Skoči na vsebino

Dohodnina 2003

Brrrm

Priporočene objave

Letos so uvedli novost, ki bo za nas, virtualne motoriste, dobrodošla.

Napoved za dohodnino 2003 bo možno poslati v elektronski obliki.

Vendar, to ne bo šlo kar tako, se vsedem za računar in napišem in kliknem pošlji in je.

Bo potrebno zadevo podpisati.

Z elektronskim podpisom.

Elektronski podpis pa je potrebno pridobiti.

Možnih je več dostavljalcev podpisov.

Eden od njih je SIGEN-CA.

Postopek pridobitve podpisa je tak, da izpolniš obrazec in ga skupaj z osebnim identifikacijskim dokumentom (osebna izkaznica ali potni list, morda tudi vozniško dovoljenje) odneseš na Upravno enoto, kjer ga osebno oddaš.

Pri mlajših od 18 let mora biti zraven, tudi z dokumentom, skrbnik.

Potem bo podpis prišel po pošti.

Zato ne čakati na na zadnji dan v marcu, ker podpisa ne bo pravočasno.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kljub temu, da imam vse tehnološke možnosti, je verjetno ne bom oddal elektronsko. Zakaj? Da ne pridem prehitro na vrsto -- potrebno bo namreč nekaj doplačati in raje vidim, da odločbo letos dobim čim kasneje... torej bom po priporočeni pošti poslal zadnji dan marca... :D

(če bi pa se kaj svitalo, da dobim nazaj, bi pa že zdavnaj oddal napoved... :D)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...Da ne pridem prehitro na vrsto...

Kakor so v drzavni upravi racunalnisko opismeni, bi lahko pomenilo, da elektronsko oddane napovedi pridejo na vrsto zadnje. Na zalost imajo prakso samo s prekladanjem papirja.

Da bi pa elektronsko oddal napoved in bi racunalnik takoj premlel podatke, cez par dni bi pa ze dobil odlocbo (in nakazan denar ali poloznico), se mi pa zdi glede na servilnost drz. up. do drzavljanov (vsaj se nekaj let) utopija.

Na zalost.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

neki sem mamo prepričeval da gremo v elektronsko obliko pa ji nič ne diši....tako da bo kr pisno oddala...

drgač pa dela teta na davčni...pa pravi da imajo kr dosti dela s to novostjo in se ji bodo temeljito posvetili :naughty: ....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

e-dohodnino oddal že pred 10 dnevi ... :) ... edavki.durs.si

seveda sem si že pred časom zagotovil osebno digitalno potrdilo, ki je zelo priročna reč pri takšnih zadevah. :)

Certifikat Klika je sicer tudi mogoče uporabiti, a je veljaven le dve leti.

Popravljeno . Popravil hotschko
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hočko = vzorni davčni zavezanec

Priden :)

Jaz odženem jutri svojo čredo na upravno enoto, da vložimo zahtevke za elektronske podpise.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Certifikat Klika je sicer tudi mogoče uporabiti, a je veljaven le dve leti.

Saj ce uporabljas Klik, ti po dveh letih posljejo nov certifikat (proti placilu seveda).

Ali to pomeni, da z novim certifikatom ne bi mogel oddajati elektronske dohodnine? Pomoje da lahko.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nasvet pravnika z diplomo iz računalniškega piratstva, dvajsetletnimi izkušnjami v matranju računalnika :afro1: ..... STRAN OD TEGA dokler ni zadeva preizkušena al pa, če si pozabil in maš sam še 5 min časa.

Dohodnina ni stvar, kjer bi preizkušal nove tehnologije, saj te kaka napaka drago stane, raj počakat, kak je bil letošnji odziv uporabnikov, naslednje leto pa, če ni bilo štale, kar naprej.

lp

Rudi

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ali to pomeni, da z novim certifikatom ne bi mogel oddajati elektronske dohodnine? Pomoje da lahko.

lahko, ampak to verjento pomeni ponovitev registracije certifikata na upravni enoti (tako kot moraš to storiti sedaj). Lahko pa da se motim ... grem na Klik preverit. :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Izkušnja vestnega papirnega uporabnika, ki je do sedaj redno pošiljal zadevo po pošti.

Pride obvestilce od Davčne uprave, naj se Lady zglasi pri njih. Sem ji rekel, sedaj te bodo prešlatali čez in čez in sem jo oborožil z vsemi papirji. Računi na njeno ime in plačilni listi in za povrh še fotokopijo napovedi. Vsako leto, predno pošljem, tisto polo skopiram, ampak tako, da jo pomanjšam in da skopiram polo na obe strani pisarniškega lista A4.

In pride Lady tja in oni, da ni oddala napovedi. Ona pa potegne iz mape potrdilo, da jo je, tisto leto izjemoma, neposredno izročila na Davčni upravi. Je slučajno imela v bližini opravek in še za znamko smo prišparali.

In potem so bili vsi srečni, da obstaja tista pomanjšana fotokopija napovedi in jo jim je dovolila skopirati in je niso vprašali ničesar več.

Torej, tudi papirna pot ni 100 %, zato gremo mi na računalnik.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dohodnina ni stvar, kjer bi preizkušal nove tehnologije, saj te kaka napaka drago stane, raj počakat, kak je bil letošnji odziv uporabnikov, naslednje leto pa, če ni bilo štale, kar naprej.

lp

Rudi

ja enkrat je treba začet....tako so razmišljali ko so prvi e-maili prišli ven...pa si sedaj predstavljaš kaj bi brez njih....stvar ki je upeljana v uporabo mora biti preizkušena in testirana...posebej pa dohodnina...tako da jst nimam varnostnih pomislekov...gre le za to da je stvar nova in prepričan sem da bo čez par let na Ms tema o tem kako čudno bi bilo tako zadevo pošiljat po navadni pošti....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

..svoj elektronski certifikat sem dobil že v februarju...

na UE Grosuplje-ni nobene vrste....

soba 204 -I.nadstropje......

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Po nekaj klikih, mi je iz službenega računalnika uspela prijava brez posebnih postopkov in pooblastil v e-davke tudi z "klik certifikatom" izdajatelja NLB-CA. Prijava v e-davke me je seveda prepoznala kot isto fizično osebo, kot z osebnim certifikatom izdajatelja Sigen-CA, ki ga imam samo na domačem PC-ju.

V seznamu vidim uspešno oddano in podpisano vlogo za dohodnino in podpisan dokument o strinjanju s pogoji poslovanja na e-davkih. :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

In kaj te lahko drago stane?

Dobiš potrdilo, da si oddal napoved. Sprintaš kar si oddal.

To vse skupaj je enako, kot če pošlješ po pošti. S to razliko, da velika večina ljudi niti ne skopira napovedi (kot je Brrrm opisal prejle), kar pomeni, da si še na slabšem.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nasvet pravnika z diplomo iz računalniškega piratstva, dvajsetletnimi izkušnjami v matranju računalnika :afro1: ..... STRAN OD TEGA dokler ni zadeva preizkušena al pa, če si pozabil in maš sam še 5 min časa.

Vidim, da si strašansko razgledan ...

Te zadeve niso več "nove tehnologije", saj smo zadnjih pet let anticipirali uvedbo takšnega sistema ... ergo, so bile to "nove tehnologije" pred 6 ali 7 leti ... morda tudi pred petimi, nikakor pa ne danes. Danes se temu reče "sodoben način poslovanja".

PS: kako ti kot pravniku uspeva moralno zdržati ta pritisk (mislim posedovanje diplome iz piratstva)?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Aha, pet let so se oni sej veš kje čohali in meditirali, vmes pa nekaj razpisov zaradi neznanih :yea2: razlogov zamočili par razpisov. Sodobne poti so tole mogoče že, niso pa niti slučajno preizkušene tko da ne tlele o nekih hudo domačih in preizkušenih tehnologijah govort, če se CVI ukvarja z zadevo tolko časa še ne pomeni, da tud DURS ve, za kaj gre, kot sem rekel, naj nas oni prepričajo. Sicer pa, čimveč naj zadevo pošlje pa da vidimo, bolje da DURS stvar na drugih eksperimentira kot na meni, pa če bom tannarbl zarukan hribovc izpadu, sme imel v moji praksi v odv. posarni ogromno optimistov, ki jim je hobi ratal kreganje z DURSom kdaj so dohodnino oddal, da mi je videt, kako bo šele sedaj.

Tudi glede sprintanega potrdila ti lahko veselo povem, da si lahko z njim, kot z dokaznim sredstvom pomagaš bore malo, saj ni original, torej nima enake dokazne vrednosti kot jo ima potrdilo o oddani pošiljki na pošti ali potrdilo, ki ti ga izda DURS ob prejemu. Teoretično bi si lahko pomagal edino s kakim digitalnim potrdilo, ki ga prejemeš ob oddaji oz ob trtenutku, ko oni potrdijo prejem, za več podatkov pa veselo študirat ZEPEP, zanimivo branje, če maš preveč časa.

Aja, koliko ta špas stane 50.000 SIT če zamudiš in pa 100.000 SIT če sploh ne vložiš (120. in 224. - 225. člen ZDavP).

Dost natančno?

lp

Rudi

p.s.

Prva učna ura pri pravoznanstvu pravo ni enako morala, tole boš bolj v kaki RKC al pa kje drugje našel, med pravniki je ni ravno veliko, pa je tko tud prav, saj je treba spoštovat predvsem in samo zakone pa če so moralni ali ne, moralo pa šele, če tako zahteva zakon. Aja, v moji diplomi sem napisal prav slavospev BSA in poobnim organizacijam ,ki se borijo koz sodobni vitezi v imenu multinacionalk pa tudi v korist malega človeka za dobrobit in ekonomski blagor ne samo njih ampak vsega človeštva, ki bi se z izkoreninjenjem piratstva prebilo na višji nivo splošnega blagostanja in s tem ... :SS

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Vsako leto dobim manj nazaj letos dobim sam jurja,še za tank bencina ne bo :cry: no ma važno je da ni treba nazaj dat

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Teoretično bi si lahko pomagal edino s kakim digitalnim potrdilo, ki ga prejemeš ob oddaji oz ob trtenutku, ko oni potrdijo prejem,

v vsakem trenutnku si lahko na edavki.durs.si shraniš elektronsko digitalno veljavno povratnico o oddaji svojega dokumenta ... na svoj PC v XML obliki ...

... SW pa je razvijal Hermes-Softlab, ki pa je le referenca za resno in delujočo SW rešitev.

Popravljeno . Popravil hotschko
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Poznam zadevo, ker mam nekaj kolegov na Softlabu, samo ni problem v njih in v njihovih programih, ne zaupam DURSU, saj je tole za njih prvič, ideja je sigurno dobra in drugje šiba že več let samo... pri nas še ne, mam preveč denarja za nazaj dobit :yea2: .

lp

Rudi

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

valjda, 3 leta so minila da so sploh kaj naredili, zdaj bomo pa ljudi še svarili, da naj pazijo ,ker gre mogoče za svinjarijo ... :notworthy: :OK:

Če bodo težave letos, bodo tudi drugo leto in čez 2 leti ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Oddal v elektronski obliki, zadeva je pa mnogo manj boleča kot papirnata verzija.

Skratka vpis par prihodkov, stroškov, dobiš informativni izračun, nato iz spiska računov izbereš na kateri račun ti vrnejo dohodnino.

Nekaj minut.

Imam pa certifikat od NLB-ja.

Če se bo kaj zataknilo jih bomo pa že popljuvali.

Slabše od informacijskega sistema v NLB ne more biti. Danes so mi spet na NLB naredili eno zabavno reč. Za kratek čas sem namreč postal lastnik relativno velikega kupa denarja. Škoda, da ni bila napaka trajna :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

• 3 tedne pozneje...

Dajmo mi nekaj ugotovit - a je motor ortopedski pripomocek ali ne? :lol:

No - resno ... kako je z olajsavami ... koliko jih sploh vpisati, oz. a je smiselno vse vpisati ali lahko kar je nad neko (katero?) mejo mirno dam recimo ocetu?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Vpiši več, kot je najvišja možna meja. Lahko se ti zgodi, da ti ob morebitnem pregledu kakšen račun zavrnejo, vendar si zaradi več računov še vedno pokrit.

Če boš oddal točno računov, pa ti kakšnega zavrnejo, bo pa novi izračun, jasno da, tebi v škodo. Pa še davčnega goljufanja te lahko lažje obtožijo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!