Skoči na vsebino

Brižinski spomeniki


Priporočene objave

BRIŽINSKI SPOMENIKI

(prepis)

Govorite za nami teh nekaj besedi:

I

Bog, gospod milostljivi, Bog oče, tebi izpovedujem ves svoj greh, in svetemu Kristusu, in sveti Mariji, in svetemu Mihaelu, in vsem krilatcem božjim, in svetemu Petru, in vsem apostolom božjim, in vsem mučenikom božjim, in vsem v Boga verujočim, in vsem pravičnim devicam, in vsem pravičnikom. In tebi, božji služabnik, želim izpovedati vse svoje grehe.

Verujem, da mi je, ker bivam na tem svetu, iti na oni svet in vstati na sodni dan. Imeti želim večno življenje, dobiti moram odpuščanje svojih grehov.

Bog milostljivi, sprejmi izpoved mojih grehov: kar sem hudega storil od tistega dne, ko sem se bil spreobrnil in sem bil krščen, česar se spominjam ali se ne spominjam, hote ali nehote, vede ali nevede, s krivo prisego ali z lažjo, s tatvino ali z zavistjo, z bogokletjem ali z nečistovanjem: če sem hotel kaj, kar ne bi bil smel hoteti, z obrekovanjem, v spanju ali v bedenju, če nisem praznoval praznik, delopust in moj post, ter mnogo drugega, kar je zoper Boga in zoper moj krst.

Ti edini, o Bog, veš, kako zelo mi je [odpuščanje] potrebno.

Bog, gospod milostljivi, prosim te usmiljenja za vse naštete grehe in še za mnoge druge, večje in manjše, ki sem jih storil. Zanje te prosim usmiljenja, in sveto Marijo in vse svetnike.

In da bi na tem svetu za takšne grehe prejel pokoro, kakršno mi boš ti naložil in kakršna ustreza tebi in tvoji milosti, Bog, ti si prišel iz nebes in si se dal mučiti za vse ljudi, da bi jih obvaroval pred hudičem; obvaruj ~ me vsega hudega.

Milostljivi Bog, tebi izročam svoje telo in svojo dušo, svoje besede in svoje dejanje, svojo voljo, svojo vero in svoje življenje. In da bi zaslišal na sodni dan tvojo veliko milost s tistimi, ki jih boš povabil s svojimi usti: Pridite izvoljeni od mojega očeta, sprejmite večno veselje in večno življenje, ki vas čaka iz veka v vek. Amen.

II

Ko bi naš ded ne bil zagrešil, bi mu bilo na veke živeti, ne bi se staral, nikoli ne bi imel skrbi in ne umirajočega telesa, marveč bi mu bilo na veke živeti.

Ko pa je bil zaradi hudičeve zavisti pregnan od slave božje, potem so na človeški rod prišle bolečine in skrbi, bolezni in seveda smrt.

Vendar pa, bratje, spomnimo se, da se imenujemo tudi sinovi božji. Zato opustimo ta mrzka dela, ker so hudičeva dela, kakor so malikovanje, klevetanje brata, tatvina, uboj, poltenost, kakor prisege, katerih ne držimo, ampak jih prelamljamo, sovraštvo; nič ni pred božjimi očmi bolj zoprno kakor so ta dejanja.

Zato, sinovi, lahko vidite in sami razumete, da so bili prvi ljudje po obrazu prav takšni kakor smo tudi mi, ter so hudiča zasovražili, Boga pa vzljubili.

V cerkvah se jim še zdaj klanjamo, jih molimo, njim v čast pijemo in se jim zaobljubljamo za blagor teles naših in duš naših.

Tudi mi smo še lahko takšni, če bomo delali tista dela, ki so jih oni delali.

Zakaj oni so lačnega nasitili, žejnega napojili, bosega obuli, golega oblekli, bolnega v imenu božjem obiskovali, zmrzujočega ogreli, tujca so privedli pod svojo streho, obiskovali so zaprte po temnicah in v železje vkovane in jih v imenu božjem tešili.

S temi, s temi dejanji so se približevali Bogu!

Tako, sinovi, smo tudi mi dolžni moliti tega višnjega očeta: Gospod, pričakuj nas tam, vpelji nas v svoje kraljestvo; ki obstaja od začetka na vekov veke za izvoljence božje.

In mi smo, bratje, klicani in poklicani ,in nikakor ne moremo pred nikomer obličja skriti niti ubežati, marveč moramo stati pred prestolom božjim s sovražnikom našim, s hudičem starim, in se mora sleherni med nami pred božjimi očmi s svojimi usti in s svojo besedo izpovedovati, kar je storil na tem svetu, pa najsi bo to dobro ali zlo.

Mislite, sinovi, na tisti dan, ko se ne bo kam skriti, marveč bomo morali pred božjimi očmi stati in imeti svojo pravdo, kakor je vsem oznanil. Naš gospod sveti Kristus, ki je zdravnik teles naših in odrešenik duš naših, je naposled zadnje zdravilo postavil in nam pokazal, kako se lahko pred njim [sc. hudičem] varujemo in se mu zoperstavljamo.

Naši predniki so hudo trpeli, ker so jih tepli s šibami, k ognju pritiskali in žgali, in z meči sekali, in po drevju obešali in jih z železnimi kavlji raztrgovali.

Z našo pravo vero in s pravo izpovedjo pa mi sedaj lahko storimo tisto, kar so oni storili v velikem trpljenju.

Zatorej, sinovi, pokličite božje služabnike ter jim svoje grehe naštejte in izpovedani boste svojih grehov.

III

Jaz se odpovem hudiču in vsem njegovim delom in vsemu njegovemu sijaju. Torej verujem v Boga vsemogočnega in v sina njegovega in v svetega duha, da so te tri osebe en Bog, gospod sveti, ki je ustvaril nebo in zemljo.

Torej pri njem iščem milosti, in pri sveti Mariji, in pri svetem Mihaelu, in pri svetem Petru, in pri vseh apostolih, in pri vseh božjih mučenikih, in pri vseh božjih svečenikih, in pri vseh svetih devicah, in pri vseh božjih močeh, ki naj mi zaradi mojih grehov blagovolijo biti v pomoč pri Bogu, da bi opravil popolno spoved in od Boga prejel odpuščanje.

Bogu vsemogočnemu izpovedujem vse svoje grehe, in sveti Mariji, vsa grešna dejanja in grešno mišljenje, kar sem napravil vede ali nevede, prisilno ali prostovoljno, v spanju ali buden; s krivimi prisegami, z lažnimi besedami, s tatvino, z nečistovanjem, z lakomnostjo, s požrešnostjo, s pijančevanjem, z bogokletjem in z vsemi grešnimi dejanji: kar sem napravil zoper Boga od tistega dne, ko sem bil krščen; pa do današnjega dne.

Vsega tega bom izpovedan Bogu in sveti Mariji in svetemu Lovrencu gospodu, in vsem svetim, in tebi, božji služabnik.

Kesam se svojih grehov in rad se jih bom kesal, če se bom zavedal, da mi boš, o Bog, prizanesel. Daj mi, gospod Bog, svojo milost, da bi brez zadrege in sramu stal pred tvojimi očmi na sodni dan, ko prideš sodit živim in mrtvim, vsakemu po njegovih delih.

Tebi, o Bog milostljivi, izročam vse svoje besede in svoja dejanja, svoje mišljenje in svoje srce in svoje telo in svoje življenje in svojo dušo. Kristus, sin božji, ki si izvolil priti na ta svet, da bi grešnike otel iz oblasti hudiča, obvaruj me vsega hudega in ohrani me v vsem dobrem. Amen.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

BRIŽINSKI SPOMENIKI

(prepis)

Govorite za nami teh nekaj besedi:

I

1  Ti edini, o Bog, veš, kako zelo mi je [odpuščanje] potrebno.

2  In da bi na tem svetu za takšne grehe prejel pokoro,

3  Pridite izvoljeni od mojega očeta, sprejmite večno veselje in večno življenje, ki vas čaka iz veka v vek...

II

4 .. bi mu bilo na veke živeti, ne bi se staral..

5  Vendar pa, bratje, spomnimo se, da se imenujemo tudi sinovi božji

6  Gospod, pričakuj nas tam, vpelji nas v svoje kraljestvo;

7  ..pred božjimi očmi s svojimi usti in s svojo besedo izpovedovati, kar je storil na tem svetu, pa najsi bo to dobro ali zlo.

III

8  en Bog, gospod sveti, ki je ustvaril nebo in zemljo.

9  Kesam se svojih grehov in rad se jih bom kesal, če se bom zavedal, da mi boš, o Bog, prizanesel.

10  Amen.

dest Božjih odgovorov:

1 yesss - prej bi mislil in ga ne bi sral :naughty:

2 kje bo ta pokora bom odločal JAZ B)

3 kar misli si - poleg tega je že vse full do zadnjega kotička :chase:

4 nemogoče (čeprav genetiki delajo na tem) ker bi vsakemu (tudi meni je) ratalo neizmerno dooolgčas :zzz:

5 kakšna neizmerna nadutost in nepoznavanje osnov - ys kolikor vem sem imel sina edinca. Vsakega, ki take kvasi, bomo preverili z DNK testom, in če laže :devil:

6 ja, ja - smo že pripravljeni - o mojem kraljestvu pa ti kar tiho bodi. Meni že ne boš komandiral! :angry:

7 ne bo treba - kot veš vse vem ... poleg tega smo se zaradi navala malo avtomatizirali v zadnjem času, tako da je čakalna doba na sežig praktično 3 sekunde

8 hja - to je pa moj greh O:-)

9 ti predrznost nesramna - saj se ne zavedaš komu postavljaš pogoje .. to je pa čisto :topic:

10 :kva2:

Božji pies: take hinavske nesramnosti pa še ne - najprej bi ga te Opice srale, potem pa odpustke fehtale in se kesale, pa ga naprej srale, pa spet odpustke ... in tako do smrti, ko naj bi bilo vse cool in "Juhuhuuu v nebesa". Ali mislite, da sem butelj? To sedaj LDSovci probavajo, pa bodo že videli :devil: :devil: :devil: , ko se srečamo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Brižinski spomeniki in Opice :hmm: ... zanimivo ...

Čisto kiksnila "point".

:cry:

pasejnisiblondpress

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ne vem, pa naj mi kdo, ki je bolj razgledan mal razloži.

Brižinski spomeniki so eden najpomembnejših textov Slovencev.

Do tukaj vse lepo in prav.

Pa berem v sobotni prilogi Boštjana Turka, ki dokazuje to isto in vleče paralelo z našim največjim pesnikom in potem zaključi: da daleč presegajo po sporočilni vrednosti samega Prešerna.

Ne vem kaj bi si mislil, pa si rečem, RAN ti si le šlosar, že vedo ti družboslovci, kaj je res in kaj ne.

Ampak mi hudič ne da miru še dandanes, ker enostavno tega ne morem verjeti ker :

Če berem vsebino je isto kot da bi neumnosti od našega Edija bral, sam da jih je on precej stoletij kasneje objavljal.

Tle ne mislim isto vsebino, ker Edi ni te stvari pisal. Mislim na iste zdogočasene občutke, ki jih imam ko berem takšne texte in ne vem a me bolj preganja na WC al bi raje zaspal, ob istočasnem občutku krivde, ker ne zmorem zapopasti te bogate sporočilnosti.

Ob našem Prešernu teh težav nisem nikoli imel.

Vedno in še vnaprej bom smatral Brižinske spomenike, kot eden najpomembnejših naših tekstov, zato ker so bili narejeni v času, ko se marsikateremu jeziku še sanjalo ni kaj je to pisava. Ker marsikatera kultura, ki se danes razglaša za svetovno podobnih textov ni imela. In to je vse.

O sporočilnosti takega texta pa ne bom razmišljal, ker v svoji omejenosti, se mi tovrstna obzorja kar nočejo odpreti.

B)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Brižinski spomenik je pomemben samo zato, ker je najstarejši, kar so jih našli.

Nikjer ne piše, da je najstarejši.

Morda kdaj najdejo še kaj starejšega, morda pa tudi ne.

Če je prvi, pač ni rečeno, da je najboljši.

Se je po spletu okoliščin ohranil in našel pač ta tekst.

Literarno nima neke velikanske vrednosti.

Kakšna je njegova cerkveno literarna vrednost, ne vem, ker se s tovrstno literaturo ne bavim.

Kritike in druge znanstvenike rado zanese, če je kaj izredno starega, še posebej pa, če lahko kaj prvič v življenju od blizu vidijo, v roke pa itak ne smejo prijeti.

Mislim, da ima podobno usodo Satiricon. Edini delno ohranjeni starorimski roman. Če ga bereš, podpovprečen tekst, še posebej v primerjavi z njihovim pesništvom, ki pa je imel to srečo, da se je ohranil.

To ti je podobno, kot če bodo čez 10000 let na kakem smetišču našli ohranjen dr. roman in potem na podlagi njega sklepali o kakovosti našega literarnega ustvarjanja.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ja keky, kaj se ti je sfuzlalo?! :blink:

sem vedno misli, da si "tarudec".... :?

Bolj kot s prijatelji se učimo strpnosti s pomočjo sovražnikov....

N.S. 14. Dalaj Lama

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ko bi ti kdaj "svojo" misel povedal, ne samo citiral neke, se tako pacifisticne, politike. da o dogmah in pamfletih ne zacenjam. :doze: :grrr

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pa berem v sobotni prilogi Boštjana Turka, ki dokazuje ...

Ys Turkom naspljoh ne zaupam ...

še posebej pa ne, če se spravijo razlagat

(na kakršnikoli način) slovensko literaturo.

Mogoče bi imeli več uspeha, če bi razlagali turške texte.

:lol1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V šoli so nas učili: Brižinski spomeniki - najstarejši slovenski zapisi, nastali okrog leta 1000 v bližini vrbskega jezera, sestavljeni iz treh delov: molitve, pridige in spovedi... pa polno drugega smo še znali včasih, samo bi mogo zvezek poiskat :D :lol1: joj, kak so nam gnjavli s tem :lol1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

saj ni cudna vsebina, glede na to kaj se vcasih smatralo za pomembno oz. kdo je znal pisati & citati. danes je pac malce drugace in se bodo zanamci najbrz hihitali, ko bodo prebirali npr. nas forum cez 1000 let. :grim

so se vozli po nekih "cestah"...... uahahahaha... se niso slisali za (kwa pa vem) levitiranje? :naughty:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ja, vse tole vaše pisanje, lepo in prav, vsak ima svoje mnenje. Samo, malo več spoštovanja do krščanstva oz. pisane besede, to leti predvsem nate, Jur. S svojim modrovanjem si nedvoumno pokazal svojo duhovno širjavo. Očitno se nekateri še vedno ne zavedate ali pa si zatiskate oči, da korenine slovenstva izhajajo iz katoliške vere, kar nedvoumno dokazujejo tudi Brižinski spomeniki.

Tako, toliko sem želel povedati. Preden pričnete s kritiziranjem vse povprek, pa malo razmislite o strpnosti ter spoštovanju sočloveka. Na te stvari, na katere se tako radi sklicujete, v praksi pa se ne uporabljajo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

khem, korenine slovenstva so malce dlje nazaj kot krscanstvo s svojim 2000 letnim martirijem. ne vedno vse verjeti cerkvi. ;)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ja, vse tole vaše pisanje, .... da korenine slovenstva izhajajo iz katoliške vere, kar nedvoumno dokazujejo tudi Brižinski spomeniki.

:lol1: :lol1: :lol1:

Sedi, cvek!

Zgodovina za letos : zaključena nezadostno.

Popravni izpit dovljen šele na jesenskem roku,

ker je znanje tako pomanjkljivo, da se apriori

zavrne pristop v 1. poletnem roku.

:lol1: :lol1: :lol1:

nasvet:

1 župnika poslušaj, kar se načina življenja tiče, da ti ne bo moral pri spovedi preveč za pokoro nalagati

2 učitelja zgodovine pa obvezno poslušaj glede zgodovine svojega naroda

3 župnikovo "zgodovino Slovencev" zanemari zaradi vatikanske tendencioznosti

4 življenjske nasvete profesorja zgodovine pa ne zanemari

5 pa ne bit preveč hud, če se kdo pošali na račun kake dogmatične filozofije kot je recimo vatikanska razlaga tegainonega, komunistično-maoistična religija, ali pa politika LSDja ...

Moja (resna - brez šale) definicija vatikanske religije: katoliška vera = huuud, najboljši bizz, katerega vodi najstareša firma na svetu s sedežem v Vatikanu, ki ima zeloo starega direktorja in izredno sposoben nadzorni svet in finančno upravo (Jezuiti).

Tako ys gledam na to - ti pa verjetno po svoje.

Pa menda nisi tako zagrizen, da mi ne bi dovolil mojega pogleda na to??

Sapramiška, saj smo v "demokratiji" - ali mogoče ne?

:D

Popravljeno . Popravil Jur
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

da korenine slovenstva izhajajo iz katoliške vere, kar nedvoumno dokazujejo tudi Brižinski spomeniki.

:grrr :grrr ....hehe...5 (odl) za izvirnost :grrr

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Slovenci oziroma naši predniki so dejansko obstajali še pred prihodom krščanstva v naše kraje. res pa je da naša kultura temelji na osnovi srednjeveške, ki pa je bila krščanska. Brižinski spomeniki so samo odsev tedanjega časa. Drugih zapisov bolj poljudnoznanstvenih najbrž ne bomo našli, ker takrat ni znal še nihče pisat razen patrov. To pa pomeni da so oni naučili naše prednike pisnja, branja,...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

o čem se tle pogovarja...o slovencih...naši kulturi al brižinskih spomenikih.....če se pogovarjamo o brižinskih spomenikih...kaj jim očitate......to da je notr molitev napisana...a se vam zdi da če nebi nekaj to pomenilo v takratnem času nebi bilo not napisano....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

o čem se tle pogovarja...o slovencih...naši kulturi al brižinskih spomenikih.....

Vse kaže, da kot vsaka, tudi ta debata malo "zajadra" sem in tja. Pravzaprav o BS ni kaj dosti novega povedati. So kar so in to smo slišali že v šoli. Zato pa potem pogovor "začinijo" druge teme kot npr: naš odnos do verske vsebine, slovenskosti, pa toinono... da debata ni dolgočasna.

Če imaš pa ti kake novice v zvezi z BS, pa na dan z njimi. Bomo zelo veseli, če bomo slišali kaj novega o tako hudo stari knjigi.

:)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

:lol1: :lol1: :lol1:

Sedi, cvek!

Zgodovina za letos : zaključena nezadostno.

Popravni izpit dovljen šele na jesenskem roku,

ker je znanje tako pomanjkljivo, da se apriori

zavrne pristop v 1. poletnem roku.

:lol1: :lol1: :lol1:

nasvet:

1 župnika poslušaj, kar se načina življenja tiče, da ti ne bo moral pri spovedi preveč za pokoro nalagati

2 učitelja zgodovine pa obvezno poslušaj glede zgodovine svojega naroda

3 župnikovo "zgodovino Slovencev" zanemari zaradi vatikanske tendencioznosti

4 življenjske nasvete profesorja zgodovine pa ne zanemari

5 pa ne bit preveč hud, če se kdo pošali na račun kake dogmatične filozofije kot je recimo vatikanska razlaga tegainonega, komunistično-maoistična religija, ali pa politika LSDja ...

Moja (resna - brez šale) definicija vatikanske religije: katoliška vera = huuud, najboljši bizz, katerega vodi najstareša firma na svetu s sedežem v Vatikanu, ki ima zeloo starega direktorja in izredno sposoben nadzorni svet in finančno upravo (Jezuiti).

Tako ys gledam na to - ti pa verjetno po svoje.

Pa menda nisi tako zagrizen, da mi ne bi dovolil mojega pogleda na to??

Sapramiška, saj smo v "demokratiji" - ali mogoče ne?

:D

Kar se pa korenin tiče, pa je definitvno, da se je lahko slovenski narod toliko let obdržal na tej zemlji prav zaradi krščanstva. In o koreninah v tem smislu sem govoril, ne pa se poglabljal v zgodovino več tisoč let (Iliri, Slovani, itd.) nazaj in koreninah nekje v teh časih. Se opravičujem, če sem bil premalo natančen, in nekateri pač niso razločili, kaj sem želel povedati (ali pa niso hoteli-tipično slovensko).

Kot drugo, Jur, ne gre tu za nobeno zagrizenost, ampak prepričanje, stav. Imej svoje mnenje, nič ne oporekam, samo...to ne pomeni...da se lahko delaš norca na račun drugačnih mnenj, in tu se kaže tvoja razlaga demokracije v malo čudni luči...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

....

1 Imej svoje mnenje, nič ne oporekam, samo...

2 to ne pomeni...da se lahko delaš norca na račun drugačnih mnenj,

3 in tu se kaže tvoja razlaga demokracije v malo čudni luči...

1 hvala za dovoljenje

:D

2 ne delam se norca - ys to sm, kar pa ne pomeni, da ni večjih od mene ali pa takih, ki v tej lastnosti ne briljirajo tako kot ys

:lol1:

3 nikoli nisem razlagal "demokracije" - ne glede na priznanje iz točke 2, ne vem kje si to videl

ne, ne se jezit - spet hec (lohka ga vsi mal izkoristite za pljuvanje po meni)

zdaj pa resno

vsakemu svoje mnenje = ok

ys si pa jemljem, sorry, pravico norčevati se iz vseh ideologij, ki povzročajo masovne histerije ne glede na način povzročanja:

od nogometa,

preko raznih oblik politike,

filozofij,

do verstev ...

skratka iz vsega, kjer nekdo organizira masovno histerijo, zbere budale na kup, ki kričijo, se plazijo po kolenih, mahajo z zastavami, nosijo križe, puške, se bičajo itd, itd - skratka zganjajo čisto odvečen cirkus v raznih čudno oblikovanih zgradbah in gladko spregledajo edini cilj povzročitelja masovne histerije - obogatiti se..

Tukaj , sine, pade vsako spoštovanje do katerekoli ideologije, religije, strankarskega plana, ali Oblakovega načrta, kako bo Slovenija svetovni prvak v žogobrcu.

Ali se mogoče malce razumeva?

Brižinske Spomenike cenim kot nek zeloo star dokument neprecenljive vrednosti. Nikoli pa ne bom pristal na njegovo zlorabo v politične ali verske namene - če to lahko razumeš. :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!