motomanijak Objavljeno Oktober 20, 2003 Deli Objavljeno Oktober 20, 2003 (popravljeno) U 14 sati i 25 minuta na Ahiret je preselio Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine i počasni predsjednik Stranke demokratske akcije. U kratkoj vijesti koju su objavili mediji u Sarajevu, navodi se da je Izetbegović preminuo od komplikacija koje su uslijedile nakon ozljeda koje je zadobio prilikom pada, kada je slomio četiri rebra. Izetbegović je od 10. septembra bio liječen u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu. Alija Izetbegović bio je diplomirani pravnik, bivši predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Stranke demokratske akcije. Rođen je u Bosanskom Šamcu u sjevernoj Bosni 8. avgusta 1925. godine. Porodica Izetbegović u Sarajevo doseljava 1928. godine. U Sarajevu Alija Izetbegović kreće u mušku relanu gimnaziju. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bavi se humanitarnim radom. Raščišćava ruševine sarajevskih džamija i skriva Bošnjake od četnika. Kratko je vrijem bio član SKOJ-a, nakon čega se učlanjuje u Mlade Muslimane. Dana 1. marta 1946. godine, za vrijeme odsluženja vojnog roka, po njega dolaze pripadnici KNOJ-a. Zbog panislamske aktivnosti i pripadnosti organizaciji Mladi Muslimani, osuđen je na tri godine zatvora. Za vrijeme robije radi na izgradnji zgrade Centralnog komiteta SK BiH (Saveza komunista Bosne i Hercegovine). Nakon izlaska iz zatvora studira pravo i radi kao pravni savjetnik u preduzeću Bosna. 1970. piše poznatu Islamsku deklaraciju. Zbog toga ga komunistički sud proglašava nacionalistom koji zagovara etnički čistu Bosnu i Hercegovinu, te osuđuje (tzv. Sarajevski proces) na 14 godina zatvora. Kazna mu je dva puta smanjivana, da bi na kraju, zalaganjem eminentnih pravnika Koste Čavoškog i Vladimira Šeksa odrobijao pet godina i osam mjeseci. Kaznu je odslužio u Foči, usavršivši u zatvoru tapetarski zanat. Iz zatvora je pušten 1988. godine. Po izlasku iz zatvora na poziv svog prijatelja Adila Zulfikarpašića odlazi u Zürich. Godine 1989. osniva Muslimansku stranku u Jugoslaviji (MSUJ). Ta stranka nije dugo opstala pa u maju 1990. osniva Stranku demokratske akcije (SDA). Nakon prvih višestranačkih izbora ulazi u Predsjednišvo BiH, te biva izbaran za prvog predsjednika Predsjedništva (sedmočlano tijelo kojeg su činila po dva predstavnika Muslimana, Srba i Hrvata te jedan predstavnik ostalih etničkih grupa). Za vrijeme rata u Hrvatskoj poziva regrute iz Bosne i Hercegovine da ne odlaze u JNA (Jugoslavenska narodna armija). U martu 1992. u Bosni i Hercegovini je održan referendum za nezavisnost BiH kada je većina građana BiH glasala za nezavisnost republike. Skupština BiH objavila je deklaraciju o nezavinosti Bosne i Hercegovine isti mjesec. Kao odgovor na to bosanski Srbi proglasili su vlastitu državu - Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu, kasnije Republiku Srpsku. U aprilu 1992. počinje četverogodišnji incident u Bosni i Hercegovini. Ponavlja se scenarij već viđen u Hrvatskoj - srpski nacionalisti zauzimaju dijelove BiH proglašavajući ih autonomnim područjima (sada već zaboravljene tzv. SAO - Srpske autonomne oblasti). Hrvatski nacionalisti nešto kasnije proglasili su Hrvatsku Zajednicu Herceg Bosnu (HZ HB) na teritoriju koji su oni kontrolisali i oformili svoju vojsku - Hrvatsko vijeće obrane (HVO). Po povratku s konferencje u Lisabonu (Portugal) 1992. godine na sarajevskom aerodromu zarobljava ga general Đurđević, tražeći da se iz obruča u centru grada pusti general Kukanjac sa svojom vojskom. Srećom po Izetbegovića dolazi do sporazuma "posvađanih" strana te Kukanjc izlazi iz Sarajeva sa svojim jedinicama, a Izetbegović biva pušten. U novembru 1995. Izetbegović je s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom i srpskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem potpisao mirovni sporazum u Daytonu, Ohio. Taj ugovor dao je 51 % teritorija Bosne i Hercegovine bošnjačko-hrvatskoj federaciji, a ostatak srpskoj republici. Skladno tom ugovoru multinacionale vojne snage (IFOR) predvođene NATO paktom raspoređene su diljem BiH. Politički protivnici Aliji Izetbegoviću predbacuju preveliko oslanjanje na zatvorski krug prijatelja, kontinuirano loš odabir kadrova i kolebljivost. Oni oštriji prebacuju mu krivicu za masakr u Srebrenici. Mi smo na neki način i Istok i Zapad, jer smo muslimani - mi razumijemo dileme islamskog svijeta, jer smo evropski narod - mi razumijemo dileme Zapada, teza je na kojoj je gradio svoje dobre odnose i sa Istokom i sa Zapadom. Za razliku od druga dva potpisnika Daytonskog sporazuma Izetbegović se 14. septembra 2000. povukao iz politike otišavši u penziju i napuštajući mjesto predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine. :( Kaj vi pravte na to? Popravljeno Oktober 20, 2003. Popravil motomanijak Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
D.J. Objavljeno Oktober 20, 2003 Deli Objavljeno Oktober 20, 2003 naj mu je stelja mehka in udobna Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Nata Objavljeno Oktober 20, 2003 Deli Objavljeno Oktober 20, 2003 vsi bomo enkrat šli pomembni in navadni smrtniki ... vse se vrača - vse se plača Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
SiR Objavljeno Oktober 20, 2003 Deli Objavljeno Oktober 20, 2003 :( Kaj vi pravte na to? Se zgodi tudi najboljšim ... Razen,če si hotel kako poglobljeno razlago? Verjetno ni šlo za zaroto ... Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Pravokotar Objavljeno Oktober 20, 2003 Deli Objavljeno Oktober 20, 2003 Marx je mrtev. Engels je mrtev. Lenin je mrtev. Tito je mrtev. Mao je mrtev. Alija je mrtev....... Šit, tudi jaz se ne počutim najbolje..... :ph34r: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Ice Objavljeno Oktober 21, 2003 Deli Objavljeno Oktober 21, 2003 Marx je mrtev. Engels je mrtev. Lenin je mrtev. Tito je mrtev. Mao je mrtev. Alija je mrtev....... bush je pa se ziv........ Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
HHV Objavljeno Oktober 21, 2003 Deli Objavljeno Oktober 21, 2003 bush je pa se ziv........ Saj zato se pa Pepe ne počuti najbolje! Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Guest 1 Objavljeno Oktober 21, 2003 Deli Objavljeno Oktober 21, 2003 ..mrtev...mrtev...mrtev...Šit, tudi jaz se ne počutim .. kaj pa tebi manjka?? si slabo spal? v nedeljo dopoldan si bil videti popolnoma ok.. :rolleyes: mampričepress :unsure: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Manu Objavljeno Oktober 21, 2003 Deli Objavljeno Oktober 21, 2003 Leta 1998 , tudi 1999 sem službeno kar nekajkrat in nekaj časa "tavala" po Sarajevu in bližnji okolici - tudi čez črto, na srbski strani. Tam sem kdajpakdaj kupila zavojček cigaret na zložljivi kamp mizici ob razriti in luknjasti cesti, ki sem jih potem podarila Zijadu brez noge, na tej strani črte, na Ćaršiji.... Na tej strani črte sem se vseeno počutila bolj varno in manj depresivno, kljub pogledu na luknjasto Carevo đamijo, na Mejdan z nekim čudnim zlim duhom, ki se je vlačil tam okoli... Kljub Mostu Suade D., čez Miljacko, kjer je še danes narisana rdeča packa, ki so jo napackali točno tam, kjer je obležala, ko se je vračala iz gimnazije in so jo specialci s Trebevića sneli kot prvo izmed vseh ostalih prvih kasneje.... Takrat sem tudi osebno spoznala gospoda Alijo. Po ogledu Vjećnice - no ja, kolikor in kakor se je še da videti, smo imeli skupno kosilo;bilo nas je 11, pri njih izključno moška delegacija, pri nas pa sva bili tudi dve ženski. Ko mi je dal roko, je bila velika kot lopata. Ampak je bila topla in mehka. In imel je svetleče oči. Žive. Zdelo se mi je, da ni najbolj zdrav in sem si rekla : "Vojna, kaj čmo...." Ko smo zasedli vrhnje nadstropje Inat kuće ( če boste šli kdaj v Sarajevo, morate poskusiti njihov "sitni ćevap" in zeljanicu) je razgovor stekel kar sam od sebe.... Protokolarne obveznosti so (izgleda) obdelali že v avtih in na sestankih na ministrstvu, ki jih ima kanton Sarajevo kar nekaj.... Govorili smo o vsakdanjih rečeh, se smejali in prav gospod Alija je povedal nekaj najbolj smešnih vicev o Mujotu in Hasotu, kar sem jih kdaj prej in tudi pozneje slišala.... V žepu svoje temne obleke je imel "sandučić" v katerem je imel spravljen "češalj"... in kar nekajkrat se je šel lepo uredit tisto popoldne... Ker so v Inat kući prostori manšji, je bilo treba odpirat okna - naši prijatelji Bošnjaki so kadili kot turki (neka mi oproste... ) Kar naenkrat sem zagledala na njegovi rami, v siju sonca, rdečo piko. Zasmejala sem se in gospod je pogledal, kaj me je spravilo v dobro voljo . " O, buba mara!" se je razveselil še on, jo previdno prestavil na velikanski kazalec in jo spustil skozi okno, da je zletela.... " Za srečo, a ne Slovenci?!" se je široko zarežal in pili in jedli smo naprej.... V tistem trenutku se mi je zazdelo, da ga imam rada "odavde do neba i nazad sve u krivinama". Tudi njegovo ljudstvo ga je imelo rado. Zanje je bil "raja" . In kdor ve, kaj pomeni, če ti v Sarajevu kdo reče, da si res pravi "raja", potem to pove vse. Tisti večer sem se izmuznila iz še vedno zastraženega Holiday Inna in jo s taksijem popihala do ulice Muse Čazima Ćatića, kjer me je čakal moj prijatelj Damjan, ki sem ga spoznala "dol" . Dane, v vojni, pri 18tih, prestreljen skozi levo nogo... Šla sva še po Nedima, pa smo jo mahnili najprej na Ćaršijo, na čevape v lepinji in na jogurt, potem pa še v diskoteko FIS, kjer je " silvestroval tudi Bono od U2"... Posedla sta me za isto mizo in na isti stol in prav imenitno se jima je zdelo, da sta mi tudi onadva pokazala neko znamenitost Sarajeva. Zadnji dan, preden sem odšla (in od takrat vsa ta leta nisem bila več tam) sem si pri Zijadu na Ćaršiji kupila presneto drag prstan, pol iz belega in pol iz rumenega zlata, z velikim kamenčkom - očesom na vrhu. Zijadu sem rekla, da je 100 konvertibilnih mark občutno preveč in da se dajva zmenit za kakšen popust.... Pa je rekel stari: " Ali mala, gledaj, OKO TE GLEDA !!! " In sem ga kupila, pa še ves drobiž sem mu stresla v bakreno džezvo. Kaj sem že hotela reči? Morda to, da je bil Alija Izetbegovič človek. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
lina Objavljeno Oktober 21, 2003 Deli Objavljeno Oktober 21, 2003 Človek je bil star in bolan in je umru---kaj tuki ni jasno? Živel je lepš kot marsikateri bosanec, za politiko se je odloču sam... Grem pa stavt, da bi Ceca tud znala povedat polno lepih stvari--kako človeški je bil njen mož. (pa,da ne bi slučajno kdo iz tega posta izluščil kakšno primerjavo med Arkanom in Alijo). Naj počiva u miru...Amen Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Thundercat Objavljeno Oktober 21, 2003 Deli Objavljeno Oktober 21, 2003 Človek je bil star in bolan in je umru---kaj tuki ni jasno? smrt kot sama je lahko samo jasna....zakaj umreš/kako umreš/in kako si živel...v tem je pa lahko več nejasnosti.... Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Max Objavljeno Oktober 21, 2003 Deli Objavljeno Oktober 21, 2003 ...vse se vrača - vse se plača ...ze varcujem za racune... :unsure: Aliji pa R.I.P. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
kekec III Objavljeno Oktober 21, 2003 Deli Objavljeno Oktober 21, 2003 Njegov credo je bil: islam demokracija multietičnost... zato: So sad to read that such a great man as Alija Izetbegovič has passed away. May Allah rest his soul and send him to the highest heaven.... Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Thundercat Objavljeno Oktober 21, 2003 Deli Objavljeno Oktober 21, 2003 May Allah rest his soul and send him to the highest heaven.... da bi kmalu sedel v družbi mnogoterih devic... Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Ice Objavljeno Oktober 21, 2003 Deli Objavljeno Oktober 21, 2003 May Allah rest his soul and send him to the highest heaven.... da bi kmalu sedel v družbi mnogoterih devic... ....po nepotrjenih klevetah bi naj to ze pocel v tem svetu.... Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Manu Objavljeno Oktober 22, 2003 Deli Objavljeno Oktober 22, 2003 Človek je bil star in bolan in je umru---kaj tuki ni jasno? Živel je lepš kot marsikateri bosanec, za politiko se je odloču sam... Grem pa stavt, da bi Ceca tud znala povedat polno lepih stvari--kako človeški je bil njen mož. (pa,da ne bi slučajno kdo iz tega posta izluščil kakšno primerjavo med Arkanom in Alijo). Res je. Nekaterim očem je bistvo nevidno ali pa ga nočejo oziroma ne morejo videti . Kako je kdo živel in zakaj morda lepše kot kdo drug ne moreš vedeti ne ti, pa tudi jaz ne . Kar je za nekoga "lepo", drugega morda ne premakne niti za ped. Nihče ne trdi, da se ni sam odločil za politiko. In vse je jasno. Da je bil star, bolan in da je umrl. Kot boš ti nekoč. Kot bom jaz. Morda ne boš stara in bolna ampak mlada in zdrava. In jaz morda tudi. In bova umrli kar tako, ker jih veliko umre kar tako. In res, porkaduš, zakaj bi potem sploh pisali o smrti?! In res, porkaduš zakaj bi potem sploh pisali o življenju?! In res, porkaduš, zakaj bi potem sploh komerkoli namenili lepo besedo, ker je itak brezveze, ker bo umrl ali pa je že?! Napisala sem par misli o gospodu, ki se ga bom spominjala (ne po njegovi politični usmeritvi) ampak po toplem stisku roke, po svetlečih očeh in po pikapolonici na njegovi rami.In nihče mi tega ne more vzeti. Še najmanj pa nekaj skup zmetanih, za lase privlečenih, na silo nečustvenih, v hrib obrnjenih puhlic. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
lina Objavljeno Oktober 22, 2003 Deli Objavljeno Oktober 22, 2003 Ja Manuela vem kaj si hotla povedat, jest sem pa povedala, da se me Alijev odhod ni dotaknil. Poleg tega pa (če ga že ne morete pustiti, da v miru počiva) sem pristaš izreka ,,o mrtvih samo resnico,,. Leta 1998 , tudi 1999 sem službeno kar nekajkrat in nekaj časa "tavala" po Sarajevu in bližnji okolici - tudi čez črto, na srbski strani... Pa še malo za zajebancijo: ,,Da nisi ti slovenska ,,Matahari,,? <_< Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
kekec III Objavljeno Oktober 22, 2003 Deli Objavljeno Oktober 22, 2003 Ja Manuela vem kaj si hotla povedat, jest sem pa povedala, da se me Alijev odhod ni dotaknil. Poleg tega pa (če ga že ne morete pustiti, da v miru počiva) sem pristaš izreka ,,o mrtvih samo resnico,,. Leta 1998 , tudi 1999 sem službeno kar nekajkrat in nekaj časa "tavala" po Sarajevu in bližnji okolici - tudi čez črto, na srbski strani... Pa še malo za zajebancijo: ,,Da nisi ti slovenska ,,Matahari,,? <_< Mata Hari = oko noči (po indonezijsko ).... Manuela ima res lepe oči.... :rolleyes: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
RAN Objavljeno Oktober 22, 2003 Deli Objavljeno Oktober 22, 2003 da bi kmalu sedel v družbi mnogoterih devic... In kaj bodo imele device od tega ? :o :huh: :( Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
motomanijak Objavljeno Oktober 22, 2003 Avtor Deli Objavljeno Oktober 22, 2003 Če koga zanima pogreb uživo uživo Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Manu Objavljeno Oktober 22, 2003 Deli Objavljeno Oktober 22, 2003 Ja Manuela vem kaj si hotla povedat, jest sem pa povedala, da se me Alijev odhod ni dotaknil. Poleg tega pa (če ga že ne morete pustiti, da v miru počiva) sem pristaš izreka ,,o mrtvih samo resnico,,. Leta 1998 , tudi 1999 sem službeno kar nekajkrat in nekaj časa "tavala" po Sarajevu in bližnji okolici - tudi čez črto, na srbski strani... Pa še malo za zajebancijo: ,,Da nisi ti slovenska ,,Matahari,,? <_< Prepričana sem, da ne veš, kaj sem hotela povedati. <_< In vem, da se te njegov odhod ni dotaknil. B) Saj sploh ni odšel. Umrl je. <_< In ne počiva v miru. In všeč mu je, da ga ne pustimo. Počivati. V miru. :doze: In za izreke ( ki to sploh niso, ker izrekov ni, lahko so samo reki ali pregovori) me boli k***c. B) Resnica pa tako ali tako ni nikoli ena sama. Več jih je. <_< Na tej in oni strani črte mi je bilo vvedno všeč. Tavati. SFW!!! :naughty: Zajebancije so mi pa tudi všeč. B) Samo ne tvoje. :devil: Te lepo pozdravlja (če hočeš) Matahari. :grim Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se