Skoči na vsebino

adaptacija VS nova gradnja


cirkusdirektor

Priporočene objave

Zanima me vaše mnenje oz. izkušnje !!

Hiša je stara 100 let zidana iz rdečega polnega zidaka. Sedaj bi jo bilo potrebno hidro izolirati, kar pomeni ali rezanje hiše ali pa navrtavanje in polnenje z silikonskimi polnili (vprašanje kako se zadnja varianta obnese) potem potrebna je menjava kritine in seveda kompletnega grušta. To bi bila nekak nujna adaptacija.

Potem sem pa še razmišljal dalje - So leseni stropi - fajn bi bilo da bi se naredila betonska plata, vendar to pa je že problem - statika, ob tem posegu bi bilo še potrebno skopati okoli hiše in dodatno ojačati temelne. In če potegneš črto, vidiš da ti od stare hiše edino ostane zid, ki pa dandanes spet ni tak strošek, Prednost take adaptacije je edino da lahko adaptiraš več let - majnša trenutna finančna obremenitev in da lahko živiš notri v času adaptacije.

Novo grajena hiša pa pomeni - dobra izolacija in postavitev zidov tako kot sam želiš. Ima pa tudi slabe lastnosti - Podiranje stare hiše- deponija odpadnega materiala je draga, Nova gradnja vsaj 1 leto ni vseljiva (sušenje gradnja + sušenje objekta) Problem kje bivati ta čas in tudi postavitev nove hiše pomeni zadolževanje oz krediti .....

Hvala

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Vmes je še tudi močan faktor, državna uprava.

Za rušenje moraš pridobiti gradbeno dovoljenje.

Pa samo upaj, da vmes ni tudi kakšno spomeniško varstvo.

Ker potem je najceneje, da si kupiš komajda še vozen tovornjak (čimvečji), da je čimcenejši, pa potem, kakor, da si vadil vožnjo po dvorišču, se z njim zaletiš v kočo in jo kakor podreš, pa še kratek stik na el. napeljavi ob podiranju zaneti močan požar, ker se je med podiranjem prevrnil sod s kurilnim petrolejem, s katerim si kuril pečko..

Potem odpadejo procedure z gradbenim dovoljenjem za podiranje. :P

Sam poznaš svoje finančne in socialne zmožnosti.

Če bi vprašal mene, bi zidal na novo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Neredko so stroški adaptacije višji kot pa izgradnja nove.S tem,da hidroizolacija hiše na oba navedena načina ni nikoli 100%.Je le trenutna rešitev.

Vse ostalo ti je že napisal Brmmm in drži kot pribito!!!!!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pozanimaj se za nadomestno gradnjo. Včasih lahko dosežeš, da gradiš novo hišo ZRAVEN stare, kar pomeni, da vmesni čas, dokler nova ni vseljiva, bivaš v stari. Dovoljenje za nadomestno gradnjo tudi pomeni, da po dokončanju nove hiše MORAŠ podreti staro - odpadejo papirnati problemi z rušenjem. Adaptacija - ne, hvala. Cenovno si pa več ali manj na istem - če se zadolžiš za novogradnjo, bi se moral tudi za adaptacijo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Po moje se ti najbolj splača nadomestna gradnja, če ohraniš kolikor toliko podoben tloris, potem imaš malo ali nič problemov, razen, kadar je bajta zaščitena (pod kakim spomeniškim varstvom).

Moj nasvet je, da greš do kakega lokalnega projektanta - gradbenega inžinirja (ne do kakega kolega, ki je že enkrat kelo držal, ampak do enega, ki ima izkušnje z birokracijo, to je dosti bolj pomembno od sposobnosti vgrajevanja malte v cegle) in da ga zamoriš, kolko bi te prišli vsi papirji za nadomestno gradnjo (načrt, enotno dovoljenje, takse, ....), potem pa izračunaj. Je pa tudi pri obnovi stare gradnje vprašanje, ali je poseg tolikšen da bi spadal v 3. člen ZGO-1, ki tudi za adptacijo zahteva pridobitev gradbenega dovoljenja.

V glavnem, dobi si enega gradbenika, ki se na zadevo spozna tudi s papirne strani, bo ceneje, kot da se ti po parih letih jajcanja z inšpekcijo zagabijo vsi pravniki/uradniki tega sveta.

lp

Rudi

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

odvisno kaj bi rad, koliko financnih sredstev imas in koliko je res "napak" na obstojecem objektu. mogoce pomaga ze samo pravilno speljana drenaza, da zidovja ne bo vec namakalo. lahko, da so spremenjeni pogoji v okolici povzrocili zamakanje. razlogov je lahko veliko in resitev je vcasih enostavna.

glede stropov ti svetujem, da ostanes pri lesenih, saj je danes mozna trajna sanacija takega objekta z istocasnim izboljsanjem fizikalnih lastnosti konstrukcije brez armiranega betona.

najdi si dobrega gradbenika ali arhitekta, kateri ima izkusnje z sanacijami in birokracijo in kateremu lahko zaupas in se potem spravita temeljito pregledati objekt.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

če na novo gradiš, staro podreš, moraš vse znova plačevati (tako moj kolega), od komunalnih prispevkov itd - definitivno ali adaptacija ali nadomestna gradnja - oziroma pozanimaj se na občini

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Bom jaz malo razložil te zadeve v zvezi z raznimi pridobivanji dovoljenj in gradnjo...

Če boš izvajal adaptacijo in ne boš posegal v spremembe zunjega izgleda, ne boš posegal v nobeno nosilno gradbeno konstrukcijo in objekt ne spada pod spomeniško varstvo, lahko izvajaš dela brez nobenih dokumentacij. Dovolj je da vložiš vlogo za prigasitev del.(upravna enota).

Če boš rušil pa je zadeva malo bolj zakomplicirana.

V tem primeru moraš pristopiti k organizaciji ki se ukvarja z projektiranjem tovrstnih zadev.

Pridobii moraš gradbeno dovoljenje (rušitveni elaborat, IDZ, lok.inf.soglasja, , projektni pogoji- izdelava PGD+PZI projektov za vse zvrsti). To ti oni vse naredijo.

Osebno delam v takem podjetju in ti rečem da te kompletna dokumentacija za pridobitev gradbenega za 200m2 pride cca 800.000-1.000.000 sit.

Adaptacija ponavadi stane cca 10-20% manj kot novogradnja z upoštevanjem da ti pri adaptaciji ostanejo le stene in da v bistvu obnoviš vse. V večini primerov se investitorji odločajo za rušenje, ker imaš tako res nov objekt in si ga lahko zastaviš po tvojih željah. Pri adaptaciji se moraš vedno prilagajat obstoječemu stanju, nosilnim zidom....

Za začetek imaš dovolj podatkov. Ko se boš resno odločil, pa pristopi k enemu projektantskemu podjetju in ti bodo zadeve razložili še podrobneje.

LP

Matej

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dovolj je da vložiš vlogo za prigasitev del.(upravna enota).

...priglasitve del ni več... z novi zakonom o graditvi objektov (velja od 1.1.2003) se vzdrževalna dela lahko začnejo brez gradbenega dovoljenja in brez pridobitve lokacijske informacije pod pogojem, da objekt ni varovan v skladu s predpisi o kulturni dediščini, ali pa da se dela ne bodo izvajala na zunanjščini objekta, ki meji na javno površino...če izvedba del presega določene pogoje, se rekonstrukcija lahko začne le na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sem preveril in imaš prav... Priglasitev del ne obstaja več.

Lokaciska informacija pa za take posege ni potrebna.

Mislim pa, da je vseeno dobro pristopit do upravne enote in predstavit namen posega, da je v primeru kake pritožbe vse bolj jasno...

LP

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pri adaptaciji se moraš vedno prilagajat obstoječemu stanju, nosilnim zidom....

gres staviti? :)

namrec ni potrebno. ;)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

gres staviti? :)

namrec ni potrebno. ;)

Kako da ne? ;) Lahko sicer izhajas iz nacela "vse se da, samo kostalo bo ..." ampak ce noces/nimas denarja kakih high tech reci notri dajat, ti nosilni zidovi vsaj okvirno dolocajo precej reci :?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

podri bajto in postavi Honka hiso. udobje, toplina....

zdej pa salo na stran. adaptacija bo drazja, razen v primeru povrsnega adaptiranja. torej, ce se zadeve lotis globalno in kvalitetno potem raje rusi in zidaj. v tem casu pojsi za najemnika, ali kako drugace resi problem.

pomembno je, da prej pridobis papirje, nacrte, ter da se organiziras, da delo ne stoji po nepotrebnem. samo odlaganje starega materiala ni tako drago, ce ni okolju nevarno.

razmisli se o zamenjavi cevi, napeljavi centralne mogoce, izolaciji zunanjih sten, oknuh, elektricni napeljavi..mislim, da je bolje rusiti, ce le finance to dopuscajo.

lp

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Se pridružujem besedam Softija...

Vse podri in naredi na novo...

Če si iz goriškega konca ti lahko kaj pomagam pri pridobitvi potrebne dokumentacije...

Ko boš vse pretehtal se oglasi.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dobil prve informacije okoli obnove!

Poklical gradbenega inžinirja in statika.

Glede papirjev mi tudi sama nista mogla veliko povedati, saj se je zakon pred kratkim spremenil in se še sami lovijo okoli tega kaj in kako.

Vendar!

Za obnovo hiše v katera ne zajema statične posege, načeloma ne rabiš gradbenega dovoljenja. V kolikor so to večji statični posegi je obvezno gradbeno dovoljenje in tudi občina ima komisijo ki gleda če se vse dela po predpisih.

Ponudba ki sem jo dobil je zajemala:

- zamenjava strehe

- saniranje zidov (zaradi vlage)

- zamenjava notranjega ometa

- ureditev fasade

- zamenjava oken

Cena na ponudbi se je glasila 12.600.000,00 SIT

V kolikor se dela betonsko plato, pomeni že poseg v statiko in posledično obvezna ojačitev temelnov.

Zdej me zanima ali ima kdo tukaj kake novejše podatke, koliko pride dejansko cena izgradnje nove hiše????? Velikost 11 X 9 m cca pritličje + mansarda. To mislim nekako do podalšane III faze.

LP

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Če se boš odločil za novogradnjo boš dobil tudi projekte v katerih se nahaja popis materiala in del. Na osnovil teh pa dobiš točne ponudbe.

Kot ocena 3 pod. faza (sem pogledal eno podobno bajto) pa ti rečem 11x9 z mansardo pride po mejem nekje 15-16 mio.

V obeh primerih ti pride še dodatno: instalacije, keramika, sanitarna oprema.... tu je hitro še 2-3 mio.

So pa cene zelo različne in odvisne od materialov ki jih boš uporabljal. Tudi ponudbe izvajalcev narejene po istem popisu del varirajo pri eni bajti tudi več kot 1 mio.

LP

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Če se boš odločil za novogradnjo boš dobil tudi projekte v katerih se nahaja popis materiala in del. Na osnovil teh pa dobiš točne ponudbe.

Kot ocena 3 pod. faza (sem pogledal eno podobno bajto) pa ti rečem 11x9 z mansardo pride po mejem nekje 15-16 mio.

V obeh primerih ti pride še dodatno: instalacije, keramika, sanitarna oprema.... tu je hitro še 2-3 mio.

So pa cene zelo različne in odvisne od materialov ki jih boš uporabljal. Tudi ponudbe izvajalcev narejene po istem popisu del varirajo pri eni bajti tudi več kot 1 mio.

LP

Tako kot za novogradnjo, tako tudi za adaptacijo dobiš projekte.

Seveda jih moraš dat delat, predvsem pa jih moraš plačat.

Nekaj napamet delat, ali pa zaupat majstrom, da bodo iz glave delali, je ta zadnje kar bi komu privoščil.

B)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Seveda da jih lahko naroči. Ni potreben celotni postopek, ampak naroči le PZI projekte (projekti za izvedvo).

Brez projektov je res težko delat in lahko zadeva postane dražja, ker se pojavijo napake. Za odpravo le teh pa v večini primerov plača investitor.

Isto velja če boš dobil slabe projekte, zato bodi previden pri izbiri projektanrtov.

Popravljeno . Popravil mk-r
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tako kot za novogradnjo, tako tudi za adaptacijo dobiš projekte.

Seveda jih moraš dat delat, predvsem pa jih moraš plačat.

Nekaj napamet delat, ali pa zaupat majstrom, da bodo iz glave delali, je ta zadnje kar bi komu privoščil.

B)

Oj!

Kot sem napisal - zanimajo me mnenja in izkušnje, predlogi .....

Ne pa točne številke!

Pa kot ena zanimivost

V gradbeništvu so načeloma ponudbe zastojn, Predračuni so pa plačljivi!

Zakaj tako :xx:

Tudi sam si želim nove hiše, samo kaj ko gradnja le te za sabo potegne nove stroške :( najemnino ....... Primer - novo hišo se gradi (če imaš nakupčkan denar oz. si zmožen za kredite) cca 1,5 leta da je vseljiva najemnina garsonjere v LJ pride cca 50 k sit se pravi da samo za najemnino porabiš denar cca 1 milion - kar v hiši lahko pomeni 1 nova kopalnica :hmm:

LP

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Gradnja stanovanja ni nikoli bila in nikoli ne bo enostavna zadeva.... Predvsem pa so cene gradbenišva v sloveniji po mojem okusu previsoke.

Stroške boš pač moral oceniti in začeti z gradnjo ko boš imel dovolj velik kupček.

Sicer pa se stanovanje da zaključiti v manj kot enem letu.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zdej me zanima ali ima kdo tukaj kake novejše podatke, koliko pride dejansko cena izgradnje nove hiše?????

če nimaš predsodkov, lahko za tak denar dobiš že luštno montažno hišo, ki jo postaviš na obstoječe temelje in si v par mesecih pod streho :) :)

Marles-> cabrio (alinekajpodobnegajetakoluštna press :wub: )

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pa kot ena zanimivost

V gradbeništvu so načeloma ponudbe zastojn, Predračuni so pa plačljivi!

Zakaj tako :xx:

Ja kdo te je pa tok .....sorry......NATEGNU?????????????????????????

Ponudba al pa predračun je eno te isto......še nikoli nisem slišal,da bi obstajala kakršna koli možnost,da jo zaračunaš!!!!!

Če bi to držalo,bi bil v 20-ih letih jaz že multi miljonar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!