premza Objavljeno Julij 12, 2004 Deli Objavljeno Julij 12, 2004 Poglejmo si primer izračuna mesečne rente prvega pokojninskega sklada. Oseba je moški, ki bo ob začetku prejemanja rente star 65let (za ženske je izračun še slabši). Njegova polica (privarčevana sredstva) je vredna 2.8 mioSIT, mesečna renta pa bo znašala 11.500 SIT. Po novem zakonu bo renta obdavčena z dohodnino (ob sklepanju zavarovanja ni bila), kar pomeni da bo njegova letna renta dejansko znašala slabih 90.000 SIT (12x11.500-35%dohodnine), to pa je 3.2% vrednosti police. Na ta način bo privarčevano glavnico dobil vrnjeno v dobrih 31 letih oz. ko bo star 96 let. :OK: Bi bilo teh 2.8mioSIT pametneje naložiti v obveznice, sklade, banko, nepremičnine, zlato, v nogavico, ... :hmm: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
lina Objavljeno Julij 12, 2004 Deli Objavljeno Julij 12, 2004 (popravljeno) Še en nateg že tako shujšanih ovčic, ki bodo to z jamranjem sprejele in spet volile isto, tisti, ki so jim pokojninske bone in sploh tovrstno varčevanje tako reklamirali se pa tega seveda ne bodo spomnili. Hej, mašinca zagodi naj odmeva povsodi.... Popravljeno Julij 12, 2004. Popravil lina Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
cyc Objavljeno Julij 12, 2004 Deli Objavljeno Julij 12, 2004 A to velja za vse varijante, tudi razne privatne zavarovalnice, recimo Merkur? Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
premza Objavljeno Julij 12, 2004 Avtor Deli Objavljeno Julij 12, 2004 A to velja za vse varijante, tudi razne privatne zavarovalnice, recimo Merkur? Vse gre po tablicah :OK: Trenutno uporabljamo 10 let stare nemške, ker svojih "nimamo"! Lahko bi tudi italjanske, španske, češke, bosanske, ali kake druge, ampak 10 let stare nemške so "najboljše". Tablice pravzaprav niso nič drugega kot izračun pričakovane starost! Težka znanost, ki jo Slovenci še dolgo ne bomo razumeli! Tako dolgo, dokler bodo tuje tablice "boljše". Boljše za koga? :lol1: Zdaj grem pa bruhat, ker mi gre pošteno na kozlanje... :SS Bo še zanimivo, ko bodo ljudje za 30 in več letno varčevanje v nekih stebrih, kjer jim bodo ves čas sadili rožce, nazadnje dobili eno borno pokojnino, potem se bodo pa tako ali tako v par letih zaradi revščine in s tem povezane slabe prehrane in slabe zdravniške oskrbe zvalili v grob! Zavarovalnica pa bo z vsakim prekmalu umrlim še dodatno "privarčevala". :notworthy: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Špilferderber Objavljeno Julij 12, 2004 Deli Objavljeno Julij 12, 2004 penzija? pod pogojem, da jo dočakam, bom užival plodove rednega vlaganja v vzajemce, služba mi časti 2. steber, v krizi srednjih let pa bom verjetno začel igrat loto :D šalo na stran.. zdi se mi, da v malih sivih celicah slovenskega naroda še ni utrjena zavest samostojne skrbi za penzijo.. poslušamo nasvete milijon svetovalcev, ki vsak vleče v svoj koš.. in kaj nastane? :unsure: zmeda. sam sem se na veliko naposlušal tega in onega in na koncu ugotovil, da je najboljši garant za kakršnokoli penzijo razpršitev sredstev.. pokojninski sistem se bo do moje penzije itak 50x spremenil, zato se mi zdi oklepanje samo enega načina penzio-vlaganja huda neumnost... Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Shargo Objavljeno Julij 13, 2004 Deli Objavljeno Julij 13, 2004 No, torej tu se itak vsak sam nategne, v kolikor to zeli! :010 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
lina Objavljeno Julij 13, 2004 Deli Objavljeno Julij 13, 2004 Za penzijo sam skrbet---sploh ni problem če bi bila plača evropska.....tako je pa mal težje dajat nastran če nimaš kaj dat---se ti ne zdi>?? Torej od bruto plače mi sami pocufajo vse stran (tok kot oni hočjo) in dajo za mojo penzijo....mogoče bi jaz kam drugam nalagala ta ,,višek,, pa mi ne pustijo. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
premza Objavljeno Julij 13, 2004 Avtor Deli Objavljeno Julij 13, 2004 Kriza bo čez 20-30let, ko se bo upokojilo 300.000 revežev, ki danes NE MOREJO varčevati za starost. :unsure: Obstaja pa tudi velika možnost, da se bo zadeva podrla tistim, ki jim danes uspe nekaj privarčevati. Pokojninski sistem, ki ga vpeljujemo danes, razvit svet pa ga že nekaj časa pozna, se lahko namreč hitro sesede kot hišica iz kart. Sistem ni preizkušen, čeprav se mogoče zdi drugače. Poznamo le tisti del, ko je vplačevalcev več kot prejemnikov in ta seveda dela brez težav, a kaj bo takrat, ko se bo razmerje obrnilo? Denar se nalaga v obveznice in delnice in ko bo treba te enkrat začeti na veliko vnovčevati se lahko zgodi marsikaj! In še nekaj... Pokojninski sistem lahko deluje edino na osnovi medgeneracijske solidarnosti (kot naš bivši sistem), vse ostalo je le nekakšno igranje loterije na dolgi rok! Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
lina Objavljeno Julij 13, 2004 Deli Objavljeno Julij 13, 2004 Premza: lej če nalagaš v vzajmne sklade---saj tam niso samo bodoči penzionisti. Jest mam tako mesečno nalaganje v galileo in v rastko......za penzijo seveda. In če firma dobro stoji (kar za KD lahko rečeš) pač tja vlagajo vsi, ki imajo neke presežke za leto, dve ali več in ki se sami glih ne znajdejo najbolje na borzi. Torej če je donos boljši kot v banki---bo nalagalcev vedno zadost...in tako tudi denar, ki ga mislim jaz čez 30 let dvignit.---lohko pa prekinem kadar hočem, sam ne vem kok je odbitne franšize. Pa ne zagovarjam skladov oz. ne govorim, da je propad nemogoč...sam pišuka nekam moram dajat, da bom vsaj v dom lohk šla.... Kam bi pa ti denar dajal??? Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
premza Objavljeno Julij 13, 2004 Avtor Deli Objavljeno Julij 13, 2004 Danes je nalaganje v sklad pametno, kaj pa čez 10, 20, 30, 40 let :? Bo nalaganje v sklade pametno tudi takrat? Sistem obresti in donosov, ki ga poznamo danes in na katerem temeljijo tudi vsi skladi, je že nastavljen tako, da brez občasnih hudih kriz ne more preživeti. Žal se tega večina ne zaveda! Primer: 1 SIT naloženih po 5% realni letni obresti meri v 1500 letih prinese... 60.806.303.788.322.473.625.842.111.541.097,70 SIT ali drugače... Dam danes na banko tolar in čez 1500 let bodo moji potomci kupili Zemljo! :OK: Samo en pogoj je, nobene krize ne sme biti vmes... :hmm: ...je še kdo prepričan, da bo sistem večen... :lol1: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
lina Objavljeno Julij 13, 2004 Deli Objavljeno Julij 13, 2004 Sej se strinjam s tabo samo zanima me kaj hudiča mi preostane???--Poleg tega da si pri 65 letih kupim štrik in poiščem najbližji senik???? Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
premza Objavljeno Julij 13, 2004 Avtor Deli Objavljeno Julij 13, 2004 Sej se strinjam s tabo samo zanima me kaj hudiča mi preostane???--Poleg tega da si pri 65 letih kupim štrik in poiščem najbližji senik???? Lahko se po svojih močeh boriš proti temu "LOTO" sistemu pokojnin. Pa da se ne boriš le PROTI, ampak tudi ZA, naj ponovim... samo pokojninski sistem, ki temelji na osnovi medgeneracijske solidarnosti, je lahko uspešen sistem! Do takrat pa nalagaj, nalagaj in upaj, upaj... :hmm: ...da smrt prehiti krizo! :lol1: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
lina Objavljeno Julij 13, 2004 Deli Objavljeno Julij 13, 2004 (popravljeno) Ne morem....ker je sistem kritičen....nič vzpodbud, da bi človek sploh imel otroke....torej kakšne generacije??....tistih par mladih, ki bojo zarad tega ker bom jest do 100. leta v službi brezposelni že ne bojo hotl zame delat....tko kot jest nočem za penzije raznoraznih ,,visokosti,, prejšnjega režima in na kozlanje mi gre, ko vidim, da imajo za tisto njihovo mlatenje prazne slame večje penzije kot jest plačo. Poleg tega, da večina javnih uslužbence (smetana) ima take plače, da bojo imeli tudi penzije veličastne....in moji otroci za take voluharje že ne bojo radi delali. Popravljeno Julij 13, 2004. Popravil lina Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
premza Objavljeno Julij 13, 2004 Avtor Deli Objavljeno Julij 13, 2004 (popravljeno) ...in moji otroci za take voluharje že ne bojo radi delali. Lahko pa skleneš "medgeneracijski dogovor" s svojimi potomci in stvar je rešena! :D Pa dobro pazi nanje! B) Popravljeno Julij 13, 2004. Popravil premza Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Shargo Objavljeno Julij 13, 2004 Deli Objavljeno Julij 13, 2004 Danes je nalaganje v sklad pametno, kaj pa čez 10, 20... Cez 20 let bodo pa tanovi nagubali celo in rekli "kaj pa je to sklad, mah to je mim, pa ne mormo mi v tanovem rezimu po starem delat" Saj vemo, zgodovina se ponavlja .) Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
misty Objavljeno Julij 13, 2004 Deli Objavljeno Julij 13, 2004 nalagaj zdejle za čez pet minut...za jutri se ne brigaj :yea2: ne vem no. Očitno je tole aktualna tema... Mene nadlegujejo agentje zavarovalnic (alkajjestvemčesa -> kenslam) z raznoraznimi ponudbami, sam.... ne vem zakaj bi dajal po 20, 30 k SIT /mesečno za to da bom (hipotetično) ko bom star 65 let imel nekaj mio na računu, ki mi itak ne bodo nič koristili. Raje jih zapravim zdej, pa magari sam 20 na mesec. (ok, morda pa u tej stvari še otročje, nezrelo, neodgovorno razmišljam O:-) ) Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Gregs Objavljeno Julij 14, 2004 Deli Objavljeno Julij 14, 2004 Penzija je: - plača - honorarc - posel - investicija - nepremičnine - posest - zavarovalnica - patent - znanje Poljubno dodajte. In si zagotovite še boljšo penzijo. :yea2: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
premza Objavljeno Julij 14, 2004 Avtor Deli Objavljeno Julij 14, 2004 Poljubno dodajte. ...zelo visoka in močna ograja, ki bo hordi lačnih in obubožanih preprečevala, da ti vse pobere! :hmm: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Rocky Objavljeno Julij 16, 2004 Deli Objavljeno Julij 16, 2004 A lahko KONKRETNO kdo predlaga kaj je resnično najbolje, razen tega, da ti da Bog zdravja in kanček pameti. Pozdrav izpod vinogradov! ROCKY B) Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
BEJBA Objavljeno Julij 16, 2004 Deli Objavljeno Julij 16, 2004 Ne morem....ker je sistem kritičen....nič vzpodbud, da bi človek sploh imel otroke....torej kakšne generacije??....tistih par mladih, ki bojo zarad tega ker bom jest do 100. leta v službi brezposelni že ne bojo hotl zame delat....tko kot jest nočem za penzije raznoraznih ,,visokosti,, prejšnjega režima in na kozlanje mi gre, ko vidim, da imajo za tisto njihovo mlatenje prazne slame večje penzije kot jest plačo. Poleg tega, da večina javnih uslužbence (smetana) ima take plače, da bojo imeli tudi penzije veličastne....in moji otroci za take voluharje že ne bojo radi delali. Mislim da sem nekje prebrala da mora imet vsak vsaj tri otroke, da mu bodo penzijo zaslužil. :lol1: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
BEJBA Objavljeno Julij 16, 2004 Deli Objavljeno Julij 16, 2004 A lahko KONKRETNO kdo predlaga kaj je resnično najbolje, razen tega, da ti da Bog zdravja in kanček pameti. Pozdrav izpod vinogradov! ROCKY B) Če bi to resnično kdo vedel bi s tem zaslužil bajne denarje. :OK: Garancije tako ali tako ni nobene. Vprašanje je koga bi raje preklinjal čez leta: sebe, ker si bil tako neumen da si se pustil speljati na led, ali druge ker so te speljali na led! :kva2: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Manu Objavljeno Julij 19, 2004 Deli Objavljeno Julij 19, 2004 Mislim da sem nekje prebrala da mora imet vsak vsaj tri otroke, da mu bodo penzijo zaslužil. :lol1: In zdaj ti meni povej, kaj je tu smešnega? :hmm: @Rocky : mislim ( oziroma, skoraj prepričana sem) da KONKRETNEGA predloga tukaj ne boš dobil... :ph34r: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
premza Objavljeno Julij 19, 2004 Avtor Deli Objavljeno Julij 19, 2004 Mislim da sem nekje prebrala da mora imet vsak vsaj tri otroke, da mu bodo penzijo zaslužil. :lol1: Na svetu je več kot 6.000.000.000 ljudi, približno 6.000.000.000 preveč... :doze: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Hanzi Objavljeno Julij 19, 2004 Deli Objavljeno Julij 19, 2004 Jaz tem stvarem čedalje manj verjamem(v zadnjih dveh letih pa sploh), moja se še nekaj kuri za varčevanje pa še ne vem kako bo tole se izšlo ob ob balkanski plači se vezat da boš x0 let dajal za nekaj kar je ? če boš kdaj kaj dobil. Zapomnite si samo to, da zavarovalnice obstajajo zaradi našega denarja in (naivnosti). Vsekakor sem za čimbolj razpršene naložbe ( lahko tudi v stilu Gregsa) samo se pa najbolj ogrevam za nepremičnine, ker ti jih lahko vzame samo vojska in politika, no pa recimo še potres O:-) (takrat pa itak tudi skladov in podobnih zadev ne bo več) Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Marky Objavljeno Julij 21, 2004 Deli Objavljeno Julij 21, 2004 A res verjamete da bo čez 30+ let še zmerej enak sistem, pa da bodo tile stebri in skladi še stal? Po moje ne. Ene par let so nas fest vabil v pokojninske stebre. To je zdej mal ven so se pa spomnl telih skladov. To je vse skupej nateg naroda!! Podpira ga pa lobij politiki+banke+zavarovalnice. Za narod se jim itak jebe, vejo da bo prej al slej vse crknl, do takrat si pa morjo dost nagrebst. Najbl ziher varjanta je lepo mirno živet, kar bo pa bo, pa tistale s tremi otroki tud ni slaba. Sam jest mislm da bojo mogl bit vsaj štirje... B) Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se