Skoči na vsebino

Ogrevanje v stanovanjskem bloku...


Kaiser

Priporočene objave

Zaenkrat še ne živim v stanovajskem bloku (se pa v kratkem preselim), kjer s toplotno postajo upravlja sosed. Sklenjen imajo dogovor, da se ponoči od 21:00 do 08:00 ogrevanje izklopi! Vendar gretje izklopi že ob 20:00, ker so radiatorji ob 21:00 ure že čisto mrzli. V stanovanju je ponoči mraz. Ko zjutraj ob 6:00 vstanem, je v stanovaju prava ledenica. Na moje vprašanje, kako zakaj gretje ponoči ne deluje je bil odgovor "saj ponoči gretje ni potrebno". Prebivalci v bloku so vsi po vrsti že upokojenci in so cel ljubi dan doma. Ker so se začeli tudi drugi stanovalci pritoževati zaradi mraza v stanovanjih se je upravitelj odločil sklicati sestanek. Zaenkrat še čakamo na ta sestanek.

Vas pa sprašujem, ali lahko drugi določijo, kdaj je v mojem stanovanju prehladno in kdaj ne. Ali je kje zakonsko določeno od kdaj do kdaj mora biti ogrevanje vključeno?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Za nočni čas velja lahko reducirani način delovanja, nikakor pa ne totalen izklop.

Temp. ne sme past pod predpisano za tovrstne prostore.

Mislim da je z zadnjim pravilnikom o ogrevanju in prezračevanju to točno določeno.

Domnevam da mora garantirat najmanj 20 st.C čez cel dan, kjer je vključena tudi noč.

Če bo interes se bom pozanimal bolj točno.

B)

Popravljeno . Popravil Brrrm
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Domnevam da mora garantirat najmanj 20 st.C čez cel dan, kjer je vključena tudi noč.

za sole velja, da ce temperatura v prostorih pade pod 17°C, se razglasijo izredne razmere. tukaj po moje ni kaj dosti razlike. .)

Popravljeno . Popravil Zok
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

za sole velja, da ce temperatura v prostorih pade pod 17°C, se razglasijo izredne razmere. tukaj po moje ni kaj dosti razlike. .)

Maš prav, Zok. Tudi kurilna sezona jeseni se začne, ko je tri dni zaporedoma temeratura pod 17 stopinj zunaj. Glede ogrevanja v stanovanjskem bloku - prej sem živela v bloku in ko se je kurilna sezona začela, niso nikoli nič izklapljali, niti ponoči. Bilo je konstantno toplo med 22 in 23 stopinjami. Tudi ponoči.

Zdaj, ko smo v hiši, pa je glavni kurilec fifty. Ima zelo težko delo. Na začetku sezone je sprogramral termostat(al kako se že reče tistmu) in zdaj imamo čez dan 23.5 stopinj, po deseti uri pade na 18.5 stopinj, zjutraj ob petih se spet dvigne na 23.5 stopinj, tako ostane do 7.30, ko odidemo od doma - takrat spet pade na 18.5 in ostane tako, dokler ne pridemo domov, nato pa spet na 23.5.

Preprosto, a ne? :hmm: :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

v EU je 17 oz. 15°C minimalna temperatura za spalne prostore ponoci. 15 °C samo z soglasjem VSEH stanovalcev. kot je rekel ran, minimirano gretje da, totalen od- oz. izklop definitivno ne.

ze iz ekonomskega vidika je to totalna bedarija; zagon, izklop, zagon izklop. analogija je voznja z vozilom v mestu in izven mesta: kje porabi vozilo manj goriva?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Preveri tole:

Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več odjemalci

Pravilnik o racionalni rabi energije pri gretju in prezračevanju objektov ter pripravi tople vode

Pravilnik o prezračevanju in klimatizaciji stavb

Pravilnik o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah

Tadej

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ja ok tudi pri nas doma v hiši je temp. 23 stopinj do 22:00, nato pade na 18 stopinj. Ampak mene zanima predvsem kakšen pravilnik, oz. zakon, da pokažem upravitelju in sosedu, ki upravlja z toplotno postajo, da se z mano ni za hecat :kva2: .

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

zanima pravilnik, oz. zakon, da pokažem upravitelju in sosedu, ki upravlja z toplotno postajo, da se z mano ni za hecat :kva2: .

Bom jutri dobila v službi. Ti pošljem na pm. :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Predvidevam, da niste priključeni na javno vročevodno omrežje, temveč imate lastno kotlovnico. V tem primeru imate verjetno nekje tudi projekt za ogreevanje, kjer so določeni osnovi parametri ogrevanja ter sklep o režimu ogrevanja, s katerim so lastniki določili pričetek in konec ogrevalne sezone, min. in max. temperature,... Če takega sklepa ni, ga je potrebno čimprej sprejeti - seveda na osnovi projekta centralnega ogrevanja, v katerem so že določeni osnovni parametri... Skladno z zakonskimi določili, je namreč upravnik dolžan izvajati sklepe etažnih lastnikov, ki so jih ti sprejeli z zakonsko večino...če se ne drži teh sklepov se o tem obvesti pristojni inšpektorat... Če je objekt starejši ponavadi pomeni, da je projektirana kotlovnica na trda goriva, pri čemer je projektant predvideval ogrevanje le do določene ure - ponoča se stanovanja niso ogrevala ... s prenovo kotlovnice in prehodom s trdih na tekoča goriva prekinitev ogrevanja ponoči več ni potrebna, vendar je vseeno potrebno pogledati, kaj je napisano v projektu in kako je dimenzionirano omrežje...

Kar se tiče pravilnikov, ki jih je navedel tadej, ti verjetno ne bodo v veliko pomoč, ker se pravilnik o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah in pravilnik o prezračevanju in klimatizaciji stavb se uporabljata le za novogradnje in za rekonstrukcije stavb, če so pri rekonstrukcijah dane tehnične možnosti za njihovo izvedbo in upoštevani pogoji varstva kulturne dediščine, pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več odjemalci pa se uporablja le za tiste stanovanjske stavbe, v katerih se se lastniki odločili za vgraditev individualnih merilnih naprav za porabljeno toploto.

pa še nekaj...tisto določilo o pričetku kurilne sezone (ko zunanja temperatura tri dni zaporedoma pade pod določeno mejo) vsaj v Ljubljani že nekaj let ni več v veljavi, saj je sedaj javno omrežje pripravljeno na ogrevanje celo leto in je stvar lastnikov, kdaj bodo naročili pričetek in konec ogrevanja, ter kakšno temperaturo želijo imeti (seveda v skaldu s pogodo o odjemu) o čemer obvestijo upravnika, ta pa Energetiko Lj...

Popravljeno . Popravil MaraudeR
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Priporočljive temperature v bivalnih prostorih pri projektiranju CO

Temperatura zraka nekega prostora je močno odvisna od namembnosti prostora, individualni potrebi po toploti in od načina ogrevanja.

V prostorih, kjer se gibljemo, kot so kuhinja in večnamenski prostori, je primerna temperatura 20 stopinj Celzija.

V dnevnih prostorih, kjer največkrat sedimo pred televizijo ali beremo knjigo, mora biti temperatura višja, recimo med 21 in 23 stopinj.

V spalnicah pa je primerna nižja temperatura in sicer od 16 do 18 stopinj.

V objektih, ki imajo talno ogrevanje, so lahko navedene temperature za 1 do 2 stopinji nižje, ne da bi to občutili.

Popravljeno . Popravil MaraudeR
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

MaraudeR, imamo lastno kotlovnico na tekoča goriva, vendar z njo upravlja eden od stanovalcev v našem bloku. Tak je bil dogovor pred leti in nihče mu ni ugovarjal. S tem da ima brezplačno ogrevanje in tudi plačujmo ga kot kurjača (cca.60 sit/mesec, ker so v ogrevanje vključeni še 3 stanovanjski bloki). Mislim,da njemu ni v interesu da bi ga zamenjala timer, ki bi bil naštiman na ogrevanje do 23 stopinj ob določeni uri, ponoči pa na 18 stopinj. Pač on vstane zjutraj okrog osme ure in se počasi odpravi prižgati peč in zvečer po dnevniku spet odraca ugasnit peč. :fight2: Ker pač meni in tudi drugim sostanovacem ni do tega da se ponoči zbujamo od mraza in zjutraj umivamo zobe, ki šklepetajo :kva2:. Čez dan sem itak v službi tako da ne izkoristim toploto stanovanja. Motim me predvsem zvečer mraz!

Popravljeno . Popravil Kaiser
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Boljš kot Marauder ti ne morem odgovorit.

Določen pritisk na tega vašega kurjača, da mal spremeni te svoje navade.

Za začetek lahko začnete z zamujanjem plačil.

Pa stalno gnavljenje tud pomaga, po principu da pametnejši odneha.

B)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hišni svet, sestanek etažnih lastnikov, ali kako se temu po novem reče.

Tam sprejeti ustrezne sklepe.

Za kaj takega je en sam glas premalo. Bo potrebno lobirati.

Če bo kljub temu večina za obstoječi režim kurjenja, si kupila stanovanje v napačnem bloku.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Večina stanovalcev je za drugačen režim kurjenja, tudi upravitelj stanovanjskega bloka je s tem seznanjen. Čakamo na sestanek (včeraj zvedela, da naj bi bil predvidoma drugi teden :hmm: ). Vendar se stanovalci bojijo, da če bo peč ponoči prižgana, da bo dražja kurjava potem, ne vem zakaj če plačujemo kurjavo glede kvadrature stanovanja.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kvadratura stanovanja je samo merilo za tvoj delež.

Sicer pa so stroški kurjenja realni in izračunljivi.

Mesečno pokurite XXXX l goriva, kar stane WWWW tolarjev. (Ne bomo zraven šteli še amortizacije in stroškov upravljanja in podobnih pripadajočih zadev)

Vseh stanovanj, ki so priklopljena na kurilnico je YYY in imajo skupno površino QQQQ m2.

In potem dobiš ceno na kvadratni meter WWWW / QQQQ = &&&&

Tvoje stanovanje ima %%%% kvadratnih metrov in zato plačaš "po kvadraturi" &&&& x %%%% = $$$$ tolarjev za ogrevanje mesečno.

Če boste neprestano kurili, se bodo stroški ogrevanja (porabili boste več goriva) povečali.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sestanek hišnega sveta:

Tjaša :fight2: Kurjač

Tjaša :fight1: Kurjač

Tjaša :yea2:

Kurjač :kva2: :ph34r:

Tadej

Popravljeno . Popravil Tadej
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...samo pri tem je potrebno upošetvati, da se največ goriva porabi za zagon hladne peči in ogretje sistema CO...če je torej ponoči peč prižgana in se stanovanja minimalno ogrevajo, tako da se ohranja temperatura sitema, je dodatna poraba goriva minimalna...

...bolj natančno ti bodo svetovali v energetsko svetovalnih pisarnah http://www.gi-zrmk.si/ensvet.htm

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!