Skoči na vsebino

Ergonomski problemi in kako jih rešiti...?


Kaiser

Priporočene objave

Frendica me je prosila za pomoč, ampak ker se meni niti ne sanja, :blink: :hmm: se obračam na vas, če ima kdo od vas kako brihtno idejo glede tega...!

Hvala... :004

Ojla!

Nujno potrebujem pomoč. Danes moram oddati seminarsko nalogo in mi manjkajo še tej primeri. Ti dam en primer:

npr. Prodajalka pri prodaji zaščitnih sredstev za varstvo rastlin ima kem. sredstva ( sredstva so pakirana v različnih embalažah 10g-1 kg) spravljene v omari. To omaro pa ob vsaki prodaji odpre in s tem vdihne v svoje dihalne poti tudi določeno količino strupa. Zakonu je seveda zadoščeno saj imajo ti prostori ( zunanji, ne v omari ) ustrezno prezračevanje, vendar je največja koncentracija kem. sredstev v omari, ki mora biti. Rešitev problema je v prezračevalnem sistemu v sami omari.

Tako nekako. Se pravi da najprej pokomentiraš eno stvar in potem najdeš rešitev zanjo.

PROSIM ZA POMOČ, SEM ČIST ŽE OBUPALA NAD TO SEM.NALOGO!!!

Lep pozdrav,

Maruša

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Prezračevalni Ventilator v omari speljan ven, Rešetkasta omara zunaj trgovine, Gor natakne zaščitno masko preden odpre omaro, Vsaka vrečka s strupom še v eni neprodušni prozorni vrečki, Naj reče stranki naj si sama odpre omaro in vzame ven to in to :D ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Štacuna naj montira take avtomate kot so za prodajo sendvičev in piškotov oz. cigaret ipd. Jasno brez žetonov. Omara sama bruhne zahtevano in se ne odpira. Polni se jo v polni bojni zaščitni opremi. :lol1: :lol1:

Omara ima lahko montirane tudi jebivetre upsss, ventilatorje, ki se vklopijo ob odpiranju vrat in srkajo zrak iz prostora v omaro in tako onemogočijo pretok plinov iz omare v prostor. jebivetri imajo seveda tudi filtre na izstopni strani, ki pa niso veliki, ker zadeva deluje le ob odpiranju in ne stalno.

No tako, dve klobasi sta dovolj od mene. Za gorčico in/ali kislo zelje pa ostali prosim. :D :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

KAKO KUPOVATI SREDSTVA ZA ZAŠČITO RASTLIN ?

Pri nakupu sredstev za zaščito rastlin moramo upoštevati naslednja pravila:

1) Kupujemo le tista zaščitna sredstva,ki imajo dovoljenje za uporabo proti škodljivcu ali bolezni,ki jo ne ńelimo imeti v posevku oziroma kulturi rastlin

2) Pred nakupom sredstev preverimo karenco (čakalna ali varovalna doba,oziroma najkrajši čas od uporabe sredstva do spravila pridelka )

3) Pri izbiri dveh ali več,približno enako dobrih sredstev za zaščito rastlin,izberite tisto,ki je manj strupeno.Sredstva so po strupenosti razdeljena na štiri razrede,zato izbirajte sredstva iz razreda 4 (malo strupena sredstva),ki imajo na ovitku napis PREVIDNO ali iz 3 skupine,ki ima na ovitku napis STRUP

4) Kupujte sredstva ,ki se nahajajo v manjših embalańah,ki so bolj primerna za uporabo,saj vam jih ne bo treba dalj časa skladiščiti

5) Embalańa mora biti nepoškodovana in suha,pa tudi rok uporabe sredstva ne sme biti prekora…en (pri ve…ini je rok uporabe dve leti)

6) Ne kupujte prašiva,ampak sredstva za škropljenje (pogoj je seveda ,da imate škropilnico ali pa si jo lahko sposodite)

7) Ne primerjajte ceno glede na litre ali kilograme,ampak na enoto površine.Sredstvo,ki ga porabimo npr.20 kg na ha,mora biti 10 krat cenejše,od sredstva,ki ga porabimo le 2 kg na hektar,seveda,če sta sredstvi enako učinkoviti

8) Kupujte okolju prijazne fitofarmacevtske pripravke,ki so regresirani 50 %,in zato toliko cenejši.Informcijo o teh pripravkih dobite na vseh izpostavah Javne kmetijsko svetovalne službe Slovenije.

9) Ne kupujte zaščitnih sredstev zaradi različnih reklam,ampak se pred pred nakupom posvetujte s strokovnjaki iz Javne kmetijsko svetovalne službe Slovenije,območnimi Kmetijskimi zavodi ali ostalimi specializiranimi inštitucijami.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Na trziscu se dobijo omare, ki imajo urejeno odsesovanje. Zato je v omari podtlak in zato ni mogoce, da bi pri odprtju omare vdihnil strupene hlape.

Pa se to: odsesovanje mora biti speljano ven na prosto in ne v prostor sam, ce ne ne bo nobenega ucinka.

Ce pa omenjenega odsesovanja ni, lahko poklicejo pooblesceno institucijo, da bo izmerila koncentracije strupenih hlapov. Ce so embalaze zaprte, so verjetno koncentracije zelo nizke.

Skrajni primer je uporaba OVO (osebne varovalne opreme)

Tadej

Popravljeno . Popravil Tadej
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ravno sem prevedel

"zahteve za tehnično opremo Interspar" (v Ptuju)

zato vem, da morajo vse trgovine imeti po tehničnih predpisih in zakonu posebno in ločeno napeljavo za odvod porabljenega zraka, raznih škodljivih plinov, smradu (oddelek z ribami, predpriprava mesa, pekarna.. ipd.)

taka omara, ki ima v spodnjem delu vrat režo, MORA biti priključena na to zračno odvodno napeljavo, tako da se kakršni koli nastajajoči plini in vonjave sproti odvajajo v ozunje in tako pri odpiranju vrat ni nikakršne možnosti za vdihavanje

če to ni tako urejeno mora ukrepati pristojna sanitarna inšpekcija, ki v skrajnem primeru prepove delovanje trgovini

druge rešitve niso dovoljene

basta

:)

Popravljeno . Popravil 1
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Maruša obiskuje ORGANIZACIJO DELA, smer Managment. Ja pa Ice ima prav... išče dodatne primere. :)

Popravljeno . Popravil Kaiser
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Po veljavnih predpisih, ki so v Sloveniji, morajo biti fitofarmacevtska sredstva ločena od oslaih svari (npr. prodajalna s škropivi in kletarsko opremo, škropiva so v ločenem prostoru). Kar se tiče omare z osesavanjem, mislim, da ni preveč primerno, ker sredstva morajo biti v zračnem in zaprtem prostoru. Kar se tiče malih embalaž, jih itak ne zagovarjam, ker uporabniki teh embalaž sploh nimajo narejenega izpita iz uporabe fitofarmacevtskih sredstev, ki so jih morali opraviti vsi kmeti, čeprav so študirani ali celo z DR. nazivom in tudi tehniki, ki so imeli v srednji šoli predmet varstvo rastlin. Kaj pa vsi ti vrtičkarji, ki nimajo niti pojma katero sredstvo je najprimernejše, pa še izpita nimajo. Doma uporabljamo samo velike embalaže, če je le možno 10 ali več kg, ker je sredstvo tako ceneje (strošek embalaže). Sredstvo je še vedno po roku uporabe uporabno, če je orginalno zaprto.

To kaj se tiče ergonomskih problemov, bom pa napisal tako:

- embalaža težja od 1 kg mora biti na paleti na tleh ali dostopni za viličarja

- embalaža 0,5÷1 kg je lahko na policah dostopnih od višine pasu

- lažja embalaža je lahko tudi nad dosegom glave, kjer je tudi potrebna lestev.

Problem, ki ste ga opisovali je varstvo pri delu in varstvo drugih artiklov. Ergonomija je veda o delu, ki ga lahko človek opravlja, da se ne utrudi preveč. Smo imeli v drugel letniku predmet ŠTUDIJ DELA in smo tam obravnavali taka dela. Ergonimija je tudi poveza z prekomernim utrujanje udov in neprimernih gibov, ter podobnih zadev. Tako da je bil tisti primer na začetku zavajanje splošnega ljudstva.

Če rabi kdo kaj informacij, lahko kar vpraša, saj bom se kmalu oglasil sem.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...Ergonomija je veda o delu, ki ga lahko človek opravlja, da se ne utrudi preveč. Smo imeli v drugel letniku predmet ŠTUDIJ DELA in smo tam obravnavali taka dela. Ergonimija je tudi poveza z prekomernim utrujanje udov in neprimernih gibov, ter podobnih zadev. Tako da je bil tisti primer na začetku zavajanje splošnega ljudstva.

BTW - to ni zavajanje ljudstva, prijatelj..

ergonomija je veda o oblikovanju strojev in naprav, ki jih uporabljajo ljudje, na tak način, da njihova oblika ali izvedba:

- zmanjšuje utrujenost,

- preprečuje škdljive učinke na organizem ali dele organizma (poškodbe hrbtenice, udov, dihal, oči itd)

- olajša uporabljanje priprav (npr. ročaji lopat so danes čisto drugače oblikovani) in strojev (npr. razporeditev in oblikobvanje stikal)

tako da taka omara z odzračevalnim sistemom spada v ergonomičen izdelek

hotel ti to ali ne

sorrypress

:)

ps: kdo te je pa učil ergonomijo?

Popravljeno . Popravil 1
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!