Skoči na vsebino

Samomori


Priporočene objave

Včasih se je o temu govorilo več potem je potihnilo sedaj pa upam,da se bo okoli tega kaj postorilo. V Sloveniji je na leto okoli 600 samomorov. Številka je grozna.

Leta 2001 je bilo v Sloveniji 581 samomorov (459 moških in 122 žensk), kar pomeni letni samomorilni količnik 29 samomorov na 100.000 prebivalcev letno. Po standardizirani stopnji umrljivosti zaradi samomora se s tem Slovenija uvršča na sedmo mesto (tabela 1). Samomorilni količnik narašča s starostjo. Največ samomorov je storjenih z obešanjem in sicer 72% moških in 57% žensk. Glede na stan je tveganje najvišje med ovdovelimi (229/100.000/leto) in ločenimi moškimi (130/100.000/leto), najnižje tveganje pa med samskimi (6/100.000/leto) in poročenimi ženskami (12/100.000/leto).

Samomor je zlasti med moškimi najbolj pogost spomladi. Če bi razširili tveganje z meseca maja na celo leto, bi samomorilni količnik znašal 75/100.000/leto. Primerjava samomorilnega količnika v devetih zdravstvenih regijah po spolu je pokazala, da samomorilni količnik med moškimi tudi leta 2001 narašča od zahoda proti vzhodu. Samomorilni količnik med ženskami pa je najvišji v centralnem predelu Slovenije, to je v Ljubljani in Kranju.

Država Število samomorov

1. Litva 51,6

2. Rusija 43,1

3. Belorusija 41,5

4. Estonija 37,9

5. Latvija 36,5

6. Madžarska 36,1

7. Slovenija 33,0

8. Finska 28,4

Končno se bo-- baje-- tudi to premaknilo saj država pripravlja (dober, da se Keber ne ukvarja samo z alkoholom) Nacionalni program, ki bi rešil ljudsko socialno stisko. Zakaj šele po več kot 10-tih letih?-ne vem.

Kaj se hotla s tem povedat---ne vem, mogoče samo ,,zgolj v vednost in ravnanje,,.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

"Na Inštitutu za varovanje zdravja bomo tudi v prihodnje redno spremljali epidemiologijo in opravljali ekonomsko analizo slovenskih samomorov. V sodelovanju z Zdravstvenima zavodoma Celje in Ravne na Koroškem smo začeli s ponovitvijo Gotlandske študije, to je svetovno znanega in dokazano učinkovitega preventivnega posega. Postavili smo suicidološki genetski center, ki velja za enega vodilnih v svetu. Problem samomora bomo tudi naprej ves čas postavljali v širši okvir, to je med vse vzroke prezgodnje umrljivosti, vključno s prometnimi nesrečami in alkoholnimi cirozami."

vir: isti kot zgoraj

zanima pa me kaj za vraga pa sploh pomeni Gotlandska študija?! sem probala na google.com, pa mi nič ne vrže ven.....glede na to, da ga kao ponavljajo...

mislim, da so ti naši preventivni programi samo zato, da posamezne inštitucije vlečejo denar od raznih fondov, naredijo pa bore malo.....in po moje bo tako tudi v tem primeru!

že beseda 'študija' veliko pove....kaj pa pomoč socialno ogroženim, ...... večja promocija duševnega zdravja.....sprememba negativnega odnosa do depresij.....itd....brez veze... ( govorim iz izkušenj, ker sem delala na preventivnih programih....blablabla....).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pojav je zanimiv in ga tudi strokovnjaki ne znajo v popolnosti razložiti.

Če bi bil odvisen zgolj od socialne stiske, potem nas bi morale države bivše JUGE prekašati pa nas ne.

Samomorilnost v Srbiji, Bosni; Hrvaški je precej manjša.

V čem je štos.

Ko mi je eden ta južnih škodoželjno to navedel sem mu rekel, mi sebe po sistemu naredi sam, vi pa eden drugega in ste si v pretekli vojni tolk fore nabrali, da lahko mi še 50 let samomore delamo, pa vas ne bomo dohiteli.

B)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Meni je pa zanimivo razmerje deci/babe :blink: 459/122.

Poleg socialnih stisk je sigurno pomemben še alkoholizem in na sploh nesposobnost se izvleči iz dreka.

Tu država ne more ne vem kaj narediti.

Sicer pa menim, da je edino duševna bolezen lahko "opravičilo" za tak korak. V to te pa lahko marsikaj porine. Po zgornjem razmerju sodeč babja sekirancija ta prva.

Izgleda da slovenčki nimamo razvitega tistega prvinstvenega nagona, ki zahteva najprej ohranitev lastnega življenja, kasneje šele mu pa sledijo ostale nuje.....

Hmmm, nekako se mene tole ne dotakne.... premalo izkušenj s tem??

Mislim, da mi je preveč všeč živeti, da bi pomiloval tiste, ki to nočejo..... Pa še naravna selekcija mi je blizu...

No, spet se bom enim zameril. :P :P

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sem poznala 2 ,,uspešna smomorilca,, in poznam dva, ki jima je tudi to spodletelo. Baje smo slovenci genetsko podvrženi k samomoru, ki je posledica depresije. Res ne vem ali vam prodajam žabjo volno (mogoče pa kdo od vas ve kaj več) samo naj bi nam tvorec hormona sreče ne deloval prav dobro.

Če poznate nekoga, ki je depresiven in potem se vam zazdi,da je kriza mimo---ni. Veliko samomorilcev, takrat ko določi datum kdaj se bo ubil, postane vedrejših.---Madona se tole čudn sliš.

Horjo, da te mal piknem---narava selekcija samo pri ljudeh, za srne pa vi poskrbite. :devil:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Bi blo zanimivo izvedet podatek, kakšno je število samomorov v Albaniji.

Če bi bil razlog socialna stiska v smislu pomankanja sredstev, pol bi Albanci al pa kaki Afričani lahko samo :cry: .

Glede na trende družabnega življenja, kvaliteto preživljanja prostega časa in vse frustracije, lepotne in ostale ideale, ki nam jih vsiljujejo mediji, je vse več ljudi osamljenih, depresivnih in odrinjenih nekam na obrobje :( .

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sem bral ta podatek na TTX pa tudi prej sem vedel približno cifro. Če pomislimo koliko je to v primerjavi s prometom (več kot dvakrat več) in koliko prostora zasedejo prometne nesreče in samomori v kronikah. Pa da me ne boste narobe razumeli: vsakega življenja je škoda samo mi pa včasih kdo na rep stopi ko napiše da je umrl motorist (krivdo itak poskušajo zvalit na njega) in delajo s tega celostranke kronike medtem ko o samomorih redkokje kaj piše.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Veliko samomorilcev, takrat ko določi datum kdaj se bo ubil, postane vedrejših.---Madona se tole čudn sliš.

Jep, v naši vasi se je znanec mojih let pred kakimi petimi leti zadr......

Ponoči smo ga še skupaj žurali, zgodaj zjutraj ga je kolega peljal domov, dopoldne so ga roditelji (bil je rejenec) našli na podstrehi :wacko:

Zakaj ni nikomur še danes jasno

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

je umrl motorist (krivdo itak poskušajo zvalit na njega) in delajo s tega celostranke kronike medtem ko o samomorih redkokje kaj piše.

Hja, če umre motorist ubije z motorjem, je to ljudem bolj hollywoodsko spektakularno, kot če se nekdo obesi...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kolega je nekaj let nazaj, hotel prestrasit starse, sel v stalo, si nadel verigo okoli vratu in je zgubil ravnotezje na pisalniskem stolu(s kolescki- od kje tak stol v stali, ni bilo jasno), in preden je v stalo priletela njegova mati, je bilo ze vse prepozno.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Eden od znanstvenih in verjetnejših razlogov za pogostost samomora pri Slovencih je tudi stalna naravnanost k dosežkom. Naše okolje spodbuja in ceni le nenehne uspehe, zato se pogosto posameznik znajde neopremljen v primeru neuspeha. To ima lako fatalen vpliv na samopodobo, pogosto pa je tudi okolje zelo nerazumevajoče.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Drži, Mustang. Pred leti sem bral zadevo izpod peresa dr. Antona Trstenjaka, ki je trdil nekaj podobnega. Slovenec je obremenjen s "kompleksom vzornega otroka". Gotovo to ni edini razlog pogostosti samomorov pri nas, je pa najbrž eden zelo močnih...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jap, in to postavi na glavo trditev, da bi se morali npr. Afričani po vrsti uničevati. Socialna "revnost" noma nobene veze, dokler so vsi v določenem krogu v istem dr..u.

Problem je boj za enakost, pripadnost in nekateri tudi prevlado v čredi. Ko nekomu to ne uspeva, postane problem, občutki da je "zanič", "zavržen" itd. Totalno pomanjkanje samozavesti! To se pa pri slovencih vidi na več področjih. Žal!

Popravljeno . Popravil Horjo horjulis vulgaris
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...ko nekomu to ne uspeva, postane problem, občutki da je "zanič", "zavržen" itd. Totalno pomanjkanje samozavesti! To se pa pri slovencih vidi na več področjih.

No, ne samo pri Slovencih (yst bom to besedo še vedno pissal z veliko začetnico, OK? ;) )

Spomnimo se denimo japonskih dijakov, ki so se odločali za samomor, ker niso uspeli opraviti zelooo zahtevnih sprejemnih izpitov za vpis na univerzo. Pred časom je bil to kar nacionalni problem. Ne vem, kako je temu danes, težko pa si predstavljam, da bi bilo bistveno bolje. <_<

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ne vem samo, ko takole gledam okli sebe se mi zdi, da slovenci nekak nočemo biti nikomur v breme in manjka nam tiste energije, da bi udarili po mizi in rekli ,,ne tega ne bom več prenašal,,. Sem pred leti brala ,,Politiko,, in spomnim se ene zgodbe: Človek je izgubil službo (star 50 let), ker je bila firma v rdečih št. (embargo, vojna), doma je imel ženo,ki je že prej ostala brez službe in otroke. Odšel je v kadrovsko po knjižico, ustrelil šefa kadrovske (tajnica je ušla) si skuhal kavo in počakal policijo. Ne govorim, da je ravnal prav hočem samo povedat razliko v karakterju. Pri nas bi verjetno dvignil delavsko po možnosti jih rotil naj ga obdržijo, odšel domov in se obesil.

Poleg tega pa mislim, da je nesreč v stilu ,,nenadoma je zapeljal na nasprotni pas (največkrat pod kamion) preveč in, da gre tu velikokrat za samomor in ne nesrečo.

PS

niste-nismo vsi takšni.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V komunizmu smo imeli manj samomorov....

Nič dosti manj, samo bolj smo jih znali prikrivati, oz. narediti statistiko drugačno. Takrat je bila špica samomorov med samskimi, in to v času praznikkov, največ okoli božiča in novega leta.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

tudi sam poznam(ne osebno) par mladeničev ki so si vzeli življenje...eden se je z zajlo obesil in napisal pismo v katerem je svoje strahopetno dejanje naprtil svoji bivši punci ki ga je pred par dnevi zapustila...punca je nato 2 meseca preživela na psihiatriji ker ni prenesla tega dejanja....je bila ful v redu punca, prijazna, ma zdej je čist drugi človek....tip ji je zaradi svojega samomora uničil celo življenje...kaj šele staršem....star je bil 2 leti več kot jaz....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

moje osebno mnenje je, da samomor NI strahopetno dejanje....in da se mora vsak človek zavedat, da do samomora ne pripelje samo en vzrok...vedno jih je več....in glede primera, ko si je fant vzel življenje (kao) zaradi punce, to ni bil bistveni vzrok....če ga ne bi to pripeljalo do tega, bi ga pa ziher kaj drugega...

in depresija ni šala, to ni tako, kot npr. yst ( oz. mi) rečem(o), jao kwa sm danes u depri! To je resna zadeva, ko človek nima volje do življenja, da bi vstal s postelje, da bi sploh kaj naredil....

in tud zdravljenje je za moje pojme bedasto, ker se večini ne da ukvarjat s posameznikom in ga enostavno napotijo k psihiatru, ki ne naredi nič drugega kot predpiše zdravila ( antidepresive).....psihiater, ki je naredil medicinsko fakulteto pač težko jemlje človeka celostno....v takih primerih so boljši psihologi, ki ti pomagajo s pogovori, terapijo ....

če bi se več govorilo o stiski ljudi .....bi tudi ostali lažje razumeli kaj to pomeni in ne bi obsojali ....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nič dosti manj, samo bolj smo jih znali prikrivati, oz. narediti statistiko drugačno. Takrat je bila špica samomorov med samskimi, in to v času praznikkov, največ okoli božiča in novega leta.

"JE LI TO MOGUĆE!?"

Uzvik Mladena Delića poslije Radanovićevog gola na utakmici Jugoslavija-Bugarska 3:2, stadion Poljud u Splitu, decembra 83. u kvalifikacijama za EP 84 u Francuskoj....

Popravljeno . Popravil kekec III
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

"JE LI TO MOGUĆE!?"

Uzvik Mladena Delića poslije Radanovićevog gola na utakmici Jugoslavija-Bugarska 3:2, stadion Poljud u Splitu, decembra 83. u kvalifikacijama za EP 84 u Francuskoj....

Ne, v scializmu se pa to že ni dogajalo :yea2: :yea2: , vzklika Mladena se pa še spomnim, tako iz prenosa tekme kot tudi potem iz neštetih posnetkov

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.



×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!