Skoči na vsebino

Jože P. Damjan in njegove reforme

Špilferderber

Priporočene objave

juhej! garajmo cele dneve zato, da bomo lahko srečno uživali...PENZIJO. res čudovito. in ko bomo enkrat tam, mi svinje luksuzne, plačajmo še davek na tisto, kar si bomo sami ustvarli s svojimi rokami, ki smo ga tako in tako plačevali celo pot do svoje lastnine. hura! :OK:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Izraženo v številkah me tale reforma utegne koštati ene 500 ksit ali tudi več na leto. Z drugimi besedami, znesek, ki ga namenjam za motor in še kaj.

Dobro jutro revščina!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jurij

.....kaj si prebral glede javnih uslužbencev...kaj (kako...) bojo je.al ježa? :angry: :angry:

Daj "polepšaj" mi dan.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

SymRu: Kot sem ti že rekel, mi ni problem plačevati. Problem je nenormalna raven plačil. Hotel sem samo reči, da je popolna neumnost trditi, koliko se danes več dela in koliko manj imamo. Dela se manj kot včasih, kakovost življenja pa je nemerljivo boljša. Če pa kdo misli, da ni tako, naj živi v kolibi in se ukvarja z nabiralništvom, jaz mu tega ne branim. Še enkrat, problem vidim v tem, da folk ne bi delal, če že dela, pa bi se na vse načine izogibal plačilom. Vsi pa bi imeli vse.

Jutij: ne razumem, kako študenti ne vidite preko svojega nosu, oziroma se ne zavedate, kaj bo z vami, ko pridete na trg dela. Če se sistem ne bo spremenil, ti res želim srečo pri iskanju prve zaposlitve, bo težko.

Za vse pa tale zanimivost: V ZDA delajo v povprečju samo 6% več kot na Švedskem. In še priponka, ki vas bo morda zanimala:

post-6926-1133947158_thumb.jpg

Togost so merili s togostjo zaposlovanja, odpuščanja ter delovnega časa. Ali moram kaj razlagati? Veste, tudi v Skandinaviji vam nihče ne da ničesar na lepe oči. Jaz samo upam za vse vas (nas), da reforme ne bodo prepozne... Samo za izogib nejasnostim, togost se meri na lestvici od 0 do 100, 0 je najmanj togo, 100 pa najbolj.

Popravljeno . Popravil Opazovalec
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sem prebral. Kaj sedaj? Kot sem ti rekel, delaj, kar hočeš, samo ne pričakuj, da ti bom jaz potem plačal materialne dobrine. Lahko ti pa tudi narišem, če želiš.

Če pa misliš, da kaj ni vredu z mojim razmišljanjem, pa me prosim rasvetli.

Vprašaj se zakaj bogati plačujejo višje davke? Ker so tako dobrega srca? Ker jih v to silijo reveži? Ker jih to določa nepravičen sistem? ...ali morda zato, ker pač od davkov več imajo? Za kaj pa grejo davki? Za infrastrukturo, varnost, red,... in to so stvari, ki jih bogati mnogo bolj rabijo kot revni. Vprašaj se koliko en revež rabi policijo, infrastrukturo, vojsko, red... on nič nima in mu pač ne more nihče ničesar vzet. Res da gre del tudi za transferje, ampak tudi ti so v interes bogatih, čeprav se tega mogoče ne zavedajo.

Pravi liberalizem smo imeli na začetku, ko ni bilo davkov, ni bilo policije, ni bilo vojske,... takrat si nihče ni mogel privoščiti imeti kaj dosti več kot drugi, ker so ti drugi pač prišli in mu vse pobrali. In potem so si nekateri, ki so imeli ambicije imeti kdaj tudi več, izmislili davke in vojsko, ki jim je ta njihov več pomagala vzdrževati. Ste liberalci res za pravi liberalizem? Ukinimo davke in naj pač vsak za svojo rit skrbi, ampak za svojo rit od A do Ž. Samo vprašanje časa je, kdaj bomo spet pri stanju opisanem na začetka tega odstavka.

Kar se pa tiče solidarnosti je pa tako, da je ta pač v človeških genih. Ljudje smo pač tako narejeni, da pomagamo sočloveku, če vidimo, da je v težavah. S povdarkom na "če vidimo". A žal se iz udobnega fotelja in s polnim želodcem ne vidi prav daleč.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kar se pa tiče solidarnosti je pa tako, da je ta pač v človeških genih. Ljudje smo pač tako narejeni, da pomagamo sočloveku, če vidimo, da je v težavah. S povdarkom na "če vidimo". A žal se iz udobnega fotelja in s polnim želodcem ne vidi prav daleč.

Utrinek z neke dokumentarne oddaje, ki me je zelo presenetila. Homo Sapiens je zgodovinsko povozil Neandertalca, ker: JE BIL SOLIDAREN. Skrbel je za zarod. Skrbel je za bolne. Skrbel je za stare v zameno za modre nasvete itd.

Če gledaš na vse gornje kot na balast, potem taka družba ne pride daleč. Jaz osebno bi se na novo klimo (po reformah) prilagodil tako, da nebi imel otrok. Nebi rabil velikega in dragega stanovanja, ki bo podvrženo velikemu davku, ki ga bomo po novem plačevali družinski ljudje namesto tistih z visokimi dohodki. Nebi mi bilo treba plačevati šolnine za otroke, drage hrane in obleke, pa še gledati kako ga sistem spreminja v sužnja. Tako bi imela z ženo 2 plači in minimalne stroške, P. Damjanu pa bi sporočil, da naj me obdavči, če me more - s pripisom, da v njegovo bolno družbo še piščanca nebi rodil, kaj šele otroka!

Kot sem seznanjen nisem edini, ki tako razmišlja. In Damijanovo družbo čaka še briljantna prihodnost.

Togost so merili s togostjo zaposlovanja, odpuščanja ter delovnega časa. Ali moram kaj razlagati? Veste, tudi v Skandinaviji vam nihče ne da ničesar na lepe oči. Jaz samo upam za vse vas (nas), da reforme ne bodo prepozne... Samo za izogib nejasnostim, togost se meri na lestvici od 0 do 100, 0 je najmanj togo, 100 pa najbolj.

In kaj ima to pravzaprav z EDS?

In flexibilno odpuščanje mora predpostaviti socialno mrežo do nove zaposlitve (to Skandinavija ima), ne pa da jo ukinja.

In od kje libretatcem ideja, da revežem neprestano nekaj podarjate (na lepe oči)?

Ti ljudje garajo za ljudi vaše baže za bedno plačilo, potem jim spravijo podjetje v stečaj (in ga obenem poceni sprivatizirajo, potem ko so zaposlene prisilili, da so vložili vanj svoje certifikate, svoje nadure in celo sredstva), ljudi pa vržejo med brezposelne. Takoj nato jih proglasite za lenuhe in zajedalce, ki motijo vašo meteorsko pot k uspehu. Če protestirajo so relikti komunizma.

KAKŠEN AROGANTEN CINIZEM!

Če te zanima - EDS je relikt fevdalizma!

juhej! garajmo cele dneve zato, da bomo lahko srečno uživali...PENZIJO. res čudovito. in ko bomo enkrat tam, mi svinje luksuzne, plačajmo še davek na tisto, kar si bomo sami ustvarli s svojimi rokami, ki smo ga tako in tako plačevali celo pot do svoje lastnine. hura! :OK:

Penzijo pozabi - vsaj sodeč po zadnji knjigi Bogati očka Revni očka.

Penzija je odvisna od števila otrok. V Singapurju, kjer vlada EDS ljudje skoraj nimajo otrok. Zato pa imajo pravo diktaturo. Otroci lahko končajo v zaporeu, če ne skrbijo za starše.

Tudi Damijanova utopija bo še dodatno zmanjšala rodnost v SLO, kar bo čez 25 - 30 let prava katastrofa.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

no saj neoliberalističen pristop k tržni ekonomiji privede prav v "odvisnost" in fevdalizem...no sej nekateri fevdalci niti niso bili tako slabi, poleg tega so se ljudje upirali "desetini"...zdaj nam pa odtegnejo koliko? polovico? in nisem videl graščakov na kolih in požganih gradov raznih novih "fevdalcev"

nekaj je hudo narobe.. :hmm:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

:slap:

Ne morem verjet in ne razumem zakaj so takšni bedaki, da delajo vse tako samo in edino zato, da bodo na naslednjih volitvah izgubili, odšli v zgodovino zasmehovani, pozabljeni.

in potem bodo prišli reformatorji ki bodo reformirali eventualne reforme.

Neumno in skregano z razumom. :slap:

In to izobražen kader, produkti našega briljantnega in vrhunskega šolskega sistema.

Nobene logike v sistemu tem ne najdem in početju njihovem ne. :?

:hmm:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

no saj neoliberalističen pristop k tržni ekonomiji privede prav v "odvisnost" in fevdalizem...no sej nekateri fevdalci niti niso bili tako slabi, poleg tega so se ljudje upirali "desetini"...zdaj nam pa odtegnejo koliko? polovico? in nisem videl graščakov na kolih in požganih gradov raznih novih "fevdalcev"

nekaj je hudo narobe.. :hmm:

Dokler so fevdalci pobirali desetino, je bilo zelo cool. Potem so se začeli napihovati in pobirati vedno več. Vodili so nesmiselne vojne in kompetenčne prepire. Ceno so plačevali tlačani v obliki neznosnih davkov.

Potem so se začeli kmečki upori. Temeljni slogan je bil: ZA STARO PRAVDO. Kaj je stara pravda? To je natančno tista desetina, ki so jo takrat plačevali. (Vir: F. Erjavec - Za staro pravdo)

Ne pa desetine mešat z dvajsetino oz. EDS. Danes je država precej dražja in dvajsetina ni dovolj. Tej dvajsetini na dohodkih bi tako sledilo veliko posrednih davkov na odhodkih (enotni višji DDV) in premoženju - to je na stvareh za katere so ljudje delali celo življenje (in sicer izključno njihova domovanja - ker se drugega premoženja ne da obdavčit).

Tudi sistem glavarine (kjer vsi plačajo približno enako) ni več aktualen v razmerah, kjer imajo ljudje tako različne dohodke. Ga je povozil čas in se ni uveljavil niti v ZDA.

Najslabša lastnost takega obdavčevanja so ogromni fiksni stroški (draga hrana, zdravila visoki posredni davki npr. na stanovanje), ki te udarijo tisti hip, ko postaneš brezposelen ali imaš pač majhno plačo. Take ljudi dobesedno utaplja in zelo povečuje socialno mobilnost (na dno - med brezdomce). Po drugi strani življenje groteskno olajša premožnejšim, saj imajo ti zelo majhen delež sredstev v nepremičnini v kateri živijo (večino v investicijah), relativno malo dajo za hrano (vsi imamo iste želodce), na njihove ogromne dohodke pa naenkrat plačajo več kot pol manj davka.

EDS pa seveda ne obdavčuje pravega premoženja (premoženje Gantarja ali Jankoviča pač ni hiša v kateri živita). Zato je pojem obdavčitev premoženja navadna floskula, ki bo izbezala ljudi, ki so celo življenje gradili ali plačevali svoje domovanje, v eksistenčno nesigurnost oz. jim vsaj nakopala velike stroške.

Ko govorijo o ukinjanju rent, pa imajo v mislih tudi penzioniste (kajti oni so rentniki par ekselence) in ti že napovedujejo izstop iz koalicije. O Gantarjevih rentah (Gantar je vzet samo kot primer domoljubnega investitorja, ki je blizu neoliberalni opciji in je svoja sredstva, ki jih je zaslužil v Sloveniji, domoljubno preselil na Nizozemske Antile) in obdavčevanju njegovega premoženja (razen hišice v kateri verjetno živi) seveda ne govori nihče.

Alkimija, skratka.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

A ni dolgcajtno eno te isto lajno vrtet.

Edina domovanja, kot je nekjakrat navedeno zgoraj:

Sam sem se srečal z ljudmi, ki imajo nekaj takšnih edinih domovanj, ki so jih "zaslužili" s svojim delom (1/10 vrednosti) po Jazbinškovem zakonu.

In tudi zaradi takih imajo nepremičnine tako ceno v Lj.

In takih ne bi obdavčili ???!!!

Kje je potem čut za socialno pravičnost in eneke možnosti?

Al pa je bitno da se deremo; vsi bi morali imeti vse. Tako kot je blo to svojčas v Albaniji, Kubi...

Notorično dejstvo da se te teorije/utopije niso obnesle in najeb..li so tamali ljudje za katare se zdaj najbolj postavlja.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...Sam sem se srečal z ljudmi, ki imajo nekaj takšnih edinih domovanj, ki so jih "zaslužili" s svojim delom (1/10 vrednosti) po Jazbinškovem zakonu.

In tudi zaradi takih imajo nepremičnine tako ceno v Lj.

In takih ne bi obdavčili ???!!!

...

Jih lahko ločiš in obdavčiš drugače, kot tiste, ki so plačali 10/10? :grrr

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Bistvo problema, ki ga je potrebno razrešiti, je popolno razsulo na področju davkov. Ogromno interesnih skupin je pridobilo ogromne privilegije, ki jih izkoriščajo, država pa jemlje tam, kjer je najlaže - pri plačah resnih delavcev v resnih podjetjih, ki ne "optimizirajo". Ali me ne razumete ali nočete razumeti, da sedanji sistem omogoča nekaterim ljudem, da ne plačujejo nič? In tako kot nekateri delate preko pogodb ali študenta in ne plačujete (skoraj) nič prispevkov, tako lahko drugi denar prenašajo v davčne oaze ali pa so popolnoma brez davka zaslužili ogromno premoženje (recimo Jankovič neobdavčeno 1,5 milijarde SIT s prodajo delnic). In za moje pojme oba delata enako, samo tisti, ki optimizira manjši znesek, zavida tistemu, ki optimizira večjega. EDS pa podpiram zato, ker bi z njo tako poslovanje onemogočili ZA VSE in ker mislim, da je progresija preko splošne olajšave povsem dovolj.

Nekateri me v tej temi spominjate na nasvet, ki ga je mojemu prijatelju dal njegov oče, ko je šel še v bivšo Jugo vojsko: "Sine, ko bo treba kaj delati, recimo riniti tovornjak iz blata, se ne naprezaj. Samo nasloni se nanj in glasno vpij HO-RUK. In če tovornjak ne bo šel naprej, se glasno pritožuj nad ostalimi." A se kdo mogoče spozna? Seveda je bedak tisti, ki tovornjak dejansko poriva, mar ne?

Če boste kdaj povohali ameriški davčni sistem (ki ga omenjate), vam bo morda jasno, kaj je dobra ureditev. Samo kot primer: v ZDA plača davek na darilo tisti, ki darilo podari, ne tisti, ki prejme. Zakaj? Da ne bi ljudje podarjali raznim firmam in osebam v davčnih oazah.

Osama, še vedno ne vem, kolikšen delež tvoje plače gre za davke in prispevke. Za tvoj znesek dohodnine pa BMK.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jih lahko ločiš in obdavčiš drugače, kot tiste, ki so plačali 10/10? :grrr

:eek:

Vprašanje al je voda mrzla?!

Količina, velikost, namembnost

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Bistvo problema, ki ga je potrebno razrešiti, je popolno razsulo na področju davkov. Ogromno interesnih skupin je pridobilo ogromne privilegije, ki jih izkoriščajo, država pa jemlje tam, kjer je najlaže - pri plačah resnih delavcev v resnih podjetjih, ki ne "optimizirajo". Ali me ne razumete ali nočete razumeti, da sedanji sistem omogoča nekaterim ljudem, da ne plačujejo nič? In tako kot nekateri delate preko pogodb ali študenta in ne plačujete (skoraj) nič prispevkov, tako lahko drugi denar prenašajo v davčne oaze ali pa so popolnoma brez davka zaslužili ogromno premoženje (recimo Jankovič neobdavčeno 1,5 milijarde SIT s prodajo delnic). In za moje pojme oba delata enako, samo tisti, ki optimizira manjši znesek, zavida tistemu, ki optimizira večjega. EDS pa podpiram zato, ker bi z njo tako poslovanje onemogočili ZA VSE in ker mislim, da je progresija preko splošne olajšave povsem dovolj.

Kako bo EDS preprečila tako poslovanje? Študentom se lahko privilegij napotnic vzame tudi brez EDS, Jankovičeva transakcija bi bla po novem obdavčena tudi brez EDS, Gantarjevega denarja ne bomo nikoli več videli kljub EDS,... Res ne vidim nobene povezave.

Luknje v zakonu je treba poflikat, to se najbrž vsi strinjamo, da je treba davčni sistem poenostavit najbrž tudi, ker je res prezapleten, ampak to lahko prav tako učinkovito rešimo brez EDS. Cilj EDS in njen edini učinek je bolj (kot sedaj) obdavčiti nižji sloj in manj (kot sedaj) obdavčiti višjega. Res je treba gledati tudi na davčno konkurenčnost z sosednjimi državami, zato je treba proračun zmanjšati in pri tem zmanjševanju ne iskati rezerve le v socialnih transferjih (preberi si preračun in poglej za kake neumnosti gre denar). Tako bodo lahko davki za vse nižji. Konkurenčnost lahko povečamo tudi s poenostavitvijo postopkov in večjo prijaznostjo do vlaganj (ne le davčno). Čakati nekaj let na gradbeno dovoljenje ali celo popolnoma prpovedati gradnjo zaradi nekih "višjih" interesov (primer mislim da ŠPARa v Ljubljani, ki je hotel velik multikompleks, ki bi ljudem vsekakor ne bi škodil, postaviti blizu Merkatorja, pa mestna oblast tega ni dovolila... ), ...

Ampak to so za mlade ekonomiste prehude naloge. Tulijo EDS, EDS,... in se pri tem samemu sebi zdijo neskončno pomembni.

Popravljeno . Popravil premza
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

SymRu: Kot sem ti že rekel, mi ni problem plačevati. Problem je nenormalna raven plačil. Hotel sem samo reči, da je popolna neumnost trditi, koliko se danes več dela in koliko manj imamo. Dela se manj kot včasih, kakovost življenja pa je nemerljivo boljša.

Mimogrede - če dela nek menedžer 12 ur dnevno in nek rudar 12 ur dnevno - kdo več dela in zakaj imata plače v razmerju 12 : 1? ;)

ehh, sej se ti ne da dopovedat

PS: je kateri od njiju kaj manj človek ali učinkovit ali karkoli že? ;)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

:eek:

Vprašanje al je voda mrzla?!

Količina, velikost, namembnost

Ta voda je že odtekla...

1.) Mimogrede - če dela nek menedžer 12 ur dnevno in nek rudar 12 ur dnevno - kdo več dela in zakaj imata plače v razmerju 12 : 1? ;)

...2.) PS: je kateri od njiju kaj manj človek ali učinkovit ali karkoli že? ;)

1.) Ker je lahko meneđer toliko svojo "našponal" in ker je rudar za svojo kakršna je, prisiljen delati.

2.) Ko berem komentarje v Financah pa še kje, so samo še meneđerji ljudje, ostali pa potrošna roba :angry2:

O pravičnosti pa nič...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jalova debata .)

Reforme se BODO izvedle. To pa zato, ker jih bodo uvedli ljudje, ki jih bodo te reforme najmanj prizadele.

Pri tem mi skoči v glavo tole reklo: "LAHKO JE S TUJIM KU*CEM PO KOPRIVAH OPLETAT".

Volilna baza, ki sicer ima neko moč vplivanja na take pomembne odločitve, pa se raje med sabo prepucava in zmerja, kot da bi skupi potegnili in dosegli nekaj koristnega zase (in za svoje potomce). Stara, že pregovorna Slovenska lastnost... Če jest nimam tud ti ne boš imel! :angry:

Življenje (z velikim Ž) postaja vedno večji luksuz.. Luksuz se pa obdavči, pa magari do te mere, da ti bo kdo iz državne uprave (nisem rekel Janševe, ampak katerekoli) na koncu še ta zadnje stare gate z rit potegnil in te u žajfo predelal (asociacije na polpreteklo zgodovino- koliko je vreden človek).

Slovenija pač tone, prav tako kot EU, ki po moje ne bo zdržala še kakih 10 let... :hmm:

In če pogledaš iz politikovega stališča: Saj delajo dobro in tudi dobre stvari, ampak zase. Treba si je naredit dost velik kupček, da bo zdržal dve generaciji. Časa je pa malo, samo 4 leta. Potem pa pridejo drugi svoje kupčke delat :doze: :fredy: :grim

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jalova debata .)

Če nekdo izjavi da je debata jalova in potem debatira :eek:

Slovenija pač tone, prav tako kot EU, ki po moje ne bo zdržala še kakih 10 let... :hmm:

Vse je črno :? , ni pomoči... :?

Pred kakšnimi 20. leti so nas učili kako kapitalizem tone, kako bo vse propadlo :D

In če pogledaš iz politikovega stališča: Saj delajo dobro in tudi dobre stvari, ampak zase. Treba si je naredit dost velik kupček, da bo zdržal dve generaciji. Časa je pa malo, samo 4 leta. Potem pa pridejo drugi svoje kupčke delat :doze: :fredy: :grim

Dokler bodo ljudje ovce in se ne bodo naučili in zavedali svoje moči bo tako. In manj ko bomo ovce in bolj ko bomo razumeli demokracijo prej bo drugače, za vse/večino bolje.

Ko bomo volili ljudi, ki bodo naš servis in ne obratno.

A so nam drugi krivi da si izvolimo bedake???

Narod si zasluži voditellje, ki jih ima.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Da si ne boste preveč belili glave z reformami. <_<

Scenarij je tak...

Janša se trudi za spremebe, za boljši jutri in celo prisluhne "najboljšim" ekonomistom. Reforme ne izpelje, ker si tega ne želi ljudstvo. S tem si nabere politični kapital. Žrtvuje Bajuka, ki je tako ali tako že odpisan. Vse skupaj pa je le kulisa, za katero brez večjega buma izpelje prevzem nadzora nad gospodarstvom.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dokler bodo ljudje ovce in se ne bodo naučili in zavedali svoje moči bo tako.

In če se prav spomnim, človeki tipa "Homo sapiens sapiens", z delovno prostornino možganov okoli litra in pol, ovčarimo po našem ljubem planetu že kakih 200.000 let.

Kul! B)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

SymRu: Zakaj imata plače v razmerju 12:1? Popolnoma preprosto: za rudarja izpoljnjujejo kvalifikacijske zahteve skoraj vsi odrasli moški, za managerja pač ne. Delovna teorija vrednosti se ni obnesla, vprašaj Marxa. Drugače pa, zakaj se rudar ne prijavi za službo, kjer bi za enako količino dela dobil 12 krat več? Jaz bi to gotovo naredil. Malo še razmisli o tem, zakaj je bil zaostanek komustističnih držav v razvoju za Zahodnimi tako ogromen, začetna točka po II. Svetovni vojni je bila precej enaka.

Jaz ne razumem tvojega argumentiranja, ker je preprosto napačno. Lep primer je naslednji: Si v puščavi in imaš na izbiro dve stvari: Diamant ali vodo. Za diamant je moralo delati ogromno ljudi veliko časa in njegova vrednost je recimo 1 mio EUR. Kozarec vode je vreden 1 EUR (da se ne bodo našli pametnjakoviči, gledamo samo odločevalne stroške, stroški dostave so enaki za obe stvari). Če ne dobiš vode, boš umrl. No, kaj boš izbral?

Tema so reforme, EDS je samo ena od reform. Mislim, da je nujna razadi razsula na področju davkov. Je pa tudi spodbuda za ljudi, da se bolj potrudijo, ker bodo imeli potem več in posledično bo imela več tudi država. Najbolj pa reformam nasprotujejo razni pametnjakoviči, ki so si pred delovno kvalifikacijo napisali "samostojni" ter vsi, ki izkoriščajo možnosti davčnega sistema in niti pod razno niso socialni problem, pa sedaj dejanko ropajo delavce, ki morajo plačevati tudi za njih.

Vesel pa sem, da imam opravka s tako pametnimi ljudni, ki jim je itak vse jasno in sanjajo o sistemu, kjer... Hm, kaj sploh želijo?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

2.) Ko berem komentarje v Financah pa še kje, so samo še meneđerji ljudje, ostali pa potrošna roba :angry2:

O pravičnosti pa nič...

O pravičnosti pa tole:

Strip Alan Ford je pojem pravičnosti pred leti humorno obrnil v svoj antipod.

Nekateri krogi (neoliberalni npr.) so tovrstno pojmovanje pravičnosti privzeli za svojega.

GWB je z vrsto izjav in precedensov (preventivni napad, iskanje orožja za množično uničevanje po svetu ob dejstvu, da je ZDA lastnica večine večine tega orožje, striktno uvajanje dvojnih meril itd.) dal kot največji voditelj ljudem tipičen zgled. Tako na področju vrednot zavladuje taka zmeda, da so nekateri že prepričani, da je smer v katero gredo stvari pravilne in pravične.

Tisti ki malo zaslužijo družbi malo prispevajo, zato jih je treba kaznovati na vse možne načine. Ob tem se strikno pozablja kdo dela za koga in kdo komu prinaša tisti dobiček, ki baje edinole šteje. Ko svoje oddela, se ga odpusti, ko je brez dela se ga proglasi za lenuha.

Cinizem je postal pravilo, fašizem pa dejstvo.

Pred dobrim letom je Dr. Dušan Rutar izdal knjigo s pomenljivim naslovom: Globalni fašizem. Že pred leti pa je Noam Chomsky povedal zanimivo misel: Danes sta v istem prostoru soočena družba, kjer vlada demokracija in delovna organizacija, kjer vlada fašizem. Na dolgi rok dva tako različna sistema ne moreta uspešno sobivati, zato se bo ali delovna organizacija demokratizirala ali pa družba fašizirala.

V katero smer se obrača, pa počasi postja jasno.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jalova debata .)

Življenje (z velikim Ž) postaja vedno večji luksuz.. Luksuz se pa obdavči, pa magari do te mere, da ti bo kdo iz državne uprave (nisem rekel Janševe, ampak katerekoli) na koncu še ta zadnje stare gate z rit potegnil in te u žajfo predelal (asociacije na polpreteklo zgodovino- koliko je vreden človek).kupčke delat :doze: :fredy: :grim

Oglejte si danes v MGL ob 20:00 dramo narejeno po knjigi Prima Levija: Je to človek. Primo Levi (Italian židovskega rodu, po izobrazbi dipl kemik) je po čudežu preživel strahote holokavsta in si zadal za nalogo, da bo dokumentiral in osvetlil ta neslavni del človeške zgodovine. Naletel pa je na veliko neodobravanje, saj taboriščnega sistema ni opisal v sitemu rabelj/žrtev, ampak je razkril v kakšni meri so pri mučenju in maltretiranju žrtev sodelovali taboriščniki sami, za drobne koristi, ki so jih za to dobili. Tako ne vrže grde sence le na naciste ampak kar na človeško naravo in tega ljudje pač nočejo slišati.

Primo Levi je lansko leto napravil samomor, saj njegova borba proti holokavsku ni obrodila sadov, ampak je nasprotno, opažal vse več elementov, ki jih je dobro poznal iz časov, za katere je želel, da se nebi nikoli več vrnili.

Zanimivo je, da iz vedno več koncev slišim idejo, da bodo reveže na koncu predelali v žajfo.

In še pripomba o pravičnosti, ki je zrasla na zelniku mojega 7 letnika, ki zagotovo še ni okužen s takšnimi ali drugačnimi pogledi, jaz pa mu v tej smeri tudi nisem še nič prišepnil, saj bi ga z indoktrinacijo avtomatično naredil za neuspešnega v šolskem sistemu.

Zadnjič je rekel tole: Ti, oči, ali niso tekmovanja nepravična? ????Zakaj??? Zato ker medajle (otrokom zelo pomebni kosi pleha) dobijo samo prvi trije, trudijo se pa vsi.

Njegova izjava spravlja trdno prepričanost nekaterih nadljudi o svoji večvrednosti v zelo zanimiv kontekst.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Če je vse tako jasno zakaj potem toliko besed.

Jasno je blo našim učiteljem že pred 20,30 leti, da gre v ku.ac ta gnili kapitalizem. :eek:

Razni izmi (fašizem,komunizem) so naredili že zelo veliko in tisti, ki jih kliče :?

Zanimivo in kako originalno koliko se zadnje časa sliši o Alan Fordu.

Mislim, ne prepričan sem, da bi moglo biti Kacina sram, da papagira.

Ker ste že priklicali duhove; marsikdo me spominja na Alana,

s časom pa bo vse več BOBov

:whistle:

sam nekaj me še zanima ker ne vem točno:

Kje pa je ta Chomsky prišel do denarja, katera država, sistem ga je izobrazil?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

In še pripomba o pravičnosti, ki je zrasla na zelniku mojega 7 letnika, ki zagotovo še ni okužen s takšnimi ali drugačnimi pogledi, jaz pa mu v tej smeri tudi nisem še nič prišepnil, saj bi ga z indoktrinacijo avtomatično naredil za neuspešnega v šolskem sistemu.

Zadnjič je rekel tole: Ti, oči, ali niso tekmovanja nepravična? ????Zakaj??? Zato ker medajle (otrokom zelo pomebni kosi pleha) dobijo samo prvi trije, trudijo se pa vsi.

Njegova izjava spravlja trdno prepričanost nekaterih nadljudi o svoji večvrednosti v zelo zanimiv kontekst.

In ko te bo vprašal zakaj nimamo vsi enake ocene in zakaj bi se učil več in vedel več kot sošolec?!

Zakaj bi tekmoval, zakaj bi se trudil in učil če zato nisem nagrajen?

Če za to ne dobim medalje? :hmm:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!