Skoči na vsebino

Megafin, Igor Lah in zgodba o uspehu!


premza

Priporočene objave

Donosna lahkotnost zakonov

Včeraj so v investicijski delniški družbi Megafin objavili ponudbo za prevzem holdingov KS2 Naložba in KS4 Naložba. Slovenske vlagatelje so ob tem obvestili, da za gotovino odkupujejo delnice obeh holdingov, torej delnice pred nedavnim preoblikovanih pidov Kompas 2 in Kompas 4. V obeh družbah je namreč Megafin pod vodstvom Igorja Laha večinski lastnik oziroma - točneje rečeno - obvladuje več kot polovični lastniški delež.

Nič od tega samo po sebi ne bi bilo nenavadno, če ne bi Igor Lah manjšinskim delničarjem za delnice ponudil smešno nizko ceno - 555 tolarjev za delnico KS2 in 402 tolarja za delnico KS4. Ob izredno konservativnem vrednotenju premoženja obeh holdingov smo namreč izračunali, da je KS2 vreden vsaj dvakrat toliko, kolikor ponuja Lah, KS4 pa okoli pol več. Ker nas je seveda zanimalo, kaj je v ozadju tako nizke Megafinove ponudbe manjšinskim delničarjem, smo hoteli o tem pridobiti informacije iz prve roke, a nam Igor Lah sporočila ni vrnil.

Na vprašanje, kako lahko Igor Lah manjšinskim delničarjem sploh ponudi tako nizko ceno za odkup delnic, ni prav težko dobiti odgovora. Lah namreč holdinga KS2 kot KS4 po nedavnem pidovskem preoblikovanju in akrobacijah zmanjšanja kapitala z združevanjem delnic že obvladuje, tako da bi bila njegova ponudba z lahkoto še nižja. Ironično rečeno, ponudbo lahko razumemo celo kot velikodušno.

Kaj je torej malim vlagateljem narediti? Naš novinarski kolega, ki ima nekaj omenjenih delnic še od lastninjenja, pravi, da mu ne ostane nič drugega, kot da Lahovo ponudbo sprejme, kajti če je ne, bo njegovo premoženje v holdingu obsojeno na vegetiranje. Na neokusni posel, ki so ga finančnemu tajkunu in izbranemu graditelju nesojenega falkonovega hangarja Igor Lahu (v njegov imperij sodi tudi gradbeno podjetje GPG) omogočili snovalci zakonov v okviru kar nekaj zadnjih finančnih ministrov iz vrst LDS, pa naj se mali delničarji znova spomnijo ob jesenskih volitvah.

Megafinov posel z obema holdingoma je legalen, dvomov o tem ni videti - Igorju Lahu pri širitvi imperija ob pogojih, ki jih določa in omogoča zakonodaja, pomagajo nesporno sposobni gospodarski pravniki. Kljub temu je vse skupaj milo rečeno neokusno in govori o slovenski praksi lastninjenja, ki je naravnost v posmeh načelu varovanja malih delničarjev.

Nikar si ne delajmo utvar, da je omenjeni primer pridobivanja premoženja za drobiž osamljen. Podobnih preoblikovanj pidov v holdinge in koncentracije lastništva, kjer bodo, čeprav zelo poučeni, a mali delničarji, potegnili kratko, je še nekaj.

Igor Lah je lahko miren. Kdo bi se vendar ukvarjal s slabo vestjo zaradi nemočnih privatizacijskih osmoljencev, če bi mu z 1,7 milijarde vrednega posla v pičlem mesecu nastale 3,3 milijarde. Vsaj poldrugo milijardo bo namreč do 26. februarja zaslužil Lahov Megafin, če njegovo javno ponudbo sprejmejo vsi mali delničarji KS2 in KS4 in če naše skrajno konservativne ocene o vrednosti premoženja obeh holdingov držijo. Igorja Laha torej čaka nova čista zmaga, slovenski kapitalski trg, za katerega tako pridno skrbi finančni minister Mramor, pa lahko samo še čaka, kdaj bo Lah po vzoru Aktivinega Darka Horvata pobral šila in kopita v manj obdavčeni London.

(Vir: Finance) ...Donosna lahkotnost zakonov

Megafin vlada Kompasom od pamtiveka

Megafin je imel v Kompas skladu 2 že v začetku leta 2000 29- odstotni delež, 40-odstotnega pa je presegel aprila 2002. V Kompas skladu 4 je imel v začetku leta 2000 23-odstotni delež, leto dni pozneje pa že 35-odstotnega. Po zakonu o prevzemih mora lastnik, ki ni pid, dati ponudbo za prevzem, ko doseže 25-odstotni lastniški delež, pid pa, ko doseže 40-odstotni lastniški delež. Megafin ni pid.

(Vir: Finance) ...Megafin vlada Kompasom od pamtiveka

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 9 mesecev pozneje...

In spet nategujejo pidovske delničarje. mene pa sploh ne najdejo med delničarji :?

Spolh ne vem kaj naj res naredim: naj poberem tistih nekaj 10 čukov (od mame in brata, moj i so pa ?) ali pa naj še kar čakamo kot drugje, na boljše $

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

In spet nategujejo pidovske delničarje. mene pa sploh ne najdejo med delničarji :?

Spolh ne vem kaj naj res naredim: naj poberem tistih nekaj 10 čukov (od mame in brata, moj i so pa ?)  ali pa naj še kar čakamo kot drugje, na boljše $

Že od vsega začetka

mi je bilo jasno, da gre s tistimi obveznicami in ostalimi posledičnimi papirji za nateg vse SLO in se nisem sekiral okoli tega - kmalu sem prodal tistoneko malenkost v Leku, šli smo na večerjo k Žabarju in tako spičkali pejneze, katere sem enkrat samkrat in edinkrat dobil od qrcjogledadržave.

Mi je pa ostala neka malenkost

iz Maxime (parjurjof), ki so jo preselili v eno drugo zadevo, pa steber leviindesni, pa končno dobim spet neko pismo iz NLB (od NizkotnihLjubljanskihBarab)); jih pokličem in povprašam kako bi bilo s prodajo, ker imam dosti njihovih pisarij s katerimi me v ekonomističnem leporečju obveščajo o svojih najnovejših barabarijah.

"Ni problema

gospod - samo številko xyxxssdyy mi dajte ..." zažvrgoli prijazen glasek na drugi strani žice. Pozanimam se koliko dandanes znesejo stroški za moj veleborzni akt, zaradi katerega ne bo niti komar prdnil na WCju Lj. Borze. "Uuuh ... čaktemal to moram pa zračunat .."

Tišina

kakih 30 sekund

"...hjaaaaa, tkooole jeeee ..." je damica nenadoma zateglo neprijazna

" ... doplaaačaat moorteeee ... točno 215 tolarčkof in pridt sm podpisat ..."

"Hvala" rečem - vendar je že odložila tele-fon (menda je to res naprava za teleta - posebej na Lj borzi)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 2 tedne pozneje...

Tožilstvo po šestih letih mencanja obtožilo Igorja Laha

LJUBLJANA - Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je minuli ponedeljek obtožilo direktorja Megafina Igorja Laha , in sicer zlorabe položaja ali pravic po 244. členu kazenskega zakonika, za kar je zagrožena kazen do osem let zapora. Obtožnica, ki po besedah vodje ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva Slavice Sketelj še ni pravnomočna, je romala na ljubljansko okrožno sodišče še isti dan, ko smo v Dnevniku poročali o tem, da se tožilstvo kazenske prijave, ki mu jo je poslala Agencija za trg vrednostnih papirjev, ni dotaknila celih šest let.

Vir: Poslovni Dnevnik

Živela država, v kateri šest let traja, da napišejo obtožnico. Pa še te ne bi, če ne bi mediji bezali. V tujini obremenilne priče včasih poskušajo ubit, pri nas pač počakajo, da umrejo naravne smrti, skupaj z oškodovanci. :OK:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!