Skoči na vsebino

Nov zakon o uničenju motornih vozil.


SPIDI

Priporočene objave

Dnevnik

Lepo bi prosil če bi kdo prilepil predlog zakona.

Ker po mojih sedanjih informacijah zakon, onemogoča zimsko odjavljanje motorjev iz prometa in pomeni smrt za veteransko sceno v Sloveniji, ki je že tako ali tako bolj uboga.

Prav tako postanejo avtomobil državna last, saj ko prenehaš plačevati najemino (beri registracijo) ga moraš predati državi.

Sedaj ne vem kakšni interesi se skrivajo za tem zakonom, vendar se da problem zapuščenih avtomobilov, rešiti na dosti bolj eleganten in kulturen način.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ni mi jasno kaksno zvezo imajo veterani in rjaste zapuscene skatle, ki se jih da kdaj videti na kakem ze tako prepolnem parkiriscu?

Je menda razlika med razbitino in obnovljenim/vzdrzevanim avtom :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

sicer ne poznam osnutka slovenskega predloga zakona, vendar za primerjavo "podoben" zakon ze leta "deluje" v BRD in je zimsko odjavljanje vozil se vedno brez problema mozno in tudi oldtimerska scena je se kako ziva.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Aja ... SPIDI je mislil da bi to moralo biti ob vsaki odjavi ... huh, ja menda ne? Tako zabiti pa po mojem se pri nas niso hehe, bo kdo prisel odjavit R1 za 3mio SIT pa bodo hotl met potrdilo o presanju :lol1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dnevnik

Lepo bi prosil če bi kdo prilepil predlog zakona.

Ker po mojih sedanjih informacijah zakon, onemogoča zimsko odjavljanje motorjev iz prometa ...

Sej motorji/enosledna vozila sploh niso omenjena v clanku. Se vec, govori se specificno o avtomobilih...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Je bilo nekaj tudi po TV o tem. nisem pa dobro zatopil vsega. Treba bo plačati nekaj čez 20 jurjev za uničenje avta. Nekateri bodo samo dobro služili koliko bodo tega pa res reciklirali pa je big?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Starih avtov ne bomo več odlagali na parkiriščih

Zadnji lastnik bo moral plačati stroške razgradnje v višini 20.000 tolarjev

(sta) 

LJUBLJANA - Sistem ravnanja s starimi vozili, ki ga uvaja okoljsko ministrstvo, prinaša novost, ki utegne spremeniti podobo slovenskih parkirišč - ta so vse prepogosto zaparkirana z nevoznimi in zarjavelimi ostanki avtomobilov. Bistvena novost je, da zadnji lastnik svojega avtomobila ne bo mogel odjaviti iz prometa, dokler ne bo upravni enoti predložil potrdila, da je vozilo predal v razgradnjo pooblaščenemu predelovalcu. Cena te storitve bo približno 20.000 tolarjev oziroma 21,6 tolarja na kilogram teže avtomobila.

Stroške razgradnje bo lastnik avtomobila plačal le za avtomobil, kupljen pred 1. marcem 2003. Za avtomobile, kupljene po tem datumu, lastnikom ne bo treba plačati stroškov razgradnje, saj so ti v skladu z uredbo o pristojbini za obremenjevanje okolja zaradi nastajanja izrabljenih motornih vozil že vključeni v ceno avtomobila. Po 1. januarju 2007 bodo obveznost plačila prevzeli proizvajalci oziroma uvozniki avtomobilov.

Zadnji lastnik avtomobila bo potrdilo, da je vozilo predal v razgradnjo pooblaščenemu predelovalcu, dobil na najbližjem prevzemnem mestu, ki od njegovega bivališča ni oddaljeno več kot 50 kilometrov, ko bo z osebnim dokumentom in prometnim dovoljenjem izkazal lastništvo avtomobila in plačal stroške razgradnje.

preberite bold-napisano. ne vem kje je torej problem. :?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

preberite bold-napisano. ne vem kje je torej problem. :?

@vsi, ki se vam zdi odveč uničevanje starih vozil mi povejte, kje je vaše parkirišče, da vem kam pripeljat avto, ko ga no bom več potreboval.

@Ice: trenutno je res malce dvoumno napisano. Jaz vsako leto odjavim motor iz prometa in tudi njegov zadnji lastnik sem. Vem, da o motorjih ne pišejo, ampak gotovo obstajajo situacije, ko se zdi smiselno odjavljat avtomobil, če ga dalj časa ne potrebuješ. Potrebno bo verjetno nastaviti nek drugačen mehanizem, ki bo ugotavljal ali je avtomobil "kaput", ali samo na počitku.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

preberite bold-napisano. ne vem kje je torej problem. :?

"zadnji lastnik" je tukaj misljeno kot trenutni lastnik. .)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

dokoncna odjava - zacasna odjava ?! :hmm:

BMK.

v AUT to deluje, v BRD tudi. v sloveniji bo moralo, ce bo hotela biti v EU. end of story. ali pa spremeniti "balkanske" miselne sheme v glavah slovencev?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

o tem govori predlog zakona o varnosti cestnega prometa, ki pa še ni sprejet...bistvo vsega je, da vozila, ki se uporabljajo sezonsko (motorna kolesa) ni potrebno odjaviti iz prometa oz. vrniti tablic tudi če je veljavnost prometne nalepke potekla in sicer če to obdobje neuporabe ne presega enega leta...po tem roku boš vozilo, ki še ni "zrelo" za na odpad lahko odjavil in imel doma, le ustrezno izjavo boš moral podpisati...

...sicer pa smo o tem že razpravljali v okviru debate o novem ZVCPju...

Bistvena novost predloga zakona je v podaljšanju roka za obvezno odjavo vozila iz prometa in za vrnitev registrskih tablic, tudi v primeru, če je veljavnost prometne nalepke že potekla. Rok se podaljšuje iz sedanjih 30 dni na eno leto. S tem bo rešeno vprašanje registracije vozil, ki se uporabljajo sezonsko. Nova je tudi obveznost, da lastnik vozila ob odjavi predloži dokazilo o razgradnji vozila (zakon je vnesel to določbo po Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta z dne 18. 9. 2000).

Lastnik registriranega vozila mora odjaviti vozilo na registracijskem organu in hkrati z odjavo izročiti registrske tablice, če:

-je vozilo uničeno;

-je vozilo odsvojeno v tujino ali če bo registrirano v tujini zaradi preselitve lastnika vozila oziroma iz drugih razlogov;

-je vozilo ukradeno;

-je potekla veljavnost prometnega potrdila za začasno registrirano vozilo;

-je veljavnost prometne nalepke potekla pred več kot letom dni.

Registrskih tablic ni treba izročiti lastniku vozila, če so pogrešane in lastniku vozila, za katerega so izdane registrske tablice z izbrano označbo, če istočasno zaprosi za registracijo istega ali drugega vozila, ki ga registracijski organ registrira z isto vrsto registrskih tablic. Če v primerih naštetih v alineah lastnik ne odjavi vozila in ne izroči registrskih tablic, upravna enota, na območju katere ima lastnik motornega ali priklopnega vozila svoje stalno prebivališče ali sedež oziroma začasno prebivališče, če v Republiki Sloveniji nima stalnega prebivališča, pisno opozori lastnika vozila na izpolnitev njegove obveznosti. Lastniku vozila, ki v roku 15 dni po prejemu obvestila ni izpolnil obveznosti, se registrske tablice odvzamejo z neposredno fizično prisilitvijo na stroške lastnika vozila. Prav tako mora lastnik registriranega vozila mora v 15 dneh prijaviti registracijskemu organu vsako spremembo (tehnično spremembo, spremembo lastništva, prebivališča oziroma sedeža, odjavo itd.), ki vpliva na spremembo podatkov v prometnem potrdilu.

Bistvena novost tega zakona je podaljšan rok za obvezno odjavo vozila iz prometa in vrnitev registrskih tablic, v primeru, če je veljavnost prometne nalepke potekla. Rok se bo podaljšal iz sedanjih 30 dni na eno leto. S takšno določbo želimo rešiti problem registracije vozil, ki se uporabljajo sezonsko (motorna kolesa, starodobna vozila, itd.). Po sedaj veljavnem zakonu mora lastnik vozila, ki uporablja vozilo le sezonsko, skleniti obvezno avtomobilsko zavarovanje in poravnati stroške za letno povračilo za uporabo cest ter si pridobiti nalepko za tehnični pregled za obdobje enega leta. V kolikor želi za obdobje, ko vozila ne uporablja vračilo preveč plačanih stroškov, mora odstraniti nalepko za tehnični pregled vozila, odjaviti vozilo iz prometa ter registrske tablice deponirati na upravni enoti vendar ne več kot za obdobje šestih oziroma devetih mesecev. Ker se na podlagi novega zakona prometna nalepka lahko izda za dobo, ko je za vozilo opravljen tehnični pregled in, ko so za vozilo poravnane vse obveznosti  iz naslova letnega povračila za uporabo cest in obveznega avtomobilskega zavarovanja, ne vidimo razloga, da se slednji dve obveznosti ne moreta poravnati samo za dobo, ko se bo vozilo uporabljalo v cestnem prometu. Za dobo uporabe vozila v cestnem prometu se bo izdala tudi prometna nalepka, po preteku njene veljavnosti pa vozilo ne bo smelo biti udeleženo v cestnem prometu, lastniku vozila pa zaradi tega ne bo potrebno odjaviti vozila iz prometa in deponirati registrskih tablic. Zaradi možne zlorabe in udeležbe vozila v cestnem prometu brez veljavne prometne nalepke je v novem zakonu predlagana tudi ustrezna višina globe.

Zakon pa tudi predpisuje obvezo predložitve dokazila o razgradnji vozila ob odjavi vozila, kot to določa 5. člen Direktive št. 2000/53/EC Evropskega parlamenta in Sveta z dne 18.09.2000 o izrabljenih vozilih. V kolikor vozilo ni izrabljeno po predpisih o varstvu okolja, bo moral lastnik vozila ob odjavi vozila iz prometa izpolniti izjavo o lokaciji vozila. Odjavljeno vozilo se bo moralo nahajati na lokaciji navedeni v izjavi.

Popravljeno . Popravil MaraudeR
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Edino prav ne pa da stari avtomobili ležijo v vseh grmadah, sicer bo pa potrebno plačat le za starejša vozila, pri novih je tarifa za uničenje že ušteta v ceno.

LP

Leteči

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Edino prav ne pa da stari avtomobili ležijo v vseh grmadah, sicer bo pa potrebno plačat le za starejša vozila, pri novih je tarifa za uničenje že ušteta v ceno.

LP

Leteči

ja, pa ne pozabi še to - nekje zgoraj sem prebral, da je pri novih tarifa za uničenje že všteta v ceno, kril pa jo bo sprva kupec, potem pa sčasoma izdelovalci in prodajalci

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kaj bi dal za KONCESIJO in "razgrajeval" avteje po seli SLO!!!!!

Po domače.....ZLATA JAMA!!!!!!! :hmm: :hmm: :hmm: :hmm:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Meni se bo kišta vžgala. Tisto kar bo ostalo potem, ko jo bom prodal po delih. To je torej tisti del karoserije, ki nosi številko. Jo lahko policaj potem v prtljažniku odpelje, ko bo prišel narediti zapisnik. :devil: :devil:

Brez skrbi, Slovenc je še v vsakem zakonu luknjo našel, pa jo bo tudi tu!

Za meščane in tiste, ki sami ne znajo/zmorejo zadeve razmontirati in nivajo vesti, da bi odpadke speljali tja kamor pašejo, je pa ta zakon kar pravi!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Meni se bo kišta vžgala. Tisto kar bo ostalo potem, ko jo bom prodal po delih. To je torej tisti del karoserije, ki nosi številko. Jo lahko policaj potem v prtljažniku odpelje, ko bo prišel narediti zapisnik. :devil: :devil:

Brez skrbi, Slovenc je še v vsakem zakonu luknjo našel, pa jo bo tudi tu!

Za meščane in tiste, ki sami ne znajo/zmorejo zadeve razmontirati in nivajo vesti, da bi odpadke speljali tja kamor pašejo, je pa ta zakon kar pravi!

in to od lovca, kateri stan bi (baje) naj skrbel za okolje in zivali. bravo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kratek izračun oz. bolj dolga misel. :(

Če predpostavim, da je življenska doba avta 10 let, bo država 10 let lepo pobirala neke takse, ki jih bo zapravila za... :hmm: ...za razgradnjo vozil gotovo ne, ker bodo razgradnjo teh (še 10 let) plačevali zadnji lastniki in plačevali bodo toliko, kot bo določila država in tistemu, ki ga bo določila država...

ŽIVELO JEBANJE NARODA V GLAVO! :angry:

Kje lahko vložim prošnjo za dodelitev koncesije za peko in prodajo kruha? A da take še ni? Nič zato, ko bo, bom pač prvi na seznamu! :P

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Meni se bo kišta vžgala. Tisto kar bo ostalo potem, ko jo bom prodal po delih. To je torej tisti del karoserije, ki nosi številko. Jo lahko policaj potem v prtljažniku odpelje, ko bo prišel narediti zapisnik. :devil:  :devil:

Brez skrbi, Slovenc je še v vsakem zakonu luknjo našel, pa jo bo tudi tu!

Za meščane in tiste, ki sami ne znajo/zmorejo zadeve razmontirati in nivajo vesti, da bi odpadke speljali tja kamor pašejo, je pa ta zakon kar pravi!

Se strinjam!! Največ je govora o vozilih na parkiriščih in to razumem kot parkirišča v velikih mestih(LJ,MB...)in zaradi teh kretenov mora to plačevati cela Slo? :angry: :angry:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Se strinjam!! Največ je govora o vozilih na parkiriščih in to razumem kot parkirišča v velikih mestih(LJ,MB...)in zaradi teh kretenov mora to plačevati cela Slo? :angry:  :angry:

iz ene druge teme: vsi drugačni - vsi enakopravni... :rolleyes:

Popravljeno . Popravil BC
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Se strinjam!! Največ je govora o vozilih na parkiriščih in to razumem kot parkirišča v velikih mestih(LJ,MB...)in zaradi teh kretenov mora to plačevati cela Slo? :angry: :angry:

še marsikaj druzga plačujemo drugim, pa tudi drugi nam ... sploh pa : a ni fajn, da bodo to končno uredil itako, kot mora biti?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!