Skoči na vsebino

Vrednote sodobnega sveta?


premza

Priporočene objave

Članek, ki marsikaj pove o vrednotah sodobnega sveta :doze:

Dan, ko je izginil mit in nastal imperij

V soboto bodo minila natanko tri leta od takrat, ko je uigrana skupina devetnajstih islamskih skrajnežev, povezanih s teroristično skupino Al Kaida, ugrabila štiri letala ameriških letalskih družb in tri izmed njih strmoglavila v izbrane cilje, stolpnici WTC in Pentagon. Četrto letalo, ki naj bi bilo po ocenah nacionalne komisije, ki je proučevala ozadje napadov, namenjeno proti Kongresu oziroma Beli hiši, so ugrabitelji domnevno zaradi upora potnikov predčasno strmoglavili v južni Pensilvaniji. Cilji napadov 11. septembra 2001 so bili torej simboli treh temeljev globalne prevlade ZDA, njihove gospodarske, vojaške in politične moči. Tretja obletnica ponuja primerno priložnost za oceno uspešnosti napadov, s katerimi je Al Kaida poskusila resno zamajati ameriški položaj v mednarodni skupnosti.

Ekonomsko škodo, ki je nastala pri napadu na WTC, lahko razdelimo na neposredno in posredno. Prva pomeni materialne izgube, ki so bile povzročene z napadom, in obsega vrednost uničenih in poškodovanih objektov, opreme prostorov, preostale infrastrukture, izplačila privatnim podjetjem za storitve odstranjevanja posledic in pomoči žrtvam napadov in podobno. K temu je treba prišteti še ekonomske posledice človeških žrtev v obliki izpada njihovih prihodkov v prihodnosti. William C. Thompson, newyorški mestni revizor, v svojem poročilu (One Year Later: The Fiscal Impact of 9/11 on New York City) meni, da je bila z napadom na WTC povzročena neposredna škoda 30,5 milijarde dolarjev, od česar 8,7 milijarde zaradi človeških izgub. Neposredni škodi je treba prišteti tudi posredne posledice, ki so povezane s povečanjem brezposelnosti, selitvijo sedežev podjetij, izpadom turizma in podobno. Ti stroški naj bi po Thompsonovih ocenah samo za New York znašali od 52,3 do 64,3 milijarde dolarjev. Skupna izguba, ki jo je v napadu utrpelo to mesto, se tako giblje med 82,8 in 94,8 milijarde dolarjev. Po podatkih iz poročila prej omenjene komisije (The 9/11 Commission Report) je priprava in izvedba napada stala med 400 tisoč in 500 tisoč dolarji, kar pomeni, da je (če upoštevamo le izgubo zaradi napada v New Yorku) vsak porabljeni dolar napadalcev povzročil za 165.600 do 237 tisoč dolarjev škode.

Za celovito ponazoritev izgub zaradi napada 11. septembra 2001 dodajmo, da je ameriški vladi s paketi pomoči za letalsko, zavarovalniško in turistično industrijo, ki so bile z napadom najbolj prizadete, uspelo znatno ublažiti dolgoročne negativne posledice napada za ameriško gospodarstvo. Povsem drugačen kot na ekonomskem področju je bil vpliv napadov na vojaško moč ZDA. Busheva administracija je napad izkoristila za utemeljitev vojaške operacije v Afganistanu, posredno pa še za vojno v Iraku. Ti ekspediciji in preostali vojaški ukrepi proti terorizmu so eden izmed temeljnih razlogov, da so obrambni izdatki ZDA v zadnjih letih lahko skokovito narasli; pred kratkim je ameriški kongres potrdil proračun Pentagona za leto 2005, vreden 417 milijard dolarjev, kar je skoraj 10 odstotkov več od letošnjega. V tem pogledu je bil torej napad s stališča interesov Al Kaide kontraproduktiven, saj se je globalna superiornost ameriške vojske še povečala, četudi je ob tem treba poudariti, da glede na dosežene rezultate ta ni najprimernejše orožje Washingtona za boj proti terorizmu.

...

Vir: Finance (Dan, ko je izginil mit in nastal imperij)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

To je dan, ko je umrla demokracija - pa ne zaradi napadov, ampak zaradi načina kako sta Amerika in zahodni svet odgovorila.

Seveda nočem trditi, da so teroristični napadi legitimni, dejstvo pa je da se krivice nabirajo že zelo dolgo in da bi bil čas za dialog.

Namesto tega smo priča protiterorističnim vojnam navzven in ukinjanju človekovih pravic navznoter.

In to vse samo zato, ker v nekaterih delih sveta rast BDP ni edina obsesija tamkajšnjih družb...

P.S.

BTW, danes zvečer ob 19 uri je v Slovanski knjižnici (Knjižnica Bežigrad) razprava (okrogla miza) ob izidu knjige dr. Dušana Rutarja "Globalni fašizem".

Vabljeni!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

"zarote, preganjavica in hudobni zahodni svet", part MXCCIV.

Ti,

takole med nama, pa ne bodi hud - daj no zamenjaj "štempel" za svoje postke, mal je dolgčas zmeri iste besede čitat v istem zaporedju...

Daj pokaži malo več izvirnosti, energije, mladostnega sijaja, radoživosti ...

:D ;) :P B)

Saj si še mlad, komaj na začetku življenjske poti, vse je še pred tabo:

pivo :beer2: , ženske :love1: , banane na soncu :010 , motorji - samo to pomisli, koliko novih motorjev boš še vozil v življenju ...

Ti pa tukile jamraš t'kole, k't da se ti je plata mal zatakn'la ... :cry:

Ma saj vem - vsega ima človek včasih vrh glave - nas ki stalno nekaj kritiziramo in onih ki ne kritizirajo ampak pišejo bedarije o motorjih - yesss težki smo, kaj hočeš.

To to je takva planeta, sine - Planeta Majmuna... pa pusti sine Majmune da uživaju, što im stalno smetaš?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Daj pokaži malo več izvirnosti, energije, mladostnega sijaja, radoživosti ...

:D ;) :P B)

Z eno besedo, pokaži več igrivosti :lol1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

... a si imel v mislih terapijo s potičkami iz mivke?

:hmm:

Ničesar nisem imel v mislih. Le izraz igrivost je tako popularen v teh postmoderni(stični)h časih.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

zelezo, beton, steklo in les......... to je moja "mivka" trenutno. :grim

sej vem ... zdej

začel si pa, kot vsi arch. majstri,

s potičkami iz mivke - al se motim?

:hmm:

torej vsekakor so potičke iz mivke

ena največjih vrednot sodobnega sveta

:P

Popravljeno . Popravil Jur
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

zelezo, beton, steklo in les......... to je moja "mivka" trenutno. :grim

Kaj to pomeni. Da gradiš toplo družinsko gnezdo ali se poklicno ukvarjaš z gradbeništvom&arhitekturo?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tale članek, še posebej "strokovna" ugotovitev vrednosti izgubljenih človeških življenj je tako za lase privlčena in globalistična, da kar boli. Skregana je z vsako logiko in predvsem z dobrim okusom, hkrati pa še žaljiva do umrlih, no samo kot pravnik vem, da se da tudi take svari izračunati v $$$, bolano ampak tak je pač svet. :SS

Ker je bilo v napadu ubitih pač veliko tistih nekaj promilov oseb, ki so bili del globalizacijske privieigirane elite, se je vrednost $$$/na osebo povzpela v višave. (cca 3,1 mio $ na osebo :? :hmm: :BUA: ). Tale znesek se zdi visok celo za ameriške standarde. Po drugi, etični strani je pa zanimivo, če bi ta izračun uporabili tudi v Iraku, Afganistanu...

Ne vem, ali so samo Američani tako dragoceni al kaj, pa sej niso iz platine, človeko življenje je po eni strani nenadomesljivo z denarjem, po drugi strani pa kljub vsem ekonomskim izračunom vseeno ne more biti vredno 3,1 mio $, pa če še tako vračunavaš izobrazbo, izgubljen dobiček od davkov, imam občutek, da je tukaj spet ekonimija malo pomešana s populizmom, rezultat pa številke, ki nimajo povezave z relano situacijo.

No tudi ostalo, npr. izgubljen dobiček je zelo relativna stvar, še posebej glede na dejstvo, da je napad potekal v trenutku recesije. Je res vprašanje, kako bi se tudi brez njega situacija razvijala. Tu bode v oči posebej dejstvo, da je bil/je na oblasti najbolj zapravljiv predsednik brez trohice zdravega razuma pri javni porabi in s popolnoma zgrešeno politiko obdavčitve, ki niti na kratki rok nima podlage v relanem svetu.

Dejansko se tudi brez 9/11 Ameriki ni dobro pisalo in vprašanje je, ali je bila zaradi kasnejših dogodkov sploh narejena izguba, še posebej za državo, saj je z oborožitveno industrijo generirala slabo do povprečno plačana delovna mesta v manj razvitih delih ZDA. In to ravno tista delovna mesta, ki so bila bolj obdavčena, kot pa izgubljena, saj so z davčnim reformam razbremenili osebe z višjimi dohodki (tiste iz WTC-ja) ter samo minimalno ali pa sploh ne navadne delavce (tiste ki v Lockheadu delajo orožje).

Ja, a je tudi tole ekonomski car preračunal? Ne ni, se je usmeril samo na mesto New York, pri tem pa pozabil na celono sliko. Bi bilo res včasih bolje da bi znanstveniki kdaj kalkulator zamenjali za motor in namesto bebavih analiz raje kak krog po mestu naredil in mal na svež zrak med ljudi šli. B)

lp

Rudi

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dajte no, vsak butelj ve, da so si Amerkanci sami zrušili dvojčka, ki so ju želeli itak porušiti.

Na Pentagon še kamna ne moreš vreči, ne da bi te sestrelili.

Že prejšnji dan so obvestili zaposlene, naj ne pridejo drugi dan v službo

Kaj pa je bil namen rušenja, pa tudi vemo: Nova svetovna ureditev!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

komunist, ti te pristne in preverjene podatke imas od kje?

seveda so ti ameri kar sami povedali, da so WTC porusili oni ali si mogoce sodeloval v tem podvigu?

zdaj bos seveda obtozil se imperialisticnega putina, da je v beslanu on vodil rezijo.

ne pozabi na potres v bovcu letos, tam je peterle pritisnil na gumb vibratorja, "mlecno" afero je zakuhal jansa, uspeh afere o piranskem zalivu pa si lasti plemeniti. itd & itn.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

A mogoče kdo ve koliko mio. dolarjev zaslužijo ZDA dnevno z vojno v Iraku?

Upam, da veste v čem je point. Beseda nafta, pove vse. Glede na vse skupaj so izgube 11. septembra (brez človeških žrtev-te so neprecenljive) drobiž napram koliko so - (bodo) zaslužile ZDA z vso kolobocijo okoli Iraka.

P.S. Komunist, ti pa si za štose! :kva2:

Pozdrav izpod vinogradov! ROCKY

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dejstvo je, da imajo od terorističnih dejanj, ne glede na to kdo jih je izvedel korist vladajoče Ameriške strukture. In ob kronični vpletenosti ZDA in njihovih podganskih podtalnih služb poimenovanih "varnostne", neke DEA, CIA, MIA, PIA ali kaj vem kako že in ob dejstvu, da so sami izšolali gospoda Bineta Ladnovga, da trdim, ZDA SO SAME PORUŠILE DVOJČKA!

In obenem trdim iz istih vzrokov, PUTIN IN NJEGOVI SO SAMI PORUŠILI BLOKE V MOSKVI IN SAMI SESTRELJUJEJO HELIKOPTERJE V ČEČENIJI!

Teroristi in njihova dejanja so samo simptomi!! Bolezen je drugje. In ZDA je zelo zelooo bolna!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

.... Bolezen je drugje. In ZDA je zelo zelooo bolna!

yesss - in ta okužba se je dodobra razširila po celem Planetu Opic ...

Mene resno skrbi le ena stvar:

za to NI zdravila

boooginašiotrocipress

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!