DAN Objavljeno Februar 10 Objavljeno Februar 10 On 2/5/2025 at 2:27 PM, pupa said: hvala za izčrpno poročilo. Katere imaš pa sedaj, če smem vprašati? Škornje moram pa v vsakem primeru probati, ker imam zelo široko nogo v predelu prstov in mi včasih tudi ena številka več ne pomaga (gledam pa že tako samo moške izvedbe, ravno zaradi tega). Probaj Astars tech 3,5,7... 1
wind1 Objavljeno Februar 13 Objavljeno Februar 13 Jaz uporabljam za lepljenje podplatov ali krpanje lukenj na podplatu kar gradbeno lepilo Sika 11FC v črni barvi. Nisem še lepil motorističnih škornjev, sem pa lepil športne copate, čevlje, gumi škornje tudi gojzerje z zelo trdim Wibro podplatom. Drži za večno. Treba pa je biti pozoren, da ga ne vbrizgneš preveč, da ti na notranjo stran ne naredi kake izbokline. Takega čevlja ne boš mogel več nositi. Ko podplat zalepim vedno čevelj postavim na časopisni papir na tla, si nadenem vrečko na nogo in čevelj obujem, da izbrizgam odvečno lepilo. Nato lepo obrišem rob med obuvalom in podplatom in pustim sušiti 24 ur. Tuba lepila stane 12€ (merkur). Rabiš pa še pištolo za iztiskanje in nekaj cunje. Na koncu spoj obrišeš z mokro cunjo. Pa veselo furajte. 6
wind1 Objavljeno Februar 13 Objavljeno Februar 13 Jaz motoristične škornje mažem s tjulnovo mastjo. 6 ur vožnje po dežju z enim postankom za točenje goriva pa so noge ostale suhe. Dobiš jo v trgovinah za čevlje, Lovskih trgovinah in v Inposu v Celju. 2 1
DAMI34 Objavljeno Februar 13 Objavljeno Februar 13 jaz jih mažem v glavnem z blatom. Dobr dihtajo, majkemi 1
franc Objavljeno Februar 14 Objavljeno Februar 14 Pri teh impregnacijskih kremah bodite pazljivi, ker nekatere (čeprav odlično opravljajo svoje delo) lahko povzročijo propadanje usnja. lp
wind1 Objavljeno Februar 14 Objavljeno Februar 14 Tjulnova mast je namenjena prav za mazanje usnja. Uporabljam prav tako za zimske čevlje in gojzerje pa življenska doba le teh kar dolga. Nisem še opazil, da bi bilo usnje kje poškodovano.
Kaldu Objavljeno Februar 17 Objavljeno Februar 17 Že od nekdaj so v Sloveniji uporabljali za mazanje usnja in usnjenih izdelkov konjsko mast (uno ta pravo, ne tisto, ki diši po mentolu).
DAMI34 Objavljeno Februar 17 Objavljeno Februar 17 za mazanje čevljev se uporablja namenske zadeve, ki so enake kot za usnjene kombinezone. Zadeve, ki ne mašijo por v usnju (zamašene pore pomeni, da usnje ne diha in noga dodatno švica)...recimo čebelji vosek. Drgač pa če mate zadeve "gorotex" ali kako drugo zadevo tipa "wasserdicht" je dovolj oprati čevelj. ps. če se cepa 15-25kkm letno je življenska doba škornja 4-5 let max. Pri terenu še manj. Jebiga
Mavti Objavljeno Februar 19 Objavljeno Februar 19 Ob 13. 2. 2025 ob 10:43, wind1 pravi: Jaz uporabljam za lepljenje podplatov ali krpanje lukenj na podplatu kar gradbeno lepilo Sika 11FC v črni barvi. Nisem še lepil motorističnih škornjev, sem pa lepil športne copate, čevlje, gumi škornje tudi gojzerje z zelo trdim Wibro podplatom. Drži za večno. Treba pa je biti pozoren, da ga ne vbrizgneš preveč, da ti na notranjo stran ne naredi kake izbokline. Takega čevlja ne boš mogel več nositi. Ko podplat zalepim vedno čevelj postavim na časopisni papir na tla, si nadenem vrečko na nogo in čevelj obujem, da izbrizgam odvečno lepilo. Nato lepo obrišem rob med obuvalom in podplatom in pustim sušiti 24 ur. Tuba lepila stane 12€ (merkur). Rabiš pa še pištolo za iztiskanje in nekaj cunje. Na koncu spoj obrišeš z mokro cunjo. Pa veselo furajte. Pa tole lepilo dobro prenaša upogibanje,premikanje usnja na čevlju Uporabljm to znamko ampak namensko za pritrditev navojnih palic tam se odlično obnese
wind1 Objavljeno Februar 20 Objavljeno Februar 20 pred 23 urami, Mavti pravi: Pa tole lepilo dobro prenaša upogibanje,premikanje usnja na čevlju Uporabljm to znamko ampak namensko za pritrditev navojnih palic tam se odlično obnese Lepilo nanešeno na čisto podlago se dobro oprime na podlago. Lahko zapreš kak počen pregib usnja in jo bo to lepilo dobro zaprlo in se bo na tem pregibu tudi dobro prenašalo upogibe. LP 1 1
BRANE Objavljeno Februar 20 Objavljeno Februar 20 Jaz sem trial škornjem nalepil podplat z neostikom, pa drži. Odlično drži. 1 1
Gricko Objavljeno Februar 20 Objavljeno Februar 20 @wind1 Sem mislil, da sem edini, ki si pomaga z fc11 Sem na enih " domačih " gojzerjih, kjer je podplat razpadel kar poflikal mankajoc del in se kar drzi ( za okoli bajte, za planinjenje seveda ni) Fc11 drži za marsikaj
pupa Objavljeno Februar 24 Objavljeno Februar 24 Ob 5. 2. 2025 ob 16:01, Joker pravi: Zanimivo. Jaz imam sicer Aguedo, ampak je škorenj v predelu prstov udobno širok, uporabljam pa jih že vsaj 8 sezon pa so še vedno brez kakršne koli okvare. Je pa res, da niso tako plastični kot Crossfire in posledično verjetno nudijo nekaj manj zaščite. Sem potem tudi jaz kar Aguedo vzela. So precej lažji kot Crossfire in so mi bili malo pretežki. Sem pa vzela tele 3
pik1 Objavljeno Februar 24 Objavljeno Februar 24 pred 45 minutami, pupa pravi: Sem potem tudi jaz kar Aguedo vzela. So precej lažji kot Crossfire in so mi bili malo pretežki. Sem pa vzela tele . ... jebačko 1
robertinho Objavljeno pred 10 urami Objavljeno pred 10 urami ima kdo tele škornje in kako se kaj obnesejo? Je to za začetnika ali bi moral vzet kakšen bolj "udoben" čevelj/škorenj? https://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/10207048/Products/Forma-Terra-Evo-Waterproof-Motorcycle-Boots/SubProducts/Forma-Terra-Evo-Waterproof-Motorcycle-Boots-0002
DAN Objavljeno pred 10 urami Objavljeno pred 10 urami 5 minutes ago, robertinho said: ima kdo tele škornje in kako se kaj obnesejo? Je to za začetnika ali bi moral vzet kakšen bolj "udoben" čevelj/škorenj? https://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/10207048/Products/Forma-Terra-Evo-Waterproof-Motorcycle-Boots/SubProducts/Forma-Terra-Evo-Waterproof-Motorcycle-Boots-0002 Običajen turing škorenj... 1
franc Objavljeno pred 9 urami Objavljeno pred 9 urami pred 55 minutami, robertinho pravi: ima kdo tele škornje in kako se kaj obnesejo? Je to za začetnika ali bi moral vzet kakšen bolj "udoben" čevelj/škorenj? https://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/10207048/Products/Forma-Terra-Evo-Waterproof-Motorcycle-Boots/SubProducts/Forma-Terra-Evo-Waterproof-Motorcycle-Boots-0002 Kaj boš počel z njimi?
mladench Objavljeno pred 8 urami Objavljeno pred 8 urami Ja... odvisno za kaj ga boš uporabljal... za nek bol resen enduro/offrad je premehak in brez prave zaščite. Takole mi je tablica zarezala nogo do kosti čez tak škorenj... 1 1
DAMI34 Objavljeno pred 8 urami Objavljeno pred 8 urami pred 22 minutami, mladench pravi: Ja... odvisno za kaj ga boš uporabljal... za nek bol resen enduro/offrad je premehak in brez prave zaščite. Takole mi je tablica zarezala nogo do kosti čez tak škorenj... ja v tem primeru rabiš pravi pancer..in pa srečo. S pravim pancerjem je tak: zaščita je noro dobra, odlično zrači, ni pa vodotesen, z njim težje hodiš, običajno ma dokaj debel prednji konec, se pravi moraš prilagoditi zavoro in menjalnik. Jaz sicer ostajam na Touring obutvi (pa ne trdim da je to edino in prav, le moj stil vožnje je "touring" in pa tudi kup asfaltnega transferja), do sedaj me ni razočarala, ko je bilo potrebno prevoziti kak dan po dežju, voziti po vodi in blatu. Noge so ostale suhe. Verjetno pa v primeru kot ga navajaš, bi šla noga v maline. Sam potem ni to dovolj, potem moram dodati še full body armor, ne klasične touring obleke itd... ni konca pri zapravljanju in ni konca, ko se odločimo, kje bom tvegal, kje pa ne. Zgolj za referenco, čisto navaden trk iz leta dec2015 na asfaltu....(in vsi ostali padci na terenu niso niti omembe vredni. Pa sem se valal nekajkrat...ampak umirjeno, nikol zadel ob kako korenino, kol ali podobno. ) je touring obleka dokaj slabo zaščitila telo, sploh komolčni ščitniki so bili zmaknjeni, en kolenski, boki niso imeli zaščite, kordura se je raztrgala na par mestih...v glavnem precej slabše napram usnjenemu kombinezonu. (ja, preverjeno) Sedaj, a naj vozim stalno v usnju? Vsak naj si odgovori sam.... 1
robertinho Objavljeno pred 6 urami Objavljeno pred 6 urami (popravljeno) Hvala fantje vsem za odgovore, tudi zelo nazorno/slikovno. Torej sem začetnik v motorizmu in sploh še nimam motorja...ogrevam se oz sem momentalno že kar precej odločen za CF 450 mt in želja je predvsem offroad vožnja oz čim manj asfalta. Kako bo ko enkrat motor nabavim in kam me bo peljalo bom seveda še videl ampak želja je zaenkrat takšna. Ker sem izkusil že par športov in vem da nikoli nisi čisto zadovoljen in se potem roba nabira bi rad tokrat nabavil nekaj kar bo vsaj za prvo leto zadostno, ne pa da že čez mesec iščem alternativo. Skratka adv vožnja in tudi cestni transferji oz verjetno na začetku kar precej ceste da se navadim motorja in osvojim tehniko, gibanje, motoriko. Kaj pa tile, recimo? https://www.bolha.com/obutev-za-motoriste/motoristicni-moto-skornji-cevlji-revit-oglas-13476900 Popravljeno pred 6 urami. Popravil robertinho
DAMI34 Objavljeno pred 6 urami Objavljeno pred 6 urami jah...na točki preloma si. ADV vozim kar neki časa, ostajam na touring čevljih, ni pa to edino pravilo. Veliko voznikov je na kros opremi...torej univerzalni odgovor ne obstaja. Mogoče edino: štartaj v adv segmentu in po potrebi nadgradi na dual, hard enduro oz kros opremo.
DAN Objavljeno pred 5 urami Objavljeno pred 5 urami (popravljeno) 59 minutes ago, robertinho said: Hvala fantje vsem za odgovore, tudi zelo nazorno/slikovno. Torej sem začetnik v motorizmu in sploh še nimam motorja...ogrevam se oz sem momentalno že kar precej odločen za CF 450 mt in želja je predvsem offroad vožnja oz čim manj asfalta. Kako bo ko enkrat motor nabavim in kam me bo peljalo bom seveda še videl ampak želja je zaenkrat takšna. Ker sem izkusil že par športov in vem da nikoli nisi čisto zadovoljen in se potem roba nabira bi rad tokrat nabavil nekaj kar bo vsaj za prvo leto zadostno, ne pa da že čez mesec iščem alternativo. Skratka adv vožnja in tudi cestni transferji oz verjetno na začetku kar precej ceste da se navadim motorja in osvojim tehniko, gibanje, motoriko. Kaj pa tile, recimo? https://www.bolha.com/obutev-za-motoriste/motoristicni-moto-skornji-cevlji-revit-oglas-13476900 Glede na tvoje pisanje,vzemi škornje z oreng zaščito,torej kros.... Pod pretvezo adventure ne kupuj škornjev,ker so to navadni turing škornji,brez ustrezne zaščite za terensko vožnjo... Na tubi si poglej Bret Tkacs kanal....dec ima dobro razdelano tudi o škornjih... Za turing imam TCX drifter za teren pa Astars tech7 draystar ,kros škornji ki so vodotesni in zelo udobni..... Popravljeno pred 5 urami. Popravil DAN
robertinho Objavljeno pred 4 urami Objavljeno pred 4 urami pred 1 uro, DAMI34 pravi: jah...na točki preloma si. ADV vozim kar neki časa, ostajam na touring čevljih, ni pa to edino pravilo. Veliko voznikov je na kros opremi...torej univerzalni odgovor ne obstaja. Mogoče edino: štartaj v adv segmentu in po potrebi nadgradi na dual, hard enduro oz kros opremo. Bom res tako naredil, torej startal z neko touring zadevo in po potrebi nadgradil kasneje. pred 51 minutami, DAN pravi: Glede na tvoje pisanje,vzemi škornje z oreng zaščito,torej kros.... Pod pretvezo adventure ne kupuj škornjev,ker so to navadni turing škornji,brez ustrezne zaščite za terensko vožnjo... Na tubi si poglej Bret Tkacs kanal....dec ima dobro razdelano tudi o škornjih... Za turing imam TCX drifter za teren pa Astars tech7 draystar ,kros škornji ki so vodotesni in zelo udobni..... Nisem povedal da dejansko še nimam izpita in v kratkem začnem z vožnjami in bo verjetno za tovrstni namen bolje nek touring škorenj kot kakšna hardshell enduro zadeva. Lahko kdo še pokomentira zgornji link revit škornja, pripet iz bolhe? 1
DAMI34 Objavljeno pred 4 urami Objavljeno pred 4 urami pred 25 minutami, robertinho pravi: Bom res tako naredil, torej startal z neko touring zadevo in po potrebi nadgradil kasneje. Nisem povedal da dejansko še nimam izpita in v kratkem začnem z vožnjami in bo verjetno za tovrstni namen bolje nek touring škorenj kot kakšna hardshell enduro zadeva. Lahko kdo še pokomentira zgornji link revit škornja, pripet iz bolhe? Kot prvim, težko dam pravi nasvet, ker je tu veliko dejavnikov. 2x sem se dobro razletel na asfaltu, nekajkrat samo drsel, pa ene 10 polaganj bolj na mestu in počasnih padcev imam na terenu. Obutev je v mojih primerih še najmanj trpela. Mam pa TCX Baja https://www.bennetts.co.uk/bikesocial/reviews/products/motorcycle-boots/tested-tcx-baja-waterproof-adventure-motorcycle-boots-review nekaj vmes med touring/offroad sedaj, pa pred tem (asfaltni padci) Sidi športne škornje.
Luka66 Objavljeno pred 3 urami Objavljeno pred 3 urami pred eno uro, DAMI34 pravi: 2x sem se dobro razletel na asfaltu, nekajkrat samo drsel, pa ene 10 polaganj bolj na mestu in počasnih padcev imam na terenu... Ej po tem tvojem zapisu, bi si človek mislil, da si profi kaskader in si zamenjeval Toma C. v filmih Mission impossible od 1 - X 😁 svaka čast, da si še cel 👍 1
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se