Skoči na vsebino

IBM prodal enoto za PC


Thundercat

Priporočene objave

Ameriški računalniški velikan IBM bo največjemu kitajskemu proizvajalcu osebnih računalnikov, podjetju Lenovo, prodal del podjetja, ki izdeluje osebne računalnike.

S poslom, vrednim 1,25 milijarde dolarjev, se bo ameriški velikan umaknil iz industrije, ki jo je pomagal ustanoviti leta 1981, Lenovo pa bo po nakupu s 7,7-odstotnim tržnim deležem postal tretji največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu. IBM bo imel v podjetju Lenovo Group 18,9-odstotni lastniški delež.

Za Lenovo, ki se bori z ostro domačo konkurenco, nakup predstavlja pomembno prelomnico v utrjevanju poslovanja na tujih trgih.

Največji tržni delež na področju osebnih računalnikov ima sicer podjetje Dell (16,8-odstotni), sledi pa mu Hewlett-Packard s 15 odstotki.

S prodajo, o kateri so se s kitajskim kupcem pogajali več kot leto dni, se IBM umika iz proizvodnje osebnih računalnikov, ki ni prinašala dobičkov. Namesto tega pa se bo računalniški velikan osredotočil na področja z višjo dodano vednostjo, kot so računalniške storitve in programska oprema.

vir:24ur

a obstajajo kakšni indici oz. vaše mnenje kaj se bo zgodilo s cenami računalnikov ob takem prevzemu...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Temu je sigurno kriva NLB, ki bo svoje travme s Sigmo zdej lahko skrila za (pre)poceni tajwanski hardver.... kdo prav, da slovenci ne znamo lobirat? :lol1: :kva2: :yea2:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

a obstajajo kakšni indici oz. vaše mnenje kaj se bo zgodilo s cenami računalnikov ob takem prevzemu...

Nič. Cene so že maksimalno nizke, nižje ne morejo biti za tak high-tech, kot ga dobil. Zato pa je IBM prodal enoto, ker je težko kovati dobičke. marže so minimalne, vsi drugi njihovi tekmeci pa so zelo izboljšali izdelke - kakovostna prednost IBMa se je tako začela manjšati, tajvanci pa v marsikaterem pogledu že nekaj časa ponujajo boljši hi-tech za manj denarja. Zato je IBM zadevo prodal Kitajcem. Ni nujno, da bodo kitajci iz tega naredili kaj koristnega...

Skratka - nič se ne bo spremenilo, razen tega, da jaz ne bom več mogel pridigati o kakovosti prenosnikov IBM v temi o notebookih :) Velik del njihovega ogleda namreč predstavlja servisna resnost podjetja, vsaj po mojem mnenju. Sedaj, ko tega morda ne bo več (ni pa še ziher - lahko, da bodo še naprej servisirali to opremo, kot pogodbeni partnerji Kitajcev).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!