Skoči na vsebino

Kaj je s temi našimi (p)tiči...


HHV

Priporočene objave

No, ker ni prav da pri elektrarnah na veter preveč čivkamo o ptičkih, pa dajmo tukaj:

Smo pod "politika", ker je odnos države in ljudi do narave pravzaprav politika. In to tista ta umazana :angry: . Pa naj se minister za okolje še tako lepega dela. :angry: :angry:

Popravljeno . Popravil Horjo horjulis vulgaris
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Najprej replika na tisto, kar ste pri vetrnicah načivkali in nakrakali. (ali veste, da vrani spadajo med ptice pevke? Kraaaaaak)

Jaz sam ne vem/verjamem, da bi se ptiči zaletavali v vetrnice. Ima Enka prav, saj se res počasi vrtijo tiste vetrnice, ob burji pa ni malih ptic, posledično pa tudi ujed ne. Pa tudi sicer ujede letajo bolj visoko, nato pa gasaaaa navpično navzdol na miško ipd. Da področje Nanosa kljub vsemu ostane neokrnjeno, se mi pa tudi zdi prav. Je tam doma še kaj drugega in ne samo ptiči.

Populacijska eksplozija določenih ptičjih vrst. Seveda, vendar samo določenih vrst. Mnogo več jih je hudo ogroženih in zapisanih izginotju z zemeljskega obličja.

Razmnožile so se vrste, ki so se lahko prilagodile človekovemu posiljevanju narave. Vrabci, mestni golobi in kavke brskajo po smetnjakih in gnezdijo po podstrešjih in zapuščenih stavbah.

Vse ptice duplarice in ujede (razen z izjemo kanje) pa so ogrožene zaradi človekovega nasilja nad naravo. Stara velika votla drevesa primerna za gnezdenje ptic duplaric v naravi skoraj ne obstajajo več. Treba jih je bilo podreti in narediti prostor za plantažno gojitev smreke, ker to prinaša les in dobiček, četudi, se tisto področje spremeni v puščavo brez hrane za divjad in ptice. Mogočne ujede nimajo več tihih mirnih krajev z visokimi drevesi ali skalnimi policami, da bi tam vzredile tistega enega mladiča. Pa še tisti je v veliki nevarnosti, da ga ukrade že kot jajce ali kasneje kot goliča, kakšen makaronarski prekupčevalec z redkimi živalmi. Pa tudi naše slovenske bande, ki to počne za denar je dovolj. :angry: :angry:

Tudi ostalih drobnih gozdnih pevk in kur ni več na pretek. Lovci smo včasih klicali gozdnega jereba, poslušali petje divjega petelina, danes pa odskakujemo pred kolesi gorskih kolesarjev, se umikamo pohodnikom, ki nas zmerjajo z morilci (jaz ne, jih steram u kurac in grem po svoje naprej), pazimo, da ne pohodimo gobarja, ki po vseh štirih leze pod grmovjem in preklinjamo pse, ki nam na travnikih, grmovjih in poljih davijo zajčje mladiče in kebčke poljskih kur.

To je odnos običajnega človeka do narave. V krču strahu, ker izgublja stik z materjo naravo, ji skuša izvleči še zadnje zdrave sokove in jo poriva v prepad brez dna. In te politične pizde (sorry), ki se gredo ministrstvo za okolje in prostor dajejo zakonske osnove, da vsakdo lahko v naravi počne kar hoče. Če pri tem še kaj kane državi in podkupljivim uradnikom v žep, še toliko bolje. Še tistih nekaj malo zakonov, ki naravo dejansko varujejo, pa itak nihče ne izvaja. Je težko policaje naterat v hosto gobarjem vrečke vagat in kazni pisat za parkiranje v naravi. Raje jih administrativno v penzijo pošljejo. Poznam policaje mojih let, ki so že nekaj časa v penziji!!

Pa se vrnimo k ptičem. Katere so poleg vidnih sprememb v okolju tiste, ki tudi ogrožajo obstoj določenih vrst ptic. Kemija!! Kmetijstvo!! Znan je primer Postovke, ki je zapisana izginotju zaradi svojega načina prehrane. Glavna hrana te zanimive lepe male ujede je bramor, dokaj velika žuželka, ki je kmetu velik sovražnik. Le ta tako kot ostali, med njimi tudi poljedelstvu koristni insekti, je ob današnjem škropljenju polj poln strupa. le ta vpliva na tanjšanje jajčnih lupin in mladič pogine pod težo lastne matere preden se izvali. Takih in podobnih primerov v povezavi ptice - insekticidi je še polno.

Drug pereč problem pa je tudi za male ptice, ki so živele v bližini človeka in v njegovih še naravnih sadovnjakih, pomanjkanje prostora za gnezdenje. Pevka, ki je včasih lahko gnezdila na tramovih pod streho ali na gredah mostov in kozolcev, danes na gladkih betonskih in sterilnih površinah nima možnosti. Karkoli že nekako zgradi ob prvem vetru odpade in podmladka ni.

OK, zaenkrat dovolj, če bo kakšno vprašanje se pa še javim.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ptice kot del narave niso nič stalnega in dokončnega. Vrste prihajajo in izginjajo, njihova številčnost raste ali pada. Nihanja so naravna, le človek si želi stanovitnosti, predvidljivosti in trajnosti. Vendar je očitno nekaj narobe, ko se število določenih vrst ptic z dneva v dan zmanjšuje. Ne umirajo zaradi lakote ali bolezni in ne v kraguljevih krempljih. Spodletelo jim je po več desettisočletnem uspešnem boju za obstanek, ko se je njihovo okolje nenadoma tako spremenilo, da so vse njihove prilagoditve in veščine postale neučinkovite. Te vrste so ogrožene, grozi jim izumrtje. V preteklih dveh desetletjih so v Sloveniji izumrle štiri vrste ptic: južna postovka Falco naumanni, prlivka Burhinus oedicnemus, rjavoglavi srakoper Lanius senator in črnoglavi strnad Emberiza melanocephala.

V Sloveniji imamo določenih 14 pomembnih območij za ptice in sicer Ljubljansko barje, Cerkniško jezero, Planinsko polje, Ribniško dolino, porečje Nanoščice, dolino reke Reke, Triglavski narodni park, Kočevsko-Kolpa, Sečoveljske soline, reko Dravo, reko Muro, Goričko, Kras in Krakovski gozd, ki skupno pokrivajo 3.413 km2 oz. 17 odstotkov površine Slovenije.

Največji odstotek obsegajo Sečoveljske soline, ki so največje obalno mokrišče, veliko 517 ha in so bile leta 1989 razglašene kot krajinski park. Najmanj dve vrstici, od skupno 253 ptic, ki tam bivajo, imajo v Sečoveljskih solinah edino gnezdišče v Sloveniji. Ravno sedaj je v obravnavi predlog podaljšanja letališke steze v ta krajinski park.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

"V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) menimo, da je pridobivanje električne energije na trajnostni način ena od nujnih naravovarstvenih usmeritev," meni Damijan Denac iz tega društva. "Zato načelno nismo proti postavljanju vetrnih elektrarn. Vetrne elektrarne imajo dokazano negativen vpliv na ptice, pri čemer so najbolj nevarni trki ptic z vetrnicami. Negativni vpliv na ptice je odvisen predvsem od lokacije vetrne elektrarne."

Po podatkih iz tujih držav, kjer imajo postavljenih veliko vetrnih elektrarn (Nemčija, Španija), je lahko razmah negativnega vpliva zelo raznolik: na nekaterih vetrnih poljih je vpliv praktično neznaten, na drugih pa je zelo velik, meni Denac. Po njegovem so posebno problematični trki velikih ujed z vetrnicami. "Te imajo počasno razmnoževanje, malo mladičev in dolgo živijo, zato so kakršnekoli dodatne izgube v že ogroženi populaciji zanje lahko usodne. Žrtve vetrnih elektrarn pa niso le ujede, temveč vse skupine ptic."

S presojo vpliva na ptice pred postavitvijo vetrnih elektrarn se je mogoče izogniti tistim lokacijam, kjer bi bil vpliv nedopustno negativen, meni Damijan Denac. Posebno temeljita mora biti takšna presoja na območjih, ki jih varujemo z namenom ohranjanja ogroženih vrst ptic, meni in dodaja, da v španski pokrajini Navarra vetrnih elektrarn sploh ne postavljajo na varovana območja. "Na temelju podatkov, s katerim razpolagamo v društvu, ocenjujemo, da so od doslej predlaganih območij za postavitev vetrnih elektrarn primerna le območja Kokoš, Čebulovica, Selivec in Tabor."

"Slovenija bo dolžna ob vstopu v Evropsko unijo razglasiti posebna območja varstva za ptice (SPAobmočja). Predlogi, ki so že izdelani, so opredeljeni na podlagi evropskih meril, območja so zato pomembna za varstvo ptic v širšem, ne le nacionalnem merilu. Ta območja predstavljajo za Slovenijo in Evropo trajno naravovarstveno vrednoto. Posegi na teh območjih, med katere sodi tudi gradnja vetrnih elektrarn, ki bi lahko zmanjšali njihov naravovarstveni pomen, pa so po evropski zakonodaji nedopustni," meni Damijan Denac iz DOPPS.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

A niso tudi projekta izgradnje nekega dirkališča ali samo namembnosti za neko dirkališče spremenili zaradi tega, ker hrup odganja ptice, ki so tam tako zelo zaščitene? nekaj se mi po glavi dozdeva, da je šlo za lokacijo na primorskem ... ali pa nekje drugje :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V Londonu so pred nedavnim prepovedali hranjenje golobov, ker kraljični ni blo všeč, da tolko serjejo po spomenikih :rolleyes: :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Vale, hvala! :004

Sym, problemi raznoraznih takih projektov so v tem, ker bi v tej naši mali kurji deželi radi imeli vse. To se pa ne da. Imeli bi dirkališče, petnajst letališč, celo mrežo avtocest za vse mogoče povezave iz celega sveta, vse sorte industrijo itd, itd. Slovenija taka kot je bila in delno še je, predstavlja edinstven park sredi evrope. Na nas je, da se odločimo, ali bomo živeli v betonu in plastiki, ali pa bomo še poslušali ptičje petje v naravi. Ker smo majhni, vsega ne moremo imeti.

Največji hec je pa še ta, da gremo v evropo in se bomo brez kakršnihkoli težav zapeljali na katerokoli dirkališče, letališče, gospodarstvo bo še bolj povezano. Koji kurac, pa potem rabimo imeti res vsako stvar. Raje imejmo kolikor toliko ohranjeno naravo. Te nima vsak v evropi, če že toliko z njo težijo!

Velik del slovenske narave predstavljajo občutljiva področja. Primorski kras je že tak. Izsekavanja bujnih kraških gozdov v preteklosti (Benetke) narava še ni zacelila. :angry: :angry: To področje novih ran ne potrebuje!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pišuka, lažje je off topic v eni temi smetit kot pa neki ,,uradno, pisat.

No pa probimo. Živim na jubljanske barju in ptičev je ,,pri nas,, res velik. Imel smo tudi štorkljo pa je odšla--le zakaj? :(

Sicer je prepovedano uporabljat določene pesticide in strelanje skobcev tudi samo NI KONTROLE. Tako, da ubogega skobca, če ga dobijo na kuri potolčejo z vilami ali čim podobnim. Ne poznam (res pa,da nimam stalnih stikov z domačini) niti enga kmeta, ki bi kakorkoli razmišljal o zaščitenih vrstah in o ohranitvi le te, oz, da bi storil vsaj nekaj v smeri zavedanja, da ni sam na tej zemlji. Za primer naj povem problem majhnih bambijev v travi, ki jih kmet okosi pri košnji pa o gnezdih tistih travniških ptic, ki končajo v stelji za živino. Zato bi blo res fajn, da se najde način,da se tem trdoglavcem dopove (na lep način. Najbolj zaleže, da jim plačaš vrednost tiste trave, ki bi jo tam dobil sam,da pust stvar pri miru, drgač postanejo agresivni in škodoželjni), da so živalice ,,ljubke, nujnopotrebne, da čutijo in, da pes na 1m dolgi ketni ni srečen---ja tudi pes je lohk srečen al pa žalosten.

No pa sem spet zašla iz teme.

Opažam pa, da so se sove namnožile, saj jih redno videvam in slišim, kar jih prej nikoli nisem. Vrane so v porastu, fazana pa že dolgo nisem vidla.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tako, da ubogega skobca, če ga dobijo na kuri potolčejo z vilami ali čim podobnim.

Pred 14. dnevi je 53. letni izolan skobcu izkljuval oči, mu odrezal jezik in noge ter ga pustil še živega v vinogradu. K sreči ga je našla predsednica DPM in ga nesla veterinarju, da ga je usmrtil. Žival, ki je to naredila ubogi ptici so po parih dneh našli, v samoobrambo pa jet žival izjavila, da ji je ogrožal vinograd in ga je pač kaznoval.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

... Žival, ki je to naredila ubogi ptici so po parih dneh našli, v samoobrambo pa jet žival izjavila, da ji je ogrožal vinograd in ga je pač kaznoval.

Ne mi barabe hudičeve kranclat z živaljo!!! :angry:

Žival je izraz ki pomeni prvotno, naravno bitje in kot tako nima slabšalnega prizvoka. Reci Mariotu žival, ko bosta.... saj veš, tisto ti bom pa odpustil. :D :D <_<

Popravljeno . Popravil Horjo horjulis vulgaris
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jest sem v novicah prebrala, da je bil že večkrat ovaden, ker lovi taščice in liščke na limance in tokrat je ta nesrečni skobec jedel ujetega ptička in se še sam zalepil na limanio. No za kazen in iz jeze, ker mu je uničil ulov mu je pa g. MIKAC naredil tisto kar mu je. Ne vem pa kaj počne/je počel s tistimi drobnimi ptički--verjetno grejo VIA ITALY.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ne bom na dolgo pisaril kaj se dogaja na koroškem z reko mežo, bom pa samo napisal, da po pomoru rib v meži 27.09.2003 ni nobeno ministrstvo naredilo nič, samo podajali so si odgovornost z ministrsta za okolje in prostor, na ministrstvo za kmetijstvo, ribištvo in lovstvo, na ministrstvo nza notranje zadeve in zopet naokoli. koliko dopisov sem napisal na ministrstva ve samo moj računalnikin jaz, odgovori pa so bili puhli in samo izgovarjanje na drugo ministrstvo, pravi kaveljc22. v enem drugem topicu je Vale napisala da naredimo referendum o poslancih :wub: , potrebno bi ga bilo narediti za celotno vlado. ne maram jih več sploh :fight2:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pa kaj vse je ta reka Meža še potegnila za sabo ... ne ve nihče razen Korošcev ... :angry: :angry: :angry:

BTW ali veste, da je največ spontanih splavov ravno na Koroškem oz. v Mežiški dolini :angry:

Popravljeno . Popravil Vale
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

In zakaj pri hudiču naši poslanci pri teh vprašanjih ne zavohajo denarja in uvedjo dober nadzor nad onasneževanjem, nedovoljenimi posegi v naravo, mučenjem živali, ipd. ter zakasirajo take kazni, da bi glava bolela... PROKLETI STVORI NESPOSOBNI ... :angry:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V Londonu so pred nedavnim prepovedali hranjenje golobov, ker kraljični ni blo všeč, da tolko serjejo po spomenikih :rolleyes: :D

ze "davnega" leta 1987 je bilo prepovedano v londonu hraniti golobe. a so vmes to spet dovolili?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V Londonu so pred nedavnim prepovedali hranjenje golobov, ker kraljični ni blo všeč, da tolko serjejo po spomenikih :rolleyes: :D

hja Vale - mogoče se to ti zdi čudno - ampak kraljična pač več ve od tebe..

hebiha - je v boljšo šolo hodila in so ji povedal kar tep niso: da ptičji drek vsebuje zelo velike količine sečne kisline, ki je zelo agresivna do raznih gradbenih materialov - beri: ptičji drek jih dobesedno razjeda

tako prevelike količine golobjega dreka počasi in definitivno uničujejo razne umetnine in kulturne znamenitosti - cele stavbe in katedrale.. na posebno starih in dragocenih boš v tujini opazila posebno tanko mrežo, ki preprečuje posedanje mestnih ptičev na takih stavbah

poleg tega golobi (sanitarni inšpektorji jih imenujejo "leteče podgane") prenašajo veliiiko vrst raznih virusov, bakterij (tudi kugo!!), glivic ipd - golobi so odporni človek pa ne - ys goloba še s klešam ne primem

no pa še nekej o ptičih..

vsi veste, da so dinozauri (kao) izumrl & vsi se sekirajo "ZAKAAAAJ??!! ZAAAKAAAAJ!!??" in pol populistične (sorry ND, da te tolk citiram dons) razlage o kometih, malihzelenihlovcih (mi mamo velike zelene, kenede Horjo), sončnih izbruhih etc etc - da cajtngi polnijo sicer prazne strani

Pa je to spet čista populistična (by ND) skovanka, nakladanje.. res je, da je veliiko vrst dinozaurov izumrlo - NE PA VSI.. klinc je to, da si ljudje pod to besedo predstavljamo blazno velike živali (vpliv populističnega novinarstva in HolyWood-a)

veliiko vrst dinozaurov je preživelo - seveda ne največjih (te je pobrala lakota, ker se je ohladilo) njihovi potomci so se razdelili v nekaj vrst: raznorazne

plazilce (kuščarje, kače, želve - česenemotim) in PTIČE

yesss - glupa misel, a ne, da se borimo proti izumrtju že izumrlih..

:lol1: :lol1: :lol1: :lol1: :lol1:

ne sej ne mislim resno

BTW - če boste natančno opazovali gibanje nekaterih ptičev, ko hodijo po zemlji in gibanje nekaterih plazilcev, ki uporabljajo za premikanje samo zadnje noge boste opazili neverjetno podobnost v uporabi skeleta

zdej pa še spljošno (HHV pozor prosim):

:)

kar se mene tiče, je človek del narave kot vse ostalo..

a je? je!

torej:

kot del narave tudi po svoje vpliva nanjo..

a mislite da se lev kej sekira ko poje vse zebre?

nč!

a bo človek uničil vso naravo?

bo!

kot dominantna vrsta

SI BO ČLOVEK PO VSEH NARAVNIH ZAKONIH

TO PRIVOŠČIL IN BO TO NAREDIL

kaj pa zdej??

:?

la revolution?

CheGuevarapress

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

In zakaj pri hudiču naši poslanci pri teh vprašanjih ne zavohajo denarja in uvedjo dober nadzor nad onasneževanjem, nedovoljenimi posegi v naravo, mučenjem živali, ipd. ter zakasirajo take kazni, da bi glava bolela... PROKLETI STVORI NESPOSOBNI ... :angry:

in če bi bila ti v parlamentu bi bilo vse lepo in prav.....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pozabil si dodati "in jaz"

mečken kraljevega bontona prosim, Ice

(z njim so me seznanili na obisku v Royal Palace of UK in London)

pri pisanju se plebejska oseba nikoli ne sme omenjati v isti vrstici ali stavku s kraljevo osebo

(kar seveda plebejski novinarčiči rumenega tiska ne upoštevajo) - poleg tega je to, kar si napisal, že tako popularno dejstvo, da bi bilo dolgčas kar naprej omenjati ga - kenede

:rolleyes:

:lol1: :lol1: :lol1: :lol1: :lol1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

in če bi bila ti v parlamentu bi bilo vse lepo in prav.....

Ne. Reče se takole:

"če bi bila ti parlament, bi bilo vse prav." Jaz bi Vale popolnoma zaupal!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...

a bo človek uničil vso naravo?

bo!

kot dominantna vrsta

SI BO ČLOVEK PO VSEH NARAVNIH ZAKONIH

TO PRIVOŠČIL IN BO TO NAREDIL

kaj pa zdej??

:?

la revolution?

CheGuevarapress

Ja štekam, tudi tako lahko gledamo na to zadevo.

BUT!:

Milijone let je šla evolucija lepo svojo pot. Hitre preobrate si je privoščila le narava kot taka in ne samo tisti del na našem planetu. Mislim buuum meteorita, zaprašenje atmosfere, ledene dobe itn.

Sedaj pa si neko dvonogo bitje, ker je nekoč še kot prijazna opica z drevesa padlo na glavo (sorry Ježek copyright), lasti vsevednost in vsemogočnost in v kratkem času, trenutku zemeljske zgodovine preoblikuje naravo po svoji volji.

Halooo, to ni več evolucija, to je zelo nasilna revolucija, ki pa po porušitvi starega, novega ne bo mogla več zgraditi. In zato je kot taka nesmiselna in dokončno razdiralna. :angry:

Poleg tega je človek kot vrhovni izkoriščevalec narave moralno dolžan poskrbeti za ohranjanje le te. Misliti mora na trajno rabo narave. Naj bi.... žal pa ne..... v glavnem se samo gobezda. Saj še največja dva nočeta Kyotskega (kako se prav napiše?) sporazuma nočeta podpisat. :angry:

Torej da zaključim, Enka, meni se vse to dogajanje ne zdi nič naravno in evolucijsko. Človek je rak rana zemlje in narave. Narava nas bo preživela, a bo še dolgo celila rane, ki ji jih bomo zadali.

LP HHV

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dva motosvetovca sedita na klopci v parku. Prvi reče:

"A si prinesel kruh za golobe?"

Drugi: "Ne, jaz jih jem kar brez."

:ph34r:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

hja Vale - mogoče se to ti zdi čudno - ampak kraljična pač več ve od tebe..

hebiha - je v boljšo šolo hodila in so ji povedal kar tep niso: da ptičji drek vsebuje zelo velike količine sečne kisline, ki je zelo agresivna do raznih gradbenih materialov - beri: ptičji drek jih dobesedno razjeda

1. Jaz sem samo povedala, da je to v Londonu prepovedano.

2. Nisem rekla, da je čudno.

3. Kako veš, da kraljična ve več od mene :hmm:

4. Kako veš v kakšno šolo sem hodila :hmm:

5. Blagor tebi, ker vse veš ... srečna jaz, ker vem, da ne vem vsega ... :notworthy:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!