Skoči na vsebino

Začetek Olimpijskih iger 2004


Priporočene objave

Začetek OI 2004

Grška prestolnica nocoj predstavlja središče sveta. Na osrednjem olimpijskem stadionu poteka slovesno odprtje letošnjih OI.

Slovesnost se je pričela ob 20. uri zvečer po srednje evropskem času. Spektakel so Grki pripravili na prav poseben način - potovanje skozi zgodovino olimpijskih iger od vsega začetka in tudi skozi zgodovino grške kulture.

202 državi!

Na letošnjih igrah sodelujeta kar 202 državi, ki jih bodo Grki predstavili po svoji abecedi, kar je prava posebnost na olimpijskih igrah nasploh. Prav tako so se Grki z razliko od sedanje navade odpovedali prikorakati kot prva ekipa v glavno dvorano otvoritve.

Na največjem športnem dogodku leta, 28. poletnih olimpijskih igrah se bodo na športnih prizoriščih v nekaj več kot dveh tednih naenkrat zbrali najboljši športniki in športnice iz vsega sveta. Letos se bo v 28 športnih panogah za 301 komplet medalj pomerilo okoli 10.500 športnikov iz 202 držav.

79 slovenskih športnikov!

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je izbral reprezentanco, v kateri bo 79 tekmovalcev z izpolnjenimi normami in kriteriji, kar je pet več kot na OI leta 2000 v Sydneyju. Slovenija bo imela svoje predstavnike v atletiki, jadranju, judu, kajaku, kolesarstvu, plavanju, strelstvu, tenisu, kot edini pa bodo v ekipnem športu nastopili evropski podprvaki v rokometu. Slovenska javnost največ pričakuje od branilcev dveh zlatih odličij iz Sydneyja, strelca Rajmonda Debevca ter veslačev Iztoka Čopa in Luke Špika, na visoka mesta pa cilja tudi naša najboljša atletinja Jolanda Čeplak. Visoke uvrstitve pričakuje še nekaj športnikov, zlasti evropska prvakinja v judu Raša Sraka, jadralski evropski prvak v laserju Vasilij Žbogar ter njegovi kolegici Vesna Dekleva in Klara Maučec, aktualni evropski in svetovni podprvakinji v razredu 470.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!