne more ker ne more preleviti terjatev do hrvaškega gospodarstva v vračilo hrvašeh varčevalcev, niti ne more ustvarjati prihodka na hrvaških tleh če ne more tam delovati.

Izpade, da bi Hrvatje radi, da bi mi kot davkoplačevalci plačevali za hranilne vloge varčevalcev, za vse ostalo jih pa ne briga.

Torej sta dva razloga zakaj ni potrebno izplačati teh varčevalcev :

Zakon Hrvatije s katerim so prevzeli obveznosti bivše Juge

Prepoved delovanja LB na hrvaških tleh

Menda so terjatve do hrvaških firm večje kot so vloge varčevalcev.

Če bi Slovenija zrelo in politično pravilno razmišljala, bi vseeno pred leti te vloge poplačala, ker bi bil profit iz tega naslova večji, kot je izguba, ker nam to ni potrebno plačati.

Danes je to zamujeno, ker je nastala škoda ogromna in je ni moč odpravit (škoda v mnenju hrvaše javnosti).

Toliko približno, ne vem če sem vse prav korektno napisal, ampak smisel sem najbrž zadel.

B)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pravno mnenje ugotavlja, da je Hrvaška na dan osamosvojitve prevzela zakonodajo prejšnje države, s tem pa tudi jamstvo za vse hranilne vloge na svojem ozemlju, zato med državama ni možen kompromis na osnovi pravnih dejstev. Možna pravno čista rešitev je, da za poplačilo varčevalcev, ki imajo terjatve do LB v Zagrebu, uporabijo terjatve te banke do hrvaških podjetij. Hrvaški varčevalci od LB Zagreb terjajo okoli 170 milijonov evrov, okoli 270 milijonov evrov pa je obveznosti hrvaških podjetij do te podružnice.

Problem pa je tudi ta, da so hrvaške oblasti onemogočile poslovanje podružnice Ljubljanske banke v Zagrebu. In sicer leta 1991. Država pa je potem razpadla. Tudi zato slovenski pogajalci zagovarjajo teritorialni princip. Ta bančna enota je posle oblikovala na Hrvaškem, svoje storitve je prodajala na Hrvaškem, kreditirala je hrvaško gospodarstvo. Denar, ki ga je ta bančna enota obračala, ni zapustil Hrvaške.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ali res tisti denar ni zapustil Hrvaške?

Devize so se deponirale v NBJ, protivrednost v dinarjih pa je šla v hrvaško gospodarstvo.

Potem pa je z vdorom v denarni sistem in NBJ, Miloško financiral balkansko morijo.

B)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ali res tisti denar ni zapustil Hrvaške?

Tako meni Miran Mejak, nekdanji pogajalec slovenske strani o nasledstvu SFRJ.

Symru, verjetno pa on zate ni dovolj kompetentna oseba in bi rad še eno mnenje, kajne? :doze:

Pa če te še kaj zanima........bom skušal odgovorit.

Lahko pa bi, namesto Motosveta, na internetu kdaj pa kdaj prebral še kaj koristnega, ali pa v roko vzel celo kak časopis in si odgovore sam poiskal.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

George, ne dvomim v kompetence...

Samo godlja se mi zdi taka, da je noben vrag ne razreši ... In očitno je stvar zgolj žeton pri pogajanjih nekje pod neko mizo, za katero mi ne vemo niti, kje stoji...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!