Skoči na vsebino

predelava kombija v avtodom


selim

Priporočene objave

lep pozdrav vsem!

že nekaj časa razmišljam o nakupu kombija, v mislih imam nekaj do 1 milijona, npr. renault trafic, peugeot boxer, ipd. s povišano streho. skratka, rad bi ga predelal v avtodom, s posteljo, mini kuhinjo in tušem. :) zanima me, če ima kdo kakšne konkretne izkušnje s tem, kakšni so približni stroški (jaz računam na približno pol milijona stroškov s predelavo), kako je potem s homologacijo in registracijo..? skratka, vse informacije, nasveti, triki, ... so dobrodošli!

:yea2:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

eno podjetje se ukvarja prav s tem.... v reviji caravaning, ki je bila nekaj časa priloga motoristu je bla reklama.... če najdem napišem

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tako predelavo je naredil Orjak, ki se oglaša največ v minimoto temi.

Moje osebno mnenje pa je, da bi bilo najenostavneje, če bi poleg kombija kupil še kakšno starejšo prikolico, ker je v njej že večina tistega, kar boš potreboval za v kombi (hladilnik, kuhinja, zložljivo pohištvo iz lahkega lesa - teža je zelo pomembna, okna... ), podvozje prikolice pa še vedno lahko potem prodaš.

Sem pa slišal, da mora avtodom obvezno imeti vgrajeno kemično stranišče (če ga hočeš homologirati kot avtodom).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

kul... se priporočam za ime & naslov firme, ki to dela... :OK:

bom videl, sem slišal da isto delajo tudi v adriji v NM (pripelješ kombi, ti ga predelajo po želji). mene bolj privlači, da bi si ga sam predelal. imam veselje do tega. torej, imam približno tako idejo:

- povišan kombi

- vgraditev enega ali dveh strešnih oken, ter enega okna na drsnih vratih

- mini kuhinja s kuhalnikom na plin, kombiniranih hladilnikom (plin+elektrika), vodo

- tuš (stranišča ne rabim)

- zadaj miza z dvema klopema, ki se spremeni v posteljo

- pod stropom nekaj omaric za shranjevanje stvari

- verjetno je največ težav s tehnično opremo, npr. odtok odpadne vode, rezervoar za svežo vodo, pumpa za vodo, bojler (ali ima smisel?), rešitev elektrike (dodaten akumulator, konverter 12V -> 220V)...

no vsekakor se priporočam za vse nasvete... bom pa šel pogledat še na drug forum.. hvala :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Priporocljivo ja najti cimboljsi kombi,(da ni slucajno gnil) ga dobro toplotno izolirati in tapecirati.

Potem je dobro natancno zmerit tloris, nato v merilu narisat notranjo postavitev vseh elementov. Ko si zadovoljen z dimenzioniranjem, se lotis izdelave ogrodij sedeznih grup. Za slednje, priporocam pohistveno cev 20x20 mm iz katere izdelas ogrodja elementov, na katere pritrdis obloge po lastni izbiri. Tus kabine, umivalniki, kuhalniki, itd se kupijo, pri specializiranih trgovcih, za katera pa seveda lahko izdelas ogrodja sam. Sama postavitev in oprema je seveda stvar posameznika. Naj samo omenim, da na LPP avtodom smatrajo kot vozilo s katerim bos pocitnikoval v naravi, kar pomeni, da bos notri spal, kuhal, itd. Torej moras imeti vse to tudi vgrajeno. Marsikaj lahko izdelas sam, tudi plinske, elektricne in ostale instalacije, vendar pri homologaciji moras priloziti potrdila, da ti je to vgradil strokovnjak, oz. nekdo, ki je za to pooblascen.

Kaj vec lahko na PM

Ps: Z fondom do 500 k/sit, bo potrebno znati tudi vsaj carati.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

o tem razmišljam tudi jaz in mi je una varjanta :kombi in kamp prikolica zelo všeč ke se mi zdi še najbolše razmerje cena kvaliteta

"""odločitev je pač tvoja!!"""

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

500 000 ne bo dovolj, če hočeš homologirano. Problem je, ker ne dobiš starih delov (tistih, ki so najdražji), leseni del pohištva pa ni velik strošek. Pazi na dve stvari:

1. teža (vgrajuj lahke vezane plošče, letvic ne predimenzioniraj,(niti ne smejo biti pretanke, sicer boš ob zaviranju dobil kakšen del v hrbet))

2.Vsak kombi se med vožnjo ZVIJA. Rešiti problem pritrditve na karoseriji, ter projektirati pohištvo tako, da se zvija skupaj s kombijem brez poškodb.

Lp Damjan

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

o tem razmišljam tudi jaz in mi je una varjanta :kombi  in kamp prikolica zelo všeč ke se mi zdi še najbolše razmerje cena kvaliteta

"""odločitev je pač tvoja!!"""

Sam imam tako kombinacijo in je super - kombi itak rabim zaradi posla, če pa pripnem še prikolico, mi pa kvaliteta vožnje tudi ne pade bistveno (brez prikolice se ponavadi vozim do 125 km/h, s prikolico pa do 110, pa za kakšen liter naraste poraba).

Sem bil pa par dni nazaj v Lj. na sejmu in sem malo kalkuliral - prikolica, ki bi mi odgovarjala (zakonska postelja, 3x pograd + sedežna skupina, WC z ločeno tuš kabino... 5,5m bivalne dolžine) stane 3,3 mio sit, potniški Jumper (2,8 hdi, dvojna klima... ) 5,5 mio = skupaj 8,8 mio. Za ta denar dobiš VAN-a za 2 osebi, primerljiv vendar še vedno manj prostoren AD pa za +13 mio. Saj vem, da ima AD dosti prednosti pred prikolico, vendar je cenovna razlika vseeno prehuda - še posebej, če kombi že imaš.

Pri meni konkretno je pa problem še to, da za na dirke vzamemo s seboj toliko robe, da je niti slučajno nebi mogel strpati v AD.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!